Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 425 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 18, 19, 20, 21, 22  Następna
Autor Wiadomość
#401 PostWysłany: 29 Mar 2024 18:36 

złoty
Po 2014 Ukraina dalej utrzymywała ruch bezwizowy dla Rosjan, co wydaje się absurdalne w świetle tego, że przez cały ten czas Rosja prowadziła z różną intensywnością zbrojną agresję przeciwko Ukrainie. Obcięto dużo połączeń kolejowych i lotniczych, te drugie chyba do zera. Być może czasem kogoś przepytali na granicy, co w świetle prowadzonej cały czas agresji było dość oczywiste. Ale przejścia graniczne były otwarte i wizy nie były potrzebne. Niektórzy Rosjanie wręcz skracali sobie drogę i jeździli na wakacje na okupowany Krym trasą z grubsza przez Charków, Dniepr i Zaporoże.
 Profil Relacje PM off
Zeus lubi ten post.

🔥SZTOS🔥 1.000.000 miejsc w promocji Air Arabia ❗😲 Łap tanie loty z Warszawy i Krakowa od 803 PLN 🔥SZTOS🔥 1.000.000 miejsc w promocji Air Arabia ❗😲 Łap tanie loty z Warszawy i Krakowa od 803 PLN
Do Australii z dużym bagażem 🦘✈️🧳 Bilety do Adelajdy oraz Brisbane od 3143 PLN Do Australii z dużym bagażem 🦘✈️🧳 Bilety do Adelajdy oraz Brisbane od 3143 PLN
#402 PostWysłany: 29 Mar 2024 21:08 

niebieski
Ottoman napisał(a):
Drugie pytanie ale nie wiem czy będziecie wiedzieć a w sumie nawet ważniejsze niż 1: jest jakiś problem z przekraczaniem granicy przez obywatelki Rosji, gdy mają męża Polaka razem z tym mężem? Nie zdziwię się jak będą i zrozumiem ale może ktoś przerabiał?

Dokładnie tak jak napisał @meczko. Dla Rosjan od prawie dwóch lat istnieje obowiązek wizowy a uzyskanie wizy jest w chwili obecnej praktycznie nierealne. Jeszcze gdybyś, jako współmałżonek Rosjanki, był obywatelem Ukrainy, to jakieś szanse by były (choć też nie 100-procentowe), ale skoro oboje chcecie tam jechać tylko tak, turystycznie, to nie ma nawet co próbować.
W dodatku nawet gdyby Twojej żonie udało się jakimś cudem uzyskać wizę, to i tak na granicy nie obyłoby się bez długiego przesłuchania, a decyzję o wpuszczeniu bądź nie musiałby podjąć nawet nie pogranicznik na przejściu tylko jakiś urzędnik w Kijowie. Takie procedury stosowane są nawet wobec tych Rosjan, którzy od dawna mają na Ukrainie stały pobyt.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
Ottoman uważa post za pomocny.

#403 PostWysłany: 29 Mar 2024 23:20 

srebrny
pabien napisał(a):
Byłem w Ukrainie z 50 razy, w tym samochodem. Nigdy nikt nie próbował wziąć ode mnie jakiejkolwiek łapówki i ja nigdy nie dałem.

to gratulacje, odemnie na jakies 10 wypraw samochodem praktycznie zawsze probowali cos wymusic, mowie tu o przejsciu Zosin - Ustyluk
jesli dobrze pameitam to stricte samochodem prywatnym tylko tam przekraczalem granice.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#404 PostWysłany: 30 Mar 2024 02:25 
Awatar użytkownika

platynowy
szpaczny napisał(a):
, jakbyś miał problem = łapówka = 99% śmigasz dalej. Ten kraj szybko się nie zmieni.

ale nie robmy z Ukrainy nie wiadomo czego :lol: ja bedac na UA chyba 11 razy w latacj 2014-21 lapowki musialem dawac o ile pamietam 2 razy. Raz dlatego, ze na kontroli drogowej mieli folie do ustnika nasaczona alko (obwod zakarpacki), a dwa - ze spodobala im sie latarka, ktora byla przerobionym paralizatorem (granica Ukraina/Moldawia w Reni, na wyjezdzie z Moldawii) - w obu przypadkach rownowartosc 20$ zalatwila sprawe :lol:

btw @Ottoman mysle, ze poza tym, ze zona moglaby miec problem z uzyskaniem wizy, Ty tez moglbys miec spore ryzyko odmowy wjazdu - z uwagi na (zapewne) liczne przekroczenia granicy Rosji od 2022

https://www.facebook.com/zamiedzaidalej
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
Ottoman uważa post za pomocny.

#405 PostWysłany: 30 Mar 2024 11:44 

Dziękuję za odpowiedzi. Konieczność wyrobienia wizy wyklucza taka podróż, po prostu za bardzo to czasochłonne z naszego punktu widzenia. Trzeba poczekać na lepsze czasy aż wszystko będzie po staremu. Wesołych Świąt 😊
 Profil Relacje PM off
pietia lubi ten post.

#406 PostWysłany: 02 Kwi 2024 22:31 

srebrny
Zeus napisał(a):
Jak dla mnie, to nie wyjazd dla każdego OBECNIE i bym nie zaleczał osobom nie oswojonym.

Ale co ja mogę wiedzieć.

@Zeus czy moglbys napisac w kilku zdaniach czym sie to teraz rozni od czasow sprzed wojny ?
poza wzmozona kontrola na granicy, godzina policyjna no i wiadomo mozliwoscia ataku rakietowego na Lwow
nic mi konkretnego nie przychodzi do glowy.

aha w jakich godzinach jest godzina policyjna ?
 Profil Relacje PM off  

#407 PostWysłany: 02 Kwi 2024 22:33 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Przed wojna rakiety nie latały nad głową spadały dookoła i trzeba było biec do pobliskiego schronu.
To nie Izrael z iron domem, to kraj w wojnie i dalej uważam że to nie wyjazd dla każdego.
 Profil Relacje PM off
michcioj lubi ten post.
michcioj uważa post za pomocny.

#408 PostWysłany: 03 Kwi 2024 01:23 

złoty
Główna praktyczna różnica jest taka, że jest spora szansa na pobudkę w środku nocy przez alarm przeciwrakietowy. Ukraińcy dmuchają na zimne i jak już coś leci, to zanim wiadomo gdzie doleci, ogłaszają alarm na sporej części terytorium na wyrost.
Można sobie zainstalować aplikację Повітряна тривога (powitriana trywoha), wtedy będziesz miał alarmy na własnym telefonie, a na mapce zobaczysz, w jakich regionach akurat obowiązują.
Większość ludzi je ignoruje. Jak byłem rok temu, to też zignorowałem (alarm był dwa razy na 3 moje noce we Lwowie), a około miesiąca później rosyjska rakieta trafiła we Lwowie w kamienicę jakieś 300 m od miejsca, w którym nocowałem. Zginęło 10 osób.

Godzina policyjna jest o ile dobrze pamiętam od 0.00 do 5.00, ale do sprawdzenia.
 Profil Relacje PM off  

#409 PostWysłany: 03 Kwi 2024 14:36 
Awatar użytkownika

srebrny
"Komendancka hodina" chyba od 11-ej pm.

#410 PostWysłany: 16 Kwi 2024 12:56 

Loty: 140
Kilometry: 236 052
niebieski
Na świeżo.
Wjazd na Ukrainę pociągiem bez postoju.Kontrola graniczna w czasie jazdy pociągu.Bezproblemowo.
Powrot gorszy.Kontrola tez w czasie jady pociągu.Jednak 3 godzinny postój w Mostiska II.Przyczyny nieznane mi.
 Profil Relacje PM off  

#411 PostWysłany: 27 Kwi 2024 01:59 
Awatar użytkownika

srebrny
meczko napisał(a):
Godzina policyjna jest o ile dobrze pamiętam od 0.00 do 5.00, ale do sprawdzenia.

Dotyczy to także turystów? Mam pociąg z Lwowa do Kijowa około 1:20 więc chyba nie powinno być problemów?

Jak aktualnie wygląda granica z PL do UA? Autem lepiej Hrebenne, Korczowa czy Medyka przekraczać?Dlugo się czeka?

#412 PostWysłany: 27 Kwi 2024 08:56 

Loty: 277
Kilometry: 348 934
srebrny
W listopadzie przekraczałem granicę w Korczowej, całość zajęła 35 minut od zatrzymania przy pierwszym sygnalizatorze.

#413 PostWysłany: 27 Kwi 2024 11:24 

złoty
Godzina policyjna dotyczy wszystkich, gdyby miał być wyjątek dla "turystów" (pomijając już to, że w kraju podczas wojny jest ich znikoma ilość), to mijałaby się z celem.
Inna sprawa, że z tego, co mi mówili znajomi, to jako cudzoziemiec z zaprzyjaźnionego kraju najpewniej możesz liczyć na zrozumienie, jak wyjaśnisz, że np. masz pociąg i idziesz na dworzec z miejsca noclegu gdzieś w pobliżu. Ale nie liczyłbym na złapanie taksówki czy Ubera o tej porze. Najlepiej po prostu w takiej sytuacji dotrzeć na dworzec przed godziną policyjną.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#414 PostWysłany: 27 Kwi 2024 13:31 
Awatar użytkownika

Loty: 35
Kilometry: 52 163
Gdzie aktualnie w województwie podkarpackim można przekroczyć granicę z Ukrainą na rowerze ? Potrzebuję sprawdzonych informacji, żeby nie nadrabiać kilometrów :)
 Profil Relacje PM off  

#415 PostWysłany: 02 Cze 2024 11:40 
Awatar użytkownika

platynowy
od wielu lat tylko w jednym miejscu - Medyka-Szegini

Ostatnio edytowany przez puhacz, 03 Cze 2024 03:20, edytowano w sumie 1 raz
Cytowanie - nie cytuj całego postu poprzednika, jeżeli zaraz pod nim odpowiadasz
 Profil Relacje PM off  

#416 PostWysłany: 13 Paź 2024 12:31 
Awatar użytkownika

platynowy
Czy ktoś przekraczał może ostatnio granicę ze Lwowa do Przemyśla pociągiem? Na ile realne jest zdążenie z przyjazdem 20.20 z Ukrainy do P-śla i odjazdem 20.56 Intercity do Krakowa? Czy w ogóle nie ma to sensu i lepiej kupić bilet na autobus z większym zapasem czasu? :D

Profil Relacje PM off  

#417 PostWysłany: 13 Paź 2024 12:40 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

W 2023, to konduktorzy UZ pytali czy ktoś ma przesiadkę w Przemysłu do Wawy, żeby poinformować PKP w celu zaczekania

Ten o 2020 widzę ze jest ten IC, on zazwyczaj nie jest opóźniony
 Profil Relacje PM off
Szymon2020 lubi ten post.
Szymon2020 uważa post za pomocny.

#418 PostWysłany: 13 Paź 2024 13:26 

złoty
Pro tip - po kontroli ukraińskiej, ale przed wjazdem na dworzec w Przemyślu przejdź do pierwszego wagonu. Polska kontrola odbywa się na dworcu, wypuszczają po kolei pasażerów poszczególnych wagonów zaczynając od pierwszego, przechodzi się do terminala z kontrolą, który jest z boku dworca, z oddzielnym wyjściem. Na IC do Krakowa trzeba z niego przejść do głównego przejścia podziemnego i wyjść na peron.
Jeżeli będziesz w pierwszym wagonie w pociągu z UA i jako jeden z pierwszych dojdziesz do kontroli, to szanse na zdążenie na ten IC są, ale bez gwarancji. Z kolejnych wagonów moim zdaniem bez szans.
Problem może polegać na tym, że nie będziesz jedynym próbującym tego manewru z pierwszym wagonem, więc tak czy inaczej możesz gdzieś po drodze utknąć w tloku.
 Profil Relacje PM off
Szymon2020 lubi ten post.
Szymon2020 uważa post za pomocny.

#419 PostWysłany: 13 Paź 2024 13:30 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Dodajmy także, ze to przejście nie ma kolejki dla posiadaczy paszportów UE...
 Profil Relacje PM off  

#420 PostWysłany: 12 Mar 2025 16:46 

srebrny
drodzy, 11.05.2025 bedzie otwarte tymczasowe przejscie graniczne Usmierz-Warez. przejscie bedzie pieszo-rowerowe. to swietna opcja na zobaczenie Wareza i okolic po stronie ukrainskiej.

Będzie to możliwe w niedzielę 11 maja 2025 r. w godz. 9.00-21.00, w rejonie znaku granicznego nr 778 (pomiędzy Uśmierzem po stronie polskiej a Warężem po stronie ukraińskiej).
 Profil Relacje PM off
meczko lubi ten post.
wtak uważa post za pomocny.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 425 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 18, 19, 20, 21, 22  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości