Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 12 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 03 Wrz 2023 10:30 
Awatar użytkownika

Loty: 714
Kilometry: 984 307
platynowy
Radom już zwiedzałem jakiś czas temu, ale czułem, że zrobiłem to nie dość dokładnie, a poza tym chciałem sprawdzić jak bardzo zepsuto dawny budynek NOT.

Miałem również w planie zobaczyć jak to miasto wygląda w piątek wieczorem, stąd decyzja o zostaniu na noc. W Radomiu są co najmniej 4 hotele z wysokimi ocenami i centralną lokalizacją w cenie 140 - 180 zł. Mój wybór padł na hotel Iskra, który polecam. Cicho, nowy, wygodny materac, czysto, nawet co odkryłem dopiero wyjeżdżając mają windę.

Inaczej niż zwykłe tym razem skupiłem się na zwiedzaniu ścisłego centrum, ominąłem osiedla w tym najciekawsze osiedle XV lecia. Niestety chwilowo nie mogę ustalić, gdzie mam zdjecia z poprzedniego wyjazdu, więc materiał porównawczy będzie z netu.

Poprzednim razem ściśle centrum ominąłem, bardzo szybko zauważyłem, że to był błąd. Już na początku radomskiego odpowiednika Krakowskiego Przedmieścia czy Piotrkowskiej wita cudowna, acz mocno zaniedbana Kasia

Image

Krótki risercz wykazał, że Kasię porzucono w 2008 roku. W tej sytuacji przestała mnie dziwić wiszącą nieopodal szmata informującą o lokalu do wynajęcia wolnym od 1 maja 2020.

Radomskie Krakowskie przedmieście jest ciekawe również z innego powodu. Ta ulica nie jest elementem zaplanowanej miejskiej siatki. Oficyny kamienic ciągną się hen daleko, a część z nich kończy się w krzakach.

Dodam, że oficyny choć malownicze nie wyglądają specjalnie reprezentacyjnie

Image

Image

Image

Image

Jeśli chodzi o same kamienice to jest lepiej, ale widać, że nie wszystkie lokale są wynajęte. Zdaje się, że najlepiej funkcjonują tam lokale gastronomiczne.

Image

Image

Są też kraty w serduszka

Image

Wieczorem przekonałem się dlaczego. Na ulicy, szczególnie w okolicy fontanny były setki osób. Większość korzystała z oferty okolicznej żabki, ale w lokalach też byli ludzie.

Jak się okazuje google też traktują fontanny jako miejsce imprez, wyświetlają się na pierwszym miejscu przy wyszukiwaniu klubu i raczej nie jest to wynik świadomego pozycjonowania.

Image

Przyszedłem tam również w sobotę rano i wszystko było idealnie wysprzątane

Moje zwiedzanie nie skończyło się na ul. Żeromskiego, ale ciąg dalszy będzie w następnym odcinku.

Wysłane z mojego SM-A525F przy użyciu Tapatalka
 Profil Relacje PM off
10 ludzi lubi ten post.

Rendez-vous w Paryżu ♥️🍷 Zbiór lotów do francuskiej stolicy od 168 PLN 🇫🇷🥐 Rendez-vous w Paryżu ♥️🍷 Zbiór lotów do francuskiej stolicy od 168 PLN 🇫🇷🥐
Greckie wczasy z parkiem wodnym 🏊‍♂️🌊 Tydzień all inclusive na Zakintos za 2704 PLN Greckie wczasy z parkiem wodnym 🏊‍♂️🌊 Tydzień all inclusive na Zakintos za 2704 PLN
#2 PostWysłany: 03 Wrz 2023 11:07 
Awatar użytkownika

platynowy
Świetne są Twoje relacje z miejsc.... nieoczywistych. Wygląda na to, że wyciągasz z nich 101%.
Ps. A swoją drogą oglądając powyższe zdjęcia przypomniał mi się cytat z prezesa RDO, że staraja się przyciągnąć turystów..... przylatujących z CDG i FCO. Od razu widać że Radom ma wiele do zaoferowania i jest perełka. Wręcz.... Paryżem wschodu
 Profil Relacje PM off
Martinuss lubi ten post.

#3 PostWysłany: 03 Wrz 2023 11:11 
Awatar użytkownika

Loty: 337
Kilometry: 412 286
srebrny
Trochę takie Charleroi...
 Profil Relacje PM off
Tomasz101 lubi ten post.

#4 PostWysłany: 03 Wrz 2023 11:47 
Awatar użytkownika

platynowy
Charleroi ma witraż na dworcu! Zresztą niektórzy na tym forum bardzo sobie cenią to miasto
 Profil Relacje PM off
Martinuss lubi ten post.

#5 PostWysłany: 03 Wrz 2023 12:35 
Awatar użytkownika

platynowy
O radomskim lotnisku jest całkiem głośno, jednak nikt nie pisze o helipadzie w samym centrum

Image

Minutę po wylądowaniu można znaleźć się na imprezie przy fontannie. A jaki szpan! Chłopaki z beemkami i na motorach by od razu wymiękli

Dość tych żarcików, rzut beretem od fontann znajduje się miejsce rzeczywiście pierwszej klasy. Jedna z najlepszych mozaik w PL i to jeszcze na szczycie oszklonej klatki schodowej. A wszystko to w CKU. W innej części tego kompleksu miesci się budowalnka, która też postanowiła się ozdobić w 2019 roku. Z litości będącego spełnieniem tego postanowienia muralu nie załączę

Image

W środku można znaleźć kolejną ceramikę

Image

Kilka metrów dalej można natrafić na kolejną wysokiej jakości mozaikę

Image

Jest też rurowa, czyli bardzo przeze mnie szanowana, instalacja przed dawną elektrownią zamieniona na centrum sztuki - ja w swojej naiwności uznałem, że to Radpec sobie taką zafundował. Niestety nie sprawdziłem jak świeci w nocy

Image

Kolejnym ciekawym obiektem jest Dom Rzemiosła. W środku jest winda całkiem przeniesiona z lat 80-tych. Przy czym znajduje się w dobrym stanie

Image

Image

Warty odnotowania jest też dom towarowy leżący przy samej ulicy Żeromskiego. Trochę zasłonięty szmatami, ale i tak widać, że to dobra modernistyczna architektura

Image

Image

c.d.n (bo przerwa techniczna, ale dalej już będzie tylko NOT i bonus track)
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#6 PostWysłany: 03 Wrz 2023 13:15 
Awatar użytkownika

platynowy
Trochę oszukałem, że z Radomia będzie tylko NOT, bo po drodze jest również wart odnotowania Teatr Powszechny

Image

Image

Jeśli chodzi o NOT to remont pozbawił go i koloru i NOTu

Image

Image

A teraz bonus track. Wracałem przez Przysucha, Opoczno, Spałę, Tomaszów Mazowiecki i Rawę Mazowiecką.

Przysucha to był strzał w dziesiątkę, w Tomaszowie znalazlem wspaniały relief. Opoczno to porażka, Rawa podobnie, Spała rozczarowała. Oczywiście nie wykluczam, że ominąłem cuda z Opoczna i Rawy. W końcu na relief trafiłem zupełnie przypadkiem

Image

Mozaika na DK w Przysusze

Image

Pomnik tamże

Image

Tablica w oldskulowym ośrodku o dziwnej nazwie - mieli tam wspaniały plac zabaw przeniesiony w całości z przeszłości - tylko metal i drewno, zero plastików

Image

Relief z Wistomu (wcześniej TZWS)

Radom ma do zaoferowania również bardziej tradycyje atrakcje, ale informacji o nich szukajcie w przewodnikach, nie u mnie. I nie liczcie na googlowego barda, ten na Radomiu się zupełnie nie zna

Image
 Profil Relacje PM off
4 ludzi lubi ten post.

#7 PostWysłany: 03 Wrz 2023 14:29 
Awatar użytkownika

platynowy
Mialem nadzieje, ze w ramach bonusa zrobisz RDO, ale rozumiem, ze jest za malo BRUTalne, czyli wrecz banalne i nielicowaloby z opisanymi poprzednikani...?
 Profil Relacje PM off
pabien lubi ten post.

#8 PostWysłany: 03 Wrz 2023 14:44 

Loty: 12
Kilometry: 62 544
niebieski
Uchylę rąbka tajemnicy i powiem, że Opoczno to moje rodzinne miasto :D .

Jakim cudem nie odwiedzileś Pegaza! Nie zobaczyłeś też zrewitalizowanego zalewu. Oprócz tego całkiem ładnie odnowili "deptak" w centrum miasta. Pewnie jechałeś obwodnicą :D

Zapraszam również na profil facebookowy: https://www.facebook.com/seetheworld89/
 Profil Relacje PM off
pabien lubi ten post.

#9 PostWysłany: 03 Wrz 2023 14:45 
Awatar użytkownika

platynowy
@jaco027 A nawet mam zdjecia, więc proszę bardzo. RDO to klimaty bardziej surrealistyczne.

Odnosi się wrażenie, że przebywa tam więcej pracowników niż pasażerów

Image

Image

Na zewnątrz parking i stanowiska dla autobusów wyglądają podobnie
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#10 PostWysłany: 03 Wrz 2023 14:53 
Awatar użytkownika

platynowy
@Mikolaj2026 oczywiście, że widziałem Pegaza na patyku. Ten koń nie jest nawet w stanie sam stać, co dopiero mówić o lataniu

Image

Po mieście od płytek spodziewałem się ceramiki. Nawet przeszedłem się od szkoły do szkoły żeby zobaczyć czy nie znajdę mozaiki na jakiejś ścianie. Jak można domyślić się po Pegazie dom kultury również obejrzałem i nic. Nad zalewem nie byłem, deptak musiałem ominąć
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#11 PostWysłany: 03 Wrz 2023 15:09 

Loty: 12
Kilometry: 62 544
niebieski
Wyobraź sobie, że Pegaz został odnowiony dośc niedawno. Wcześniej wyglądał jak sto nieszczęść :D .

Oczywiście pisałem poprzednią odpowiedź z przymrużeniem oka. W tym mieście nie ma nic i trzeba się cieszyć z malutkich rzeczy :D

Oczywiście najgorsze lata były wtedy kiedy tam mieszkałem. Teraz od czasu do czasu odwiedzając to miasto stwierdzam, że coś się ruszyło na plus.

Zapraszam również na profil facebookowy: https://www.facebook.com/seetheworld89/
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 04 Lut 2024 01:07 

Loty: 140
Kilometry: 236 052
niebieski
Jest kilka miejsc,których można się wstydzić ale to ułamek Radomia.Miasto pięknieje z roku na rok.Wiem bo jestem z Radomia,
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 12 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości