Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 93 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5
Autor Wiadomość
#81 PostWysłany: 19 Lis 2018 08:42 
Awatar użytkownika

niebieski
Widzę, że dużo osób rzuca się na góry Avatara i zajmuje to im konkretnych parę dni.
Planując dolot tam, wykupienie wstępu do parku i atrakcji bierzcie pod uwagę porę roku i wynikające z tego konsekwencje.
Ja będąc w Chinach zaplanowałem m.in. pobyt w Yanghsuho i pomijając atrakcje wielkich metropolii (najlepsze były Szanghaj i przede wszystkim Hongkong) i dopiero w trakcie i po podróży przekonałem się, jak fantastycznym miejscem jest Yangshuo i że było to najlepsze miejsce podczas całego zwiedzania Chin (krótki filmik z jazdy na rowerze:
https://www.facebook.com/rdwPL/videos/v ... _video_tab ).
Jeśli miałbym wybierać między górami Avatara i Yangshuo, zdedycowanie to drugie. Góry Avatara są zbyt zatłoczone, przereklamowane, są konkretnym kosztem (doloty i czas -bo dalej, opłaty za wstęp) i można trafić na konkretne opady deszczu i co gorsza mgły.
I uprzedzając: lepiej być w Yangshuo niż większym i mniej spektakularnym Guilin. Na Yangshuo minimum 2 pełne dni. Mogoty, bambusowe dżungle pod nimi, możliwość wejścia na nie są wielką atrakcją dla każdego kto nie znudził się nimi w Wietnamie lub Tajlandii.
 Profil Relacje PM off  

Loty Etihad Airways do Singapuru z Warszawy od 2556 PLN ✈️🧳 Oferta first minute Loty Etihad Airways do Singapuru z Warszawy od 2556 PLN ✈️🧳 Oferta first minute
Wakacje w sercu południowej Transylwanii 🦇🏰 Wycieczka już od 497 PLN ✈️🛌 Wakacje w sercu południowej Transylwanii 🦇🏰 Wycieczka już od 497 PLN ✈️🛌
#82 PostWysłany: 06 Sty 2019 14:45 

Witam! Proszę o pomoc, ;) Lecimy do HK planujemy zwiedzić miasto, pojechać do Kantonu oraz Makao, następnym punktem jest Xiamen i mały relaks. Stamtąd chcemy pojechać do Szanghaju i ziwedzić Hangzhou. Czy po drodze są miejsca, które koniecznie tzreba odiwedzić? Może ktoś ma propozycję modyfikacji naszego planu?:)) Będę wdzięczna za każdą pomoc, Pozdrawiam, K.
 Profil Relacje PM off  

#83 PostWysłany: 06 Sty 2019 20:17 
Site Admin
Awatar użytkownika

Masz wizę dwukrotna? Wjazd z HK do Chin to 1 wjazd, Makao to drugi

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka
 Profil Relacje PM off  

#84 PostWysłany: 06 Sty 2019 23:32 

A dziękuję, czyli odpada ;)...jakieś inne haczyki?:P
 Profil Relacje PM off  

#85 PostWysłany: 07 Sty 2019 09:11 
Site Admin
Awatar użytkownika

Znaczy wiesz, jeżeli nie masz jeszcze wniosku złożonego, to możesz poprosić o dwukrotną (cena ta sama), jak się nie uda to wbiją jednokrotną i tyle - w Twoim przypadku sądzę, że raczej mogą dać, ale miej na wszelki wypadek plan na brak Makao po drodze ;)
Pociągi w Chinach nie są takie drogie, trasa Kanton - Szanghaj spokojnie przez noc można zrobić, pytanie czy macie bilety lotnicze - z tego co pamiętam raczej krajówki były dość drogie ;)
 Profil Relacje PM off  

#86 PostWysłany: 07 Sty 2019 21:10 

Dokładniej taki był plan:
1.Lądujemy w HK mamy tu dwa pełne dni na zwiedzanie
2. Rano wyjazd do Kantonu, zwiedzanie, myślałam o wieczornej wycieczce do Makao, nocleg w Kantonie (taki plan), nie wiem czy może nie lepiej byłoby pojechać do Guilin niby tylko tzry godz. pociagiem od Kantonu...i wtedy modyfikacja przyjazd do kantonu zwiedzanie miasta nocleg a rano wycieczka do guilin kolejny nocleg w Kantonie i dopiero przejazd do Xiamen ? kosztem Makao i jednego pełnego dnia w Szanghaju (zostałby jeden pełny i wieczór)
3. Rano wyjazd do Xiamen: tutaj mamy przewidziane trzy pełne dni
4. Z xiamen pociągiem do Hangzhou i zwiedzanie, wieczorem przejazd do Szanghaju (czy wystarczy popołudnie na Hanghzhou, czy to za mało czasu)
5. Dwa dni na zwiedzanie Szanghaju
6. wylot z Szanghaju
Skomplikowane ;)) Może coś zmienić? Jest coś co trzeba zobaczyć w pobliżu?!
Pozdrawiam, Kasia
 Profil Relacje PM off  

#87 PostWysłany: 31 Sty 2025 19:42 

Loty: 251
Kilometry: 625 169
niebieski
Cześć, 19 kwietnia wybieram się na 2tyg do Chin. Wstępny plan wrzucam poniżej, z góry dziękuje za wszelkie uwagi co ewentualnie zmienić. Póki co mam zarezerwowane tylko loty do i z Chin.

20.04 Przylot do Xian o 11.00 1nocleg
• Dzielnica muzułmańska
• Bell and Drum Tower
• Gigant Wild goose Pagoda
21.04
• 8.30 Terakotowa Armia
• 14.35 lub 20.25 pociąg do Zhangjiajie 3 noce
22-24
• PN Zhangjiajie
• Tianmen mountains

25.04 pociąg do Guilin 7.17-14.13 + transport do Longji Jinkeng ( ktoś wie jak się najlepiej tam dostać?) 1 nocleg
26.04 Okolice tarasów ryżowych + Guilin 1 nocleg (pojeżdżenie w okolicy skuterem)
27.04 Rejs do Yangshuo
28.04 Okolica Yangshuo skuterem
29.04 Rano pociąg do Hong-Kongu + zwiedzanie miasta
30.04 Transport do Makau + zwiedzanie
30.04 późnym wieczorem lub rano 1.05 lot z Makau do Pekinu
1.05-2.05
• Pekin Zakazane miasto
• Mur Chiński w Mutianyu
 Profil Relacje PM off  

#88 PostWysłany: 31 Sty 2025 20:13 

platynowy
YeahBunny napisał(a):
transport do Longji Jinkeng

1. Zamawiasz DiDi (lub inny preferowany transport) i jedziesz na Qintan Bus Station.
2. Idziesz do informacji/kasy i mówisz do której wioski w Longji Scenic Area chcesz jechać - jeśli trafisz na osobę z którą się nie dogadasz po angielsku, to odpalasz lokalizację na mapie i pokazujesz nazwę wioski (po chińsku).
3. Kupujesz odpowiedni bilet i wsiadasz do następnego autobusu do Longshengzhen (jeżdżą regularnie, rozkładu nie znam, pojechałem w ciemno z rana).
4. W Longshengzhen przesiadasz się do lokalnego busika typu marszrutka (na jednym bilecie, przesiadkę można uznać za "gwarantowaną" - w obie strony kierowca daje znać że "tu trzeba wysiąść" i wskazuje następny pojazd który dosłownie czeka nieopodal).
5. Po drodze busik zatrzyma się przy wjeździe do "scenic area", gdzie zostaniesz wysłany do kasy po bilet wstępu a następnie zostanie on "skasowany" (bez obaw, busik poczeka).
6. Dojeżdżasz do wybranej wioski. Ja jechałem do Ping'an, nie wiem czy komunikacja publiczna dojeżdża aż do wszystkich wiosek w dolinie, ale pamiętam że była mowa o różnych. Kierowca nawet informuje, o której jest ostatni kurs (wracałem nim z Ping'an do Guilin, rozkład poniżej).
7. Win.

Rozkład busów powrotnych do Guilin
Image
 Profil Relacje PM off
YeahBunny lubi ten post.
YeahBunny uważa post za pomocny.

#89 PostWysłany: 09 Cze 2025 14:51 
Awatar użytkownika

Loty: 160
Kilometry: 314 813
Hej! Planuję letnią podróż do Chin, której najważniejszym punktem będzie Tybet. Zostawiam tutaj mój wstępny plan w ramach inspiracji, ale też jestem otwarta na Wasze doświadczenia i wskazówki. Zastanawiam się zwłaszcza, czy na początku lepiej przeznaczyć więcej czasu na Chengdu, czy może jednak na Lijiang?

26.07 – Przylot do Chengdu (Tianfu International Airport) o 14:55, Sichuan hotpot na kolację i spacer po Jinli Old Street
27.07 – Chengdu: Wuhou Shrine / Leshan Giant Buddha / Panda Reserve / Blue Tears / Shadowless Church
28.07 – Chengdu/ Lijiang?
29.07 – Chengdu/ Lijiang?
30.07 – Lijiang
31.07 – Pociąg Lijiang → Dali (~2h), zwiedzanie Trzech Pagód i starego miasta
1.08 – Dali + jezioro Erhai
2.08 – Pociąg z Dali do Kunming
3.08 – Lot 14:30 z Kunming do Lhasy (17:30), początek 8-dniowej wyprawy Lhasa → Everest Base Camp
4.08 – Drepung Monastery i Sera Monastery z debatami mnichów
5.08 – Pałac Potala, świątynia Jokhang, Barkor Street, lokalna herbaciarnia
6.08 – Jezioro Yamdrok Yumco, lunch u lokalnej rodziny, lodowiec Karola
7.08 – Przejazd w stronę Himalajów, punkty widokowe na Mount Everest, zachód słońca (jeśli pogoda pozwoli)
8.08 – Wschód słońca przy Everest, Rongbuk Monastery, powrót do Shigatse
9.08 – Tashilhunpo Monastery i powrót do Lhasy
10.08 – Lot 10:20 z Lhasy do Chongqingu (12:50)
11.08 – Chongqing
12.08 – Wycieczka do Wulong
13.08 – Szybki pociąg Chongqing → Chengdu
14.08 – Chengdu: ostatnie zakupy i dzień na luzie
15.08 – Lot powrotny do Polski o 2:00
 Profil Relacje PM off
hiszpan uważa post za pomocny.

#90 PostWysłany: 06 Lut 2026 13:30 
Awatar użytkownika

Loty: 217
Kilometry: 532 759
niebieski
To i ja podpytam - czy gdzieś warto dodać/odjąć trochę czasu?
W Hongkongu spędziłam już ze 3 tygodnie, jestem wielką fanką tego miasta, ale tym razem stawiam na Chiny, stąd zaplanowane mało czasu na sam koniec wycieczki.

26.04 - przylot HKG o 11.30, pociąg go Guilin
27.04 - dzień Guilin
28.04 - 01.05 - rejs do Yangshuo, potem 3 pełne dnia na Yangshuo i okolice, pola ryżowe itd.
02.05 - bus do Gulin + pociąg do Zhangjiajie, docieramy popołudniu/wieczorem
03.05 - 05.05 - 3 pełne dnia na park Avatara i górę Tianmen
06.05 - poranny przejazd do Furong, dzień Furong
07.05 - pociag do Chongquing i tam popołudnie
08.05 - dzień Chongquing
09.05 - przejazd do Chengdu, popołudnie Chengdu
10.05 - 11.05 - 2 pełne dni w Chengdu (pandy, hotpot, cooking class itd.)
12.05 - pociąg o 6.30 + bus do Juizhaigouu, dzień w parku Juizhaigouu
13.05 - poranny bus do Huanglong , trekking, powrót pociągiem do Chengdu o 18
14.05 - przejazd do Xian, dzień Xian (teraktowa armia itd.)
15.05 - jednodniowa wycieczka na Mount Huashan (wg Google się da, ktoś testował na 1 dzień)?
16.05 - lot Xian-HKG, popołudnie HKG
17.05 - wieczorny lot do WAW
 Profil Relacje PM off  

#91 PostWysłany: 06 Lut 2026 19:30 

platynowy
malgo1987 napisał(a):
27.04 - dzień Guilin
To przyjemne miejsce, ale patrząc na dalszą listę - szybko będzie "zmiecione z planszy". To co warto zobaczyć w samym mieście, ogarniesz w ciągu pozostałej części poprzedniego dnia po przyjeździe z HK. Chyba, że planujesz w ten dzień coś robić w okolicach miasta, tarasy Longji albo Daxu Town, to wtedy tak.

malgo1987 napisał(a):
28.04 - 01.05 - rejs do Yangshuo, potem 3 pełne dnia na Yangshuo i okolice, pola ryżowe itd.
Jeśli w Yangshuo wybierzesz poruszanie się skuterami elektrycznymi, to można miasto i okolice ogarnąć w dwa dni. Pola ryżowe są ładne, ale lepsze widoki zobaczysz jadąc wcześniej z Guilin do Pingancun albo Dazhaicun.

malgo1987 napisał(a):
08.05 - dzień Chongquing
09.05 - przejazd do Chengdu, popołudnie Chengdu
Spróbuj 9.05. wieczorem (nawet kosztem Chengdu) być jeszcze w Chongqing. To sobota, czyli będzie pokaz dronów (jeśli nie będzie padać). W mieście i tak jest co robić parę dni, a jeśli nie lubisz miast to można tez extra czas przeznaczyć na tripa do Wulong Karst Area albo Jinfoshan.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
malgo1987 uważa post za pomocny.

#92 PostWysłany: 07 Lut 2026 15:20 
Awatar użytkownika

niebieski
Super, dziękuję za pomoc :)!

W ciągu dnia w Guilin myślałam o Longji, ale trochę to pozmieniam; z Guilin popłyniemy kolejnego dnia na 2 noce do Yangshuo (tam na pewno bierzemy skuter), później autobusem na 1 noc okolice tarasów Longji, nocka w Gulin i rano albo o 14 pociąg.
W Chongqing zdecydowanie zostaniemy na pokaz dronów, dzięki za tipa. Na miejscu zdecyduję, czy zostaniemy w mieście, czy coś w okolicach.
 Profil Relacje PM off  

#93 PostWysłany: 13 Maj 2026 10:58 
Awatar użytkownika

niebieski
Stanęło w końcu na tym, może komuś się przyda :)

19.04 - przylot HKG o 11.30, pociąg do Guilin, wieczór Guilin
20.04 - rejs do Yangshuo 4H, popołudnie Yangshou
21.04 - 22.04 - 2 dni na Yangshuo/Xinping i okolice, pola ryżowe itd. - niestety dużo padało, więc odpuściłam punkty widokowe, ale za to zaliczyłam kąpiel błotną w jaskini - polecam!
23.04 - poranny bus do Jinkeng (3H), pola ryżowe i trekkingi po okolicy
24.04 - rano tarasy ryżowe, o 14 bus do Guilin, popołudnie Guilin (Sun & Moon Pagoda i okolice)
25.04 - pociąg 7H do Zhangjiajie + bus do Wulingyuan, popołudnie i wieczór Wulingyuan
26.05 - 28.04 - 2 pełne dni na park Avatara, jeden na Grand Canyon Glass Bridge, wieczorem przejazd do Zhangjiajie i 72 strange buildngs
29.04 - rano Tianmen Mountain, popołudniu przejazd do Furong, wieczór Furong
30.04 - rano Furong, w południe pociag do Chongqing i tam popołudnie
01.05 - 02.05 - 2 dni Chongqing, w długi weekend drony były codziennie wieczorem (i codziennie wieczorem inne)
03.05 - przejazd do Chengdu, popołudnie Chengdu
04.05 - 06.05 - 3 pełne dni w Chengdu (pandy, hotpot, wycieczka do Leshan i dużo jedzenia)
07.05 - poranny pociąg do Xi'An, popołudniu cooking class (Biang Biang Noodles, polecam, Michael, który prowadzi zajęcia, nagrywał w 2024 odcinki w Xi'An z Markiem Wiensem i ma dużo polecanek jedzeniowych)
08.05-09.05 - 2 dni w XiAn (terakotowa armia - mnie się bardzo podobało, Everbright City na wieczorne fontanny, City Wall na rowerze, zaliczyłam też jak większość Chinek makijaż, przebieranki i sesje zdjęciową pod Bell Tower)
10.05 - lot Xian-HKG, popołudnie HKG
11.05 - wieczorny lot do WAW

W planie było po 1 dniu mniej w Chengdu i Xi'An na rzecz Juizhaigou, ale trafiłam na załamanie pogody (śnieg i śnieg z deszczem przez 2 dni), więc odpuściłam, tym niemniej w Chengdu i Xi'An bardzo mi się podobało i miałam dużo do zjedzenia, więc nie żałuję ;) Jak ktoś lubi zwiedzać szybciej to po 2 dniu z obu tych miast można jednak obciać.

Gdyby ktoś się zastanawiał, czy podczas Labour Week (01.05-05.05) w Chinach są faktycznie takie tłumy turystów lokalnych, jak pokazują w mediach społecznościowych - to tak, są! I było to trochę męczące ;)
 Profil Relacje PM off
kameander lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 93 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości