Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 11 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 24 Paź 2023 10:44 

Hej! Własnie skończyłam (po trzech latach i kilku wyprawach do Nepalu :)) pisać artykuł o tym, co należy zabrać na trekking do Nepalu, i dlaczego. Mam nadzieję, że komuś się przyda: https://betifulworld.com/pl/co-zabrac-n ... -w-nepalu/

Załączniki:
Komentarz do pliku: Twój plecak to na trekkingu twój dom :)
backpack for nepal.jpg
backpack for nepal.jpg [ 109.15 KiB | Obejrzany 881 razy ]
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
3 ludzi uważa post za pomocny.

Wyspa Afrodyty okołoweekendowo za 669 PLN 🌤️😎👣 Loty z Warszawy i 4 noce w hotelu Wyspa Afrodyty okołoweekendowo za 669 PLN 🌤️😎👣 Loty z Warszawy i 4 noce w hotelu
Gorące last minute❗ Tylko 1299 PLN za tygodniowe all inclusive na Riwierze Tureckiej 🍸🏖️🤭 Gorące last minute❗ Tylko 1299 PLN za tygodniowe all inclusive na Riwierze Tureckiej 🍸🏖️🤭
#2 PostWysłany: 13 Sty 2024 11:53 

Hey,
Zaczynam myśleć nad kompletowaniem sprzętu i generalnie zawartości plecaka na trekking ABC w październiku.
Raczki zabrać czy jak będę miał kijki to wystarczy? To jednak prawie pół kg wiecej...
Stuptuty? Konieczne czy da się bez?
Śpiwór puchówka z 400g wkładu (chińczyk) da radę? Wyżej najwyżej się będę wspomagał kocami :)
power bank? niby się może przydać ale też jednak waży...

#3 PostWysłany: 15 Sty 2024 11:27 

Zastanawiam się nad raczkami. Niestety trochę ważą (z pół kilo będzie).
Na pewno bierzemy kijki trekkingowe. Czy w październiku idąc na ABC raczki też konieczne czy kijki wystarczą?
Czy jeżeli w spodniach trekkingowych (Lundhags) mam wbudowane "a'la stuptuty" to normalne stuptuty konieczne? dużo błota/kopnego śniegu mam się spodziewać w październiku na ABC?

#4 PostWysłany: 15 Sty 2024 11:43 
Awatar użytkownika

Loty: 189
Kilometry: 349 600
Zbanowany
Raczki są zbędne. Nie będzie grama śniegu, ani miejsca, gdzie się można poślizgnąć.

Kijki to w zasadzie do wybijania rytmu. Co chwile musisz zmieniać długość bo przeważnie wchodzisz po schodach w dół lub górę.

Stuptuty są złym rozwiązaniem, bo niby co mają stuptutować? W lasach deszczowych dodatkowo nie widzisz pijawek jak gryzą, a one na stopro wejdą Ci pod stuptuty.

Weź kilka drybagów - napewno na spiwór i puchówkę.

Apteczkę doposaż w takie coś jak na fotce.

Przyda się https://allegro.pl/listing?string=z%C5% ... r%C3%B3wki

Załączniki:
20240113_113045.jpg
20240113_113045.jpg [ 395.69 KiB | Obejrzany 761 razy ]
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 15 Sty 2024 12:26 

srebrny
Raczki i stuptuty są niepotrzebne.
Drybagów na trekach w Nepalu nigdy nie miałem choć jeden z nich (pond 3 tygodnie) robiłem w porze monsunowej. Wystarczył pokrowiec na plecak. Puchówka w październiku na trasach AC i ABC także nie jest konieczna. Sugerowałbym raczej rozwiązanie "na cebulkę". Śpiwór lekki, w lodge'ach na trasie są koce i kołdry. Jeśli jesteś zmarzluch to w lodge'y możesz zawsze poprosić o dodatkowy koc/kołdrę.

Do apteczki, obok specyfików sugerowanych przez zywiec2018, warto zabrać specyfiki na ewentualne problemy żołądkowe. Ja zabieram węgiel i nifuroksazyd.

Ja zamiast Javel Aqua do uzdatniania wody używam Micropur Forte, ale pewnie to jest mniej więcej to samo. Fakt, że woda uzdatniona Micropurem smakuje dość paskudnie.

Generalnie powinieneś zadbać by Twój plecak był lekko zapakowany. Nie powinien łącznie (plecak plus zawartość) ważyć więcej niż 10-12 kg (chyba, że idziesz z porterem). A najlepiej jeszcze mniej.
 Profil Relacje PM off
DAD lubi ten post.

#6 PostWysłany: 15 Sty 2024 13:11 

OK. Stuptuty i raczki skreślone z listy :D
Tabletki do uzdatniania wody mam, co prawda trochę przeterminowane ale to tylko chlor więc najwyżej zwiększę dawkowanie. Myślę też nad filtrem do wody, waga 63 gramy więc dało by radę chyba :)
Na biegunkę u mnie najlepiej się sprawdza laredmid. Przydał się w Wietnamie ale w Indiach o dziwo potrzebny nie był :)
Tabletki na chorobę wysokościową chyba kupimy na miejscu już. A ten proszek na odwodnienie konieczny?
A jak z ładowaniem telefonu na ABC? Też tak kroją jak na EBC ? Niby power bank by się przydał ale to jednak dodatkowa waga...
Do zdjęć chyba jednak wezmę lustrzankę (pomimo wagi).

#7 PostWysłany: 15 Sty 2024 13:22 
Awatar użytkownika

Loty: 506
Kilometry: 736 023
złoty
Tak na szybko, Kup sobie filtr do wody Sawyer Mini
Super sprawa i zajmuje mało miejsca.

Pełną listę mojego ekwipunku postaram się umieścić na dniach. Może w samolocie nie bede spał
 Profil Relacje PM off
Zeus lubi ten post.

#8 PostWysłany: 15 Sty 2024 13:46 

-- 15 Sty 2024 12:42 --

Darek M. napisał(a):
Tak na szybko, Kup sobie filtr do wody Sawyer Mini
Super sprawa i zajmuje mało miejsca.

Pełną listę mojego ekwipunku postaram się umieścić na dniach. Może w samolocie nie bede spał

Chyba wezmę Lifestraw. Podobne wielkościowo i wagowo, w testach też ok a do dostania za 70zł nawet już. Sawyer mini powyżej 200zł

-- 15 Sty 2024 12:46 --

zywiec2018 napisał(a):
Kijki to w zasadzie do wybijania rytmu. Co chwile musisz zmieniać długość bo przeważnie wchodzisz po schodach w dół lub górę.

Wiem że są schody większość trasy ale przy ~10 dniowym trekkingu z plecakiem jednak chyba odciążę trochę plecy (i biodra).
zywiec2018 napisał(a):

To w czasie trekkingu czy w Pokharze/Kathmandu w hostelach ?

#9 PostWysłany: 15 Sty 2024 18:29 
Awatar użytkownika

Loty: 140
Kilometry: 393 338
Gdy szedłem sobie beztrosko szlakiem dookoła Annapurny w krótkiej koszulce w pełnym słońcu,
to nawet nie zauważyłem, kiedy szyja momentalnie zrobiła się czerwona i piekąca,
dlatego warto wziąć coś, co osłania wrażliwe części ciała i krem na słońce
Plecak miałem taki standard jak dzieciaki noszą do szkoły i to był dobry wybór, bo dużo do niego nie włożyłem i
był w miarę lekki, a to ważne gdy dziennie robiło się po około 15 km.
Wodę dostaniesz w każdej wiosce, co prawda butelkowana, ale skoro tam jest, to uważałem, że wolę kupić i
dać im zarobić niż szukać źródła i samemu uzdatniać
Ze sobą nie miałem żadnych medykamentów

#10 PostWysłany: 28 Sty 2024 15:51 

Jak wygląda sprawa z dostępem do prądu na ABC ? Każą płacić dodatkowo jak biorę nocleg? Ewentualnie czy da się podpiąć pod żarówkę :D
Zastanawiam się czy brać grzałkę i/lub palnik bo jednak ceny herbaty/kawy dosyć wysokie z tego co widzę...

#11 PostWysłany: 08 Lis 2024 18:00 

To sam sobie odpiszę. W pokojach w większości prąd jest i to bez dopłaty. Każą sobie dodatkowo płącić za ładowanie na recepcji ale to chyba dla tych co po drodze na obiad przychodzą. Drugi raz nawet powerbanka bym nie brał, szkoda wagi.
A pijawek w drugiej połowie października już nie było :) Za to okolice ABC oblodzone i te raczki to nie byłby taki zły pomysł (ale z kijkami dało radę bez).
Tabletki do wody - koszmar. Nie da sie tego pić potem :D Tzn jak sie uleży pare godzin i dorzuci tabletki z elektrolitami to od biedy. O wiele lepszy filtr do wody tylko uwaga - w niektórych wioskach woda strasznie gumą zajeżdża, lepiej wode z wodospadów brać po drodze
Arekkk uważa post za pomocny.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 11 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości