Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 28 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Pogoda w Maroku
#21 PostWysłany: 20 Cze 2023 10:44 

Loty: 42
Kilometry: 63 566
niebieski
U mnie okienko na tegoroczny wyjazd jesienny wypadnie na przełomie października/listopada (do 15.11). I zastanawiam się czy jest to dobry pogodowo czas na odwiedzenie po raz pierwszy Maroko. chciałabym coś pozwiedzać i złapać jeszcze trochę ciepła, skorzystać z plaży. Co o tym sądzicie? Czy lepiej szukać innej destynacji? krótki okres 7-8 dni, więc nie chcę tracić za dużo na podróż. Inny kierunek, który biorę pod uwagę to Kanary, tylko może Marko będzie cieplejsze...
 Profil Relacje PM off  

Maroko od piątku do poniedziałku za 779 PLN 🌤️👣 Loty i noclegi w ⭐⭐⭐⭐ hotelu Maroko od piątku do poniedziałku za 779 PLN 🌤️👣 Loty i noclegi w ⭐⭐⭐⭐ hotelu
HIT🔥 Loty (z bagażem) do Tokio od 1396 PLN 😲😲 Wylot z Mediolanu HIT🔥 Loty (z bagażem) do Tokio od 1396 PLN 😲😲 Wylot z Mediolanu
#22 PostWysłany: 20 Cze 2023 10:58 

HON fly4free
Byłem w tym roku w połowie marca, pogoda na południu (Agadir) była fantastyczna. Ale z tym jest loteria jak zawsze.
 Profil Relacje PM off  

#23 PostWysłany: 20 Cze 2023 12:26 

niebieski
Bylem kiedys 2-9 listopada. Marakesz: noce i poranki zimne, za dnia upal.
Essaououoiouira: Plazowanie pelna geba, przy czym tam zawsze troche wieje i jest rzesko, nawet w srodku lata, nie oczekuj ciepelka jak na majorce w lipcu, bardziej polskie morze mi to przypominalo.
Deszczu kropla nie spadla przez caly pobyt. Osobiscie polecam taki termin :)
 Profil Relacje PM off
piekara114 lubi ten post.

#24 PostWysłany: 20 Cze 2023 12:44 
Awatar użytkownika

Loty: 328
Kilometry: 456 296
niebieski
Byłem w drugiej połowie października - podobnie - w Marrakeszu w dzień przyjemnie gorąco, noce chłodne, w Essaouirze- ciepło ale bez upału, mocno wietrznie. Deszczu też nie było
piekara114 lubi ten post.
piekara114 uważa post za pomocny.

#25 PostWysłany: 20 Cze 2023 13:15 

Loty: 42
Kilometry: 63 566
niebieski
Super informacje.
Wygrzeję się w lipcu w Grecji, a w listopadzie ma być w dzień przyjemnie i będzie ok.
 Profil Relacje PM off  

#26 PostWysłany: 17 Lis 2024 22:41 

Pilne pytanie, bo mam rano samolot ;-) Wracam 2 grudnia. W tym czasie chciałbym być w Agadirze i gdzieś na pustyni (między innymi). Raczej nie będę szedł w góry.
Jaka jest temperatura odczuwalna w tym okresie? Chciałem zabrać kurtkę puchową, ale jestem trochę przeładowany. Czy hardshell (membrana) + polarek załatwi temat? Szczególnie martwię się nocowaniem na pustyni.
 Profil Relacje PM off  

#27 PostWysłany: 18 Lis 2024 05:04 
Awatar użytkownika

Loty: 342
Kilometry: 430 363
srebrny
@pin54

Przejrzałeś cały temat wstecz?
 Profil Relacje PM off  

#28 PostWysłany: 03 Gru 2024 14:32 

Martinuss napisał(a):
@pin54 Przejrzałeś cały temat wstecz?

Tak, na szybko, ale nie znalazłem informacji o pustyni w listopadzie. Nie miałem czasu więcej drążyć, bo zaraz miałem wychodzić do samochodu - miałem do wyboru: siedzieć i czytać, albo jechać do Maroko i mieć nadzieję, że w międzyczasie ktoś odpisze, tak żebym mógł się przepakować na parkingu w razie potrzeby. Twoja odpowiedź tak w ogóle nic nie wniosła, mogłeś sobie ją darować, chyba, że punkty zbierasz.

Może komuś się przyda w przyszłości: byłem przez całą drugą połowę listopada i dwa pierwsze dni grudnia. Temperatura bardzo mocno się zmieniała w zależności od regionu, w którym byłem (być może też ogólnie pogoda się zmieniała, nie wiem, nie śledziłem tego).

Fez, Szafszawan - najzimniej, w ciągu dnia trochę ponad 20 stopni. Za dnia można chodzić spokojnie na krótki rękaw, ale to nie było takie przyjemne ciepło. Na wieczór jakiś polar koniecznie.

Merzouga - na pustyni byłem po południu, wróciliśmy o świcie następnego dnia. Po południu na pustyni jest gorąco, ale wcale nie jest taka patelnia jak można by się spodziewać - powiedziałbym, że przyjemnie gorąco. Miałem koszulkę z długim rękawem, bo bałem się słońca - okazało się, że o tej godzinie w listopadzie jest zupełnie 'niegroźne' - nawet nie używałem żadnego kremu z filtrem, ciężko się opalić :-) Wieczorem przy ognisku długie spodnie i polar. W nocy (w sumie nad ranem) jest stosunkowo zimno - spałem w namiocie obozowym, w bieliźnie termo, polarze i długich spodniach pod kocami. Nie było przytulnie, ale przespałem całą noc. Najgorzej było z samego rana, tuż przed świtem. Jak wsiadałem na wielbłąda byłem ubrany podobnie jak w nocy, a do tego miałem cienką czapkę, rękawiczki i buffa. Nie było mi zimno (ale ciepło też nie!). Po wschodzie słońca temperatura powoli się podnosi więc trzeba "przetrwać" zaledwie kilka godzin. Ogólnie byłem jednym z lepiej przygotowanych w grupie, ale pozostali ludzie dawali radę więc nie ma spiny (nawet dziewczyny w spódnicach były)

Imsouane, Agadir - gorąco. Fantastyczna pogoda, temperatura w ciągu dnia około 30 stopni. Cały dzień chodziłem w krótkich spodenkach i koszulce na krótki rękaw, w okolicach południa trzeba szukać cienia lub siedzieć w wodzie albo w domu. Wieczory bardzo ciepłe, tak samo krótkie spodenki i tshirt, można sobie spokojnie wieczorem spacerować po wodzie i nadal jest ciepło. Nie wiem jaka jest temperatura wody, ale jest dość ciepła, można się się kąpać, choć jest bardzo duża różnica temperatur.

Marrakesz - wypośrodkowany klimat w stosunku do powyższych. Za dnia zarówno krótkie jak i długie spodnie będą OK i tshirt. Wieczorem da rade w tshircie i nawet krótkich spodenkach, ale lepiej jest mieć polar i długie spodnie.

Podsumowując:
kurtka puchowa - gdybym miał, to bym założył raz, do spania na pustyni, bo nie brałem śpiwora. Czyli ogólnie bez sensu byłoby ją nosić przez 2 tygodnie
hard shell - założyłem raz, trafił mi się deszczowy dzień w Marrakeszu, cieszyłem się, że mam, bo nie musiałem zmieniać planów, ale gdybym nie miał to foliowy płaszczyk też by zrobił robotę
polar - poza wybrzeżem był w użyciu codziennie! Jak jest taka możliwość to polecam więcej niż jeden, z tego względu, że zawiewa chłodem, ale z drugiej strony jest jednak ciepło, więc szybko można go zapocić. Polecam takie z kapturami.
Pozostaje temat transferu na lotnisko w Polsce, więc ja i tak musiałem jakąś kurtkę zabrać, ale jak bym jechał drugi raz i ktoś by mnie wyrzucił na lotnisku to nie brałbym ani puchu, ani hardshella.

Ps.
W momencie kiedy ja chodziłem na krótki rękaw to autochtoni ubrani byli w kurtki puchowe ;)
Łatwo się przeziębić! Sporo osób się rozchorowało, włącznie ze mną. O dziwo, przeziębiłem się w Imsouane, gdzie było gorąco w dzień i bardzo ciepło w nocy.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 28 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości