Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 14 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
 Temat postu: Pekin / Chiny
#1 PostWysłany: 07 Paź 2012 22:59 

niebieski
Hej,

ktoś coś poleci w Pekinie? Tanio, czysto. Wiadomo :)
 Profil Relacje PM off  

Greckie wczasy z parkiem wodnym 🏊‍♂️🌊 Tydzień all inclusive na Zakintos za 2704 PLN Greckie wczasy z parkiem wodnym 🏊‍♂️🌊 Tydzień all inclusive na Zakintos za 2704 PLN
Po słońce na Florydę☀️ Ferie zimowe w Miami za 3727 PLN 🇺🇸👙Loty Turkish Airlines i hotel 🌴 😍 Po słońce na Florydę☀️ Ferie zimowe w Miami za 3727 PLN 🇺🇸👙Loty Turkish Airlines i hotel 🌴 😍
 Temat postu: Re: Pekin / Chiny
#2 PostWysłany: 08 Paź 2012 11:32 

niebieski
bartek. napisał(a):
Hej,

ktoś coś poleci w Pekinie? Tanio, czysto. Wiadomo :)

Co to ma być? Hotel, hostel? Jaki budzet na noc?
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 08 Paź 2012 11:36 

niebieski
Jadę sam, więc wiem że obrywam za kwestie double vs single room.
Może być hostel jeżeli hotele są drogie. Najważniejsze, żeby nie biegały po nim karaluchy, a pluskwy nie zjadały mnie przez całą noc.

Ciężko powiedzieć jaki budżet bo nie wiem kompletnie jakie są ceny w Pekinie. Serio nie wiem, budżet dostosuję do zapotrzebowania, że tak powiem :)
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 08 Paź 2012 14:39 

niebieski
jeśli dormy Tobie nie przeszkadzają to może łóżko w nich? na pewno dużo taniej niż jedynka, tylko sprawdź czy mają zamykane szafki /rzecz jasna kłódkę bierzesz z domu/.
Nocowałam w King's Joy niedaleko Qianmen - nie polecam, pokoje mocno zawilgocone, łazienki nie sprzątane, mało fajnie tam było choć lokalizacja ok. Za to poznani w Pekinie Polacy zadowoleni byli z obok położonego Leo Hostel. No i niemal przy samym Qianmen, dwa kroki dalej masz Tiananmen i Zakazane Miasto /wielkie rozczarowanie/, za którym park Jingshan. Łóżko w dormie w obu hostelach to ok 30zł, wcześniej byłam w Dongsi Fuyuan Hotel /w zarezerwowanym z PL Happy Dragon Hostel miejsc nie mieli i skierowali nas po sąsiedzku do Dongsi Fuyuan/ - żadna rewelacja, dwójka bez łazienki w ramach wcześniejszej rezerewacji z Dragona to ok. 100zł za pokój /180 y./, po dwóch dniach przenieśli nas do pokoju z 'łazienką' za 230 y. za pokój. Lokalizacja przy dwupasmówce nie zachęcała do spacerów, choć do Zakazanego całkiem niedaleko - jakieś 10-15 min. No i wszędzie masz depozyt - 100 yuanów /zwracany przy wymeldowaniu/.
Zerknij na Leo Hostel, powinno być ok. No i metro masz niedaleko, zaraz przy bramie Qianmen - wszędzie dojedziesz za 2y, niezależnie od ilości przesiadek, z wyjątkiem lotniska skąd Airport Express za dodatkowe 25y.

Jakby co pytaj - niecały miesiąc temu wróciłam z Pekinu, więc jeszcze coś tam z cen pamiętam.
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 08 Paź 2012 14:59 

niebieski
LeoHostel wyprzedany ehhh :( Jak żyć?
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 09 Paź 2012 11:07 

niebieski
szukaj na hostelworld i czytaj opinie, zwłaszcza te negatywne, bezpodstawnie nikt takich nie pisze. I lokalizacja - najważniejsze aby było blisko metra
 Profil Relacje PM off  

Temat postu: Chiny - hostel
#7 PostWysłany: 17 Gru 2012 22:34 

Szukam czegoś taniego, w miare przyzwoite warunki, jedziemy w 2 pary, więc albo 2x2 albo 1x4.

Mam 2 typy:
http://www.booking.com/hotel/cn/cityyou ... .en-gb.htm
oraz
http://www.booking.com/hotel/cn/forbidd ... en-gb.html

To jedne z najtańszych więc może ktoś był ?

Temat postu: Re: Chiny - hostel
#8 PostWysłany: 18 Gru 2012 16:32 
Awatar użytkownika

w czerwcu spałam tutaj:

http://www.hostelworld.com/hosteldetail ... c&sc_pos=1

hostel praktycznie jak hotel,
położony przy hutongach,
na piechotę na plac Tianamen....

bardzo czysto, jak zresztą we wszystkich hostelach z tej serii :)

#9 PostWysłany: 18 Gru 2012 21:03 

Dzięki za info. Ja na podstawie opinii, lokalizacji i ceny (46 zł/os w 2ce ze sniadaniem) wybrałem to: http://www.hostelworld.com/hosteldetail ... jing/63381

#10 PostWysłany: 08 Maj 2013 10:22 

niebieski
100krotka napisał(a):
w czerwcu spałam tutaj:

http://www.hostelworld.com/hosteldetail ... c&sc_pos=1

hostel praktycznie jak hotel,
położony przy hutongach,
na piechotę na plac Tianamen....

bardzo czysto, jak zresztą we wszystkich hostelach z tej serii :)

spałam tam we wrześniu i zadowolona tak do końca nie byłam. Lokalizacja rewelacja, ale zatęchły, wilgotny /nic tam doschnąć nie mogło, wszystkie ciuchy i plecak zawilgocone/, łazienka nie sprzątana, a zostawione w niej przez innych kosmetyki dobre pół pomieszczenia zawalały. Szafy w pokojach bez możliwości przypięcia swojej kłódki, wszystko wszystkim dostępne choć nic nam nie skradziono /współlokatorzy fajni się trafili/. I pralnia na plus, choć w tej swego prania pilnować trzeba i od suszarki na krok nie odchodzić /ale to już nie wina hostelu, a pomieszkujących tam/.
 Profil Relacje PM off
Arekkk uważa post za pomocny.

#11 PostWysłany: 04 Sty 2016 22:08 

Loty: 36
Kilometry: 78 687
Ja polecam Beijing City Central Youth Hotel. Obok metra, po drugiej stronie ulicy stacja kolejowa w centrum Pekinu, obok stacji jest przystanek autobusów, które przyjeżdżają z lotniska w Pekinie (autobus jest tańszą opcją na dostanie się z lotniska niż pociąg). Sam hostel czysty, łóżka wygodne i całkiem tanio.

https://www.booking.com/hotel/cn/cityyo ... cdf;dcid=5

194 kraje

Aktualnie opisany wyjazd do Pragi, na Born To Be Wild, Pangaea, a teraz relacja z Serbii, a później z Rygi (;
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 24 Lip 2016 10:28 
Awatar użytkownika

srebrny
My zatrzymaliśmy się w Beijing 161 Wangfujing Hotel. Świetna lokalizacja w ścisłym centrum, na piechotę można zajść do Wangfujing, stacja metra i spory market kilkaset metrów od hotelu , personel mówiący dobrze po angielsku (to nie takie oczywiste w Chinach), cena jak za dwójkę w schronisku, trochę niewielkie pokoje, czysto, cicho.
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 14 Maj 2017 21:08 
Awatar użytkownika

Loty: 186
Kilometry: 421 092
niebieski
Ja spałam w dwóch miejscach, pokój prywatny 2-osobowy.
1) Sanlitun Youth Hostel, ul. Chunxiulu, relatywnie (czyli - jak na Pekin) blisko do stacji metra Dongsishi tiao (10-15 minut na piechotę) . Pokój dwuosobowy – najniższy standard (widok na mur jakieś pół metra za "oknem", brak łazienki) – 190 CNY/noc. Miejsce dość przyjemne, w raczej nowoczesnej dzielnicy – sporo sklepów w pobliżu i knajp, ale nie ma klimatu np. okolic hutongów.

2) Bestay Hotel Express Beijing Temple of Heaven, u;. NO.10 Fahua Nan Li. Jak nazwa wskazuje jest w pobliżu Świątyni Nieba, do stacji metra Tiantan Dongmen jest przyjemny spacer, 10 minut. Niewielki, ale czysty pokój z prywatną łazienką (i oknem!) - 190 CNY/noc. Obsługa nic nie mówi po angielsku, ale się stara z translatorem ;)
W pobliżu jest znany Pearl Market. Po drodze z metra jest kilka knajpek z dobrym, lokalnym żarełkiem (oraz coś a la piekarnią, co po kilku tygodniach w Chinach już może być powitane z entuzjazmem).

Osobiście bardziej pasowało mi miejsce nr 2 (dobry stosunek jakości do ceny), ale jako, że to hotel a nie hostel - nie ma żadnego baru, miejsca gdzie można spotkać inny podróżnych itd. Jeśli komuś jednak zależy na niskiej cenie i prywatnym pokoju całkiem blisko centrum i stacji metra - to niezła opcja.

#14 PostWysłany: 03 Sie 2025 00:36 
Awatar użytkownika

złoty
Dla odmiany polecam nie konkretny obiekt, lecz dzielnicę – okolice stacji metra Workers' Stadium, obok stadionu o tej samej nazwie. Znajduje się tam wiele restauracji (także europejskich) ze zdjęciami dań, supermarket Jingkelong oraz kompleks luksusowych butików. Naprzeciwko są budynki Sanlitun Soho. Bardzo ładna okolica. Supermarket Jingkelong jest dobrze zaopatrzony, a wieczorem wiele owoców, warzyw i gotowych dań jest przecenionych.
ted07 lubi ten post.
ted07 uważa post za pomocny.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 14 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość