Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 30 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2
Autor Wiadomość
#21 PostWysłany: 23 Mar 2023 18:00 

platynowy
Również wróciłem. Lima, Cuzco, Arequipa. Wszędzie spokojnie, turystów mało. Policji się trochę kręciło, ale to akurat dobrze bo pamiętam kilka lat temu centrum Limy zbyt bezpieczne nie było, obecnie jest bardzo ok.
travellista lubi ten post.
travellista uważa post za pomocny.

Urlop na Costa del Sol 🌴🏨 Tydzień w 4* hotelu z wyżywieniem za 2379 PLN Urlop na Costa del Sol 🌴🏨 Tydzień w 4* hotelu z wyżywieniem za 2379 PLN
All incusive na Riwierze Tureckiej za 1680 🌊🍹 Tydzień w 4* hotelu w sercu Alanyi 🌞😎 All incusive na Riwierze Tureckiej za 1680 🌊🍹 Tydzień w 4* hotelu w sercu Alanyi 🌞😎
#22 PostWysłany: 30 Kwi 2023 19:44 
Awatar użytkownika

Loty: 149
Kilometry: 267 798
niebieski
Jakieś aktualne info z tych rejonów? Planuję wybrać się w czerwcu i nie wiem czy kupować bilety czy nie...

#23 PostWysłany: 30 Kwi 2023 19:44 
Król Ż
Awatar użytkownika

Loty: 570
Kilometry: 1 186 935
Cisza spokój ale na Titicaca nadal może być problem się dostać
Mio uważa post za pomocny.

#24 PostWysłany: 07 Maj 2023 19:52 

Loty: 26
Kilometry: 67 603
srebrny
Mam bilety do Peru na sierpień i trochę myślenia (lecimy z dwójką dzieci). Nasz MSZ odradza wszelkie podróże do Peru. Czy to oznacza, że gdyby cokolwiek się nam tam przydarzyło, tzn że ubezpieczyciel się na nas wypnie, bo msz odradzał? Wielu ubezpieczycieli ma takie klauzule..

Jak w ogóle dzisiaj sytuacja tam? Chcemy głównie zrobić gringo trail.. wydaje się że spokojniej, ale ciągle większość państw odradza podróże.
 Profil Relacje PM off  

#25 PostWysłany: 08 Maj 2023 22:35 
Awatar użytkownika

Loty: 38
Kilometry: 78 991
Ja lecę we wrześniu, póki co zakładam również gringo trail. Opcja awaryjna to spędzenie chwili w Limie i "ewakuacja" do Kolumbii

Bardzo polecam poniższą stronkę do śledzenia mapki pokazującej ewentualne protesty i tym samym blokady na drogach, myślę że odzwierciedla sytuację w kraju. Problemy z przejezdnością z powodu pogody również można podejrzeć.

http://gis.sutran.gob.pe/alerta_sutran/
 Profil Relacje PM off  

#26 PostWysłany: 09 Maj 2023 03:17 

Loty: 105
Kilometry: 231 322
KKL napisał(a):
Mam bilety do Peru na sierpień i trochę myślenia (lecimy z dwójką dzieci). Nasz MSZ odradza wszelkie podróże do Peru. Czy to oznacza, że gdyby cokolwiek się nam tam przydarzyło, tzn że ubezpieczyciel się na nas wypnie, bo msz odradzał? Wielu ubezpieczycieli ma takie klauzule..

Jak w ogóle dzisiaj sytuacja tam? Chcemy głównie zrobić gringo trail.. wydaje się że spokojniej, ale ciągle większość państw odradza podróże.

No to jeśli zabierzesz ubezpieczyciela który ma taką klauzulę to się wypnie :roll:
 Profil Relacje PM off  

#27 PostWysłany: 09 Maj 2023 05:21 
Awatar użytkownika

srebrny
Byłem dwa miesiące temu i potwierdzam to, co wyżej. Lima, Nazca, Arequipa - zupełny spokój. Puno/Titicaca ponoć protesty, ale i tak szkoda nam było na to czasu.

Dwa ślady czegokolwiek na trasie:
1. Cruz del Sur z Arequipy do Cuzco najpierw ogłosił, że anuluje przejazdy w paru wybranych dniach, bo możliwe protesty, ale ostatecznie pojechał. Inni przewoźnicy nawet niczego nie zmieniali. Przejazd bez problemów.

2. W Aguas Caliente słyszałem na dworcu, że pociąg do Ollantaytambo jest tego dnia odwołany, bo protesty. Jaki był finał, nie wiem - myśmy szli na Hidroelectrikę.

Po Cuzco i okolicach parę dni jeździliśmy autem i najmniejszych problemów nie było.

Poza tym mało innych turystów, więc bardzo przyjemnie: ceny korzystne, bilety do Machu dostępne z dnia na dzień na dowolne godziny, autobusy CdS wypełnione w 50-60%, loty Latam w okolicach 100 zł za podręczny i 150 zł za rejestrowany.

#28 PostWysłany: 09 Maj 2023 08:39 

Loty: 26
Kilometry: 67 603
srebrny
Jak wygląda samodzielne poruszanie się? W sensie chce wziąć auto z Arequipa i pojechać do kanionu. Titicace odpuszczę. Potem przelot do cusco i tutaj 3 dni i powrót do Limy.
 Profil Relacje PM off  

#29 PostWysłany: 09 Maj 2023 21:56 
Awatar użytkownika

srebrny
Myślę, że nie będzie problemu. Wiadomo, że w miastach jazda jest trochę bardziej wymagająca, ale poza nimi niczego zaskakującego się nie spodziewam.

Myśmy akurat zrobili odwrotnie, czyli w Arequipie zorganizowana wycieczka do kanionu (start o 3-4 w nocy, powrót wieczorem), a auto w Cuzco, bo tam więcej punktów mieliśmy do odwiedzenia. Dzięki temu udało nam się zobaczyć wszystko z łączonego biletu wstępu, saliny i tęczową górę. Dziś też inaczej bym rozwiązał Machu: autem do Ollantaytambo + pociąg stamtąd. Ale to samo można też busami załatwić.
KKL uważa post za pomocny.

#30 PostWysłany: 18 Lip 2023 10:31 
Awatar użytkownika

Loty: 38
Kilometry: 78 991
Polecam jutro (19.07) być czujnym na miejscu, w szczególności w Limie. Planowany jest protest na kilka tysięcy osób nazwany "trzecim przejęciem Limy".
Z tego co się dowiedziałem autobusy Cruz Del Sur i inne środki transportu mogą również nie funkcjonować zgodnie z planem.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 30 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości