Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 26 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Vinales z dziećmi
#1 PostWysłany: 04 Sty 2018 09:23 
Awatar użytkownika

Loty: 35
Kilometry: 111 384
niebieski
Mam pytanie do osób, które były w Vinales. Czy warto jechać tam z dziećmi (5 i 2 lata). Tylko ja wsiądę na konia więc ta atrakcja odpada, nie wiem na ile można wypożyczyć rowery z wózkiem? Czy poza przejażdżką konną coś możemy tam stacjonarnie robić czy lepiej sobie darować i jechać od razu w druga stronę wyspy? Będę wdzięczna za podpowiedzi.

Cypryjski relaks z widokiem na morze 🌊🇨🇾 Tydzień w 4* hotelu z wyżywieniem za 2469 PLN 😎🌴 Cypryjski relaks z widokiem na morze 🌊🇨🇾 Tydzień w 4* hotelu z wyżywieniem za 2469 PLN 😎🌴
City break w Rzymie 🏛️🍕 3 dni w Wiecznym Mieście za 689 PLN City break w Rzymie 🏛️🍕 3 dni w Wiecznym Mieście za 689 PLN
 Temat postu: Re: Vinales z dziećmi
#2 PostWysłany: 04 Sty 2018 09:40 
Awatar użytkownika

Loty: 506
Kilometry: 802 011
platynowy
Hmm, jeżeli Vinales nie zaciekawi twoich dzieci to może być tak że inne miejsca także.
Pewnie jaskinie będą dla nich ciekawe, nie wiem na ile interesują je widoki.
Na rajskie plaże jest 2 godziny jazdy po marnej drodze więc koniecznie do pokonania tego odcinka z dziećmi trzeba wziąć dobre colectivo albo autobus (jeździ raz dziennie, bodajże wyjazd o 9).

"Podróżować to żyć..."
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 04 Sty 2018 09:45 
Awatar użytkownika

niebieski
Myślę, że zaciekawić je może wszystko łącznie z patykiem na drodze ;)
Obawiam się tylko czy mozna jakoś inaczej zwiedzać okolice niż konno. Ewentualnie czy można pożyczać rowery z jakąs przyczepką na dzieci? Konie kocham tylko ja, reszta ekipy raczej nie ufa parzystokopytnym. Będziemy mieć swoje auto na Kubie więc możemy się przemieszczać.

#4 PostWysłany: 04 Sty 2018 10:17 

srebrny
Moje 5 letnie dziecko przewodnik wziął na swojego konia, a my jechaliśmy na swoich. Super opcja, bo dla dziecka to dodatkowa atrakcja, a przewodnik wyglądał jak kowboj. :-)
Na pewno dogadasz te sprawy na miejscu przy rezerwacji.

Wyjazdu na "rajską" plażę w okolicach Vinales nie polecam. Bardzo daleko od miasta (ze 2h w jedną stronę), droga słabiutka, a plaża marna z dużą ilością turystów.
Jeżeli gdzieś jeszcze będziesz na Kubie plażował to szkoda czasu i zachodu.

Ogólnie o Vinales, bardzo subiektywnie, mnie się nie podobało. W LP opisane jest trochę jako off beaten track, a w praktyce to jedno z najbardziej skomercjalizowanych miejsc na Kubie w jakich byłem (pierwsze miejsce oczywiście dzierży dumnie Varadero).
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 04 Sty 2018 11:08 
Awatar użytkownika

niebieski
Dzięki @opo za odp. Właśnie nie chcemy być w mega komercji. Starszy może jeszcze wsiądzie na konia ale z moją 2latką to obawiam się bo nawet do mnie na siodło na chce wejść gdzie widuje mnie na ujeżdżalni nie mówiąc o obcym miejscu....;/
A jechać tylko po to aby utknąć bez specjalnych perspektyw zwiedzenia to zastanawiam się czy jest sens... Jedziemy w stronę Trynidadu i moron aby plażować na cayo coco, itp więc z tej strony wyspy tylko vinales braliśmy pod uwagę.

#6 PostWysłany: 04 Sty 2018 14:39 

niebieski
A jak to wygląda rowerowo, niekoniecznie z dziećmi? ;) Po tych dróżkach dookoła wzgórz i pomiędzy nimi da radę pojeździć na rowerze? Jakiś sensowny sprzęt można wypożyczyć w Vinales? Jak go zabezpieczyć, gdy się np. chce wejść do jaskini?
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 04 Sty 2018 14:54 

Loty: 8
Kilometry: 7 105
niebieski
Te trasy, które pokonywaliśmy konno bywały dość błotniste, zdarzyły się też ze dwa zerwane byki :) Niemniej przy jednej z jaskiń spotkaliśmy parę turystek, które dotarły tam, wydaje się, spacerem. Do miejsc w stylu plantacja tytoniu i kawy, nie mam pewności, czy można dotrzeć w ten sposób bądź rowerem.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi uważa post za pomocny.

#8 PostWysłany: 04 Sty 2018 14:58 
Awatar użytkownika

Loty: 238
Kilometry: 642 982
niebieski
Da się pojeździć po dróżkach. Większość obszedłem pieszo (alternatywa dla konia) i były ok. Niektóre miejsca błotniste.
Link do tracka z GPS
Do jaskini de Santo Tomas jechałem też rowerem 17km. Zostawiłem go w domu lokalnych przewodników, a wypożyczyłem w casie. Stan bardzo super!

#9 PostWysłany: 04 Sty 2018 18:51 

niebieski
@kefirm

Co to za zwierze na Twoich zdjęciach z linka? ;)
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 04 Sty 2018 19:00 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Hutia :)

https://pl.wikipedia.org/wiki/Hutiowate
 Profil Relacje PM off
Grzegorz40 lubi ten post.

#11 PostWysłany: 04 Sty 2018 19:18 
Awatar użytkownika

Loty: 250
Kilometry: 590 205
niebieski
Rownież zrobiłem maly trekking, dużo błądzenia...;) Szlaki na terenie parku nie są oznaczone.
https://pl.wikiloc.com/szlaki-wycieczki ... s-21017111

Załącznik:
13160064Master.jpg
13160064Master.jpg [ 562.09 KiB | Obejrzany 1954 razy ]

#12 PostWysłany: 05 Sty 2018 11:02 
Awatar użytkownika

Loty: 238
Kilometry: 642 982
niebieski
maps.me sprawdza się idealnie

#13 PostWysłany: 05 Sty 2018 14:08 
Awatar użytkownika

niebieski
dzięki wszystkim za podpowiedzi, zaryzykujemy zobaczymy co nasze latorośle wymyślą....

#14 PostWysłany: 10 Sty 2018 13:47 

W kilkugodzinną podróż po okolicach Vinales można wybrać się pieszo. Będąc 3 lata temu z 4 letnią córką, daliśmy radę. Przez część trasy była niesiona na rękach, resztę dzielnie zniosła. Widoki niesamowite,

Załącznik:
_DSC4116q.jpg
_DSC4116q.jpg [ 348.56 KiB | Obejrzany 1764 razy ]

a spotkane zwierzątka, plantacja tytoniu, ananasów,

Załącznik:
20150302_120147q.jpg
20150302_120147q.jpg [ 322.91 KiB | Obejrzany 1764 razy ]

pokaz ręcznego wyrobu cygar, przekąski i wiele innych atrakcji to dobry monment na odpoczynek i zjedzenie czegoś.
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#15 PostWysłany: 11 Sty 2018 01:48 
Awatar użytkownika

niebieski
Jeżeli ktoś z Was będzie przy Mural de la Prehistoria to gorąco polecam wycieczkę konną (lub treking) do Los Acuaticos - niewielkiej osady położonej na wzgórzach, z której rozpościera się piękny widok na dolinę Vinales. Do tego miejsca nie dociera zbyt wielu turystów dzieki czemu można rozkoszować się w ciszy pięknem tego miejsca. Dodatkowo jest możliwość przenocowania (raczej z namiotem, choć w chatce znajduje się łóżko, które po wcześniejszym umówieniu może zostać udostępnione). Osoby chętne na nocleg mogą kontaktować się mailowo na adres yosbany.chavez@nauta.cu (w języku hiszpańskim). Warunki na w tamtym miejscu są biwakowe, nie wiem czy doprowadzona jest tam woda, chyba jakiś wychodek jest. Na miejscu mozna podrinkować (ceny nie są bardzo odstraszające).

Los Acuaticos https://goo.gl/maps/LK6xQnSyRhH2
Image

Konie (50m od kempingu) https://goo.gl/maps/Any8ZVf84vE2 - 30 CUC/2os (3 godziny RT, można się dogadac, aby było tylko w jedną stronę)
Image

Mojito na Los Acuaticos - 6 CUC/2os

Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.
Grzegorz40 uważa post za pomocny.

#16 PostWysłany: 23 Sty 2018 09:02 

Cześć, będąc w Vinales chcielibyśmy zrobić wycieczkę konną, czy osoby które w ogóle nie jeżdżą tez dadzą sobie radę ?
Gdzie możemy kupić taka wycieczkę i czy kupują ją przewodnicy sami oprowadzą nas po najciekawszych miejscach(plantacje tytoniu, kawy itp.) czy musimy się sami o to prosić ?
Ile czasu maksymalnie poświecić na tą miejscowość ?
 Profil Relacje PM off  

#17 PostWysłany: 23 Sty 2018 10:29 

Podpinam się pod temat. Będę na Kubie z 2 dzieci (4 i 6 lat). Na Vinales i okolice Trinidadu mam przeznaczone 4 dni. I zastanawiam się jak to podzielić biorąc pod uwagę dzieci. 2 dni na Vinales i 2 dni na Trinidad czy jakoś inaczej?
 Profil Relacje PM off  

#18 PostWysłany: 23 Sty 2018 10:41 

Loty: 12
Kilometry: 45 923
Doriso napisał(a):
Cześć, będąc w Vinales chcielibyśmy zrobić wycieczkę konną, czy osoby które w ogóle nie jeżdżą tez dadzą sobie radę ?
Gdzie możemy kupić taka wycieczkę i czy kupują ją przewodnicy sami oprowadzą nas po najciekawszych miejscach(plantacje tytoniu, kawy itp.) czy musimy się sami o to prosić ?

Hej, wycieczka konna to punkt obowiązkowy w Vinales! Konie są półautomatyczne i same wiedzą gdzie mają iść, a przewodnik który z wami pojedzie zadba dodatkowo o wszystko :) Co nie zmienia faktu, że konia prowadzi się samemu ale bez obaw - pierwszy raz jechałem właśnie w Vinales na koniu (moja dziewczyna podobnie) i daliśmy sobie świetnie radę, aczkolwiek 4 litery bolały pod koniec :)

Taką wyczieczkę zorganizują wam bez problemu własciciele "casy particulares" w której się zatrzymacie. Możecie ustalić co chcecie zwiedzić ale jest to zwykle raczej podobna trasa - plantacje tytoniu, jasknie (można w nich pływać!), zobaczycie jak sie robi cygara (można zapalić ręcznie robione cygaro z najlepszego tytoniu w ramach wycieczki!), piękne widoki, plantacja kawy też jest w programie. Wg mnie jedne z najlepiej wydanych pieniędzy na Kubie (nie było to nawet dużo, nie pamiętam teraz jednak ile dokładnie).

Jeśli chodzi o ilość dni w Vinales to wg mnie pełne 3 są optymalne. Jednego dnia można zrobić sobie wycieczkę konno, drugiego pojechać oglądać mogoty i inne atrakcje w okolicy miasta (a właściwie miasteczka), a kolejnego jechać na plażę na Cayo Jutias.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
Doriso uważa post za pomocny.

#19 PostWysłany: 23 Sty 2018 11:28 
Awatar użytkownika

niebieski
Doriso napisał(a):

Bez obaw. Podczas pobytu w Vinales pierwszy raz jeździłem na koniu i szczerze mówiąc nie było żadnych problemów.
Bardziej obawiałem się alergii, ale żadnych objawów nie miałem.

W organizacji wyjazdu pomogła nam Basia i Michel (pochodzi z Kuby, a dokładnie z Vinales) z "Hola Cuba", których poznaliśmy podczas pokazu dot. Kuby w "Południku Zero".
Nie musieliśmy martwić się o nic, wszystko zostało zaplanowane i zorganizowane.
https://www.facebook.com/HolaCubaPL/

My właśnie przez "Hola Cuba" rezerwowaliśmy wycieczkę konną zakończoną przepysznym obiadem (dodatkowo płatny).
Wycieczka była z tego co pamiętam czterogodzinna. odwiedziliśmy plantację kawy, tytoniu, zatrzymaliśmy się nad jeziorem. Widoki cudowne. Naprawdę polecam!
 Profil Relacje PM off
Doriso lubi ten post.

#20 PostWysłany: 23 Sty 2018 11:41 

Ja mam zgoła odmienne zdanie co do tych koni, rzeczywiście chodzą jak spowolniony automat ale potrafią też niespodziewanie zareagować. Podczas naszej przejażdżki w Vinales koń mojej żony nagle zmienił kurs pakują żonę prosto w pochylone drzewo. On się pod nim zmieścił , żona już nie koniecznie. W efekcie zdarte kolano i ręka. To drobny uraz, fakt, ale wracając z Kuby rozmawialiśmy z parą Polaków , która podczas podobnej wycieczki w Trinidad była świadkiem jak taki niby uśpiony konik zrzucił turystę z grzbietu w efekcie łamiąc mu kilka żeber.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 26 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości