Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 5 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 10 Mar 2023 14:22 

Loty: 126
Kilometry: 313 278
srebrny
Wiem, że zbitka tych dwóch słów w tytule może być oksymoronem. Szukam jednak jakiś porad osób, które tam były na zaplanowanie spędzenia tam czasu jak najkorzystniej.
Będę tam 5 dni z czego tylko 3 pełne.
I dzień przylot na lotnisko w Nadi godz. 17sta
II, III, IV dzień w pełni do zagospodarowania
V dzień wylot 8 rano z lotniska w Nadi
Rozumiem, że pierwsza i ostatnia noc na głównej wyspie w pobliżu lotniska.
Pomysł na te trzy pełne to któraś z wysp Mamanuca, które są w miarę najbliżej.
Czy z wysp jestem w stanie robić island hopping na inne wyspy nie wypożyczając prywatnej łodzi za grube $$ tylko zabierając się jakimiś regularnymi rejsami czy grupowymi wycieczkami?
Chciałbym stacjonować na jednej wyspie a w ciągu dnia móc odwiedzić 1-2 inne wyspy.
Widziałem, że są całodniowe rejsy z Port Denarau, ale one wypływają i wracają do tego Portu tylko.

Wszelkie podpowiedzi co odwiedzić w tak krótkim czasie i jak to zaplanować mile widziane ;)
oskiboski lubi ten post.

Tureckie all inclusive 🌤️🏖️ Tydzień 4* hotel z basenem i zjeżdżalniami za 1629 PLN Tureckie all inclusive 🌤️🏖️ Tydzień 4* hotel z basenem i zjeżdżalniami za 1629 PLN
Teneryfa z wyżywieniem za 1979 PLN 🌤️⛰️🏖️ Leć na zasłużony odpoczynek Teneryfa z wyżywieniem za 1979 PLN 🌤️⛰️🏖️ Leć na zasłużony odpoczynek
#2 PostWysłany: 10 Mar 2023 14:28 

HON fly4free
Zapoznałeś się np. z filmami na YT? Jeśli nie, to poszukaj np. kanał "Podróże Wojownika" i wpisz na nim Fidżi - znajdziesz coś 6-7 filmów na ten temat.
 Profil Relacje PM off
semizkum lubi ten post.
semizkum uważa post za pomocny.

#3 PostWysłany: 10 Mar 2023 16:50 
Awatar użytkownika

złoty
Jesli bedziesz sie przemieszczal po Viti Levu to polecam transport publiczny, czyli autobus. Jezdzi on na trasie Nadi - Suva i jest bardzo bezpiecznie. Mile wspominam ta podroz, poniewaz bylismy jedynymi ''bialymi'' w autobusie co budzilo duza ciekawosc miejscowych, a z racji tego ze kazdy tam mowi po angielsku zostalismy zasypani pytaniami.
Cen juz nie pamietam (2019 rok) ale pamietam ze min 10x taniej wyszlo za 2 paxy niz ''shuttle''
4 ludzi lubi ten post.
4 ludzi uważa post za pomocny.

#4 PostWysłany: 10 Mar 2023 17:36 

srebrny
semizkum napisał(a):
Czy z wysp jestem w stanie robić island hopping na inne wyspy nie wypożyczając prywatnej łodzi za grube $$ tylko zabierając się jakimiś regularnymi rejsami czy grupowymi wycieczkami?
Chciałbym stacjonować na jednej wyspie a w ciągu dnia móc odwiedzić 1-2 inne wyspy.
Widziałem, że są całodniowe rejsy z Port Denarau, ale one wypływają i wracają do tego Portu tylko.

Z tego co wiem to nie ma takiej możliwości. Wypływając z Port Denarau w najlepszym wypadku zrobisz 1dzień = 1 wyspa. Codziennie możesz wsiadać na Island Hoppera (Yasawa Flyer) i przepływać do kolejnej. Raczej nie ma większego znaczenia odległość, bo to kwesia powiedzmy 1-2h różnicy. Wybierz sobie resorty, które Ci pasują standardem/ceną i które chcesz w tym czasie odwiedzić i po prostu codziennie będziesz przepływał na inną. Nie ma co się spinać i odwiedzać kilku wysp jednego dnia, nie ma tam zabytków czy urokliwych knajpek do wyboru. ;) Lepiej poczilować, posnorklować itd. na spokojnie na każdej z wysp.
Oficjalnego transportu chyba nie ma innego, lokalesi pływają też lokalnymi łódeczkami ale przy tak krótkim czasie raczej sobie tego nie załatwisz.
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#5 PostWysłany: 15 Kwi 2025 19:26 
Awatar użytkownika

HON fly4free
To będzie przydługi wpis, będący po trochę relacją z kilkudniowego pobytu na Fidżi, będącego jednocześnie częścią RTW (z wykorzystaniem stopu w czasie podróży z AU do LAX) oraz próba odpowiedzi na zadane w tytule posta pytanie.

Spędziłem na Fidżi w miarę aktywnie 3 dni, wykorzystując dwa z nich na zobaczenie archipelagu Yasawa (konkretnie wyspy Kuata) oraz popłynięcie żaglowcem (który całą drogę zrobił w wykorzystaniem silnika) na prywatną wyspę Schooner.

Planując podróż chciałem przede wszystkim posnurkować (jeżeli mogę użyć takiego sformułowania) na rafach wysepek Fidżi. I to mi się udało – wykorzystując piękną pogodę (mimo, że w prognozach części aplikacji pogodowych zapowiadane byłe opady i burze) oraz dobrze zorganizowane jednodniowe wycieczki.

Moje odczucia po tym krótkim pobycie są mieszane, będąc bowiem na Viti Levu trudno zauważyć rajskie klimaty – aby to zrobić, trzeba oddalić się na którąś z licznych wyspek otaczających główną wyspę i niestety… zapłacić.

Na większości z nich znajdują się hotele, resorty lub są przekształcone w miejsca do których przybywają statki, żaglowce lub promy i można na nich spędzić kilka godzin na pływaniu, opalaniu się, zabawie, jedzeniu i piciu (w zależności od tego, na co się ma ochotę).
Hotele lub ośrodki - szczególnie te w których wynajmuje się prywatne pokoje – to koszt od kilkuset złotych w górę.
Za całodzienną wycieczkę na wysepki (w zależności od atrakcji) trzeba zapłacić od 70 USD w górę – w te koszty wliczony jest transport do portu (nie zawsze), rejs (często z napojami, alkoholem i przekąskami) oraz pobyt na wyspie na który się składają: obiad oraz sprzęt do snurkowania (a czasami – jak było w wypadku rejsu na Schooner Island – również możliwość korzystania z baru no limit – w tym piwo i wino). W przypadku chęci kontaktu z rekinami czy mantami to koszt ok. 170 USD, zaś przy nurkowania z butlą 220 USD.

Jeżeli ktoś chce popłynąć na którąś z wysp Mamanuca czy Yasawa może to zrobić nie kupując wycieczki, ale koszt pływającego codziennie od wyspy do wyspy promu South Sea Cruises to od 120 USD w jedną stronę (do bliżej położonych wysp Yasawa) – więc niemało. Do tego oczywiście dochodzi koszt noclegu, jeżeli chce się zostać na któreś z wysp na dłużej.

Oprócz pobytu na Barefoot Kuata Island który osobiście polecam - piękna plaża, rafa z tysiącami ryb (aczkolwiek to nie była wypasiona „instagramowa” atrakcja – widziałem lepsze, dużo bliżej Polski - jej atrybutami jest fakt, że zaczyna się właściwie przy samej plaży – nie trzeba odpływać na głęboką wodę, aby cieszyć się jej urokami), dobre jedzenie (obiad w formie szwedzkiego stołu serwowany od 11.30 do 14.00) i co ważne: pobyt na wyspie trwający od 10:30 do 16, skorzystałem też z rejsu żaglowcem (Schooner Whale's Tale - Mamanuca Islands full day cruise) który mnie zawiódł. Duża grupa ludzi (część Amerykanów głośno świętujących imprezę panieńską), płynięcie prawie 2 godziny w jedną stronę 10 km/h, z pobytem na maleńkiej wysepce ok. 3,5 godziny, której rafa jest średnia. Przy wykupywaniu wycieczek sugeruję uważnie przeczytać jak wygląda jej program, aby się nie zawieść.

Większość wycieczek i rejsów zaczyna się z wyspy Denarau i tamtejszej mariny – można się tam dostać także lokalnymi autobusami lub busami za 1,5/2 FJD. Przy kupieniu wycieczki (tylko nie na bookme) można się umówić na transfer z większości hoteli położonych w okolicy Nadi. W centrum portu jest „dworzec” w którym można kupić wycieczkę lub otrzymać kartę pokładową (czasami jest to plastikowy bilet, czasami opaska na rękę) po przybyciu – ma w niej stanowiska większość lokalnych organizatorów. „Dworzec” bo są w nim wyświetlacze z informacjami, zapowiadane wypłynięcia poszczególnych statków i mnóstwo kręcących się ludzi – szczególnie przy porannych rejsach. Całość bardzo profesjonalna i przygotowana na znaczną liczbę gości. W centrum handlowym obok jest duży supermarket, sklepy z pamiątkami i odzieżą, restauracje, kantor i biura podróży.

Co do Nadi – nie jest to piękne miasto: pomimo że dosyć czyste, to w mojej opinii jest nieco odpychające. W okolicy nie ma złotych plaż (są raczej szare), jest dosyć dobra baza hotelowa (polecam plażę Wailoaloa z przyjemnym hotelem BulaBard – aczkolwiek słabo skomunikowaną z główną drogą), dobry (i nieco archaiczny) transport publiczny (lokalne odcinki 1-2 FJD od osoby).

Ceny w sklepach i jadłodajniach zbliżone do polskich (Coca-Cola 2 litry w markecie ok. 11 PLN). Wypłaty z bankomatów z opłatą od 10 do 15 FJD. Mała ilość kantorów (szczególnie w okolicy lotniska i po drodze do centrum Nadi – otwartych do 17-18).

Nie wypowiem się jak wyglądała pozostała część Viti Levu – z racji długości pobytu zrezygnowałem z zapuszczania się dalej i wypływania na dalsze wyspy archipelagu.

Podsumowując: przy krótkim stopie pomiędzy lotami moim zdaniem 2-3 dni wystarczy aby poczuć klimat Fidżi. Oczywiście można też nastawić się na dłuższy pobyt i np. spalenie punktów w którymś z resortowych hoteli (HH, Radisson, IHG, Marriott czy Accor).

I odpowiadając na pytanie: czy można zwiedzić ten wyspiarski kraj budżetowo? Pobyt na głównej wyspie jak najbardziej. Wycieczki na wysepki już trochę mniej.

ImageImageImageImageImageImageImageImageImageImageImageImageImageImageImageImage
 Profil Relacje PM off
15 ludzi lubi ten post.
9 ludzi uważa post za pomocny.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 5 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości