Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 43 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3  Następna
Autor Wiadomość
#21 PostWysłany: 20 Lut 2022 14:03 

złoty
Pytanie trochę "obok" czy ktoś ma orientację jak to wygląda ze skuterem na SL?
Czy na nasze prawo jazdy B (po wyrobieniu oczywiście międzynarodowego) można faktycznie legalnie jeździć tam skuterem do 125cm3.
Czytam w Internecie sprzeczne opinie, bo cały czas nie wiem czy brać auto czy poruszać się na dłuższych trasach lokalną komunikacją i w miejscu noclegów na 2-3 dni brać skuter i na nim zwiedzać okolicę.
Przyznam, że skuterem w ruchu lewostronnym jeździłem (dawno/nielegalnie) i nie było problemu, z autem pewnie ciut ciężej by było.
 Profil Relacje PM off  

Mniej znane Malediwy, czyli Atol Addu 👙🏖️ Loty już od 2390 PLN ✈️🎒🤿 Mniej znane Malediwy, czyli Atol Addu 👙🏖️ Loty już od 2390 PLN ✈️🎒🤿
Maroko od piątku do poniedziałku za 779 PLN 🌤️👣 Loty i noclegi w ⭐⭐⭐⭐ hotelu Maroko od piątku do poniedziałku za 779 PLN 🌤️👣 Loty i noclegi w ⭐⭐⭐⭐ hotelu
#22 PostWysłany: 20 Lut 2022 14:18 

srebrny
Moim zdaniem nie można.
 Profil Relacje PM off  

#23 PostWysłany: 20 Lut 2022 14:39 

złoty
@boots - wiem, że jesteś prawnikiem. Ja się na tym nie znam więc zapytam: To oznacza, że podpisanie i bycie przez Polskę stroną takiej konwencji nie zapewnia uznania moich uprawnień w innym kraju będącą stroną tej konwencji. I pomimo tego, że mam uprawnienie w Polsce nie oznacza, że w innych krajach stronach konwencji automatycznie też - tylko są jakieś inne ustalenia, które bym musiał wyszukać/sprawdzić przy każdym kraju - czy dobrze to rozumiem?
 Profil Relacje PM off  

#24 PostWysłany: 20 Lut 2022 14:46 

srebrny
Tak, dobrze to rozumiesz.
Obowiązują lokalne przepisy danego kraju, o ile są bardziej restrykcyjne. I dotyczy to również krajów europejskich, nie tylko Azji.
Analogicznie - obowiązują przepisy ruchu drogowego danego kraju, a nie te wyuczone na egzaminie na prawo jazdy w kraju, gdzie je się robiło.
 Profil Relacje PM off
lluukk lubi ten post.
lluukk uważa post za pomocny.

#25 PostWysłany: 21 Lut 2022 10:23 

złoty
No chyba skończę w tuk tuku ;) dostałem odpowiedź od pierwszej wypożyczalni do której pisałem (na odp. z drugiej czekam)
Thank you for your inquiry We are regrettably fully booked for the dates owing to an unexpected post lockdown rush and the import restrictions of Motor Cars.
 Profil Relacje PM off  

#26 PostWysłany: 14 Mar 2022 10:47 
Awatar użytkownika

Loty: 545
Kilometry: 946 504
złoty
Czy jest jakaś wypożyczalnia przy lotnisku HRI?
 Profil Relacje PM off  

#27 PostWysłany: 16 Mar 2022 11:58 

złoty
@tasma - mam auto zarezerwowane, lecimy w przyszły piątek. Takie pytanie techniczne: wiem, że mapy Google działają tam dobrze, ale czy (co do zasady) czasy przejazdów pokazywanych w mapach Googla pokrywają się z rzeczywistym czasem jazdy? To dość istotne w kwestii planowania ;) bo nie chcemy całych wakacji spędzić w aucie a jednak chcemy trochę zwiedzić.
 Profil Relacje PM off  

#28 PostWysłany: 16 Mar 2022 12:14 

złoty
@lluukk
Raczej tak. Nie ma większej odchyłki niż +/- 10%.
Jak będziesz na lotnisku to kup sobie miejscową kartę SIM. Ja dałem chyba 7 USD za 10GB. Wtedy będziesz miał dane o ruchu w mapach, a do tego możliwość kontaktu przez Whatsupa.
Edycja:
Ewentualnie jak wrócę do domu to mogę poszukać Sima, którego ja używałem. Tam zostało jeszcze około 5GB.
lluukk lubi ten post.
lluukk uważa post za pomocny.

#29 PostWysłany: 18 Mar 2022 15:56 

Loty: 510
Kilometry: 1 112 648
srebrny
Co do czasów przejazdu to raczej się zgadza. Drogi są słabej jakości, kierowcy autobusów to szatany i wyprzedzanie na trzeciego norma. Jak pędzi autobus to auto czy tuk tuk muszą ustąpić... wypadków co prawda tu nie widzialam, ale jazda autobusem dostarcza mocnych wrażeń, zwłaszcza po zmroku

#30 PostWysłany: 17 Kwi 2022 09:07 

złoty
Wróciłem tydzień temu, przejechałem ok 1600 km i właściwie mogę tylko potwierdzić wpisy @tasma - jeśli nie jesteś "niedzielnym kierowcą" dasz radę samemu jeździć po Sri Lance, choć to ciekawe doznanie. Po prostu trzeba bardziej uważać a specyficzne zasady (typu wciskanie się z podporządkowanej na główną blokując przejazd sznurowi aut na głównej) po krótkim czasie się załapie, oni w pewnym momencie po prostu wpuszczą jak już mocno się wciśniesz. Sytuacji bardzo niebezpiecznych nie miałem, może kilka razy musiałem mocniej hamować i raz ktoś mnie wyprzedzając wrócił na pas tak szybko, że faktycznie niewiele brakowało do otarcia o moje auto. Też odradzam jazdę po zmroku, da się ale naprawdę trzeba być skupionym i jest to męczące (nieoświetlony rowerzysta czy ubrany w ciemne ciuchy pieszy idący prawie środkiem twojego pasa to norma) W związku z kryzysem na Sri Lance jest problem z dieslem na stacjach paliw i tylko na jednej nie było zwykłej benzyny, więc nie mieliśmy kłopotów z tankowaniem (wiem to się może zmienić, bo kryzys tam narasta). Auto miałem z Kandycars - wszysto bardzo sprawnie bez najmniejszych problemów, dobry kontakt przez WApp.
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#31 PostWysłany: 05 Maj 2025 22:15 

Loty: 68
Kilometry: 187 030
Witam

Czy ktoś ostatnio wynajmował auto na Sri Lance?
Jakies polecajki jeżeli chodzi o wypożyczalnie?
Może coś sie zmieniło jeżeli chodzi o paliwo czy prawo jazdy?

Z góry dziekuje
 Profil Relacje PM off  

#32 PostWysłany: 06 Maj 2025 13:41 

niebieski
Zastanawiam się, czy na pewno jest potrzebny dodatkowy dokument oprócz odpowiedniego międzynarodowego prawa jazdy. Od wypożyczalni Malkey Rent-A-Car otrzymałem między innymi taką informację (patrz punkt 3.):
Cytuj:
1. Sri Lankan National License (over 3 years from issue) - No endorsement or further processing required
2. International Driving Permit (IDP) 1926 (Paris) &1949 (Geneva) Convention Type - Requires AA Ceylon endorsement. Can be obtained (by us on your behalf) prior to your arrival. Costs LKR 9,500 + Taxes including service charges. We require scans/ photos of: Passport (photo page), IDP (Cover page and photo page) and Photo with a White background (Passport sized)
3. International Driving Permit (IDP) 1968 (Vienna Convention) Type- No endorsement or further processing required
4. Any Country/ National Driving License - Requires the holder to visit the Department of Motor Traffic (DMT) at Werahera (Boralesgamuwa - about 1 hr 20 min South of the airport) in person. Costs LKR 2000 for 30 days. They are open from 9am to 3.30pm on weekdays. We can arrange driver services from the airport to the DMT if required. The processing at the DMT takes about an hour.

Trafiłem też na taki wątek, gdzie jest też o tym mowa:
https://www.facebook.com/groups/lankapl ... 027061386/
choć mam wątpliwości, bo na
https://www.gov.pl/web/indie/sri-lanka-idp
jest: "Kierowcy muszą legitymować się międzynarodowym prawem jazdy. Do prowadzenia pojazdów drogowych niezbędne jest również uzyskanie dodatkowego pozwolenia."
I w paru innych miejscach też znalazłem sprzeczne informacje na ten temat.

Próbowałem szukać informacji na oficjalnych lankijskich stronach, ale niestety poległem. Ktoś ma pewne informacje na ten temat?
 Profil Relacje PM off  

#33 PostWysłany: 15 Maj 2025 08:09 
Awatar użytkownika

srebrny
@piwili Pewnych żadnych nie mam, a jestem w tej samej sytuacji. Jednak i gov.pl, i choćby Wiki twierdzą, że Sri Lanka nie honoruje wiedeńskiego. Dla świętego spokoju biorę genewskie i permit - dam znać, jeśli się czegoś dowiem na miejscu.
piwili uważa post za pomocny.

#34 PostWysłany: 15 Cze 2025 09:03 
Awatar użytkownika

srebrny
Niestety na miejscu nie dowiedziałem się niczego na tyle pewnego, bym sam temu zaufał bardziej niż oficjalnym stronom.

Natomiast z ciekawostek: nie wyrobili się z moim permitem na czas, więc parę dni jeździłem bez niego. W tym czasie kilka razy zatrzymała mnie policja i ani razu go nie chcieli - wystarczało międzynarodowe prawko albo nawet nasze lokalne.

#35 PostWysłany: 23 Cze 2025 22:25 

Loty: 68
Kilometry: 187 030
Miałem podobna sytuacje, wypozyczalnia nie wyrobila sie z permitem i jezdzilem bez. Policja ani razu mnie nie zatrzymala ale nie dawalo mi spokoju to czy moge jezdzic tylko na miedzynarodowym bo w necie wyczytalem nawet ze moge trafic do wiezinia🙈 Przydusilem faceta z wypozyczalni i napisal mi ze permit w przypadku posiadania miedzynarodowego prawo jazdy to naciaganie turystow na dodatkowa kase i ze jezeli zatrzyma mnie policja i bedzie chciala permit to chca tylko lapowke i mam do niego dzwonic bo na Sri Lance obowiazuje prawo jazdy miedzynarodowe i podlegaja pod konwecje genewska.
 Profil Relacje PM off  

#36 PostWysłany: 23 Cze 2025 23:05 
Awatar użytkownika

Loty: 206
Kilometry: 423 037
niebieski
@ooooxxoooo, @kameander polecacie może jakieś wypożyczalnie? Bo widzę, że większość polecajek tutaj to starsze <2022
 Profil Relacje PM off  

#37 PostWysłany: 23 Cze 2025 23:22 
Awatar użytkownika

srebrny
@Czesuaf Brałem Malkey, bo dobre opinie, zero problemów, auto w dobrym stanie, fajny kontakt online itd. Minusem jest niski limit kilometrów - do wyjściowej ceny ok. 1k musiałem dopłacić jeszcze parę stów (taki był plan). Na pewno przy szukaniu widziałem wypożyczalnie również za 1k, ale bez limitu. Tyle że gorsze opinie, w nich jakieś problemy z autem itp. Dopłaciłem za spokój.
Czesuaf lubi ten post.
Czesuaf uważa post za pomocny.

#38 PostWysłany: 23 Cze 2025 23:25 

niebieski
ooooxxoooo napisał(a):
Miałem podobna sytuacje, wypozyczalnia nie wyrobila sie z permitem i jezdzilem bez. Policja ani razu mnie nie zatrzymala ale nie dawalo mi spokoju to czy moge jezdzic tylko na miedzynarodowym bo w necie wyczytalem nawet ze moge trafic do wiezinia🙈 Przydusilem faceta z wypozyczalni i napisal mi ze permit w przypadku posiadania miedzynarodowego prawo jazdy to naciaganie turystow na dodatkowa kase i ze jezeli zatrzyma mnie policja i bedzie chciala permit to chca tylko lapowke i mam do niego dzwonic bo na Sri Lance obowiazuje prawo jazdy miedzynarodowe i podlegaja pod konwecje genewska.

Jest też opcja, że gość naściemniał bo nie wyrobił się z permitem. Klasyczna sytuacja pt. "wszystko jest dobrze, jak jest dobrze". Problemy mogą przyjść w przypadku stłuczki, nie wspominając o wypadku. Ciekawe, czy ubezpieczenie zadziała, jeśli nie masz tego permitu. Ale, jak mawiają, no risk, no fun ;)
 Profil Relacje PM off  

#39 PostWysłany: 24 Cze 2025 15:11 
Awatar użytkownika

Loty: 206
Kilometry: 423 037
niebieski
kameander napisał(a):
@Czesuaf Brałem Malkey, bo dobre opinie, zero problemów, auto w dobrym stanie, fajny kontakt online itd. Minusem jest niski limit kilometrów - do wyjściowej ceny ok. 1k musiałem dopłacić jeszcze parę stów (taki był plan). Na pewno przy szukaniu widziałem wypożyczalnie również za 1k, ale bez limitu. Tyle że gorsze opinie, w nich jakieś problemy z autem itp. Dopłaciłem za spokój.

@kameander czaje, dzięki, czyli to byłaby dobra opcja jak nie będzie za dużo kilometrów do zrobienia. A mógłbyś jeszcze tylko powiedzieć, czy dokupowałeś ubezpieczenie w tym Malkey?
 Profil Relacje PM off  

#40 PostWysłany: 24 Cze 2025 16:09 
Awatar użytkownika

srebrny
@Czesuaf Myśmy objechali całą wyspę, stąd takie kwoty. Natomiast sobie to przelicz pod siebie i tyle - może nawet z niewielką dopłatą będzie to opłacalne. U mnie było 80 km/dzień w cenie i 75 rupii (niecała złotówka) dopłaty za każdy dodatkowy. A, i planując trasę uwzględnij, że poza autostradą na południu średnia prędkość to 40-50 km/h - fizycznie aż tak wiele tych kilometrów nie narobisz 😂

Ubezpieczenia nie brałem, bo mam całoroczne WWI. Depozyt to była studolarówka, którą oddają przy zwrocie.
Czesuaf lubi ten post.
Czesuaf uważa post za pomocny.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 43 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości