Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 40 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Kawa
#21 PostWysłany: 13 Lut 2023 00:48 
Król Ż
Awatar użytkownika

Loty: 570
Kilometry: 1 186 935
Doppio lungo. Wtedy dostajesz podwojne w filizance jak do kapucziny z dolana woda do konca pojemnosci. Testowane wczoraj w Bolonii.

Wietnam z północy na południe 🥢🛵🍜 Hanoi i Sajgon w jednej podróży za 2531 PLN 🏯🐉🏮 Wietnam z północy na południe 🥢🛵🍜 Hanoi i Sajgon w jednej podróży za 2531 PLN 🏯🐉🏮
All inclusive na Malcie w 5* hotelu 🌊🏝️ Zimowy odpoczynek w Mellieha Bay za 1767 PLN All inclusive na Malcie w 5* hotelu 🌊🏝️ Zimowy odpoczynek w Mellieha Bay za 1767 PLN
#22 PostWysłany: 13 Lut 2023 00:49 
Awatar użytkownika

Loty: 370
Kilometry: 645 917
HON fly4free
@e-prezes Zapewne podobnie zdziwiony był sycylisjki chłopak mojej znajomej, który u niedoszłych polskich teściów dostał do śniadania typową zalewajkę. Pewnie to jeden z powodów, dla których teściami nigdy nie zostali. Ale czy nie na tym polega podróżowanie, by popróbować pewnych rzeczy inaczej niż w domu. Choćby z tego powodu lubię pić kawę we Włoszech, choć wiem, że w dobrych polskich kawiarniach jest o niebo lepsza. A na Twoje "problemy" mogą pomóc wynalazki typu aeropress/clever dripper itp., które w połączeniu z dobrym ręcznym młynkiem pozwolą się wszędzie cieszyć kawa jaką lubisz.
 Profil Relacje PM off
5 ludzi lubi ten post.

#23 PostWysłany: 13 Lut 2023 01:49 
Awatar użytkownika

Loty: 342
Kilometry: 430 363
srebrny
merlot55 napisał(a):
Mnie udało się zrobić zdjęcie kawiarni dla Januszów w pewnym francuskim mieście ;-) ;-) ;-)

Oo Nicea, na przeciwko Dworca Kolejowego w centrum, też mam fotkę tego
 Profil Relacje PM off  

#24 PostWysłany: 13 Lut 2023 10:22 

Loty: 42
Kilometry: 111 152
niebieski
Polecam kilkuminutową lekturę.

https://forum.wszystkookawie.pl/index.php

Co do kawy we Włoszech w ziarnie, to jednak wolę kawę kupowaną w polskich kawiarniach. Wybierasz gatunek, region, czy do espresso, przelewu, itd.
Oddzielnym problemem jest UMIEJĘTNOŚĆ obsługi ekspresów w PL. To już sztuka wyższa...
 Profil Relacje PM off  

#25 PostWysłany: 13 Lut 2023 12:33 

platynowy
Jestem fanem kultury kawowej we Włoszech. Fakt, że nie używają najwyższej jakości 100% arabiki z topowych palarni. Ale uwielbiam to, że w dowolnym miejscu w kraju można wejść do dowolnej kawiarnii i zamówić un caffè i mieć pewność że będzie co najmniej dobra. No i przy tym nie trzeba martwić się o portfel. Dawniej standardem była cena €1 w jedynym słusznym formacie konsumowania espresso we Włoszech czyli al banco. W Rzymie troszkę drożej. Może ktoś potwierdzi jak to aktualnie wygląda po covidzie/inflacji.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#26 PostWysłany: 13 Lut 2023 15:49 
Awatar użytkownika

niebieski
I tu pamiętam mój pierwszy raz w Rzymie :D rok 1997, wycieczka z obozu studenckiego w Lido Adriano , przyjechaliśmy autokarem w okolice placu Św Piotra, po całej nocy w podróży, stwierdziłam, że czas na kawę. Poszłam do baru, dostałam objętość naparstka w filiżance :D. Był szok hahah.
oskiboski lubi ten post.

#27 PostWysłany: 13 Lut 2023 16:44 

Loty: 158
Kilometry: 191 313
niebieski
Pamiętam jak pierwszy raz będąc we Włoszech żona zamówiła sobie Latte i trochę się zdziwiła że dostała samo mleko
 Profil Relacje PM off
Cicha_Woda lubi ten post.

#28 PostWysłany: 13 Lut 2023 16:46 
Awatar użytkownika

niebieski
O i jeszcze kapuczina po południu :D będzie zawał serca dla Włochów
3 ludzi lubi ten post.

#29 PostWysłany: 13 Lut 2023 16:47 
Moderator forum
Awatar użytkownika

NBE322 napisał(a):
Może ktoś potwierdzi jak to aktualnie wygląda po covidzie/inflacji.
Nadal całkiem dobrze. Ceny na prowincji EUR 0.90, w Rzymie EUR1.10. A te inne kawusie z mleczkiem mniej lub więcej spienionym od EUR 1.50 do EUR 2.50. :D
2 ludzi lubi ten post.

#30 PostWysłany: 13 Lut 2023 17:12 
Awatar użytkownika

niebieski
I teraz porównajmy to do cen kawy w PL, gdzie za Americano w Katowicach kasują 12-13 zł grrr.
W LPA płacę 1,1-1,5

#31 PostWysłany: 13 Lut 2023 17:14 
Awatar użytkownika

Loty: 342
Kilometry: 430 363
srebrny
@Japonka76
@Akna
1,7€ w PL to płacisz za wrzątek i torebkę herbaty
 Profil Relacje PM off
sko1czek lubi ten post.

#32 PostWysłany: 13 Lut 2023 20:37 

niebieski
Z mojego doświadczenia północne Włochy to bardziej konserwatywni są odnośnie kawy, na południu mniej i mają różne wynalazki dla turystów, raz kelner jak usłyszał że polaco to pytał czy po naszemu kawa czy inna :)
Akna napisał(a):
I teraz porównajmy to do cen kawy w PL, gdzie za Americano w Katowicach kasują 12-13 zł grrr.
W LPA płacę 1,1-1,5

Nie można takich skrajnych porównań robić, w takich miejscach jak u nas 12-13zł za kawę to we Włoszech 2,5-3 euro, jak we Włoszech masz gdzieś za np 1,5 euro to u nas podobne miejsce będzie 6-7zł, kawa we Włoszech jest tańsza bo to gigantyczny rynek, wielka dystrybucja i wielka produkcja, u nas raczej zdominowany rynek przez Niemieckich producentów.
 Profil Relacje PM off  

#33 PostWysłany: 13 Lut 2023 20:40 

niebieski
NBE322 napisał(a):
Może ktoś potwierdzi jak to aktualnie wygląda po covidzie/inflacji.

W barze w San Marco, Wenecja, espresso 1,30 euro.

A dla bardziej zaawansowanych miłośników Espresso polecam Ristretto.

Kochać to chcieć przemierzyć cały świat we dwoje, po to, by nie było miejsca na ziemi wolnego od wspólnych wspomnień.
 Profil Relacje PM off
NBE322 lubi ten post.

#34 PostWysłany: 13 Lut 2023 21:06 

niebieski
Warto jeszcze dodać że espresso we Włoszech jest to taka ich "świętość" i jest często cena poniżej 1 euro, nie robi się wyskoków z cenami nawet w mocno turystycznej lokacji nie będzie raczej więcej jak 1,3 euro za espresso przy barze na stojąco, cappuccino jako podstawa śniadania też ma swoje granice cenowe ale cała reszta kaw już potrafi zaskoczyć.
W Polsce nie ma takiego podejścia do kawy, więc i ceny latają mocno od skrajności do skrajności ale u nas nie płaci się żadnych obowiązkowych opłat od stolika czy od klienta i nie ma raczej zwyczaju picia espresso na dwa łyczki przy barze.

Ostatnio edytowany przez Marcin Bartoszewski, 13 Lut 2023 21:09, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#35 PostWysłany: 13 Lut 2023 21:07 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Oh sh... here we go again

dyskusja-o-kawie-w-polsce,18,98514
 Profil Relacje PM off  

#36 PostWysłany: 14 Lut 2023 00:20 
Awatar użytkownika

Loty: 127
Kilometry: 182 849
niebieski
zbery napisał(a):
Pamiętam jak pierwszy raz będąc we Włoszech żona zamówiła sobie Latte i trochę się zdziwiła że dostała samo mleko

Miałam tak samo w Bolonii :lol: Co ciekawe w menu na tablicy nad barem było napisane właśnie tylko "latte". Po sprostowaniu, że chodziło mi o cafe latte do tej szklanki mleka została mi dolana kawa. I byłam zadowolona, bo chciałam się napić czegoś zimnego, a żadnej fikuśnej "Ice latte" w tym barze nie mieli :D
 Profil Relacje PM off
zbery lubi ten post.

#37 PostWysłany: 14 Lut 2023 00:52 

Loty: 4
Kilometry: 17 154
niebieski
Przedwczoraj centrum Florencji 1,10 euro.
 Profil Relacje PM off
NBE322 lubi ten post.

#38 PostWysłany: 14 Lut 2023 07:24 
Awatar użytkownika

złoty
Będąc w Monzie koło Mediolanu zamówiłem przy barze espresso i [kłasą] po czym usiadłem przy stoliku w ogródku. Wyrazu twarzy sprzedawcy i kelnera nigdy nie zapomnę.
NBE322 lubi ten post.

#39 PostWysłany: 14 Lut 2023 22:06 

Loty: 40
Kilometry: 24 863
niebieski
Dziękuję wszystkim za odpowiedzi, bo głównie o to mi chodziło i własne z tym doświadczenia. Nie na wszystkie odpowiedzi uzyskałem satysfakcjonujące wypowiedzi, ale przyjmuję to co przeczytałem.

Sam mam w domu ekspres i nawet jak jeżdżę na biwak i mam dostęp do prądu to biorę go do samochodu, bo kawę kocham i bez niej żyć nie mogę. To nie to samo co z ekspresu ciśnieniowego jak we Włoszech czy z kafeterki, bo też jakość naparu zależy w dużej części od kawy, od jej jakości, pochodzenia , etc.

Ja na przykład nie wiem po co dodaje się mleko lub co gorsza cukier do kawy, skoro sama w sobie jest dobra? Niemniej to akceptuje. Moją intencją tego dyskursu było w głównej mierze jak zamówić to co się chce. Teraz wiem.
 Profil Relacje PM off  

#40 PostWysłany: 14 Lut 2023 23:18 

niebieski
Co ciekawe Włosi nie używają w domach raczej ekspresów tylko kawiarki, espresso maja tanie na każdym kroku albo w pracy z dobrych automatów.
Mleko i cukier to nic strasznego w kawie, to tylko ekstremiści np na naszych forach opowiadają takie rzeczy, mamy przecież cappuccino, które króluje np we Włoszech na śniadanie :)
Pijmy i jedzmy to co nam smakuje.
 Profil Relacje PM off
4 ludzi lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 40 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Bing [Bot] oraz 0 gości