Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Na bilecie wystarczy jedno imię, nie będzie problemem brak drugiego

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 81 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5  Następna
Autor Wiadomość
#61 PostWysłany: 20 Lut 2023 16:28 

niebieski
@Raven, w bilecie jedno imię, a w esta (i eta do Kanady) dwa imiona / kilka razy USA by LO i AC, Kanada by LO i 4Y. Nigdy nie było problemów.
Raven lubi ten post.
Raven uważa post za pomocny.

Etihad Airways + Sheraton = urlop w Katarze za 2790 PLN 🌤️⛱️😎 Etihad Airways + Sheraton = urlop w Katarze za 2790 PLN 🌤️⛱️😎
Zimowy relaks w Agadirze 🌴🌊 Stylowy 4* hotel blisko centrum za 1929 PLN Zimowy relaks w Agadirze 🌴🌊 Stylowy 4* hotel blisko centrum za 1929 PLN
#62 PostWysłany: 20 Lut 2023 23:55 

Pieciu5 napisał(a):
Cześć,
Wiem że temat wielokrotnie wałkowany, ale nie znalazłem odpowiedzi z ostatnich lat więc się zapytam.
Kupiliśmy bilety Emirates do Tajlandii (nasz debiut jeśli chodzi o tradycyjne linie) i wpisaliśmy jedno imię.
Czy będą z tego względu problemy? nie uśmiecha mi się płacić 90USD za dodanie kolejnego imienia :lol:
Z góry dzięki za odpowiedź ;)

Cześć,

I jak poszlo? Mam identyczna sytuację. Wpisałem w Emirates podczas bookowania biletu tylko pierwsze imię a w paszporcie dwa mam imiona. W aplikacji juz podczas uzupelniania danych podroznika juz normalnie dwa imiona wpisalem. Na stronie Emirates napisane że zmiana 30 USD. Do lotu zostało 55 dni.

Widzę, że generalnie na drugie imię się nie patrzy ale oczywiście stres teraz jest...
 Profil Relacje PM off  

#63 PostWysłany: 21 Lut 2023 08:18 
Awatar użytkownika

złoty
To moze jeszcze raz, bo co pojawi sie nowa strona tego wątku to pojawiaja sie identyczne pytania. JEDNO imie wystarczy, zerknijcie na naglowek tego tematu.Nie wazne jest czy w ESTA, na wizie, w paszporcie i w parafii macie 2 imiona, na bilecie wystarczy JEDNO!!!
pkasprus uważa post za pomocny.

#64 PostWysłany: 02 Lut 2024 08:16 

Loty: 193
Kilometry: 430 530
Zabookowałem bilety w VietJet z rozpędu zamieniając kolejność imię i nazwisko tj. wpisałem w family name swoje imię i na odwrót, czy mogą być z tego jakieś komplikacje czy jeśli można te dane wyczytać w paszporcie to wszystko jest okej?
 Profil Relacje PM off  

#65 PostWysłany: 02 Lut 2024 08:42 
Awatar użytkownika

Loty: 328
Kilometry: 456 296
niebieski
Zrobiłem identycznie dla żony i nie miało znaczenia. Dodatkowo dla pewności wykupiłem drugi bilet z prawidłową kolejnością i odprawiłem się on line, a i tak przy check-in odprawili nas na ten z zamienioną kolejnością, dopytałem pracownika i zapewniał że nie ma najmniejszego problemu.

#66 PostWysłany: 02 Lut 2024 08:52 
Awatar użytkownika

złoty
Pamiętam jak przed pandemią pracownica LOTu na rejsie z Warszawy do Kaliningradu (obecnie Królewca) nie wpuściła pasażera na pokład bo w e-visie miał jedno imię, a w paszporcie dwa. Szkoda pasażera bo nie poleciał. Na bilecie nie wiem jak miał.

#67 PostWysłany: 03 Lut 2024 13:42 

Cześć,
wątek przejrzałem i troche mnie uspokoiliście :D ale nie widzę czy ktoś podobną historię miał z linią Ryanair? Dlatego pytanie czy oni robią problemy z powodu brakującego drugiego imienia przy rezerwacji?
Niestety obawiam się, że tanie linie mogą być dużo bardziej problematyczne niż inne...
 Profil Relacje PM off  

#68 PostWysłany: 03 Lut 2024 13:43 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Nie, nie będzie żadnego problemu
 Profil Relacje PM off

#69 PostWysłany: 03 Lut 2024 13:52 

Loty: 60
Kilometry: 122 279
szymijej napisał(a):
Cześć,
wątek przejrzałem i troche mnie uspokoiliście :D ale nie widzę czy ktoś podobną historię miał z linią Ryanair? Dlatego pytanie czy oni robią problemy z powodu brakującego drugiego imienia przy rezerwacji?
Niestety obawiam się, że tanie linie mogą być dużo bardziej problematyczne niż inne...

Ja jakiś czas temu dopiero przeczytałem ten wątek i dopiero od tej pory wiem, że powinienem wpisywać 2 imiona, a troche ryanem i wizzem sie nalatałem ;)
 Profil Relacje PM off  

#70 PostWysłany: 03 Lut 2024 14:02 

srebrny
@maciey Nie strasz kolegi ;) Zawsze wpisuję na lotach Ryanair czy Wizzair tylko pierwsze imię i nigdy nie było problemu.
 Profil Relacje PM off  

#71 PostWysłany: 03 Lut 2024 18:02 

No dobrze. cały temat o imionach, a co w przypadku podania dwa razy nazwiska? w rubryce na imie podałem Jan Kowalski, a w rubryce nazwisko Kowalski.
w efekcie na bilecie pisze: Jan Kowalski Kowalski. Trzeba to zmieniać?
 Profil Relacje PM off  

#72 PostWysłany: 03 Lut 2024 20:40 

srebrny
Dzwonisz na infolinię i prostują bezpłatnie.
 Profil Relacje PM off
krystiano77 lubi ten post.

#73 PostWysłany: 14 Mar 2024 14:47 

Hej, wiem, że pytanie było wałkowane, przeczytałam tematy tego dotyczące ale wolę się upewnić czy u innych podróżujących przeszło.
Kupiłam bilety dla dwóch osób przez pośrednika na trasie PRG-FRA-SIN-DPS, niestety przez gapostwo na jedno imie, bo było tylko pole Name. Obsługuje je Singapore airlines. Obecnie w ich systemie przy imieniu jest "given names" z dopiskiem jak w paszporcie. Oczywiście nie można korygować.
I teraz się martwię, bo to lot do azjatyckiego kraju wizowego. Wiza będzie na dwa imiona, czy przy odprawie da się dodać drugie, czy raczej nikt się nie będzie czepiał? I w Indonezji ponoć żeby wpuścili trzeba pokazać bilet powrotny a tam też będzie to jedno imię...
Help.
 Profil Relacje PM off  

#74 PostWysłany: 14 Mar 2024 16:04 

srebrny
bim-bam napisał(a):
Pamiętam jak przed pandemią pracownica LOTu na rejsie z Warszawy do Kaliningradu (obecnie Królewca) nie wpuściła pasażera na pokład bo w e-visie miał jedno imię, a w paszporcie dwa. Szkoda pasażera bo nie poleciał. Na bilecie nie wiem jak miał.

A bo sowiety się rządzą innymi prawami. Jak był bezwizowy wjazd na Białoruś i trzeba było tą promesę tylko mieć to choćby skały srały to Cię nie wpuścili jak miałeś tylko jedno imię w promesie a w paszporcie dwa.
 Profil Relacje PM off  

#75 PostWysłany: 14 Mar 2024 16:15 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Jakie sowiety? Wiza musi mieć te same dane co paszport. Na paszporcie masz 2 imiona? To na wizę/aplikacje też. Koniec kropka

W biletach lotniczych starczy jedno, pierwsze imię
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#76 PostWysłany: 03 Lip 2024 08:43 
Awatar użytkownika

srebrny
OK to i ja zaliczyłem wtopę może przez to że kupowałem w nocy i w obcym (łotewskim) języku na OTA i cos się zakręciłem. Otóż w miejscu imienia wpisałem nazwisko, a nazwiska imię. Teraz mam JanMrKowalski a powinno być KowalskiMrJan. Zauważyłem że coś nie tak jak dzisiaj chciałem wyszukać rezerwację i zamiast po nazwisku szuka po imieniu. Jest to do uratowania czy kupować nowy bilet? dzięki
OTA - tickets, linia MH, dzięki
 Profil Relacje PM off  

#77 PostWysłany: 03 Lip 2024 08:56 

HON fly4free
Nie ma to żadnego znaczenia, jeśli dane się zgadzają.
Jeśli zbierasz mile / aviosy to może być jedynie problem z ich automatycznym naliczeniem - do rozwiązania przez ręczne zgłoszenie.
 Profil Relacje PM off
Andi lubi ten post.
Andi uważa post za pomocny.

#78 PostWysłany: 03 Lip 2024 10:20 
Awatar użytkownika

srebrny
Teraz jak przeglądam sobie szczegóły rezerwacji to niemal jestem pewien że to jednak OTA skopało mi tą rezerwację gdyż w danych dotyczących paszportu mam datę ważności którą na pewno taką nie wpisywałem (5 lat do przodu od dzisiaj). Nie pamiętam czy podczas odprawy można to poprawić, czy będę miał wygrejowane, a wtedy to już dane nie będą się zgadzać.
BTW na czekinie nikogo nie wzruszy to sprawdzając dokumenty że będę miał imię w miejscu nazwiska? NIby krajówka ale ostatnio jak leciałem z KUL to sprawdzali dokumenty z biletem.
 Profil Relacje PM off  

#79 PostWysłany: 03 Lip 2024 10:38 
Awatar użytkownika

złoty
Nie przejmuj się tak, wszystko spokojnie przejdzie, a sprawdź czy na ota nie można zmienić danych, ja lecąc w US zmieniałem datę urodzenia żony na trip, bo wpisałem moją, w razie w zawsze da radę przy check-in poprawić, tak mi się zdarzyło w la, spoko
 Profil Relacje PM off
Andi lubi ten post.
Andi uważa post za pomocny.

#80 PostWysłany: 01 Paź 2025 16:45 
Awatar użytkownika

HON fly4free
zle nawyki z lowcostow FR/W6 -> zakupione bilety na jedno imie
niby kolejne wpisy w tym temacie uspokajaja
ale pojawiaja sie srednio przyjemne wpisy w innych tematach :(

zalezy od kraju lini lotniczej?
Załącznik:
bb.jpg
bb.jpg [ 43.13 KiB | Obejrzany 132 razy ]
 Profil Relacje PM off
barka lubi ten post.
barka uważa post za pomocny.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 81 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości