Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1 post ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 04 Gru 2025 22:20 

platynowy
Lizhuang Ancient Town
https://maps.app.goo.gl/crMxb1PRxgekWYK5A

Jest to kolejne stare (pierwsze wzmianki o rybackiej wiosce pochodzą sprzed 1800 lat, a obecny kształt zawdzięczamy epoce dynastii Ming) miasto przerobione na turystyczny skansen. Jeśli chodzi o rozmach i fotogeniczność, jest to jedno z najlepszych tego typu miejsc jakie miałem okazję odwiedzić w Chinach. W porównaniu do innych jest też bardzo duże, urozmaicone krajobrazowo - oprócz zachowanych ulic i alejek z budynkami, znaleźć można tam też kanały i jeziorko, po których można pływać wynajętą łodką typu gondola, a także malownicze mostki nad kanałami. Na miejscu tradycyjna infrastruktura - parę muzeów, parę świątyń, sklepy, restauracje, kawiarnie, herbaciarnie, rękodzieło, a także uwielbiane wśród Chińczyków wypożyczalnie regionalnych strojów i związane z nimi usługi foto.

Dojazd z Yibina jest prosty - autobus (2 RMB, ok 45 min.) lub Didi (20-25 RMB). Wejście jest darmowe, a na wizytę należy zarezerwować ok. pół dnia. Byłem tam w listopadzie przy pełnym zachmurzeniu, z pewnością w letnich miesiącach wygląda to jeszcze lepiej z uwagi na dużą ilość roślinności - jest też część parkowo-spacerowa.

Image
Image

Poza rozmiarem i różnorodnością, jednym z największych plusów była mała ilość ludzi. Sam Yibin leży raczej poza turystycznym szlakiem, a do Lizhuang trzeba jeszcze dojechać ok. 20km. Dzięki temu można się tam poczuć jak nie w Chinach, chociaż po zmroku ilość ludzi jakby wzrosła. Na terenie całego Lizhuang Ancient Town byłem chyba jedynym obcokrajowcem, wywołując zainteresowanie jeszcze większe niż w samym Yibinie. Wielu sklepikarzy i naganiaczy widząc osobę spoza Chin zachęcało do wizyty w swoim przybytku, dałem się skusić kilka razy - poza herbaciarnią i działającą gorzelnią (na miejscu można było kupić oczywiście wyroby) ciekawy był niewielki sklep z "zupkami chińskimi" - wybór całkiem spory nawet jak na Chiny.

ImageImage
Image

Dzięki dużemu rozmiarowi łatwo się szybko przedostać do bocznych uliczek, z których wiele było pustych i wydawało się oddawać prawdziwy obraz tego miasta przed wiekami. Po tych zaułkach można się szwędać przez kilka godzin, mijając tylko pojedyncze osoby - głównie poprzebierane w regionalne stroje młode dziewczyny robiące sobie sesje fotograficzne.

ImageImage

Popularne są rodzinne oraz "romantyczne" przejażdżki łódką po kanałach (nie pytałem o ceny, pewnie przystępne).

Image

Po kilku godzinach szwędania się, skonsumowaniu kilku przekąsek, wizycie w herbaciarni i zrobieniu setki zdjęć miałem się już zbierać z powrotem do miasta, ale dziełem przypadku wszedłem do jednego ze sklepów z lokalnym baijiu, gdzie przy pomocy translatora oraz cukierków z Polski szybko zaprzyjaźniłem się z właścicielem i jego rodziną. Zamiar zakupu małej butelki lokalnego specjału wywołał serię degustacji z innymi klientami, którzy akurat pojawili się w sklepie. Chińską gościnność (i ciekawość) można podsumować tak - po drugiej butelce baijiu zrobił się już zmrok i zostaliśmy wszyscy zaproszeni na kolację, akurat przyrządzoną przez żonę właściciela (sklepikarze i właściciele lokali usługowych wszędzie spożywają posiłki po prostu w miejscu pracy). Na stół wjechały noodle w stylu Chongqing w ilości, która nakarmiła by z 10 osób - posiłek był też zbawienny, gdyż razem z nim na stole znalazła się kolejna flaszka baijiu.

ImageImage

Okazało się też, że warto było zostać w Lizhuang do wieczora - po zmroku budynki i kanały rozświetlają się tworząc bardzo fajny klimat. Przy głównym kanale odbywała się też inscenizacja teatralna oraz różne hocki-klocki z ogniem oraz puszczanym na taflę wody dymem.

Image
Image
Image
Image

Można oczywiście powiedzieć, że te ancient towns nie mają za wiele wspólnego z historią i że to tandeta tworzona pod turystów, ale Lizhuang z pewnością warto odwiedzić.
 Profil Relacje PM off
7 ludzi lubi ten post.
3 ludzi uważa post za pomocny.

Urlop na hiszpańskim wybrzeżu z all inclusive za 2010 PLN 🌤️👙🍸🍽️ Urlop na hiszpańskim wybrzeżu z all inclusive za 2010 PLN 🌤️👙🍸🍽️
Greckie all inclusive 🌤️🍸👣 Tygodniowy wypoczynek za 1999 PLN Greckie all inclusive 🌤️🍸👣 Tygodniowy wypoczynek za 1999 PLN
Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1 post ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość