Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 28 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 17 Sie 2012 10:49 

Witam,

Za dwa tygodnie lecimy z 3,5 letnim synkiem do Agadiru (lot z Berlina).
W związku z tym mam kilka pytań na które nie mogę znaleźć odpowiedzi:

1) Czy dla dziecka w wieku powyżej 2 lat mogę zabrać nieodpłatnie wózek?
2) Czy mamy pierwszeństwo wejścia na pokład?
3) Czy dla dziecka w wieku powyżej 2 lat mogę zabrać na pokład jakiś soczek/wodę?
4) Wykupiliśmy 1 bagaż rejestrowy. Czytałam gdzieś, że z dzieckiem limit tego bagażu zwiększa się o kilka kg. Czy to prawda?

Dziękuję za odpowiedzi. Pierwszy raz lecę tanimi liniami z dzieckiem, a nie infantem.
 Profil Relacje PM off  

Rendez-vous w Paryżu ♥️🍷 Zbiór lotów do francuskiej stolicy od 168 PLN 🇫🇷🥐 Rendez-vous w Paryżu ♥️🍷 Zbiór lotów do francuskiej stolicy od 168 PLN 🇫🇷🥐
Greckie wczasy z parkiem wodnym 🏊‍♂️🌊 Tydzień all inclusive na Zakintos za 2704 PLN Greckie wczasy z parkiem wodnym 🏊‍♂️🌊 Tydzień all inclusive na Zakintos za 2704 PLN
#2 PostWysłany: 17 Sie 2012 11:21 
Awatar użytkownika

Niedawno leciałam to tymi liniami to odpowiem.
1.wózek można zabrać,trzeba go okleić przy zdawaniu bagaży rejestrowanego i zabrać pod samolot,
2.za pierwszym razem ustawiono nas w drugiej kolejce i weszliśmy zaraz po tych z piorytetem
za drugim razem wywołano podróżujących z dziećmi do lat 5,
3.to zależy już od tych z kontroli ale na ogół nie ma z tym problemu,
zapakuj picie w niewielkich kartonikach do woreczków strunowych i przejdą,
4.nic mi o tym nie wiadomo ale wątpię aby to była prawda
dziecku też przysługuje bagaż podręczny więc jeżeli leci was dwoje czy troje to na pewno się zapakujecie
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 17 Sie 2012 11:23 

anha napisał(a):
Niedawno leciałam to tymi liniami to odpowiem.
1.wózek można zabrać,trzeba go okleić przy zdawaniu bagaży rejestrowanego i zabrać pod samolot,
2.za pierwszym razem ustawiono nas w drugiej kolejce i weszliśmy zaraz po tych z piorytetem
za drugim razem wywołano podróżujących z dziećmi do lat 5,
3.to zależy już od tych z kontroli ale na ogół nie ma z tym problemu,
zapakuj picie w niewielkich kartonikach do woreczków strunowych i przejdą,
4.nic mi o tym nie wiadomo ale wątpię aby to była prawda
dziecku też przysługuje bagaż podręczny więc jeżeli leci was dwoje czy troje to na pewno się zapakujecie

Dzięki, rozumiem że lecieliście z dzieckiem powyżej 2 lat tak?
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 17 Sie 2012 11:24 
Awatar użytkownika

Tak,z trzyletnim.
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 17 Sie 2012 12:46 

Dołożę swoje trzy grosze.
Z wózkiem w easyjet nie będzie żadnego problemu. Niestety, lotnisko w Schönefeld jest stare i nieprzyjazne wózkom. Nie idźcie z wózkiem do kolejki do kontroli bezpieczeństwa, która znajduje się zaraz koło odprawy bagażowej, na parterze, mi tam odmówili wejścia z wózkiem. Trzeba iść do strefy przylotów, wjechać windą na 1. piętro, tam też są odloty i tam można przejść kontrolę bezpieczeństwa z wózkiem. Dalej idąc do bramki trzeba będzie zejść po schodach z wózkiem, windy brak, albo nie było jej nigdzie w pobliżu.
Co do zabrania soczków w kartonikach, to mam wątpliwości czy przejdą. Mogą odmówić, mogą też kazać się napić. Jeśli to są soczki z rurką, to będziesz musiała otworzyć każdy soczek. Zabierz soki w zamykanych, zakręcanych opakowaniach. Ja przewiozłem litrowy karton i się nie przyczepili, ale mieli pełne prawo odmówić. Poza tym zawsze zabieram typowy kubek dziecięcy pełen napoju, tego nigdy nie odmawiają, czasem każą się napić dla sprawdzenia.
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 17 Sie 2012 14:58 
Awatar użytkownika

Cytuj:
Jeśli to są soczki z rurką, to będziesz musiała otworzyć każdy soczek.

Ja mam inne doświadczenie w tej kwestii.
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 17 Sie 2012 15:07 

Napoje dla dzieci są rozpatrywane indywidualnie, i to czy soczek "przejdzie" przez kontrolę zależy niemal wyłącznie od osoby, która was skontroluje. Mam synka 4letniego, latamy z nim sporo i zawsze przeszły napoje, actimelki, serki danio/danonki. Jednakże trzeba sie liczyć z tym, że może trafić się wredny słuzbista i każe wszystko to zostawić.
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 17 Sie 2012 15:10 

A co do pierszeństwa wejścia na pokład to chyba mieliśmy już wszystkie wresje: razem z osobami z pierszeństwem, tuż za nimi no i z całą reszta pasażerów. Trudno powiedzieć na jaki wariant trafisz.
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 17 Sie 2012 15:17 
Awatar użytkownika

Loty: 1
Kilometry: 282
HON fly4free
Nada napisał(a):
Napoje dla dzieci są rozpatrywane indywidualnie, i to czy soczek "przejdzie" przez kontrolę zależy niemal wyłącznie od osoby, która was skontroluje.

Dokładnie tak samo myślę, zawsze mamy soczki w kartoniku + 0,5 litra w niekapku.
Tylko w HER chcieli zeby mama się napiła trochę z niekapka.
W KRK tylko zapytali czyje to, w WAW, CDG i FRA bez żadnych pytań. (nasza mała ma 3,5 roku)
W PUJ to przesada bo poza niekapkiem był sok 1.0 l, bez słowa puscili.
Wszystko zalezy na kogo sie trafi.

#10 PostWysłany: 17 Sie 2012 15:20 

Właśnie tak, napisałem: "Mogą odmówić, mogą też kazać się napić."
Wszystko zależy od strażnika i jego humoru.
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 17 Sie 2012 17:16 
Awatar użytkownika

Zbanowany
niebieski
leciałem dokładnie tymi samymi liniami , ten sam lot , to samo lotnisko - żadne soczki nie przeszły musiałem oddać wszystkie napoje( leciałem z trójką dzieci 5,10,12 lat). Zawsze byłem w kolejce z pierwszeństwem :) może bali się że dzieciaki rozbiorą lotnisko :lol: :lol:

#12 PostWysłany: 17 Sie 2012 20:02 

Dziękuję za odpowiedzi. Co do wózka to nie ma problemu, bo zabieramy taki ważący 3,5 kg więc przenieść go trochę damy radę :)
Co do soczków to chyba dam sobie spokój i kupię na lotnisku. Bez sensu wyrzucać. Swoją drogą ostatnio lecąc z sykiem mieliśmy butelkę wody mineralnej i dwa kubusie play i przeszły bez problemu. Tak więc chyba rzeczywiście zależy od tego na kogo się trafi.
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 20 Sie 2012 11:30 

patrykdo, mam jeszcze pytanie o parking. Czy możesz coś polecić? No i generalne rady odnośnie dzieci w Maroko mile widziane :)
 Profil Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 20 Sie 2012 12:06 

Temat parkingów
 Profil Relacje PM off  

#15 PostWysłany: 20 Sie 2012 13:32 

niebieski
Polecam parking
http://www.ber-airport-parken.de/pl-startseite.html
Niskie ceny i blisko lotniska.
Przez tydzień auto stało i żadnych problemów, a widziałem sporo aut z polska rejestracją.
 Profil Relacje PM off  

#16 PostWysłany: 24 Sie 2012 17:55 

Byłem w Maroku z dwójką (1 i 2 latka). Ogólnie nie ma się co bać - dzieci chyba na całym swiecie wywołują pozytywne emocje - a juz w krajach arabskich to jest małe szaleństwo. Zagadywanie, głaskanie, machanie, drobne prezenciki, itp. na każdym kroku. Arabowie każdej płci i w każdym wieku uwielbiaja dzieci i nic dziwnego ze dzieci uwielbiaja ich.
 Profil Relacje PM off  

#17 PostWysłany: 28 Sie 2012 09:07 

Witam,

Mam jeszcze jedno pytanie. Zalogowałam się do mojego panelu EasyJet i zobaczyłam opcję "wydrukuj kartę pokładową". Wydrukowałam i na tej karcie jest napisane, że odprawa została dokonana. W związku z tym, że mamy wykupiony bagaż rejestrowany mamy go zostawić w oznakowanym punkcie.
Jak wygląda takie zostawianie bagażu? Gdzie znajduje się ten punkt? Czy dostanę jakąś naklejkę na bagaż jak w normalnych liniach lotniczych? No i czy dostanę naklejkę na wózek dla synka?

Dzięki za odpowiedzi!
 Profil Relacje PM off  

#18 PostWysłany: 28 Sie 2012 09:41 

z tego co pamiętam, to na berlin schonefeld nie samoobsługowej odprawy bagażowej, więc idziesz normalnie do check-inu, odprawiasz bagaż, oklejają ci wózek dla dziecka i idziesz do bramki bezpieczeństwa.
 Profil Relacje PM off  

#19 PostWysłany: 28 Sie 2012 09:43 
Awatar użytkownika

Cytuj:
J ak wygląda takie zostawianie bagażu? Gdzie znajduje się ten punkt? Czy dostanę jakąś naklejkę na bagaż jak w normalnych liniach lotniczych? No i czy dostanę naklejkę na wózek dla synka?

Jak w innych liniach lotniczych.Idziesz do check-in (numer stanowiska znajdziesz na monitorach).Oddajesz bagaż,naklejają nalepkę,dajesz do naklejenia wózek.Idziesz do kontroli i potem do odpowiedniej bramki.Nic skomplikowanego.
 Profil Relacje PM off  

#20 PostWysłany: 28 Sie 2012 11:17 

Ale ja mam wydrukowaną kartę pokładową, na której jest informacja: "Odprawa została dokonana Dalsze postępowanie
Pasażerowie podróżujący z bagażem przeznaczonym do luku Bagaż rejestrowany należy pozostawić w oznakowanym punkcie".

Dlatego zastanawiam się jak taki punkt wygląda, ponieważ nigdy się z czymś takim nie spotkałam.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 28 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości