Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 73 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4
Autor Wiadomość
#61 PostWysłany: 05 Lis 2023 00:36 

złoty
A dotyczyło to obywatela UE?
Bo przy każdym innym obywatelstwie rząd Cypru (i każdego innego państwa) ma co do zasady pełną dowolność kogo wpuszczać, a kogo nie, a przy między państwami członkowskimi UE jest jednak coś takiego jak swoboda przepływu osób.
 Profil Relacje PM off  

Odkryj południe Francji ☀️ Loty do Marsylii i Nicei od 191 PLN 😎 Odkryj południe Francji ☀️ Loty do Marsylii i Nicei od 191 PLN 😎
Wyspa jak z raju w supercenie 🌴🔥 Loty na Mauritius od 2092 PLN😎 Wyspa jak z raju w supercenie 🌴🔥 Loty na Mauritius od 2092 PLN😎
#62 PostWysłany: 05 Lis 2023 09:31 
Awatar użytkownika

złoty
Każde z państw UE może posiadać własne regulacje ustawowe odnośnie pobytu obywateli innych państw (w tym innych państw UE) na swoim obszarze. Nie będę wnikać w szczegóły odnośnie Republiki Cypru, ale ze względu na specyfikę polityczną i położenie poza strefą Schengen takie regulacje z pewnością zostały precyzyjnie określone.
W przypadku Polski mamy ustawy opisaną w Dz.U. 2006 nr 144 poz. 1043 art. 31 a dokładnie jest tam mowa o przypadkach odmowy zarejestrowania pobytu obywateli UE na obszarze RP, oraz ustawę Dz.U.2021.1697 Rozdział 5 - Wydalenie z terytorium Rzeczypospolitej Polskiej - Wjazd na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, pobyt oraz wyjazd z tego terytorium obywateli państw członkowskich Unii Europejskiej i członków ich rodzin.

Co do Cypru – na każdym z przejść granicznych, także tych z TRNC dokonywany jest wpis do komputerowej ewidencji osób przekraczających granicę. Ewentualne pieczątki w paszporcie lub ich brak niewiele tu zmieniają.
Strona północna także prowadzi podobną ewidencję – ostatnio poznałem przypadek osoby, która przybyła do Republiki Cypru (lotnisko Pafos) i próbowała opuścić wyspę z lotniska Ercan na północy. Podczas odprawy okazało się, że ta osoba nie znajduje się z bazie ewidencji i wymagało to składania dodatkowych wyjaśnień.
Ciekawostką może być to, że przekraczając lądową granicę na przejściach Pyla (Beyarmudu) lub Agios Nikolaos wjeżdżamy/wyjeżdżamy do/z Zjednoczonego Królestwa (British Sovereign Base Area).
 Profil Relacje PM off
Szymon2020 lubi ten post.

#63 PostWysłany: 05 Lis 2023 14:34 

złoty
Tak, każde państwo członkowskie może posiadać własne regulacje, ale nie moga one być sprzeczne z traktatową zasadą swobody przepływu osób. To wynika z podstawowej zasady pierwszeństwa prawa unijnego przed krajowym. Wiem, że jest ona ostatnio dość "niemodna", ale jeżeli państwa członkowskie zaczna ją powszechnie ignorować, to UE de facto przestanie istnieć.
Członkowstwo w układzie z Schengen czy jego brak w tym zakresie niczego nie zmienia. Układ z Schengen reguluje zniesienie kontroli granicznych między państwami członkowskimi, ale w żaden sposób nie wpływa na traktatową swobodę przepływu osób rozumianą jako prawo obywatela UE do przekroczenia granicy i pobytu w innym państwie członkowskim. To prawo przysługuje nam jako obywatelom UE w równym zakresie na Cyprze, w Czechach czy w Niemczech.

Ta polska ustawa, którą cytujesz powyżej (ustawa z 14.7.2006 o wjeździe na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, pobycie oraz wyjeździe z tego terytorium obywateli państw członkowskich Unii Europejskiej i członków ich rodzin) dotyczy właśnie takich przypadków, o których wcześniej pisałem, dopuszczalnych na gruncie Traktatu - przesłanką wydalenia obywatela UE z Polski mogą być względy obronności lub bezpieczeństwa państwa lub ochrony bezpieczeństwa i porządku publicznego, a decyzje o wydaleniu powinny uwzględniać zasadę proporcjonalności i opierać się wyłącznie na zachowaniu danej osoby, które stanowi rzeczywiste, aktualne i dostatecznie poważne zagrożenie dla interesu społecznego. Czyli nie można sobie na jej podstawie nakładać arbitralnie banów na obywateli UE nawet jeżeli popełnili wykroczenie czy przestępstwo w rozumieniu prawa polskiego. Ustawa zresztą wprost przewiduje w art. 68a, że wcześniejsza karalność nie może stanowić samoistnej podstawy do podjęcia decyzji o wydaleniu. Ale to już dość daleko idący offtop w tym wątku :-)

Podsumowując - dalej nie wierzę w te 10-letnie bany dla obywateli UE za sam przylot na lotnisko Ercan, nawet jeżeli dopiero za drugim czy trzecim razen. Jeżeli nawet doszło do takich przypadków, to byłaby to praktyka ewidentnie sprzeczna z prawem unijnym i do obalenia w sądzie (oczywiście inna sprawa, czy takie postępowanie byłoby opłacalne).
 Profil Relacje PM off  

#64 PostWysłany: 05 Lis 2023 16:20 
Awatar użytkownika

złoty
Absolutna zgoda, ale chyba zbyt daleko odbiegamy od meritum i zapuszczamy się w obszary prawno-ustawowe UE. Proponuję w tym miejscu postawić kropkę i skoncentrować się na przypadkach praktycznych tego wątku tj. Przekraczanie granicy między Cyprem a Cyprem-północnym
 Profil Relacje PM off  

#65 PostWysłany: 23 Lut 2024 13:15 

Loty: 141
Kilometry: 295 347
niebieski
Na lotnisku w Larnace dostałem piękną pieczątkę do paszportu, na Ledra street poprosiłem Turków w obie strony o pieczęcie - i je dostałem, na powrocie w Larnace znowu poprosiłem o pieczątkę. Również dostałem. Dla kolekcjonerów 4 pieczątki ;-) nikt mnie nie aresztował ani nie dał bana na wjazd itp.
Antek12 lubi ten post.

#66 PostWysłany: 23 Lut 2024 15:10 

srebrny
Ale dlaczego miałbyś mieć jakieś problemy skoro legalnie wleciałeś do Cypru?
Problematyczny może być jedynie przylot/przypłynięcie na Cypr Północny, przekroczenie granicy i odlot z Cypru.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#67 PostWysłany: 23 Lut 2024 15:20 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Posiadanie stempla w paszporcie kraju który nie istnieje może spowodować problemy i nie uznania paszportu

Np z pieczątkami DDR w check point Charlie
 Profil Relacje PM off
4 ludzi lubi ten post.

#68 PostWysłany: 23 Lut 2024 15:57 

srebrny
W normalnych krajach nikt się takim stemplem przejmować nie będzie , ale w tych bardziej skorumpowanych to doskonały pretekst do wymuszenia łapówki.
3 ludzi lubi ten post.

#69 PostWysłany: 23 Lut 2024 19:18 

złoty
Tylko akurat w tym przypadku nie doszło do jakiegokolwiek złamania prawa Republiki Cypru (Cypru południowego), skoro wlot i wylot był do i z Larnaki. Wjazd do północnego Cypru jest w pełni legalny według prawa cypryjskiego, o ile nie przekracza się granicy między Północą a państwami trzecimi (np. Turcją).
Inna sprawa, że trochę dziwi mnie przybicie pieczątki do paszportu na lotnisku w Larnace. Do polskiego paszportu? Myślałem, że państwa członkowskie UE nie stemplują unijnych paszportów, ale najwyraźniej mogą to robić na prośbę zainteresowanego.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#70 PostWysłany: 25 Lut 2024 22:40 
Awatar użytkownika

złoty
@Grzes830324: czy możesz pochwalić się tymi pieczątkami z Cypru?
 Profil Relacje PM off
yendras lubi ten post.

#71 PostWysłany: 12 Mar 2024 15:19 

Loty: 141
Kilometry: 295 347
niebieski
Yaneck napisał(a):
@Grzes830324: czy możesz pochwalić się tymi pieczątkami z Cypru?

Yaneck już puściłem te z Ladras Street. Jak dorobię foty z Larnaki to też je dorzucę.

Skąd te moje obawy? bo naczytałem się róznych teorii i szczerze byłem ciekaw reakcji pograniczników greckich, sory cyprysjkich. Może jeszcze dodam, że to końcowka ważności powoli... więc jakoś mnie nie przeraża wizja nieważności.

@meczko sami z siebie nie wbijali - ja o to poprosiłem... tak samo zresztą w Sofii - mówiąc, że to cenna pamiątka dla mnie. Przekartkował paszport, zobaczył, że jest zawalony pieczątkami, wbił swoją i z uśmiechem życzyli miłego pobytu.

Załączniki:
1710249050877.jpg
1710249050877.jpg [ 82.73 KiB | Obejrzany 1071 razy ]

#72 PostWysłany: 12 Mar 2024 16:31 

srebrny
czy ktoś wie, gdzie można znaleźć aktualne godziny otwarcia przejścia dla pieszych w Nikozji? bo ono chyba nie jest całodobowe?
 Profil Relacje PM off  

#73 PostWysłany: 12 Mar 2024 17:34 

złoty
Jestem ciekawy właśnie tych z Larnaki, czyli przybijanych przez kontrolę graniczną Republiki Cypryjskiej. Państwa członkowskie UE nie stemplują unijnych paszportów, stąd moje niedowierzanie. Pieczątki KKTC mnie tak nie dziwią.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 73 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości