Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 57 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3
Autor Wiadomość
#41 PostWysłany: 04 Gru 2023 23:13 
Awatar użytkownika

platynowy
Nie trzeba nigdzie wychodzic. W nowym terminalu wszystko od kilku lat jest na miejscu.
https://mwasalat.om/city
Np linia A1
Image
 Profil Relacje PM off  

City break w Portugalii 🌅🏖️ Relaks w Algarve (z weekendem) za 809 PLN 😍 City break w Portugalii 🌅🏖️ Relaks w Algarve (z weekendem) za 809 PLN 😍
Słoneczny Egipt na wypasie 🏝️🌞 All inclusive w 5* hotelu w Szarm el-Szejk za 2163 PLN Słoneczny Egipt na wypasie 🏝️🌞 All inclusive w 5* hotelu w Szarm el-Szejk za 2163 PLN
#42 PostWysłany: 05 Gru 2023 12:36 

Bardzo dziękuję za odpowiedź. Mam nadzieję,że wszystko przebiegnie bezproblemowo. Nie chcę wynajmować auta, będę korzystać z komunikacji/taxi. Po powrocie zdam relację :D
 Profil Relacje PM off  

#43 PostWysłany: 17 Gru 2023 21:38 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Jak pisałem w innych tematach autobusy dobrze pokazuje Google Maps. Do taksówek super apka Otaxi.

Na kilka dni korzystania z autobusów w Muscacie raz niałem problem. Mianowicie chciałem wrócić z okolicy Mutrach Souk do Ruwi autobusem 4. Jest słupek oznaczający przystanek ale stoją zaparkowane samochody. Taksówkarz mówił że autobus się nie zatrzyma ale kazałem kulturalnie mu spadać na drzewo. Mimo że machałem autobus się nie zatrzymał. Mało tego, poszedłem do następnego przystanku, przy sporym rondzie dosyć wąska zatoka przystankowa. Nie wiem czy dlatego że akurat ktoś wsiadał do taksówki następny autobus również się nie zatrzymał. Kolejne 800m marszu i kolejny przystanek, zupełnie normalna zatoka, wiata, słupek mimo to, gdy przystawały na chwilę samochody, bałem się że również się nie zatrzyma ale akurat jak jechał było pusto i w końcu pojechałem. Straciłem 1-1,5 godziny.
 Profil Relacje PM off  

#44 PostWysłany: 02 Sty 2024 15:48 
Awatar użytkownika

złoty
-- 02 Sty 2024, 13:55 --

@onufry_z prawdopodobnie nie zatrzymał się bo wszystkie miejsca siedzące były zajęte. Linia nr 4 w rozkładzie zatrzymuje się na każdym przystanku na swojej trasie. Mi też się nie zatrzymali, raz linia 1 koło wielkiego meczetu oraz 1A na lotnisku. Musiałem czekać na następny.

-- 02 Sty 2024, 14:48 --

A tu trasy kilku linii (również nazwy przystanków po arabsku) Z doświadczenia wiem, że nie wszyscy kierowcy znają przystanki w języku angielskim, dlatego dobrze im pokazać w j. arabskim.

Linia 1 nie jedzie na terminal pasażerski na lotnisku, w przeciwieństwie do 1A. Ich trasa w dużym stopniu się pokrywa.
Z dworca Ruwi do starego Maskatu jeździ tylko linia 4.

Autobusy zbierają ludzi na przystankach z rozkładu pod warunkiem, ze są wolne miejsca siedzące. Jeśli nie ma, nie zatrzyma się. Dla wysiadających na żądanie zatrzymują się na każdym przystanku, nawet jeśli nie ma go w rozkładzie.

Zdjęcia są z dworca w Ruwi.
Załącznik:
1 .jpg
1 .jpg [ 51.73 KiB | Obejrzany 994 razy ]

Załącznik:
1A.jpg
1A.jpg [ 49.67 KiB | Obejrzany 994 razy ]

Załącznik:
2 .jpg
2 .jpg [ 45.38 KiB | Obejrzany 994 razy ]

Załącznik:
4.jpg
4.jpg [ 45.48 KiB | Obejrzany 994 razy ]
greg2014 lubi ten post.

#45 PostWysłany: 02 Sty 2024 22:55 

srebrny
@bim-bam - jest już możliwość płacenia kartą czy nadal tylko gotówka ?
 Profil Relacje PM off  

#46 PostWysłany: 02 Sty 2024 23:08 
Awatar użytkownika

złoty
W autobusach były terminale ale przyjmowali tylko gotówkę. Bilet był drukowany albo wyrywany z bloczka.
greg2014 lubi ten post.
greg2014 uważa post za pomocny.

#47 PostWysłany: 10 Sty 2024 09:17 

niebieski
Coby nie zakładać nowego tematu...
1. Czy jadąc autobusem Mwsalat można wysiąść w miejscu, gdzie nie ma przystanku?
2. Na stronie Mwsalat nie da się kupić biletów do każdego przystanku, mimo że według zestawienia wszystkich przystanków na danej trasie autobus się na nim zatrzymuje (np. Maskat - Tiwi). Istnieje opcja zakupu biletu u kierowcy na takiej trasie czy i tak trzeba kupić bilet np. do Sur i wysiąść wcześniej?
3. Czy da się wynająć w Maskacie kierowcę na cały dzień / pół dnia? Jakiego rzędu byłaby to kwota np. do Wadi Shab i z powrotem? Ma ktoś może namiar do takiego kierowcy? Byłbym wdzięczny:)
4. Jak w Omanie działa autostop?
 Profil Relacje PM off  

#48 PostWysłany: 10 Sty 2024 10:15 
Awatar użytkownika

złoty
@dajkamienia a czy w Polsce kierowca autobusu miejskiego zatrzymuję się tam gdzie by chciał wysiąść pasażer? Co do zasady zatrzymują się na przystankach ale byłem świadkiem jak kierowca otworzył drzwi pasażerowi podczas stania na światłach.

Bilety sprzedawane są na strefy (kilkanaście postów wyżej jest mapka ze strefami). W grudniu '23 przejazd w obrębie jednej strefy kosztował 0,300 riala, a w obrębie 2 stref 0,5 riala.

W hotelu Best Western Muscat było stoisko wypożyczalni samochodów i widziałem opcje wynajęcia auta z kierowcą. Nie wiem ile to kosztuje. Wziąłem wizytówkę ale nie wiem czy jeszcze ją mam. . A jak nie znajdę to skontaktuj się z recepcją to podeślą Ci namiar.

Ostatnio edytowany przez bim-bam, 10 Sty 2024 10:26, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off
Zeus lubi ten post.
dajkamienia uważa post za pomocny.

#49 PostWysłany: 10 Sty 2024 10:25 

niebieski
Dzięki, @bim-bam. Nie chodzi mi o komunikację miejską, tylko dalekobieżną, stąd pytanie o możliwość kupna biletu na trasie Maskat - Tiwi, którego na stronie Mwsalat nie da się kupić.
 Profil Relacje PM off  

#50 PostWysłany: 10 Sty 2024 10:32 
Awatar użytkownika

złoty
Po stolicy też jeździ Mwsalat jako komunikacja miejska.
Zeus lubi ten post.

#51 PostWysłany: 10 Sty 2024 10:41 

niebieski
Ale pytałem o dalekobieżną. I nadal pytam :mrgreen:
 Profil Relacje PM off  

#52 PostWysłany: 10 Sty 2024 18:32 
Awatar użytkownika

złoty
Poniżej kontakt do wypożyczalni, o której wspominałem wyżej. @dajkamienia jak się czegoś dowiesz to podziel się tu szczegółami.

Załącznik:
car.jpg
car.jpg [ 67.21 KiB | Obejrzany 893 razy ]
dajkamienia uważa post za pomocny.

#53 PostWysłany: 10 Sty 2024 18:39 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Ale Mwasalt ma dalekobieżne połączenia

https://mwasalat.om/intercity

I raczej będziesz wsiadał/wysiadał na przystankach
 Profil Relacje PM off  

#54 PostWysłany: 10 Sty 2024 22:51 

niebieski
@bim-bam dzięki. @Zeus wiem, że ma. Od początku pytałem o kwestię możliwości opuszczenia autokaru poza przystankiem.
 Profil Relacje PM off  

#55 PostWysłany: 28 Sty 2024 21:37 

Autobusy na poziomie -1. Z lotniska do miasta za 0.5 OMR (z tego co wyczytałem na stronie, jest promka, bo normalnie bilet lotniskowy 1 OMR). Po przejściu straży granicznej przy sklepie duty free jest bankomat, gdzie można bez prowizji wybrać gotówkę (najmniejszy nominał 20 OMR).
 Profil Relacje PM off  

#56 PostWysłany: 29 Sty 2024 16:51 

niebieski
bim-bam napisał(a):
Poniżej kontakt do wypożyczalni, o której wspominałem wyżej. @dajkamienia jak się czegoś dowiesz to podziel się tu szczegółami.

Załącznik:
car.jpg

Podczas negocjacji ceny osobnik z wizytówki zachował się po chamsku. Nie polecam.

dajkamienia napisał(a):
Coby nie zakładać nowego tematu...
1. Czy jadąc autobusem Mwsalat można wysiąść w miejscu, gdzie nie ma przystanku?
2. Na stronie Mwsalat nie da się kupić biletów do każdego przystanku, mimo że według zestawienia wszystkich przystanków na danej trasie autobus się na nim zatrzymuje (np. Maskat - Tiwi). Istnieje opcja zakupu biletu u kierowcy na takiej trasie czy i tak trzeba kupić bilet np. do Sur i wysiąść wcześniej?

1. Jeśli chodzi o dalekobieżne, to istnieje taka opcja, o ile nie jedzie się drogą szybkiego ruchu. No i zależy, na jakiego kierowcę się trafi.
2. Jeśli jakaś trasa wyświetla się na stronie Mwsalat, ale nie da się tam kupić na nią biletu, to spokojna głowa: w biurze Mwsalat można taki bilet nabyć, podobnie jak u kierowcy. Trzeba jednak pamiętać, że nie zawsze da się wsiąść na przystanku, który nie jest przy głównej trasie, tylko kierowca musi na niego zjechać, bo po prostu tego nie robi:)
 Profil Relacje PM off  

#57 PostWysłany: 05 Mar 2024 00:23 

Loty: 150
Kilometry: 276 297
złoty
Po kilkudniowym pobycie w Omanie mogę stwierdzić, że możliwe jest zobaczenie kawałka kraju przy użyciu autobusów i współdzielonych taksówek, chociaż oczywiście optymalnym środkiem transportu w Omanie jest wypożyczony samochód.

Linia A1(z lotniska)/1 przebiega przez całą stolicę, a na trasie jest Meczet sułtana Qaboosa, Opera (można przejść się też na plażę Qurum), oraz dworzec Ruwi.
Z Ruwi odjeżdża linia 4 przy pomocy której można zwiedzić wszystkie atrakcje w okolicy Suku Mutrah i starego Muscatu.
Autobusy z przystanków początkowych odjeżdżają o czasie, ale na trasie zwykle łapią 5-10 minut opóźnienia, a w godzinach szczytu znacznie więcej. Rozkład jest zgodny z mwaslat.com, autobusy miejskie pokazuje też google maps. Autobusy są tanie, miejskie kosztują od 300 do 500 baisa, w zależności od liczby przejechanych stref. Płatność aktualnie tylko gotówką u kierowcy, mimo że są terminale. Zawsze dostajemy wydrukowany bilet. Jest aplikacja, w której reklamowane są tańsze bilety, ale nie działa dobrze i występują błędy, nie widziałem nikogo kto by jej używał. Przednia część autobusu jest zarezerwowana dla kobiet, dzieci i rodzin, ale nie było to faktycznie respektowane.

Autobusy międzymiastowe są również tanie, lecz trzeba mieć na uwadze że czas przejazdu jest znacznie dłuższy (nawet dwukrotnie) niż samochodem - na trasie są kilkunastominutowe przerwy. Bilety można kupić na stronie internetowej, lub na dworcu Al Azaiba.
Do Nizwy można zrobić jednodniową wycieczkę, autobus odjeżdża z dworca międzymiastowego Al Azaiba i przejeżdża też przez lotnisko. Autobus jedzie dalej do Bahli, więc ją też można włączyć w autobusowe zwiedzanie Omanu. Alternatywą dla autobusu na trasie do Nizwy są współdzielone taksówki, które odjeżdżają z okolic ronda Burj Al Sahwa.
Do Sur odjeżdżają dwa autobusy dziennie, w tym jeden obok Wadi Shab. Jednak zdecydowanie szybszą opcją jest współdzielona taksówka, postój znajduje się przy rondzie Wadi Adai, gdzie można dojechać autobusem z Ruwi. Cena do Sur jest stała - 5 omr. W tygodniu rano czekałem kilka minut na zebranie się kompletu pasażerów. Wysiadłem w Wadi Shab, a z powrotem można próbować się dogadać, aby zabrała nas taksówka wracająca z Sur, lub wybrać bezproblemowy autostop.
Przednia część autobusu międzymiastowego jest zarezerwowana dla kobiet, dzieci i rodzin, i tutaj kierowca tego pilnował. Kierowca również sprawdzał zgodność biletu z dokumentem tożsamości.

Sporo przydatnych informacji jest też tutaj https://lostasianguy.wordpress.com/2020/01/08/travelling-around-oman-without-a-car/
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 57 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości