Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Ten temat został zablokowany, nie możesz edytować ani pisać nowych postów.  [ 14 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 06 Lis 2015 01:41 

Cześć,

Całkiem niedawno wróciłem z Argentyny. Odwiedziłem Ushuaia i El Calafate oraz okolice. Pomieszkałem trochę w Buenos Aires. Wiem, że niektórzy z Was wybierają się w te rejony (Ushuaia) na początku roku. Sam kupiłem bilet w promocji (bodajże LAN) do Santiago De Chile, z pustynią Atacama jako finalną destynacją. Jeżeli macie pytania w związku z Waszą podróżą (hotel, transport, co warto zobaczyć, ile co kosztuje), postaram się na nie odpowiedzieć. Jestem do dyspozycji w miarę posiadanego czasu wolnego. W tym roku byłem też kilka razy w Chile, mogę spróbować i tutaj pomóc.

Paweł
 Profil Relacje PM off  

City break na Sardynii 🏝️ 4* Holiday Inn w Cagliari za 889 PLN 🇮🇹 City break na Sardynii 🏝️ 4* Holiday Inn w Cagliari za 889 PLN 🇮🇹
Black Friday w Aegean Airlines 🖤 Loty najlepszą regionalną od 260 PLN ✈️🏆 Black Friday w Aegean Airlines 🖤 Loty najlepszą regionalną od 260 PLN ✈️🏆
#2 PostWysłany: 28 Lis 2015 11:47 

Hej Pawel! Mógłbyś proszę napisać swojego maila (keep_travelling@yahoo.com). Lecę na 2 miesiące do Patagonii i pewnie miałabym kilka pytań (nie mogę wysłać PW przez portal). Dzięki wielkie!
Kaśka
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 28 Lis 2015 12:13 
Site Admin

Proponuję jednak pytania zadawać na forum - z odpowiedzi skorzysta wtedy więcej użytkowników ;)
2 ludzi lubi ten post.

#4 PostWysłany: 30 Lis 2015 00:25 

journey napisał(a):
Cześć,

Całkiem niedawno wróciłem z Argentyny. Odwiedziłem Ushuaia i El Calafate oraz okolice. Pomieszkałem trochę w Buenos Aires. Wiem, że niektórzy z Was wybierają się w te rejony (Ushuaia) na początku roku. Sam kupiłem bilet w promocji (bodajże LAN) do Santiago De Chile, z pustynią Atacama jako finalną destynacją. Jeżeli macie pytania w związku z Waszą podróżą (hotel, transport, co warto zobaczyć, ile co kosztuje), postaram się na nie odpowiedzieć. Jestem do dyspozycji w miarę posiadanego czasu wolnego. W tym roku byłem też kilka razy w Chile, mogę spróbować i tutaj pomóc.

Paweł

Cześć,

Będę w lutym w Patagonii i chętnie podpytam Cię o kilka spraw:

1. Jak przemieszczałeś się na dłuższych dystansach? Czy korzystałeś z autobusów dalekobieżnych, polecasz jakąś linię, jak najlepiej rezerwować bilety, z jakim wyprzedzeniem?
2. Czy byłeś na treku torres del paine? Masz jakieś szczególne wskazówki odnośnie trasy i noclegów, co polecasz z co nie?
3. Co polecasz z miejsc mniej popularnych?

Z góry dziękuję!
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 07 Sty 2016 00:38 

" W tym roku byłem też kilka razy w Chile, mogę spróbować i tutaj pomóc"
Cześć.
Wybieram się w marcu do Chile na 10 dni, przylot do Santiago De Chile ,potem chcę jechać (lecieć) na północ (Atacama -3lub 4dni).Proszę o sugestię na pozostałe 5 dni. Nie chcę wypożyczać samochodu. Proszę o polecenie dobrych hoteli za rozsądne pieniądze ,miejscówek na jedzenie i o inne przydatne informacje. Moja znajomość hiszpańskiego jest praktycznie zerowa.
Krzysztof
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 14 Sty 2017 12:40 

Cytuj:
" W tym roku byłem też kilka razy w Chile, mogę spróbować i tutaj pomóc"
Cześć.
Wybieram się w marcu do Chile na 10 dni, przylot do Santiago De Chile ,potem chcę jechać (lecieć) na północ (Atacama -3lub 4dni).Proszę o sugestię na pozostałe 5 dni. Nie chcę wypożyczać samochodu. Proszę o polecenie dobrych hoteli za rozsądne pieniądze ,miejscówek na jedzenie i o inne przydatne informacje. Moja znajomość hiszpańskiego jest praktycznie zerowa.
Krzysztof

Hej,
jeśli wybierasz się najpierw na północ to już z Chile niewiele zdążysz zobaczyć :) polecam jechać do Velapraiso na wybrzeżu. Nie byliśmy ale dużo dobre słyszeliśmy.
W samym Santiago nic nie ma, miasto nie ma nawet starówki.

Chyba że masz kasę i będziesz latał po Chile to inna bajka :)

Co do autobusów to mega spoko, wygodne i w dobrym stanie technicznym. Jedyny "lokalny" dodatek to wsiadanie lokalesów na nieistniejących przystankach nawet na środku autostrady :)
Tutaj trochę więcej pisaliśmy o cenach itp: http://corneroftheearth.net/blog/index. ... cje/chile/

-- 14 Sty 2017 12:43 --

Anilorak napisał(a):
journey napisał(a):
Cześć,

Paweł

Cześć,

Będę w lutym w Patagonii i chętnie podpytam Cię o kilka spraw:

1. Jak przemieszczałeś się na dłuższych dystansach? Czy korzystałeś z autobusów dalekobieżnych, polecasz jakąś linię, jak najlepiej rezerwować bilety, z jakim wyprzedzeniem?
2. Czy byłeś na treku torres del paine? Masz jakieś szczególne wskazówki odnośnie trasy i noclegów, co polecasz z co nie?
3. Co polecasz z miejsc mniej popularnych?

Z góry dziękuję!

cześć,
my byliśmy w del paine. wszystko znajdziesz na tej stronce: http://corneroftheearth.net/blog/index. ... cje/chile/
ceny wstępów i noclegów itp.
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 21 Mar 2018 11:31 

A jakaś podpowiedź względem niespodziewanych trzech dni w Santiago? Pod koniec kwietnia tak mi się zdarzy, 17-19.
16 ląduję w Valparaiso, 20, mam samolot do ojczyzny.
Wszelka podpowiedź mile widziana, góry mi niestraszne, pieszo potrafię dużo.

Z góry dziękuję.
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 22 Sty 2023 23:18 
Awatar użytkownika

Loty: 1372
Kilometry: 2 818 335
platynowy
Pytanko, będę prawie całe dwa dni w Ushuai w marcu (sam). Czy opłaca się brać samochód na lotnisku czy da się wszystkie ciekawe rzeczy (np trekingi) opędzić komunikacją publiczną/taksami/uberami? Zaznaczam, że drugi dzień kończę statkiem więc rejsy po kanale mnie nie interesują.

"Turysta to ktoś, kto już od przyjazdu myśli o powrocie do domu, podczas gdy podróżnik nie wie, czy w ogóle wróci"
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 16 Sty 2024 19:03 

niebieski
Polecam wynajęcie auta, wszędzie daleko: PN Fuego, Martial i Esmeralda, ew. jezioro Fagnano. Polecam wypozyczalnia Austral, nie wzięli kaucji, podstawienie auta na lotnisko gratis, odstawiłam do biura w miasteczku, szybko i bez problemów
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 16 Sty 2024 19:53 

Ile płaciłaś za wynajem auta ?
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 16 Sty 2024 22:57 

niebieski
Listopad 23, 2,5 dnia, 53 tyś cash
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 16 Sty 2024 23:25 
Awatar użytkownika

platynowy
@linka16 No to przyzwoicie majac na uwadze kurs dolar blue.
Czy polskie prawko wystarczyło?
I czy nie wiesz czasem czy w Rio Grande jest ta albo podobna wypozyczalnia?
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 17 Sty 2024 11:10 

niebieski
Mieliśmy ze 2, 3 kontrole drogowe w Argentynie na punktach kontrolnych, ale nikt nie prosił nas o międzynarodowe prawo jazdy. Pokazywaliśmy polskie. Ale wymóg jest. Załatwienie takiego prawa jazdy to szybka i łatwa procedura., koszt to chyba 35 zł
Rio Grande jest bardziej przemysłowym miasteczkiem, najlepiej zapytać o wypożyczalnię w tej w Ushuaia, może coś powiedzą. Z Ushuaia jedzie tu bus sur do Punta Arenas
 Profil Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 17 Sty 2024 11:44 

Loty: 26
Kilometry: 67 603
srebrny
Z międzynarodowym prawem jazdy jest tak, że nie zawsze wypożyczalnie go wymagają. Ale w razie jakiejkolwiek sytuacji na drodze, gdy prawo danego kraju wymaga takowego, to wtedy jego brak może mieć duże konsekwencje. Trzeba być tego świadomym, że to my na koniec odpowiadamy a nie wypożyczalnia.

Sama Argentyna jednak międzynarodowego prawka nie wymaga..

https://www.argentina.gob.ar/transporte ... s-licenses

Jeździliśmy wypożyczonym autem z Chile i tak samo jak przedmówcy, na kontrolach w Argentynie jedynie paszporty oglądali a prawa jazdy nikt nie chciał (albo raczej juz nie pamietam, by prawko chcieli). Swoją drogą, zastanawiam się po co są te kontrolę, tym bardziej w tak oddalonych miejscach jak w Patagonii. Praktycznie co większe miasto miało checkpointy na wjeździe.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Ten temat został zablokowany, nie możesz edytować ani pisać nowych postów.  [ 14 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości