Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Dojazd z lotniska Tuzla (TZL) do centrum miasta
Lotnisko Tuzla (http://tuzla-airport.ba) jest niewielkim lotniskiem, obsługującym średnio 3 loty dziennie. Z roku na rok staje się coraz bardziej popularne, gdyż lata tam Wizzair. Lotnisko położone jest blisko miasta – ok. 13km. Nie ma tam żadnych autobusów lotniskowych – można się więc dostać albo komunikacją publiczną, albo taksówkami.

Komunikacja publiczna
Do okolic lotniska z centrum miasta dojeżdża linia 11 (Strona przewoźnika: http://gipstk.com/). Bilet kosztuje 2,25KM, płatne gotówką u kierowcy. Rozkład jazdy, ważny od 09.2015 dostępny jest pod adresem: Rozkaład jazdy . Jeśli link by przestał działać, to także poniżej:
Image
Mała legenda:
▲– nie jeździ w soboty
* - nie jeździ w niedziele i święta
■ – nie działa w czasie szkolnych wakacji letnich
● – nie działa w czasie zimowych ferii szkolnych
Jak widzimy są tam tylko odjazdy ze stacji początkowej, jeśli jedziemy z centrum trzeba doliczyć ok 10minut – ale warto być wcześniej i poczekać. To nic dziwnego, na samych przystankach też nie ma rozkładów jazdy, ani nawet tabliczek informujących o liniach. Przystanki, na których zatrzymuje się autobus dostępne są pod adresem: http://195.222.58.9:5575/info. Jako przystanek początkowy podajemy: TUZLA „AS” ISTOK, jako końcowy DUBRAVE GORNJE (AERODROM). Na tejże stronie możemy też ujrzeć aktualne ceny (vrijednosna karta u autobusu) Po wyjściu z autobusu należy kierować się w prawo. Cała trasa zajmie około 20-30minut.

Image

Taksówki
Przy wyjściu z lotniska nie brakuje taksówkarzy, którzy za 15-20 KM (Marek zamiennych) czyli około 7-10 EUR (Marka zamienna ma stały kurs do euro – jedno EUR to ~1,96KM) zawiozą nas tam gdzie chcemy. Podobnie jest z dojazdem z centrum miasta do lotniska – cena taka sama. Odległość między lotniskiem, a miastem nie jest duża, więc nikt nie robi kłopotu z wyjazdem „za miasto”.

autor @Parys

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 71 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4
Autor Wiadomość
#61 PostWysłany: 29 Maj 2022 11:55 

Loty: 283
Kilometry: 283 366
niebieski
Newsy z Tuzli. Pod lotnisko nic publicznego nie podjeżdża. Jesteście skazani albo na autobus podmiejski, albo na taryfę. Po przylocie skorzystałem z autobusu - należy przejść z 500 metrów (jest tylko jedna droga) i przy rondzie poszukać przystanku - autobus będzie jechał w lewą stronę patrząc od kierunku lotniska. Bilet kupuje się u kierowcy za 4 marki, czyli 2 euro. Do Tuzli jedzie autobus nr 11. Niestety, na żadnych przystankach nie ma rozkładów jazdy i informacji, jakie numery autobusów zatrzymują się na nich. Również w internecie ciężko o wiarygodny rozkład. Podsumowując - dojazd autobusem to loteria, można czekać i się nie doczekać. Plusem jest to, że nr 11 jedzie wzdłuż głównych ulic przez całą Tuzlę.
Z powrotem złapałem taksi. Jest ich pełno, mniej lub bardziej oficjalne. Nie działają w Tuzli bolty, czy ubery. Cena za dojazd z dowolnego punktu miasta na lotnisko powinna kosztować 20 marek, czyli 10 euro. Takie ceny można znaleźć na stronach internetowych oficjalnych korporacji taksówkowych. Wszystko ponad 20 marek to już naciąganie.
Na lotnisku niespodzianka - każdy pasażer przed odlotem musi w okienku opłacić podatek lotniskowy w wysokości 2 marek, czyli 1 euro. Dopiero potem podchodzi się do stanowiska Wizzair. Jest kilka lotów dziennie, wszystko obsługuje Wizzair. Lotnisko malutkie, jedna sala oczekiwania, jeden bar, jeden sklep duty free.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi uważa post za pomocny.

Urlop na wyspie wiecznej wiosny za 2299 PLN 💚☀️ Loty na Maderę + ⭐⭐⭐⭐ hotel z 🍽 Urlop na wyspie wiecznej wiosny za 2299 PLN 💚☀️ Loty na Maderę + ⭐⭐⭐⭐ hotel z 🍽
Promocja od FLIXBUS-a❗ Bilety krajowe 💲 od 4,99 PLN i międzynarodowe od 20,99 PLN 🔥 Promocja od FLIXBUS-a❗ Bilety krajowe 💲 od 4,99 PLN i międzynarodowe od 20,99 PLN 🔥
#62 PostWysłany: 14 Lip 2022 18:07 

srebrny
Mityczny 11 jeździ nawet w wakacje, choć niektórzy miejscowi mówili, że nie. W ciągu 2,5 h (tyle mniej więcej zajmuje droga pieszo na lotnisko) minął mnie jeden kurs w stronę Tuzli i jeden w kierunku lotniska. Dalej nie ma żadnych rozkładów na przystankach.

Autostop idzie, ale ciężko. Niby aut jeździ bardzo dużo, jednak mało kto się zatrzymuje. W innych regionach Bośni miałem podobne odczucia. Co ciekawe w pozostałych krajach bałkańskich było z tym raczej łatwo. Tłumaczę to wyjątkowo różnorodnym społeczeństwem BiH, wyjątkowo krwawą wojną albo tym, że mogę przypominać Serba.

Załączniki:
20220714_131839.jpg
20220714_131839.jpg [ 745.84 KiB | Obejrzany 2654 razy ]

#63 PostWysłany: 06 Kwi 2023 12:17 

Loty: 259
Kilometry: 344 651
niebieski
Czy ktoś w 2022/2023 odwiedzał Tuzlę i lotnisko? Czy jest tam jakiś bankomat? Kantor? Planuję lecieć przez Wiedeń pod koniec czerwca przylot, jeśli Wizz nic nie namiesza to o 18:05 w TZL.

#64 PostWysłany: 06 Kwi 2023 12:30 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

https://tuzla-airport.ba/bankomati/

https://tuzla-airport.ba/mjenjacnice/
 Profil Relacje PM off  

#65 PostWysłany: 06 Kwi 2023 12:32 

niebieski
@Zeus nie takie było pytanie początkowe. To, że jest bankomat to wiem z forum, ale pisali, że nie działa. Więc chodzi mi o aktualne info, a nie linki!

#66 PostWysłany: 06 Kwi 2023 12:40 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

No cóż, zapytałeś czy jest, to Ci podałem, ze są. Jak taki strach, to zawsze można wymienić w PL albo poprosić w danym temacie o KM, żeby mieć na początek.
 Profil Relacje PM off  

#67 PostWysłany: 06 Kwi 2023 12:42 

niebieski
@Zeus Czy ktoś w 2022/2023 odwiedzał Tuzlę i lotnisko? (Takie było najważniejsze pytanie!! A Ty jak zawsze znasz odp. na wszystkie pytania!)

#68 PostWysłany: 06 Kwi 2023 13:11 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

No cóż. O Korei też nie wiedziałem, na forum pusto, ale spędziłem parę dobre h z mojego zycia, znalazłem informacje i podzieliłem się z forumem
Mogłem być jak ty, pytając o knajpy (nawet nie sprawdzić polecane przez z nas), czekając na gotowe a po powrocie nawet nie polecić czy coś nowego/czy dawna polecajka daję radę etc.

No ale, takie to forum, od ostatnich 5-6 lat.
 Profil Relacje PM off  

#69 PostWysłany: 18 Cze 2023 22:51 

niebieski
-- 18 Cze 2023 22:43 --

Arekkk napisał(a):
Autostop idzie, ale ciężko. Niby aut jeździ bardzo dużo, jednak mało kto się zatrzymuje. W innych regionach Bośni miałem podobne odczucia. Co ciekawe w pozostałych krajach bałkańskich było z tym raczej łatwo. Tłumaczę to wyjątkowo różnorodnym społeczeństwem BiH, wyjątkowo krwawą wojną albo tym, że mogę przypominać Serba.

Mam te same doświadczenia z autostopem w Bośni. Jakoś niechętnie się zatrzymują. Jadąc z Mostaru do Neum na ogół zatrzymywali się turyści obcokrajowcy. z Neum do granicy z Chorwacją była piechotka z uwagi na brak chętnego kierowcy do zabrania. W Macedonii, Czarnogórze, Chorwacji czy w Albanii autostop działał świetnie. W Bośni lipa.

Image
 Profil Relacje PM off  

#70 PostWysłany: 22 Cze 2023 09:22 

niebieski
Obecna cena autobusu 11: 4.5 BAM.
Wsiadłem przy BKC (przy centrum handlowym Bingo City Center) Autobus przyjechał ok 20-25 minut od czasu podanego na pierwszym przystanku AS Istok.

Image
 Profil Relacje PM off  

#71 PostWysłany: 29 Cze 2023 11:22 

niebieski
z racji święta Bajram (28.06) - święto ruchome nawet nie działała komunikacja, więc byłem zmuszony skorzystać z transportu zaoferowanego mi przez właściciela noclegu; do tego w tym dniu było zamknięte wszystko; dodam jeszcze, że bilety kupowane na dworcach autobusowych są objęte opłatą dworcową w wysokości 0.50 BAM; zaś na lotnisku przed wylotem jesteście zobowiązani do dokonania opłaty lotniskowej w wysokości 2 BAM w punkcie informacji; sami lotnisko jest w trakcie rozbudowy; w środku mini piekarnia; kiosk z małym kantorem; kawiarnia i restauracja w strefie ogólnodostępnej; pod kontroli bezpieczeństwa i paszportowej sklep Duty Free i bar; przy pełnym locie w poczekali głośno jak w ulu;
str84peter lubi ten post.
str84peter uważa post za pomocny.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 71 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości