Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 686 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 31, 32, 33, 34, 35  Następna
Autor Wiadomość
#661 PostWysłany: 20 Sty 2024 22:06 

srebrny
Ech, a pomyśleć, że gdy byłem tam pierwszy raz, to jednorazowy dwugodzinny kosztował € 1,30, a całodzienny € 1,50. Ale wtedy nie było jeszcze tego śmiesznego hiszpańskiego operatora.
 Profil Relacje PM off  

HIT🔥 Loty (z bagażem) do Tokio od 1396 PLN 😲😲 Wylot z Mediolanu HIT🔥 Loty (z bagażem) do Tokio od 1396 PLN 😲😲 Wylot z Mediolanu
Słynny Babilon otwiera bramy dla turystów. Czy to będzie nowy hit dla podróżników? Słynny Babilon otwiera bramy dla turystów. Czy to będzie nowy hit dla podróżników?
#662 PostWysłany: 26 Sty 2024 13:57 
Awatar użytkownika

złoty
Czy ktoś z Was przećwiczył opcję biletów autobusowych 24h lub 4dni, bo nikt jeszcze tu nic o tym nie napisał? Czy warto?
https://www.publictransport.com.mt/en/explore-flex
Załącznik:
MaltaTransport.JPG
MaltaTransport.JPG [ 20.5 KiB | Obejrzany 2874 razy ]
 Profil Relacje PM off
obibok lubi ten post.

#663 PostWysłany: 26 Sty 2024 15:08 

srebrny
Wygląda to nieźle. Pierwotnie nie było tak cywilizowanych ofert, więc zrobiłem coś nienaturalnego i zamówiłem spersonalizowaną kartę, żeby płacić € 0,75 za przejazd i zupełnym przypadkiem świetnie na tym wyszedłem.
 Profil Relacje PM off
Yaneck lubi ten post.

#664 PostWysłany: 26 Sty 2024 19:11 

niebieski
Yaneck napisał(a):
Czy ktoś z Was przećwiczył opcję biletów autobusowych 24h lub 4dni, bo nikt jeszcze tu nic o tym nie napisał?

sama czysta karta Flex na którą wgrywa różne bilety okresowe kosztowała kiedyś 5 euro
mogę zapytać jak będę przechodził koło nich jak to teraz jest.. dam znać..

w każdym razie opcja 4-dniowa za 21 euro jest nieopłacalna bo karty Explore na 7 dni cały czas kosztują 21 euro.. i nimi (wg info: https://www.publictransport.com.mt/en/explore-card) można posługiwać się w każdym typie autobusów
This card is valid for travel on Day Services, Night Services, Special Services and Tallinja Direct services.
 Profil Relacje PM off
obibok lubi ten post.
obibok uważa post za pomocny.

#665 PostWysłany: 26 Sty 2024 19:55 
Awatar użytkownika

złoty
@harti czy dobrze rozumiem, że należy zakupić kartę za 5EUR, aby załadować pakiet 24h ?
 Profil Relacje PM off  

#666 PostWysłany: 26 Sty 2024 20:10 

niebieski
tak było na pewno
a jak jest teraz nie wiem
zapytam i dam znać.
 Profil Relacje PM off
obibok lubi ten post.
obibok uważa post za pomocny.

#667 PostWysłany: 26 Sty 2024 20:36 

srebrny
Wiem, że marudzę, ale jak byłem pierwszy raz (wcale nie tak dawno), to tygodniowy kosztował € 6,50 i nie trzeba było żadnych głupich kart. W autobusach MPT dawali paragon, a u podwykonawców taką twardą zdrapkę.
 Profil Relacje PM off  

#668 PostWysłany: 26 Sty 2024 20:42 

niebieski
@Yaneck
widzę że nie muszę pytać bo wszystko mają opisane na stronie
kartę Flex trzeba kupić za 6 euro i te pieniądze są do wykorzystania, kupna pojedynczych biletów, TD itp
+ możesz wgrać na nią pakiety (bundles), czyli np. 21 euro na 4 dni na wszystkie autobusy
czyli wg mnie nieopłacalna opcja

tu szczegóły
https://www.publictransport.com.mt/en/explore-flex
 Profil Relacje PM off
obibok lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#669 PostWysłany: 27 Sty 2024 20:45 

niebieski
tak jak było do przewidzenia, na Malcie wzrosły ceny najpopularniejszych wśród turystów kart

karta Explore 7-dniowa - podwyżka z 21 euro na 25 euro
karta 12-przejazdowa (jeden przejazd to możliwość przesiadania się przez 2 godziny) z 15 na 21 euro, z karty może korzystać tylko jedna osoba

co ciekawe, teraz na stronie jest informacja że z kartą tygodniową Explore możemy też korzystać z linii TD, tak dotychczas nie było, więc albo zmienili , albo jest błąd na stronie, może dotyczy tylko droższej Explore Plus (na Malcie wszystko jest możliwe), jak będę przechodził obok punktu informacyjnego to mogę o to zapytać.
https://www.publictransport.com.mt/en/explore-card
poniżej stara wersja opisu karty i nowa:
Załącznik:
talllinja.jpg
talllinja.jpg [ 315.29 KiB | Obejrzany 2703 razy ]

przypominam, że bilety kupowane u kierowcy to od kilku dni 2,50 (było 2 euro)

i że najbardziej opłaca się opcja wyrobienia sobie karty personalizowanej, jeśli przyjeżdżamy tu na ponad tydzień lub planujemy kiedyś wrócić, karta ta (ze zdjęciem) kosztuje 25 euro (było 15), da się wyrobić wyłącznie przez internet, wysyłka do PL kosztuje 8 euro i trzeba to załatwiać minimum 3-4 tygodnie przed wyjazdem, dojdzie listem poleconym. na tej karcie jeździmy za darmo autobusami (bez linii TD) i pływamy promami miejskimi.
 Profil Relacje PM off
obibok lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#670 PostWysłany: 29 Sty 2024 21:54 

niebieski
WAŻNA INFORMACJA

aktualnie Tallinja ma promocję na karty personalizowane
do końca lutego płacimy tylko za wysyłkę (8 euro do PL), opłata rejestracyjna wynosi zero, zamiast 25 euro, więc nie ma się co zastanawiać

https://www.publictransport.com.mt/en/tallinja-card

Od 22 stycznia 2024 r. do 29 lutego 2024 r. wszystkie wnioski o kartę Tallinja składane za pośrednictwem strony internetowej lub Maltapost są zwolnione z opłaty rejestracyjnej. Obowiązująca opłata pocztowa pozostanie niezmieniona.
 Profil Relacje PM off
4 ludzi lubi ten post.
3 ludzi uważa post za pomocny.

#671 PostWysłany: 30 Sty 2024 07:43 

platynowy
Karta spersonalizowna dojdzie albo nie dojdzie:), moja nie doszła, znaczy doszła do Polski ale nie tam gdzie trzeba poszła do Lublina zamiast Lubina:)
miasta można pomylić często się się to zdarza:), ale jak można pomylić kody pocztowe które się w ogóle od siebie diametralnie różnią:)

W ogóle to za bardzo rozgarnięci ludzi na Malta Post to raczej nie pracują, żaden claimy się nie zdały, ci poczty umywali ręce, mogłem odebrać kartę co najwyżej u nich na poczcie:) i jeszcze za dodatkowa opłatą:)
Temat w sumie odłożyłem na półkę, ale byłem 3 tygodnie temu na Malcie, to myślę że ja wyrobie, ta nie odebrana poszła raczej do utylizacji.

Na lotnisku wyrobiłem zamiennik, wystarczy paszport i pani w punkcie Malta Public Transport za opłatą 15 EUR wydrukowała bez problemu kartę jeszcze raz.
Karta jest aktywna po około 10 minutach.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#672 PostWysłany: 30 Sty 2024 08:45 

niebieski
kacper451 napisał(a):
Na lotnisku wyrobiłem zamiennik, wystarczy paszport i pani w punkcie Malta Public Transport za opłatą 15 EUR wydrukowała bez problemu kartę jeszcze raz.

tak, zamienniki drukują praktycznie od ręki, co jest dziwne, bo niby nie da się wyrobić od zera od ręki...
natomiast teraz kosztuje to już 25 euro.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#673 PostWysłany: 29 Lut 2024 23:05 
Awatar użytkownika

srebrny
Przypominam że do północy dziś darmowa rejestracja do spersonalizowanej karty (info kilka postów wyżej od @harti)
Koszt wysyłki karty 8€
Przed chwilą pozytywna rejestracja bez żadnych niespodzianek przeprowadzona na telefonie, zdjęcie nie musi być od fotografa ;) ważne żeby je dobrze wycentrować po załączeniu.
Info z internetów takie że ze względu na duże zainteresowanie czas oczekiwania na dostarczenie karty może wynieść nawet 6 tygodni..
Mam nadzieję, że dojdzie bez tanich perypetii jak miał @kacper451
 Profil Relacje PM off  

#674 PostWysłany: 29 Lut 2024 23:19 

Loty: 150
Kilometry: 276 297
złoty
Mi dzisiaj dopiero wysłali po miesiącu od rejestracji
 Profil Relacje PM off  

#675 PostWysłany: 01 Mar 2024 09:18 

srebrny
O cholera, wiedziałem że zapomnę. A miałem sobie wyrobić dla dziecka.

Swoją drogą, jak porównam całą tę sytuację chociażby z tym artykułem:
https://panoptykon.org/nowy-system-bile ... rszawa-faq
to myślę, że my tu w Polsce żyjemy na innej planecie. Bo w sumie z jakiej racji i za co mam płacić te € 25? Za jakąś durną kartę, którą sobie wymyślili, a kiedyś dało się to dać na zwykłym paragonie. To tak jak na Cyprze - wyrobiłem sobie tę kartę (swoją drogą, cywilizowany świat już od takich kart powoli odchodzi, a oni właśnie je wprowadzają) i chcę doładować za € 7. I pan mi mówi, że można tylko za 5 albo 10. Bo co, bo komputery nie potrafią przeliczyć drobniejszych kwot? Kupa śmiechu. Zresztą fatalnie te karty działają (i maltańskie i cypryjskie) i miałem trochę dziwnych przygód. Ale trzeba przyznać, że trochę kasy zaoszczędziłem.
 Profil Relacje PM off  

#676 PostWysłany: 03 Kwi 2024 08:36 

Mam do oddania za ptasie mleczko dwie karty Explore. Karty tygodniowe, zostało w tym momencie 75 godzin, czyli ponad 3 doby. Odbiór mozliwy za kilka godzin będę jechał od Katowic, Częstochowa, radomsko, Piotrków, Tomaszów, Rawa, Skierniewice i kawałek dalej. Tam mogę zjechac wydać. Mogę też wysłać ale zabierze to dobę.
 Profil Relacje PM off  

#677 PostWysłany: 03 Kwi 2024 11:26 

srebrny
Jak to zostało 75 godzin? To one nie są ważne przez 7 dni od chwili skasowania?
 Profil Relacje PM off
Yaneck uważa post za pomocny.

#678 PostWysłany: 03 Kwi 2024 11:52 

niebieski
są ważne przez 24 x 7, czyli 168 godzin
tutaj masz kogoś kto pisze że byli krócej niż tydzień i chcą się pozbyć kart które są jeszcze ważne przez 75 godzin.

przy okazji, na lotnisku w niektórych miejscach te karty i te 12 przejazdowe też są za darmo, ludzie odlatujący je zostawiają w pewnym miejscu, trzeba tylko wiedzieć gdzie ;)
 Profil Relacje PM off  

#679 PostWysłany: 03 Kwi 2024 14:24 

srebrny
No tak, jasne. Czyli 75 i zegar tyka...
 Profil Relacje PM off  

#680 PostWysłany: 12 Maj 2024 23:14 
Awatar użytkownika

złoty
Wybrałem subiektywnie kilka przydatnych uwag dotyczących komunikacji publicznej na Malcie.
Drogowy transport publiczny oparty jest wyłącznie na łatwo rozpoznawalnych zielono-białych autobusach (Malta Public Transport). Nad przednią szybą zawsze wyświetlany jest numer trasy i nazwa ostatniego przystanku. Należy pamiętać, że na Malcie obowiązuje ruch lewostronny i chcąc jechać w kierunku na prawo musimy przejść do przystanku po przeciwnej stronie ulicy.
Przy krótkich pobytach zdecydowanie polecam zakup karty Explore ważnej przez 7 dni na wszystkie linie w cenie 25 EUR. Kartę należy zakupić w punktach sprzedaży lub w automatach np. na lotnisku lub centralnym dworcu autobusowym. Nie zaleca się odkupywania kart od przypadkowych osób – znane są przypadki kupienia za pełną kwotę karty ważnej np. tylko 1 dzień.
Załącznik:
Bus02.jpg
Bus02.jpg [ 34.98 KiB | Obejrzany 1644 razy ]
Do autobusu należy wsiadać wyłącznie przednim wejściem i natychmiast przyłożyć kartę do czytnika.
Załącznik:
Bus03.jpg
Bus03.jpg [ 28.11 KiB | Obejrzany 1644 razy ]
Pojedynczy krótki sygnał dźwiękowy oznacza, że karta jest ważna. Możliwy jest także zakup biletu u kierowcy. Taki bilet kosztuje obecnie 2,50 EUR (lub 3 EUR bilet nocny). Zawsze należy posiadać odliczoną kwotę bo kierowca nie jest zobowiązany do wydawania reszty. Nie zawsze istnieje możliwość zapłaty kartą płatniczą. Taki bilet jest ważny 2 godziny od chwili zakupu (także na przesiadki). Osoby bez ważnego biletu nie zostaną wpuszczone przez kierowcę do pojazdu. Dodatkowo w czasie jazdy może być dokonana kontrola biletów przez „kanara” w charakterystycznej odblaskowej kamizelce. Kara za jazdę bez ważnego biletu wynosi 50 EUR.
Autobusy zabierają i wysadzają pasażerów wyłącznie na przystankach.
Załącznik:
Bus04.jpg
Bus04.jpg [ 137.19 KiB | Obejrzany 1644 razy ]
Na przystankach umieszczone są tablice z rozkładami jazdy i niekiedy z wyświetlaczami z informacją o czasie pozostałym do przyjazdu. Niestety dość często autobusy wypadają z rozkładu. Przewoźnik zaleca pobranie i zainstalowanie na smartfonie aplikacji śledzącej pozycje autobusów w czasie rzeczywistym poprzez system GPS.
Pasażer oczekujący na przystanku widząc zbliżający się autobus powinien ręką zasygnalizować kierowcy zamiar wsiadania. W innym przypadku autobus może się nie zatrzymać. Jeśli autobus jest zapełniony, także może się nie zatrzymać na żądanie oczekujących.
Załącznik:
Bus05.jpg
Bus05.jpg [ 203.79 KiB | Obejrzany 1644 razy ]
Może się zdarzyć, że autobus zatrzyma się na przystanku, ale kierowca wpuści do środka jedynie określoną ilość osób. Po wejściu do pojazdu należy natychmiast przemieścić się w kierunku tyłu pojazdu, tak, aby zrobić miejsce wsiadającym. Nie wolno podczas jazdy przebywać w strefie pomiędzy kabiną kierowcy i przednimi drzwiami oznaczoną żółtą linią. W wyjątkowych wypadkach (gdy autobus jest zapełniony) kierowca zezwala na wejście tylnymi drzwiami, jednak uprzednio należy odczytać kartę na czytniku przy kabinie kierowcy. Mając ze sobą większy bagaż, najlepiej go umieścić w przewidzianym miejscu – zwykle nad przednimi kołami. Przed wysiadaniem, należy odpowiednio wcześnie nacisnąć przycisk stop, inaczej autobus może się nie zatrzymać na przystanku. Wysiadanie dopuszczalne jest zarówno tylnymi jak i przednimi drzwiami. Kolejne przystanki sygnalizowane są zapowiedziami w językach maltańskim i angielskim oraz komunikatem na wyświetlaczu wewnątrz autobusu.
Podczas jazdy nie wolno spożywać posiłków ani napojów, palić, nie wolno prowadzić głośnych rozmów przez telefon, puszczać muzyki i przeszkadzać innym pasażerom. Podczas jazdy nie wolno rozmawiać z kierowcą. Najlepiej od razy zająć miejsce siedzące lub mocno trzymać się uchwytów ze względu na częste zmiany kierunku jazdy, gwałtowne hamowania i przyspieszanie.
Centralnym punktem z którego odjeżdżają prawie wszystkie autobusy i gdzie najdogodniej można dokonywać przesiadek jest Centralny Dworzec Autobusowy w Valettcie (przy fontannie Trytona).
Ze względu na częste korki uliczne, konieczność omijania źle zaparkowanych pojazdów, roboty drogowe oraz kręte i wąskie uliczki prowadzenie tych wielkich pojazdów nie należy do łatwych. Kierowcy prawie wyłącznie pochodzą z krajów azjatyckich i radzą sobie doskonale. Wymijanie i omijanie odbywa się niekiedy „na gazetę” z ogromnym wyczuciem. Nie widziałem na autobusach najmniejszych otarć, wgnieceń itp.
 Profil Relacje PM off
obibok lubi ten post.
Mio uważa post za pomocny.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 686 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 31, 32, 33, 34, 35  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości