Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 34 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Jeju (Czedżu)
#21 PostWysłany: 02 Lis 2018 11:44 

Loty: 285
Kilometry: 460 659
złoty
Jeśli kogoś interesuje alternatywna trasa na Hallasan, to polecam trasę Gwaneumsa. W internecie piszą, że jest bardzo trudna - nie wierzcie temu, poziom trudności podobny do "standardowej" trasy (Seongpanak). Jest trochę bardziej stroma, więc polecam ją do wchodzenia (przynajmniej ja wolę mieć stromo pod górę, niż w dół). Na trasie Gwaneumsa widoki są lepsze, a do tego nie ma zbyt wielu ludzi. Tłumy spotkaliśmy dopiero na szczycie i potem wracając Seongpanak, gdzie było dużo mniej przyjemnie, głównie przez ilość ludzi.
Na wejście na szlak Gwaneumsa można dojechać autobusami z jedną przesiadką. W przewodnikach piszą, że nie ma transportu publicznego do tego miejsca, ale to nieprawda. Najpierw trzeba dojechać jedną z kilku linii (np. 365) na przystanek "Jedae Village", skąd z drugiej strony drogi jeździ autobus 475 do Gwaneumsa (dosyć rzadko, średnio co 1h). Z 475 trzeba wysiąść na przystanku "Gwaneumsa Temple", ale nie tym pierwszym (koło świątyni), tylko drugim - koło wejścia na szlak. W Naverze ten drugi nazywa się "Gwaneumsa Temple Trail Entrance", ale na ekranie w autobusie oba przystanki nazywają się tak samo, a dzieli je ok. 1,5km.
Do wyszukiwania połączeń polecam aplikację Naver Maps, ale nie należy tam szukać połączeń z przesiadką, bo ustala idiotyczne czasy oczekiwania (np. 1h). Najlepiej sprawdzić o której jest pasujący 475, a potem dopasować dojazd do Jedae, by na niego zdążyć.
Rozkład 475 jest też tu, ale po koreańsku: http://bus.jeju.go.kr/schedule/view/475
2 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

Okołoweekendowa wycieczka do Portugalii 🌊🌴 3 dni w Algarve za 799 PLN 🇵🇹 Okołoweekendowa wycieczka do Portugalii 🌊🌴 3 dni w Algarve za 799 PLN 🇵🇹
Podróż do raju 🏝️ Polinezja Francuska + zwiedzanie San Francisco od 3818 PLN 😎 Podróż do raju 🏝️ Polinezja Francuska + zwiedzanie San Francisco od 3818 PLN 😎
#22 PostWysłany: 02 Lis 2018 13:05 

Loty: 352
Kilometry: 854 931
niebieski
czy ktoś był na Jeju w grudniu? warto?
 Profil Relacje PM off  

#23 PostWysłany: 04 Sty 2019 07:35 
Awatar użytkownika

Loty: 137
Kilometry: 225 139
niebieski
ktoś korzystał z namiotu na Jeju? Planujemy skoczyć na wyspę na 5 dni pod namiot w kwietniu

#24 PostWysłany: 22 Gru 2019 19:29 

srebrny
lukasz666 napisał(a):
czy ktoś był na Jeju w grudniu? warto?

Mam idrntyczne podobne o połowę grudnia.

#25 PostWysłany: 05 Sty 2024 09:02 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 232
Kilometry: 494 251
Od czasu ostatnich postów na temat Hallasan trochę się zmieniło. Obecnie, żeby wyjść na szlak, zarówno Gwaneumsa jak i Seongpanak, trzeba dokonać rezerwacji/zgłoszenia i załapać się na permit - Hallasan NP. Dla wejścia przez Seongpanak to jest ok. 800-900 miejsc dziennie, a dla Gwaneumsa jakieś 200 (stan na grudzień 2023). Zimą sa trzy tury wejść w godzinach: 6-8, 8-10 i 10-12. Można zejść innym szlakiem niż sie weszło ale co najważniejsze, na wejściu do parku trzeba okazać się paszportem, w którym dane są zgodne z uzsykanym online permitem.

Oczywiście gdy chciałem uzyskać permit na niecałe dwa dni przed planowanym wejściem, to wszystkie miejsca, na oba szlaki i w każdej turze był już zajęte więc przyjąłem taktykę z Teidę, czyli odświeżałem stronę co kilka chwil i w ciągu 20 minut udalo się złapać dwa 'uwolnione' miejsca. Jeśli chodzi o wejście na Hallasan zimą, to bardzo polecam. Czytałem, że statystycznie najwięcej slonecznych dni na Czedżu jest właśnie zimą i potwierdzam - pogoda była przewspaniała. Słońce, lekki mróż i dużo śniegu. W relacjach i na blogach zachęca się do użycia raczków i choć można było przejśc trasę bezpiecznie bez, to żałuję że ich nie miałem - z byłoby dużo przyjemniej.

p.
5 ludzi lubi ten post.

#26 PostWysłany: 05 Sty 2024 11:47 

A mógłbym poprosić o informacje ile dni warto przeznaczyć na jeju przy 7-10 dniach w Korei?
 Profil Relacje PM off  

#27 PostWysłany: 05 Sty 2024 13:21 
Awatar użytkownika

złoty
To zależy co Cie interesuje. 7 dni na Koreę Pd. to tak wszystko po łepkach będzie. Ja na Jeju spędziłem 4 noce i sumie sporo zobaczyłem ale nie wszystko co chciałem. Nie udało mi się wejść na krater wulkanu Hallasan (opis post wyżej- na kilka dni przed wejściem nie było już slotów), próbowałem starym zamkniętym szlakiem ale było niebezpiecznie i zawróciłem. Po wyspie sprawnie się porusza komunikacją miejską. Napisz co Cię interesuje?

#28 PostWysłany: 05 Sty 2024 15:22 

Zależy mi na przyrodzie, widokach, więc ten wulkan brzmi dobrze. Możesz coś podpowiedzieć?
 Profil Relacje PM off  

#29 PostWysłany: 05 Sty 2024 15:47 
Awatar użytkownika

złoty
@z4wodowiec Trasy po wulkanie były nudne bo większość idzie się po platformach drewnianych. Na szycie nie byłem bo nie załapałem się na wejściówkę i o tak po otwartych szlakach sobie chodziłem. Drzewa są tylko na początku szlaku potem łyso. Wycieczka na pól dnia, do tego dodałbym wodospady w mieście Seogwipo. A na drugi dzień wyspa Udo oraz góra w Seongsan. To masz już dwa pełne dni. Jeszcze jest arboretum (Bijarim albo Bijalim) we wschodniej części wyspy tylko tam mało autobusów jeździ i z przesiadkami. Zachodniej części wyspy nie znam.

#30 PostWysłany: 16 Sty 2024 23:22 
Awatar użytkownika

Loty: 145
Kilometry: 269 935
z4wodowiec napisał(a):
A mógłbym poprosić o informacje ile dni warto przeznaczyć na jeju przy 7-10 dniach w Korei?

Mi 2 noce/ niecałe 3 dni wystarczyły, żeby poczuć wyspiarski klimat, zobaczyć najważniejsze miejsca i odpocząć po metropoliach. Wynajęliśmy samochód i udało się objechać wyspę dookoła, zahaczając o kilka fajnych plaż (nocleg w Seogwipo 서귀포시, więc na miejscu wodospady, blisko Jusangjeollidae i ogólnie ładnie na Saeseom Island). Nie było w tym planie trekkingu, więc pewnie zależy jakie priorytety.
 Profil Relacje PM off  

#31 PostWysłany: 17 Sty 2024 00:39 
Awatar użytkownika

złoty
Polecacie odwiedziny Jeju, czy jest warta i trzeba wyspę koniecznie odwiedzić, czy jednak można sobie darować, jakie odczucia po powrocie ?
 Profil Relacje PM off  

#32 PostWysłany: 17 Sty 2024 01:40 

HON fly4free
Jest trochę jak cała Korea.
Mnie się podobało zwłaszcza przyrodniczo; kulturowo też jest kilka interesujących aspektów.
Obawiałem się dzikich tłumów - biorąc pod uwagę że praktycznie co 10 minut leci tam samolot z kontynentu - a tymczasem w zasadzie kompletnie tej liczby odwiedzających nie widać; cisza, spokój.
 Profil Relacje PM off
kostek966 lubi ten post.

#33 PostWysłany: 17 Sty 2024 10:15 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Przylot wieczorem jednego dnia, wylot noca kolejnego.
Auto wynajete na 24h. Kolko po wyspie.
Pogoda w polowie listopada bardzo przyjemna.
Załącznik:
j1.png
j1.png [ 910.44 KiB | Obejrzany 799 razy ]

Załącznik:
j3.png
j3.png [ 241.45 KiB | Obejrzany 799 razy ]

Załącznik:
j4.png
j4.png [ 434.27 KiB | Obejrzany 799 razy ]

Załącznik:
j5.png
j5.png [ 735.13 KiB | Obejrzany 799 razy ]

Załącznik:
j6.png
j6.png [ 642.3 KiB | Obejrzany 799 razy ]

Załącznik:
j7.png
j7.png [ 786.15 KiB | Obejrzany 799 razy ]

Załącznik:
j8.png
j8.png [ 715.04 KiB | Obejrzany 799 razy ]

Załącznik:
j9.png
j9.png [ 592.53 KiB | Obejrzany 799 razy ]

Załącznik:
9a.png
9a.png [ 536.7 KiB | Obejrzany 799 razy ]

Załącznik:
9b.png
9b.png [ 638.12 KiB | Obejrzany 799 razy ]

Załącznik:
9c.png
9c.png [ 742.06 KiB | Obejrzany 799 razy ]
 Profil Relacje PM off
9 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#34 PostWysłany: 10 Maj 2024 11:56 

Loty: 150
Kilometry: 276 297
złoty
Warto wejść na Hallasan, mimo różnych opinii widoki są całkiem niezłe. Zdecydowanie ciekawsza jest trasa Gwaneumsa, jej trudność polega głównie na końcowych 2km kiedy są same dosyć strome schody, dlatego wybrałem ją na wejście, a zejście łagodniejszą Seongpanak. W majówkę całkiem mało ludzi na szlaku, poza okolicami szczytu mija się kogoś tylko raz na jakiś czas. Liczba wejściówek jest duża i nie licząc sobót nie ma problemu żeby ją dostać kilka dni wcześniej.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 34 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości