Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 37 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Taszkent
#21 PostWysłany: 11 Paź 2024 06:39 
Awatar użytkownika

Loty: 562
Kilometry: 1 077 628
srebrny
Mogę tylko potwierdzić, że żadnych busów na lotnisku nie było. Kluczowym jest posiadanie internetu i apki Yandexa. Przejazd pomiędzy terminalami szybki i bezproblemowy.
cyberpunk64 uważa post za pomocny.

Wakacje w Maroku z widokiem na Atlantyk 🌊🏖️ Tydzień w 4* hotelu z wyżywieniem za 2663 PLN ✨ 🥯 Wakacje w Maroku z widokiem na Atlantyk 🌊🏖️ Tydzień w 4* hotelu z wyżywieniem za 2663 PLN ✨ 🥯
Ksamil 🌊 Albańskie „Malediwy” na start wakacji za 874 PLN 🤯 Loty + hotel i samochód na cały wyjazd 🏖️😍 Ksamil 🌊 Albańskie „Malediwy” na start wakacji za 874 PLN 🤯 Loty + hotel i samochód na cały wyjazd 🏖️😍
#22 PostWysłany: 11 Paź 2024 12:42 

niebieski
@elwirka
shuttle busów chyba faktycznie nie ma. Jeśli jednak ktoś się uprze jechać busem to jest to możliwe. Po wyjściu z lotniska trzeba przejść parking taxi i samochodów osobowych (tak trochę na lewo od wyjścia) i tam jest przystanek autobusowy. Autobusem nr 40, za 4000 UZS, można dojechać do dworca kolejowego (ok. 10 - 15 minut) i tutaj jest stacja metra. Zważywszy jak tanie są taksówki zamawiane przez Yandex opisana przeze mnie kombinacja busowo-metrowa jest tylko dla fanów bardziej skompilowanych rozwiązań komunikacyjnych lub poszukiwaczy skrajnie oszczędnych rozwiązań... :D
 Profil Relacje PM off  

Temat postu: Re: [TAS] Taszkent
#23 PostWysłany: 12 Paź 2024 17:57 

niebieski
W moim powyższym poście wkradł się drobny błąd: cena pojedynczego biletu na bus (i metro) to 2000 UZS. 4000 UZS zapłaciliśmy za dwa bilety.
 Profil Relacje PM off
Raphael lubi ten post.

#24 PostWysłany: 26 Paź 2024 07:47 
Awatar użytkownika

niebieski
marek2011 napisał(a):
Yandexem ten przejazd będzie kosztował pewnie góra 2,5-3 zł, a mnie ma zawracania głowy, czekania i szukania busów.
Taksówkarze stacjonarni pod terminalem zaśpiewają pewnie z 5 USD minimum.

Przerobiłem temat i w pełni się zgadzam, że Yandex to najlepsza opcja - cena 10500 UZS, czzyli jakieś 3,20 PLN.
Na przystanku autobusowym widziałem autobus nr 11, który miał napisane "Terminal 3", ale przy takich cenach to szkoda na to czasu.
goldziak. lubi ten post.
goldziak. uważa post za pomocny.

#25 PostWysłany: 26 Paź 2024 19:39 
Awatar użytkownika

Loty: 394
Kilometry: 700 800
niebieski
Też ogarnąłem yandexa za taką cenę. Taksiarze na lotnisku zaczynali od 10 dolarów :lol:

#26 PostWysłany: 11 Lis 2024 20:57 

Jeżeli ktoś by się zastanawiał nad nocowaniem w okolicy lotniska, to mogę potwierdzić, że można do niego spokojnie dojść po nowym wiadukcie ze ścieżką dla rowerów i pieszych.
 Profil Relacje PM off  

#27 PostWysłany: 28 Lip 2025 17:09 
Awatar użytkownika

Loty: 521
Kilometry: 839 799
złoty
Będę lądował ok. 2 w nocy.
Czy na lotnisku jest jakaś knajpka otwarta o tej porze, gdzie można coś zjeść i napić się herbaty ?

Czy może w centrum Taszkentu jest coś całodobowego do przeczekania do 6-7 rano.

"Podróżować to żyć..."
 Profil Relacje PM off  

#28 PostWysłany: 28 Lip 2025 19:29 

Loty: 196
Kilometry: 483 795
złoty
@Tomo14 w czerwcu bieżącego roku nie korzystałem z restauracji na lotnisku, ale to co mogę napisać, to w nocy dużo się dzieje, bo jest masa ludzi i wiele osób załatwia karty SIM, wymienia pieniądze itp. Przylatywałem właśnie o 2 w nocy (przylot z Szardży) i trzeba było minąć z 50-70 taksówkarzy, aby dostać się do zamówionego Yandexa. Jeśli rano masz kolejny lot i dostęp do PP, to można skorzystać z całodobowego saloniku The Lounge, do którego bez problemu wpuścili na więcej niż 3h przed (co prawda wbijają pieczątki na BP z godziną, ale nikt nas nie wyrzucił). Jedyne co to salonik jest na terminalu międzynarodowym.
 Profil Relacje PM off
Tomo14 lubi ten post.
Tomo14 uważa post za pomocny.

#29 PostWysłany: 28 Lip 2025 19:41 
Awatar użytkownika

Loty: 521
Kilometry: 839 799
złoty
Będę leciał tym samym lotem z Szardży.
Potem chcę jechać do granicy z Tadżykistanem do Chodżentu - ale zapewne ten transport startuje dopiero rano.
To chciałbym trochę posiedzieć przy herbacie i czymś do przekąszenia na lotnisku lub w mieście.

"Podróżować to żyć..."
 Profil Relacje PM off  

#30 PostWysłany: 19 Wrz 2025 16:18 
Awatar użytkownika

platynowy
Autobus nr 67 z placu Amira Temura - dzisiaj ok. 20 minut, prosto pod terminal T2. Można płacić kartą (1700 sum) albo gotówką (2000 sum) - kartą płaci się zbliżeniowo. Akceptują zarówno Visa jak i Mastercard

https://www.facebook.com/zamiedzaidalej
 Profil Relacje PM off  

#31 PostWysłany: 24 Wrz 2025 18:19 

Na lotnisko jeździ kilka autobusów: 40 spod dworca kolejowego Taszkent (po prawej stronie dworca stojąc do niego przodem, trzeba przejść z 50 m i przy kładce nad drogą jest plac z autobusami); 47. - nie wiem skąd; 67 z amir lub kadyrow stacje metra); 94- nie wiem skąd. Można płacić kartą, dziś miałam gratis bo kierowca nie chciał ode mnie zapłaty , nie pokazał na terminal płatniczy, nie chciał gadać, może był zmęczony 🤣
 Profil Relacje PM off  

#32 PostWysłany: 12 Paź 2025 12:18 

Wracam 16.10 linia lot, wylot mam o 2:20 z hotelu wymeldowuje się o 18:00 moje pytanie brzmi następująco czy muszę mieć wydrukowane karty pokładowe czy wystarczy w telefonie i tam są jakieś automaty które mi to wydrukują? Będzie gdzie przeczekać po kontroli bezpieczeństwa czy nie bardzo?
 Profil Relacje PM off  

#33 PostWysłany: 12 Paź 2025 19:56 

niebieski
Jak lecieliśmy Turkishem to nie było opcji kart mobilnych i potrzeba było mieć drukowane, inne limit to nie wiem. Lotnisko ogólnie dość małe, miejsca da się znaleźć zarówno na landside jak i airside, ale jakiś super wygodnych czy cichych zakamarków to nie zauważyłem.
67/193 krajów ONZ
 Profil Relacje PM off  

#34 PostWysłany: 12 Paź 2025 20:17 

Loty: 196
Kilometry: 483 795
złoty
@kamil23r przy powrocie z TAS do SHJ linią AirArabia miałem tylko elektroniczne i nie było problemów.
 Profil Relacje PM off
Zeus lubi ten post.

#35 PostWysłany: 13 Lis 2025 14:42 

Loty: 26
Kilometry: 67 603
niebieski
Garść informacji, może komuś się przyda.

Do miasta najlepiej brać Yandexa, już to oczywiście było napisane. Po wyjściu z lotniska trzeba przejść przez parking do ulicy, tam podjeżdżają Yandexy. Oczywiście po drodze będą gromady taksiarzy oferujących przejazd za 10 usd, gdy kosztuje to 8-10 zł Yandexem.

Jak ktoś, tak jak my, łączy lot domestic z międzynarodowym, to trzeba wziąć pod uwagę, że terminale są inne i mieć zapas czasowy. Lecieliśmy z Chiwy do Taszkientu o 23, przylot o 0.20 na miejsce i lot do Polski narodowym mieliśmy za równe 3h. Jazda busem przez lotnisko, potem przetransportowanie się yandexem (6zl) z terminala 3 do międzynarodowego, wszystko zajęło około 50 minut. I trzeba jeszcze odstać w kolejce ze wszystkimi nadającymi bagaż by dostać boarding pass papierowy. LOT nie daje elektronicznych tutaj co powoduje, że 3h na przesiadkę, gdy nie ma się opóźnienia, jest ok. Ale gdybyśmy wylądowali godzinę później to byłby stres. W ogóle nie wziąłem tego pod uwagę, nie czytając tego wątku i założyłem, że sobie przejdę w kilka minut wewnątrz terminala i będę się byczył w saloniku, a tak naprawdę to w saloniku byłem raptem 40 minut :).
 Profil Relacje PM off
2 ludzi uważa post za pomocny.

#36 PostWysłany: 19 Sty 2026 08:51 

kamil23r napisał(a):
Wracam 16.10 linia lot, wylot mam o 2:20 z hotelu wymeldowuje się o 18:00 moje pytanie brzmi następująco czy muszę mieć wydrukowane karty pokładowe czy wystarczy w telefonie i tam są jakieś automaty które mi to wydrukują? Będzie gdzie przeczekać po kontroli bezpieczeństwa czy nie bardzo?

I wystarczyły karty mobilne czy trzeba kombinować z drukowaniem?
 Profil Relacje PM off  

#37 PostWysłany: 19 Sty 2026 10:03 

LOT nie przesyła kart pokładowych, trzeba zjawić się na lotnisku i 2 godziny przed startem otwierają Checin i wtedy jest odprawa
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 37 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość