Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 33 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Lima
#21 PostWysłany: 03 Gru 2023 20:25 
Awatar użytkownika

Loty: 255
Kilometry: 555 636
platynowy
Sorry za OT, ale włączcie sobie pierwsze lepsze peruwiańskie wiadomości, to może "opowiadanie bzdur" będzie bardziej wiarygodne. Pisanie, że jest super bezpiecznie jest w mojej opinii tak samo bezpodstawne, jak straszenie i twierdzenie, że na pewno coś złego się przytrafi. W Am. Pd. generalnie warto mieć się na baczności, uważać i unikać szemranych rejonów nawet w ciągu dnia, bo po zmroku to jeszcze inna bajka. Minimalizujemy w ten sposób ryzyko. Tylko tyle i aż tyle.
kostek966 napisał(a):
czytam ten wątek od początku i znowu historia z telefonami, to jest chyba sport narodowy w Ameryce środkowo-południowej, byłem tam z 10 razy ale ostatnie 2 przyjechałem bez telefonu, więc nawet jak jest spokojnie to radzę uważać na swój telefon, bo mogą wyrwać z ręki w centrum miasta i uciec

kostek966 napisał(a):
Zgadzam się w kwestii bezpieczeństwa, jeśli zdecydujesz się na pobyt w Chile to też musisz zwracać uwagę na swój telefon, w centrum Santiago mimo, że staliśmy w 6, podbiegł dosłownie znikąd jakiś gość i wyrwał mi telefon z ręki podczas przeglądania mapy

Wracając do tematu, ja bym wybrał Miraflores. Bardzo spokojnie i przyjemnie jak na Limę. Łatwy i szybki dojazd do centrum tanim autobusem, z własnym buspasem. Będąc w centrum, na głównym placu przy pałacu prezydenckim wystarczy przejść kilkaset metrów przez fioletowo-brunatny rzekę ściek, by znaleźć się w miejscu, z którego większość turystów będzie się chciała jak najszybciej ewakuować.
2 ludzi lubi ten post.

Rendez-vous w Paryżu ♥️🍷 Zbiór lotów do francuskiej stolicy od 168 PLN 🇫🇷🥐 Rendez-vous w Paryżu ♥️🍷 Zbiór lotów do francuskiej stolicy od 168 PLN 🇫🇷🥐
Greckie wczasy z parkiem wodnym 🏊‍♂️🌊 Tydzień all inclusive na Zakintos za 2704 PLN Greckie wczasy z parkiem wodnym 🏊‍♂️🌊 Tydzień all inclusive na Zakintos za 2704 PLN
#22 PostWysłany: 03 Gru 2023 22:00 
Awatar użytkownika

złoty
@benedetti, ale chyba napisałem, że z krajów Ameryki południowej właśnie Peru jest najbezpieczniejsze, w Polsce też mogą Ci ukraść telefon czy portfel, chodząc po centrum Limy też zboczylem trochę w inny świat ale i tam nie czułem się zagrożony, a argument o wieczornym wyjściu w szemrane okolice ?, no chyba nikt normalny nie zapuszcza się w takie rejony i to jeszcze po ciemku, rozwaga zawsze pożądana,
Ale znam Hiszpanów, którzy boją się przyjechać do Polski bo jest niebezpieczne, więc jak ktoś nie chce to powód się znajdzie
 Profil Relacje PM off
benedetti lubi ten post.

#23 PostWysłany: 03 Gru 2023 22:27 
Awatar użytkownika

Loty: 255
Kilometry: 555 636
platynowy
@kostek966 Mnie w życiu dwa razy okradli, raz pod Barceloną, raz w Madrycie. Ciekawe czemu akurat tam. ;)
Natomiast przez dwa miesiące szlajania się po Am. Pd. nic, ale i tak nie uważam, by w Peru było szczególnie bezpiecznie. Wiem, że pisałeś o Chile, ale wydaje mi się, że trochę odwracasz kota ogonem, bo nie podejrzewam, że zgodzisz się ze stwierdzeniem, że w Chile to i owszem niebezpiecznie, a w Peru luz blues. ;)

#24 PostWysłany: 03 Gru 2023 22:51 
Awatar użytkownika

złoty
Odpowiem tak, w Chile nie czułem się zagrożony, ale jeśli chodzi o telefony to wiele osób ostrzegało nas żeby uważać właśnie na to i coś w tym było, natomiast jeśli chodzi o Peru to przez 3 miesiące codziennie czytałem i uczestniczyłem w forum podróżujących po Peru i było tam mnóstwo osób i z całej Europy i Ameryki północnej, niektórzy przemierzali cały kraj przez 3 miesiące i ani razu nie przeczytałem, że ktoś miał jakiekolwiek problemy, wręcz odwrotnie pisali o miłych i serdecznych ludziach, i takimi są w większości Peruwiańczycy, co nie znaczy że nie można mieć pecha ale to jest na szczęście margines.
Drugi telefon straciłem w Meksyku podobnie jak wielu ludzi, i kilka razy ostrzegałem tu na forum innych, ale zawsze chętnie wrócę po raz czwarty i kolejny, kraj piękny i warty odwiedzenia, podobnie Peru.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#25 PostWysłany: 03 Gru 2023 23:58 

HON fly4free
Akurat co do szeroko pojętych bezpośrednich okolic lotniska w LIM to mnie dobrze poinformowani lokalsi na całkiem poważnie ostrzegali, żeby unikać kręcenia się tam po zmroku i brać albo taksówkę, albo lotniskowego busa z / do miasta. Dotyczy to też kilku innych części miasta mniej czy bardziej przylegających do lotniska, albo przez które wiedzie droga do centrum czy dzielnic nadmorskich (Callao, Cercado, San Martin, Victoria itd.). To że akurat Ci się nic nie przytrafiło w drodze do lotniskowego hotelu nie oznacza, że jest tam obiektywnie bezpiecznie.
 Profil Relacje PM off  

#26 PostWysłany: 04 Gru 2023 10:16 
Awatar użytkownika

złoty
Mam na myśli okolice dokładnie naprzeciwko lotniska przy hotelu Holiday inn, jest tam dużo hotelików i idąc tam po północy oczywiście miałem obawy ale odniosłem wrażenie, że jest spokojnie, dodatkowo widok kobiet stosujących z wózkami z jedzeniem po północy mnie w tym utwierdził, jakoś nie czułem potrzeby brania taxi żeby się dostać na drugą stronę ulicy, chociaż w dzień przejście ze względu na ruch samochodowy jest prawie niemożliwe, ale jest trochę dalej na prawo od lotniska kładka, którą można bezpiecznie przejść
 Profil Relacje PM off  

#27 PostWysłany: 04 Gru 2023 10:44 

HON fly4free
Tak, ale przejście na drugą stronę ulicy praktycznie pod samym terminalem to jednak nie jest to samo co nocne spacerowanie po okolicach lotniska.
 Profil Relacje PM off  

#28 PostWysłany: 04 Gru 2023 11:18 

Loty: 105
Kilometry: 304 706
Sam byłem w Peru ponad 3 tygodnie, nic mi nie zginęło, w przeciwieństwie do Meksyku, ale po tym jakie ludzie w prywatnych domach mają zabezpieczenia, oraz jak pierwszy host sprawdzał kto my jesteśmy przez wizjer w Limie i od razu kazał wprowadzać szybko auto do podwórka musi być coś na rzeczy z drobnymi kradzieżami niestety. Co do podróży to tylko dwa razy były dziwne akcje, jedna to już na powrocie do Limy z Paracas 50km przed lotniskiem policja chciała łapówkę oraz gdzieś w górach ichniejsi "górale" zbierali drobne opłaty od wszystkich za przejazd że niby drogę z kamieni oczyszczają , szczegółem było to że mieli przewieszone stare flinty przez ramię.
 Profil Relacje PM off  

#29 PostWysłany: 17 Gru 2023 19:13 

Loty: 65
Kilometry: 117 291
Nie straszcie tym Meksykiem, bo planuję na jesień 24 i jak czytam, to jest mi słabo :shock:

W Limie nocowałam ok. 30 minut spacerem od lotniska, przyleciałam o 3 w nocy i spacer był ok, bez problemu, nie widziałam nic podejrzanego. Potem przed wylotem Miraflores. Bez problemu można dojechać autobusem prosto z dzielnicy lub Uberem, z którym w Limie mam b. dobre doświadczenie.
Dużo przed wyjazdem do Peru i Boliwii słyszałam o kradzieżach. Nabyłam nawet saszetkę na paszport, kasę i karty, którą trzymałam na brzuchu pod spodniami. Wywaliłam ją trzeciego dnia, bo przecież wyciąganie kasy trwało nieskończenie długo... Nikt mnie tam nie okradł, nawet w nocnych autobusach. Obrobili mi portfel dopiero podczas przesiadki w Amsterdamie :mrgreen:
 Profil Relacje PM off  

#30 PostWysłany: 17 Gru 2023 20:03 
Awatar użytkownika

złoty
Meksyk nie jest straszny, chętnie zawsze tam polecę, trzeba tylko uważać i na dokumenty, telefony i przy tankowaniu
 Profil Relacje PM off
rodzynka_r uważa post za pomocny.

#31 PostWysłany: 18 Gru 2023 07:32 
Awatar użytkownika

srebrny
W Limie na dwie ostatnie noce wybrałem Miraflores - z powodów powyższych. Na pewno w okolicach lotniska nie zawsze może się przytrafić coś złego, ale też pewnie statystycznie może się przytrafić częściej niż w Miraflores.

#32 PostWysłany: 18 Gru 2023 10:18 
Awatar użytkownika

złoty
A skąd to wiesz skoro wcale tam nie byłeś ?
 Profil Relacje PM off  

#33 PostWysłany: 18 Gru 2023 11:04 
Awatar użytkownika

srebrny
Nie wiem, stąd "pewnie" - i tyle mi wystarczyło.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 33 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości