Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 10 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
 Temat postu: Wymagana opłata MSC
#1 PostWysłany: 23 Maj 2023 18:40 

Witam proszę o informacje od osób które płynęły już MSC jaka jest najlepsza forma wpłaty za napiwki, jak wygląda spełnienie warunków kwoty wymaganej i proces wydania karty pokładowej. Proszę o wymianę doświadczeń czy lepiej wpłatę zrobić kartą czy gotówką, jaka kwota i czy od razu w pierwszym dniu czy ostatnim?
 Profil Relacje PM off  

🌴 Słońce, plaża i relaks ☀️Tydzień na Zakintos w 4* hotelu z wyżywieniem za 2311 PLN ✈️🇬🇷 🌴 Słońce, plaża i relaks ☀️Tydzień na Zakintos w 4* hotelu z wyżywieniem za 2311 PLN ✈️🇬🇷
Majówka w słonecznej Andaluzji 🌞🌴 Wczasy w 4* hotelu z wyżywieniem za 2048 PLN 😍 Majówka w słonecznej Andaluzji 🌞🌴 Wczasy w 4* hotelu z wyżywieniem za 2048 PLN 😍
#2 PostWysłany: 23 Maj 2023 19:15 

niebieski
Ostatnio MSC płynąłem w sierpniu 2022 i posiadam wiedzę na tamten moment, mogło coś się zmienić (może ktoś kto był ostatnio mnie poprawi).
Kartę pokładową dostajesz w terminalu. Po okazaniu dokumentu tożsamości i numeru rezerwacji, złożeniu stosownych autografów obsługa robi ci zdjęcie i wydaje już wydrukowaną kartę pokładową, na którą po odprawie bezpieczeństwa wchodzisz na pokład.. Napiwki można było uiścić na dwa sposoby: albo podpinając pod kartę pokładową swoją kartę kredytową (lub debetową, ale taką którą system odczytuje jak kredytową) w specjalnych automatach rozstawionych w wielu miejscach na pokładach, albo gotówką w recepcji. Ja osobiście zawsze na MSC płaciłem gotówką. Wada - czasami kolejki w recepcji. Wpłacałem generalnie tyle ile wynoszą obowiązkowe napiwki (na dzisiaj 12 EUR/osobę/dobę , wtedy jeszcze 10 EUR - czyli inflacja). Przez pierwsze dwa dni dają czas na wpłatę (podpięcie karty?), mnie trzeciego dnia w kabinie zostawili liścik co bym niezwłocznie wywiązał się z obowiązku (jak wyżej) co też uczyniłem (gotówką).
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 23 Maj 2023 20:34 
Awatar użytkownika

Loty: 444
Kilometry: 478 015
niebieski
Ale to w Europie takie cuda? Napiwki? W dodatku "obowiązkowe", żądane przez obsługę? Czyli, że nie napiwki ale haracz? Czy może raczej wszyscy tam pracują na zasadzie wolontariatu (np. oferta dla studenta: "zdobędziesz doświadczenie na statku, a może i coś zarobisz, jak ci zostawią napiwki") i po prostu taką jałmużnę trzeba im dać, niech się ucieszą (...)? Co najmniej jak w kościołach: co łaska, ale nie mniej niż... ^^ Wydawało mi się, że raczej napiwki są dobrowolne (ot, jak ktoś ewidentnie przy nas biega, stara się, jak tylko szklanka jest w połowie pełna to podbiega dolać wody) a jedynie USA to taki dziwny region, gdzie utarło się dorzucanie czegoś, niech tam mają i dadzą święty spokój :D
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 23 Maj 2023 21:03 

Loty: 88
Kilometry: 179 929
srebrny
Proponuję zapoznać się z dyskusjami jakie się przewinęły przez ten wątek. Rejsy to taki nieco inny świat, rządzący się swoimi zasadami. Napiwki to najzwyczajniej w świecie zagrywka marketingowa pozwalająca na pokazanie atrakcyjnej ceny za rejs. W zależności od rodzaju wyszukiwarki lub strony armatowa i kraju pod który jest podpięta możesz zobaczyć gołą cenę, bez podatków i napiwków: cenę z podatkami ale bez napiwków, a w niektórych przypadkach kompletną cenę z napiwkami.
Podejrzewam że kiedyś przynamniej na rynku europejskim jakaś instytucja się za to weźmie, ale na razie cieszymy się z różnorodności i możliwości polowania na okazje wszelakie :)

Edit:
żeby było śmieszniej to w cenie rejsu otrzymujesz jedzenie all in, ale do tego wodę. Jak chcesz wypić coś więcej to musisz zapłacić za napój, albo kupić pakiet napojów, który często kosztuje więcej niż sam rejs.
 Profil Relacje PM off
greg2014 lubi ten post.
1955845624 uważa post za pomocny.

#5 PostWysłany: 23 Maj 2023 21:33 

srebrny
@1955845624 - wybacz kolego ale tematu napiwków dotyczy pewnie spora część postów z głównego rejsowego wątku. I czy nam się to podoba czy nie, tak jak napisał mój przedmówca temat jest i pewnie będzie sobie trwał w najlepsze jeszcze długie lata. Wyroki sądów niemieckich i austriackich, aby je wliczać do ceny niewiele tutaj zmienią - pomijając fakt, że nawet one nie są stosowane przez wszystkich operatorów.

Do tego co napisał @bruce09lili dodam tylko to co zasłyszałem na wielu rejsach różnych operatorów. Pomijając dyskusję na temat ich zasadności lub niezasadności, obowiązkowości lub uznaniowości, sposobu rozdzielania pomiędzy pracowników itp. itd. kluczowa jest w tym wszystkim kwestia podatków. Ponieważ są naliczane na morzu a nie w taryfie, nie są od nich naliczane niektóre podatki - zarówno pośrednie (np. VAT) jak i bezpośrednie czyli dochodowe. I dopóki tak będzie, będą sobie trwały w najlepsze pomimo utyskiwań wszystkich świętych. Co nie oznacza, że mi się to podoba. Amen :-)
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
3 ludzi uważa post za pomocny.

#6 PostWysłany: 01 Lut 2024 01:09 

niebieski
bruce09lili napisał(a):
Proponuję zapoznać się z dyskusjami jakie się przewinęły przez ten wątek. Rejsy to taki nieco inny świat, rządzący się swoimi zasadami. Napiwki to najzwyczajniej w świecie zagrywka marketingowa pozwalająca na pokazanie atrakcyjnej ceny za rejs. W zależności od rodzaju wyszukiwarki lub strony armatowa i kraju pod który jest podpięta możesz zobaczyć gołą cenę, bez podatków i napiwków: cenę z podatkami ale bez napiwków, a w niektórych przypadkach kompletną cenę z napiwkami.
Podejrzewam że kiedyś przynamniej na rynku europejskim jakaś instytucja się za to weźmie, ale na razie cieszymy się z różnorodności i możliwości polowania na okazje wszelakie :)

Edit:
żeby było śmieszniej to w cenie rejsu otrzymujesz jedzenie all in, ale do tego wodę. Jak chcesz wypić coś więcej to musisz zapłacić za napój, albo kupić pakiet napojów, który często kosztuje więcej niż sam rejs.

dlatego w niemczech masz oferty z wliczonym napiwkiem (np na seascanner)
nie tylko woda jest, herbata, kawa z automatu, ice-tea ;)
nie robili problemu z wnoszeniem swojej coli ;)

#7 PostWysłany: 01 Lut 2024 02:27 

Niestety nawet na seascanner nie wszystkie rejsy mają wliczone napiwki. NIe ma przy NCL, Holland America, Princess Cruises Royal Carrabien.
 PM off  

#8 PostWysłany: 01 Lut 2024 07:48 

srebrny
misiakrp napisał(a):
nie tylko woda jest, herbata, kawa z automatu, ice-tea ;)
nie robili problemu z wnoszeniem swojej coli ;)

Nie wiem jak jest na MSC, bo pierwszy rejs za 2 tygodnie, ale na Coscie przy posiłku w restauracji z przydzielonym stolikiem, jak nie masz pakietu to do posiłku nie było absolutnie nic za darmo do picia. Przy śniadaniu bez problemu była kawa/herbata/sok/woda. Z tego co pamiętam w czasie lunchu/kolacji w bufecie na Costa była tylko woda gratis, ale nie dam sobie ręki uciąć bo byłem tam tylko w dzień zaokrętowania (nie zdążyliśmy na lunch)

Na pewno była kawa/herbata dostępna w ramach popołudniowej kawy i ciastka.
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 01 Lut 2024 12:39 

niebieski
o, też mam za 2 tygodnie, jaki statek i trasa ?
Na MSC masz podczas posiłków tak jak pisałem, ice-tea w 2 smakach i woda, weź sobie bidon i napełniaj ;) w krótkich przerwach między posiłkami i w nocy tylko woda
Kawy nie pijam, typowa amerykańska z automatu, herbaty do wyboru. kostkarka do lodu też jest ;)
Jedynie do kolacji ala carte tylko woda jak nie masz pakietu, ale w bufecie na kolacji jak wyżej

Załączniki:
napoje.jpg
napoje.jpg [ 376.42 KiB | Obejrzany 3404 razy ]

#10 PostWysłany: 01 Lut 2024 13:48 

srebrny
napisz-gdzie-plyniesz-w-2024,1614,171299
post #3

mijamy się o 1 dzień. My kończymy 16.02 i jedziemy do Orlando, a jeszcze później do Nowego Orleanu. W Miami jesteśmy od 8.02, a wypływamy 12.02
 Profil Relacje PM off
misiakrp lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 10 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości