Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 329 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 13, 14, 15, 16, 17  Następna
Autor Wiadomość
#301 PostWysłany: 28 Sty 2024 14:06 
Moderator forum

Orange wprowadziło we wszystkich ofertach 15-dniowy pakiet 10GB w roamingu w krajach poza UE (na liście ponad 40 krajów w tym USA) za 79 PLN! Alternatywnie za 15 zł za każde 24h można mieć 1GB. Szczegóły: https://www.orange.pl/view/roaming#pakiety
 Profil Relacje PM off
8 ludzi lubi ten post.
4 ludzi uważa post za pomocny.

Przedłużony weekend w Larnace 🏖️🍹 Loty z Warszawy i 4* hotel ze śniadaniami za 909 PLN 😎 Przedłużony weekend w Larnace 🏖️🍹 Loty z Warszawy i 4* hotel ze śniadaniami za 909 PLN 😎
Turcja w pigułce 🇹🇷 Stambuł i Kapadocja w jednej podróży od 969 PLN 😍 Turcja w pigułce 🇹🇷 Stambuł i Kapadocja w jednej podróży od 969 PLN 😍
#302 PostWysłany: 28 Sty 2024 14:26 

niebieski
Pakiet obowiązuje również w nju mobile, także w ofercie na kartę.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
lukket uważa post za pomocny.

#303 PostWysłany: 24 Mar 2024 19:18 

Ktoś może polecić internet (+ telefon) na 1-2 tygodnie do USA? Potrzebny głównie do Google Maps, e-mail, komunikacja miejska itp. w SF i NY. Niestety nie mam telefonu z e-sim. Opcje które rozważałem:
- Ultramobile
- T-mobile (drogi w porównaniu do powyższego)
- Pakiet roamingowy orange/nju
Dzięki.
 Profil Relacje PM off
szpaczny lubi ten post.

#304 PostWysłany: 24 Mar 2024 19:24 

złoty
A dlaczego dziękujesz pakietom roamingowym?
Wcześniej kupowalem karty lokalne
Ostatni wyjazd pakiet z play
Nie kupie juz lokalnej karty w usa bo dzialalo to super

Wyslane z telefonu przez Tapatalka
 Profil Relacje PM off  

#305 PostWysłany: 24 Mar 2024 20:16 

Dzięki w sensie dzięki za potencjalne podpowiedzi :D Nie mogę już edytować posta, aby poprawić :)
Pakiet roamingowy jak najbardziej byłby dla mnie akceptowalny, a nawet najbardziej wygodny. Niemniej jednak w większości poradników itp. można przeczytać, ze polecane jest kupno lokalnej karty sim. Niestety trudno wywnioskować czy rzeczywiście są jakieś problemy z polskimi kartami sim. Stąd moje pytanie.
 Profil Relacje PM off  

#306 PostWysłany: 24 Mar 2024 20:27 

Loty: 88
Kilometry: 179 929
srebrny
U mnie przez 2 tygodnie ważności pakietu Orange Internet śmigał bez problemu, ale już z połączeniami było kiepsko i działały tylko jeden dzień. SMS raczej działały.
Tak czy siak mieliśmy z żoną po jednej karcie awaryjnej międzynarodowej (kvivstar i brytyjska 3) ale korzystaliśmy głównie z Orange
 Profil Relacje PM off
kubus95 lubi ten post.

#307 PostWysłany: 25 Mar 2024 09:39 
Awatar użytkownika

złoty
Też mogę polecić pakiet Orange za 89 zł na 15 dni, zasięg internetu b. dobry w przeciwieństwie do esim znajomych, działa od Hawajów przez parki narodowe w Utah i Arizonie aż po Miami
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#308 PostWysłany: 25 Mar 2024 12:38 

Loty: 267
Kilometry: 571 371
złoty
@milosz_111: jeszcze ze swojej strony mogę polecić hiszpańską kartę VODAFONE gdzie za 10eur będziesz mieć 6GB (wczesniej było 8) netu w USA który działa bardzo dobrze. Zakupić kartę można np tu: topsim.es

https://www.vodafone.es/c/particulares/ ... prepago-s/
 Profil Relacje PM off
ELBE lubi ten post.
ELBE uważa post za pomocny.

#309 PostWysłany: 25 Mar 2024 22:54 

Taka ciekawostka przyszła do mnie SMS w USA:
Informujemy, ze obecnie w sieci AT&T na terenie USA z transmisji danych, SMS-ow oraz MMS-ow mozna korzystac jedynie w technologii LTE, a z polaczen glosowych jedynie w ramach technologii voLTE. W razie problemow z wykonywaniem i odbieraniem polaczen glosowych prosimy o korzystanie z innych dostepnych sieci. Pozdrawiamy Plus
 Profil Relacje PM off  

#310 PostWysłany: 21 Kwi 2024 23:32 
Awatar użytkownika

niebieski
Korzystał ktoś może z kart sim sieci Metro by t-mobile? Jak wygląda to przy tym monthly plan? Po 30 dniach jak nie doładuje u nich ponownie to karta zostanie automatycznie wyłączona?
 Profil Relacje PM off  

#311 PostWysłany: 27 Kwi 2024 18:30 

milosz_111 napisał(a):
Ktoś może polecić internet (+ telefon) na 1-2 tygodnie do USA? Potrzebny głównie do Google Maps, e-mail, komunikacja miejska itp. w SF i NY. Niestety nie mam telefonu z e-sim. Opcje które rozważałem:
- Ultramobile
- T-mobile (drogi w porównaniu do powyższego)
- Pakiet roamingowy orange/nju
Dzięki.

Zostawiam info po wyjeździe, może komuś się przyda. Ostatecznie ze względu na krótki czas wyjazdu oraz uwagi poniżej zrezygnowałem z zakupu karty SIM, internet jest dostępny w wielu publicznych miejscach w SF i NY, a to mi zupełnie wystarczyło. Poniżej kilka uwag z mojej strony odnośnie kart SIM w US:
- koszt karty SIM na lotnisku SFO w Mobile Services to najmniej ok. $70-$80 (spodziewałem się wysokich cen, ale zapytałem mimo wszystko)
- w SF nie znalazłem niczego poza Ultramobile, Lycamobile, T-Mobile, Metro, koszt zakupu miesięcznego planu to $35 - $45 zależnie od punktu. Ogólnie w punktach są dostępne inne plany niż na stronach operatorów, ceny również są wyższe niż podają operatorzy
- w jednym punkcie przetestowałem kartę AT&T, nie działała z moim telefonem (znalazłem już przed wyjazdem informacje, że AT&T nie działa z europejskimi telefonami, więc nie zaskoczyło mnie to, ale pan w punkcie upierał się, że będzie działać i zaproponował sprawdzenie)
- roaming nju/orange działa bardzo słabo - tylko w jednym miejscu udało mi się testowo nawiązać połączenie (koszty oczywiście duże), poza tym telefon ma problem z zasięgiem, nie sprawdzałem transmisji danych

Dzięki za wszystkie podpowiedzi w postach powyżej.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#312 PostWysłany: 27 Kwi 2024 18:39 

Loty: 267
Kilometry: 571 371
złoty
@milosz_111 w USA na potrzeby sieci komórkowych wykorzystywane są inne pasma częstotliwości niż w Europie stąd część telefonów z "naszego" rynku może mieć problemy - telefony z najwyższych półek Samunga (np seria S) czy iPhone te pasma obsługują w więszkości i jest ok ale z innymi może być problem.

I to jest bardzo ważna uwaga do osób wyjeżdżających do USA - należy się upewnić że ten telefon tam będzie działać jak należy.

Załącznik:
Zrzut ekranu z 2024-04-27 18-38-50.png
Zrzut ekranu z 2024-04-27 18-38-50.png [ 46.76 KiB | Obejrzany 2410 razy ]

Źródło: https://www.phonearena.com/news/Cheat-s ... SA_id77933
 Profil Relacje PM off
ELBE lubi ten post.

#313 PostWysłany: 27 Kwi 2024 22:20 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Tu można sprawdzić zgodność konkretnego modelu telefonu z konkretną siecią w konkretnym kraju: https://www.kimovil.com/en/frequency-checker
np.
iPhone 14 z USA: https://www.kimovil.com/en/frequency-ch ... -iphone-14
iPhone 14 w PL: https://www.kimovil.com/en/frequency-ch ... -iphone-14
Samsung S24 w USA: https://www.kimovil.com/en/frequency-ch ... galaxy-s24
Samsung S24 w PL:https://www.kimovil.com/en/frequency-checker/PL/samsung-galaxy-s24
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#314 PostWysłany: 28 Kwi 2024 00:57 

seal napisał(a):
@milosz_111 w USA na potrzeby sieci komórkowych wykorzystywane są inne pasma częstotliwości niż w Europie stąd część telefonów z "naszego" rynku może mieć problemy - telefony z najwyższych półek Samunga (np seria S) czy iPhone te pasma obsługują w więszkości i jest ok ale z innymi może być problem.

I to jest bardzo ważna uwaga do osób wyjeżdżających do USA - należy się upewnić że ten telefon tam będzie działać jak należy.

Załącznik:
Załącznik Zrzut ekranu z 2024-04-27 18-38-50.png nie jest już dostępny

Źródło: https://www.phonearena.com/news/Cheat-s ... SA_id77933

Tak, dokładnie. Przed wyjazdem sprawdzałem obsługiwane pasma, w moim telefonie wygląda to jak poniżej. Prawdopodobnie brak pasma 12 powodował problemy. Dlatego zgadzam się, że warto sprawdzić wcześniej jakie pasma obsługuje telefon, aby uniknąć niespodzianek. Niektórzy operatorzy oferują możliwość sprawdzenia na stronie czy telefon jest kompatybilny (np. https://www.ultramobile.com/byop/#) . Gdybym planował częstsze albo dłuższe podróże pewnie zastanowiłbym się nad eSIM.

Załączniki:
Screenshot from 2024-04-28 00-45-04.png
Screenshot from 2024-04-28 00-45-04.png [ 57.04 KiB | Obejrzany 2368 razy ]
 Profil Relacje PM off  

#315 PostWysłany: 01 Maj 2024 16:59 
Awatar użytkownika

Loty: 125
Kilometry: 269 375
Ostatnio wykupiłam pakiet atlantycki w Plusie i w NY wszystko działało bardzo dobrze. Na miejscu trzeba ręcznie wybrać sieć T-Mobile lub AT&T. Można na bieżąco monitorować zużycie i dokupić w razie czego, ale ja nie miałam takiej potrzeby.
 Profil Relacje PM off
ELBE lubi ten post.

#316 PostWysłany: 05 Maj 2024 16:46 
Awatar użytkownika

Loty: 304
Kilometry: 348 428
złoty
za znanym portalem z promocjami:
Cytuj:
Karta SIM travSIM USA | 12 GB danych mobilnych z prędkością 4G/5G | Nielimitowane połączenia lokalne i SMS-y | Nielimitowane połączenia międzynarodowe do ponad 85 krajów | Karta SIM USA 30 dni.

https://www.amazon.pl/dp/B0CQMGNFZM?th=1

12GB internetu oraz nielimitowane połączenia wewnątrz USA i zagraniczne za 34zł. Fizyczna karta SIM.
 Profil Relacje PM off  

#317 PostWysłany: 05 Maj 2024 18:25 

niebieski
Dziwna cena, jakby błąd przewalutowania. Poza tym, opinie i oceny "zachęcają" ;)
 Profil Relacje PM off  

#318 PostWysłany: 23 Cze 2024 11:39 
Moderator forum
Awatar użytkownika

dmirstek napisał(a):
ja będąc w USA korzystałem z sim-usa.mobi - kupione z Amazonu: https://www.amazon.co.uk/dp/B01JZ5W9Y0/ ... 11_TE_item

Lycamobile, zasięg T-mobile, działało w większości miejsc, poza Utah (tam T-Mobile korzysta z roamingu wewnętrznego, Lycamobile znajduje sieć roamingową,ale nie można z niej korzystać). Darmowe rozmowy i SMS z Polską, internet LTE. Wydaje się to być całkiem rozsądnym rozwiązaniem. W ramach ciekawostki dodam, że po powrocie działało też w Polsce ;-) a także na przesiadce w Kanadzie.

W tym roku też skorzystałem z Lycamobile i było bardzo kiepsko. Zasięgu nie miał praktycznie nigdzie (robiliśmy głównie Kolorado-Wyoming-Utah), często łączył się z lokalnymi sieciami roamingowymi, nie dającymi internetu, a jak ręcznie znajdował ich zasięg to nie mógł połączyć na żadnym telefonie ("nie można połączyć się z siecią"). Na dobrą sprawę zasięg był tylko w miastach, ale np w centrum Denver też nic nie złapał...
AT&T miało zasięg prawie cały czas, także następnym razem biorę pakiet w polskim Orange bez żadnych wątpliwości.
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#319 PostWysłany: 23 Cze 2024 17:50 

niebieski
Jak masz esima w telefonie, to weź sobie Sparksa z Mobimatter. Też działa na AT&T. Używałem ostatnio w LA i działało świetnie.
 Profil Relacje PM off
Kashpir lubi ten post.

#320 PostWysłany: 23 Cze 2024 23:03 
Awatar użytkownika

srebrny
Korzystałem ostatnio z karty Orange i 1 GB/ dzień za 15 złotych. Na Florydzie internet śmigał aż miło, zarówno w miastach jak i bardziej pośrodku niczego. Jak ktoś nie ma esima to zdecydowanie polecam.
ELBE lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 329 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 13, 14, 15, 16, 17  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości