Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 55 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: [BKK] przesiadka
#41 PostWysłany: 24 Cze 2024 01:27 
Awatar użytkownika

platynowy
Jak oceniacie szanse na:

MUC - BKK [LH] przylot 14.10
BKK - SIN [TR] wylot 17.45? TR skasował mi lot o 20.25 i mam opcję przeniesienia albo na 17.45, albo na 23.10

+ czy przy takiej przesiadce trzeba iść do okienka się odprawiać? (= przekraczać granicę Tajlandii)

https://www.facebook.com/zamiedzaidalej
 Profil Relacje PM off  

City break w Wiecznym Mieście za 689 PLN 🏛️🍕 Loty i 3 noclegi w hotelu 😍 City break w Wiecznym Mieście za 689 PLN 🏛️🍕 Loty i 3 noclegi w hotelu 😍
Ateny na przedłużony weekend za 689 PLN 🏛️🇬🇷 Loty w świetnych godzinach + ⭐⭐⭐⭐ hotel 👏💙 Ateny na przedłużony weekend za 689 PLN 🏛️🇬🇷 Loty w świetnych godzinach + ⭐⭐⭐⭐ hotel 👏💙
#42 PostWysłany: 28 Lis 2024 03:27 

HON fly4free
Po przylocie ok. 17 do BKK lotem z Europy i to do nowej satelity wyjście z lotniska zajęło.... 10 minut
Brak jakichkolwiek kolejek paszportowych, kontrola 10 sekund.
Byłem bardzo miło zaskoczony bo poprzednio praktycznie za każdym razem paszporty to było sporo stania.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi uważa post za pomocny.

#43 PostWysłany: 28 Lis 2024 06:41 
Awatar użytkownika

platynowy
W BKK znacznie sie poprawiło w 2024. Nawet jak się przylatuje podczas jakiejś fali, to nie stoi się dłużej z paszportem niż 30min. Przeważnie 5-10min. A czasami z buta. Wyjscie z TH jeszcze szybsze, bo działają bramki ABC więc nawet w pesymistycznym scenariuszu przejście 2x immigration I security nie powinno zająć więcej niż 1h.
Do tego są conajmniej 2 transfery wewnętrzne. Z małym security. Jak się ma BP na następny lot, to można bezpośrednio uderzać. Jedynie nei jestem pewien czy wszystkie linie lotnicze są uprawnione do takiego wew transferu. Swego czasu, tak jak w SIN wymyślali, że tylko niektóre. Ale jest szansa, że już się to zmieniło.
 Profil Relacje PM off
kostek966 lubi ten post.
Kashpir uważa post za pomocny.

#44 PostWysłany: 21 Maj 2025 11:04 

Loty: 104
Kilometry: 216 006
niebieski
Mam pytanie odnośnie przesiadki i wyboru kolejnego lotu. Przylatuję w styczniu z Szardzy o 7 rano i chciałbym od razu z rodziną udać się do Chiangi Mai, czyli na lot wewnętrzny. Wiem, że styczeń to wysoki sezon dlatego chciałbym kupić już bilety. Zakładając że nie będziemy mieli większego opóźnienia niż 30min, na którą kupować następny? Myślę o 10:15 bo ma fajną cenę. Do zrobienia, czy jednak ryzyko duże?
 Profil Relacje PM off  

#45 PostWysłany: 21 Maj 2025 12:31 
Awatar użytkownika

Loty: 255
Kilometry: 555 636
platynowy
Jak dla mnie na styk. Jeśli nie będzie dodatkowych opóźnień to powinieneś zdążyć. Kontrola graniczna w BKK jest coraz sprawniejsza, a podejrzewam, że po wprowadzeniu elektronicznej rejestracji jest jeszcze sprawniej. Na krajowym zwykle bez większych kolejek. Ja kupiłbym późniejszy. IMHO najprostrza droga do podjęcia decyzji to mieć plan "b" i świadomość jego kosztów. ;)
Mihal09 uważa post za pomocny.

#46 PostWysłany: 21 Maj 2025 12:36 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Ja jestem z takim założeniem ze jak ktoś nie zna lotnisko, to im pózniej przesiadka na drugim bilecie tym lepiej. BKK jest ogromnym lotniskiem, i jak ktoś nie zna to bym zalecał 4-5h lub nawet nocleg w okolicach BKK, po locie/jet lag, odpocząć i potem lecieć.
 Profil Relacje PM off
Przemm lubi ten post.

#47 PostWysłany: 21 Maj 2025 12:47 
Awatar użytkownika

Loty: 255
Kilometry: 555 636
platynowy
Zgadzam się w 100%. Im więcej latam i lepiej znam lotniska, tym większe marginesy biorę. Loty na różnych biletach już prawie zawsze biorę na następny dzień, chyba że przylot rano, a wylot wieczorem i tak każdemu kto pyta bym doradził. Ale kolega pyta, czy zdąży od 7:30 do 10:15. Jeśli taka będzie godzina przylotu, to IMHO na 99% zdąży. Po wejściu na przyloty w prawo do końca i po 3 min. jesteśmy na domestic.
Przemm lubi ten post.

#48 PostWysłany: 21 Maj 2025 13:50 

Loty: 201
Kilometry: 688 190
niebieski
Założenie, że lot z Szardży przybędzie o czasie (+30) to tylko założenie. Ale jeśli tak zakładamy, to pytanie:
- jakie są o tej porze kolejki w BKK po przylocie i jak szybko "idą",
- czy trzeba odebrać bagaż i nadać go na lot kolejny.

Jeśli bilet na ten lot krajowy jest na tyle tani i faktycznie znacznie tańszy niż późniejsze, to można zaryzykować. Ryzyko finansowe ma tu jednak wg mnie mniejsze znaczenie niż ryzyko skomplikowania planu urlopowego. W kwestii tego ostatniego, to jeśli są plany alternatywne sensowne, to sprzyja ryzyku.

Nocleg po długim locie z Europy (tego nie wiemy, może po locie z Szardży i stopoverze tamże) na pewno ma sens ale w przypadku przylotu o 7 rano trzeba albo mieć odpowiedni status do bezkosztowego i bezproblemowego wczesnego zameldowania w hotelu, albo dopłacić, albo odczekać do tej magicznej 14-15.
 Profil Relacje PM off

#49 PostWysłany: 22 Maj 2025 09:01 

niebieski
Dziękuję panowie, o takie odpowiedzi mi chodziło. Na noc raczej nie chcę zostać po przylocie, ale będę teraz celował jednak w godzinę 12, albo rozważę jeszcze drugie lotnisko. Ostatni raz jak byłem w Bangkoku to wziąłem samolot z drugiego lotniska z 7h zapasem czasu, pamiętam że wtedy wynudziłem się strasznie, bo wszystko poszło ekspresowo.
 Profil Relacje PM off  

#50 PostWysłany: 22 Maj 2025 09:07 
Awatar użytkownika

Loty: 37
Kilometry: 101 405
niebieski
Pytanie czym chcesz dojechać z BKK na DMK z samego BKK do centrum to około 40 minut kolejka, i drugie tyle na DMK, ubery , bolty i inne tez raczej o 7.00 w korkach postoją

#51 PostWysłany: 22 Maj 2025 09:09 

niebieski
Jeśli nic się nie zmieniło od ostatniego mojego pobytu, to między lotniskami jeździ darmowy bus dla posiadaczy biletów. Zobaczę jaka będzie różnica w biletach między lotniskami, jeśli nieduża, to zostaje raczej na BKK.
 Profil Relacje PM off  

#52 PostWysłany: 22 Maj 2025 11:10 
Awatar użytkownika

platynowy
Darmowy bus jest i ma sie dobrze caly czas.
Godziny odjazdow z DMK w IX 2567r. Z BKK podpbnie
Image

Ostatnio edytowany przez jaco027, 22 Maj 2025 11:19, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off
Dryblas lubi ten post.

#53 PostWysłany: 22 Maj 2025 11:17 
Awatar użytkownika

Loty: 37
Kilometry: 101 405
niebieski
Ale przejazd to nadal około 1 h, wiec przylot o 7.00 na BKK i wylot z DMK około 10.30 to nadal wąsko z czasem.

#54 PostWysłany: 22 Maj 2025 11:27 

niebieski
Ale nikt tu nie mówi o przylocie o 7 na BKK i wylocie z DMK o 10. Rozmowa dotyczyła tylko przesiadki na BKK.
 Profil Relacje PM off  

#55 PostWysłany: 10 Cze 2025 13:00 

Loty: 136
Kilometry: 310 011
Wszystko zależy od indywidualnej skłonności do ryzyka. Ja wolałbym ciut większy zapas czasu bo na tak dużych lotniskach nie ma reguły co do czasu przejścia odprawy, kolejki do nadania bagażu etc. Raz się wyrobisz w godzinę a innym razem 2.5 będzie ledwo na styk. Kiedyś z JoBurgu stałem ponad 2 godziny w kolejce do odprawy paszportowej i nie zdążyłem na lot do Windhuk.

Tak czy inaczej sugeruję mocno nie zmieniać lotniska. Jeden czynnik ryzyka odpada. Na pewno lata przynajmniej Bangkok Airways i Thai VietJet. Z reguły ciut drożej niż loty z DMK ale coś za coś :)

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 55 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość