Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 375 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 15, 16, 17, 18, 19
Autor Wiadomość
#361 PostWysłany: 16 Sie 2025 12:10 
Awatar użytkownika

złoty
No ale skoro wiesz wszystko to po co pytasz, w zeszłym roku byłem na coron, Palawan i Bohol i wszystko opisałem gdzie i w jakiej kolejności trzeba to zrobić, poczytaj najpierw wszystkie działy o Filipinach zamiast się wymadrzać, bo to widzę następny typ któremu trzeba tylko wszystko dać bo forum jest od dzielenia się wiedzą, może podziel się też swoją ?
 Profil Relacje PM off  

Relaks na Florydzie za 3234 PLN 🌤️👙⛱️ Loty z Warszawy i noclegi blisko Miami Beach Relaks na Florydzie za 3234 PLN 🌤️👙⛱️ Loty z Warszawy i noclegi blisko Miami Beach
Wakacyjne loty na Maltę z Polski od 263 PLN (w obie strony) 🌤️😎 Wakacyjne loty na Maltę z Polski od 263 PLN (w obie strony) 🌤️😎
#362 PostWysłany: 16 Sie 2025 14:39 
Awatar użytkownika

niebieski
Kochani po pierwsze mniej agresji. Nie chcecie pomoc, nie piszcie nic.

Poziomkamalina napisał(a):
Dzięki, a co myślisz o tym żeby zobaczyć el Nido + Coron i jeszcze podjechać na bohol? Nie chcemy tylko leżeć, nurkować i pływać kajakami. Jesteśmy sportowym typem człowieka ;)

Trudno na Filipinach robic cos innego niz nurkowanie, plywanie i lezenie na plazy. Oczywiscie mozna jeszcze zaliczac jakies wodospady, mozna powlazic na mniejsze czy wieksze szczyty i to tyle. Ja niezmiennie uwazam, ze 14 dni na Palawan, to jest idealny czas na poznanie tej wyspy ( plus Coron ).
Ale jak sie upierasz na Bohol, to ok, tylko pytanie jaki plan na Bohol ?
 Profil Relacje PM off  

#363 PostWysłany: 01 Paź 2025 22:26 

niebieski
Na przełomie roku będę leciał z Hongkongu na Filipiny, niestety nie będę tam długo ok . 10-12 dni. Chcę skupić się na jednej wyspie i chyba wybiorę Bohol lub Palawan? Gdzie będzie lepiej? Na Bohol jest chyba więcej atrakcji? Gdzie są ładniejsze plaże? Mówiąc Bohol mam chyba na myśli też Panglao, dzięki za rady.
 Profil Relacje PM off  

#364 PostWysłany: 02 Paź 2025 11:32 

niebieski
Z tych dwóch wysp zdecydowanie wybrałbym Palawan, zwłaszcza z jego bogatą ofertą morskich przygód (...i nie tylko morskich). Akurat na 10 - 12 dni. Nie wiem czy na Bohol jest więcej atrakcji, nie wydaje mi się. Bohol na mnie nie zrobiła jakiegoś szczególnego wrażenia. Przyroda jest oczywiście fajna, ale taką (w różnych odmianach) znajdziesz na innych wyspach, w tym oczywiście na Palawan. Sławne Czekoladowe wzgórza (rzeczywiście wielkiej urody) - przygoda z nimi dla 99,99% turystów sprowadza się do co najwyżej półgodzinnego podziwiania krajobrazu z rozległego tarasu widokowego (w licznym tłumie innych turystów). Inna znana atrakcja - Sanktuarium Tarsier - czyli podglądanie wyraków, to 20 - 30 minutowy spacer asfaltowymi ścieżkami w niewielkim zagajniku (właściwie ogrodzie), gdzie w 2-3 stanowiskach przewodnik pokazuje kryjące się w gęstych liściach pojedyncze, ledwo dostrzegalne małpki.
Na Panglao nie byłem.

Na Palawan jest kilka turystycznie "kultowych" miejsc, znanych głownie z morskich atrakcji. I choć prawie każda z nich jest wypełniona tłumami turystów to jednak korzystanie z ich atrakcji może być dużą przyjemnością. Na 2-4 dni zatrzymaliśmy się w Coron Town na wyspie Bisuanga w archipelagu Calamianes położonego nieco na północ od Palawanu. Tutaj w samym mieście w zasadzie nie ma plaży, ale oferta Island Hopping jest bardzo dobra. Drugie miejsce to El Nida, a raczej położona obok (ok. 1,5 km) osada Corong Corong. W samym El Nido plaża jest wąska, tłoczna i raczej kiepska, ale w Corong Corong wybitna - wędrowalismy wzdłuż brzegu 2-3 kilometry, plaży w większej części szerokiej i bezludnej. I w samym El Nido i w Corong Corong jest duża oferta wycieczek łodzią. Trzecie miejsce to Port Burton, tutaj także zatrzymaliśmy się obok samej miejscowości. Tam mieliśmy w "dyspozycji" wielką i szeroka plażę z minimalna liczba turystów...

Więcej informacji zawiera moja relacja z wyjazdu na Fillipiny (2023 rok) : filipiny-luty-marzec-2023,215,171918
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#365 PostWysłany: 02 Paź 2025 12:45 
Awatar użytkownika

złoty
Powyżej już wszystko napisane Palawan oczywiście, nie ma w ogóle porównania do Bohol a szczególnie panglao to jedna wielka chińska katastrofa, na Bohol poleciałem tylko żeby ponurkować z rekinami
 Profil Relacje PM off
bigosm lubi ten post.
bigosm uważa post za pomocny.

#366 PostWysłany: 04 Lut 2026 15:01 

Lecę na Filipiny i też chcę wybrać się na Palawan na około 9-10 dni. I zastanawiam się jak to ugryźć logistycznie, żeby wkorzystać na max pobyt na Palwan z wycieczkami typu "island hoping" i prom na Coron island i tam też "island-hoping".

Moją bazą jest wyspa Negros i Bacolod. Można znaleźć w miarę przystępnie cenowo lot z Bacolod to Puerto Princessa, ale na wyspie transport zajmie sporo czasu. Z Puerto Princessa do El Nido (5h w jedną stronę), prom z El Nido na Coron (4h w jedną stronę) plus powroty. Więc wychodzi całe dwie doby na sam transport po wyspie i pomiędzy Palawan i Coron.

Wiem, że są też loty z El Nido czy Coron, ale głównie do Manili i są dość drogie.

Jakbyście rozplanowali te 10 dni na Palawan? Może w takiej sytuacji zupełnie odpuścić Coron?

Czy wycieczki Island Hoping (A, B, C , D) są dostępne tylko z El Nido? Czy można je też kupić też w Port Barton?
 Profil Relacje PM off  

#367 PostWysłany: 04 Lut 2026 20:25 
Awatar użytkownika

srebrny
Wszędzie masz jakiś island hopping, inny w PB, inny w El Nido, masz nawet wycieczki z Puerto Princesy (Honda Bay), byłem ostatnio tydzień na Palawanie (z PP przez PB do EN) i na pewno skipnąłbym PB i skupiłbym się na wycieczkach z El Nido (wszystkie opcje super, ale B - najlepsze widoki, zwłaszcza z dronem, A - najpopularniejsza i chyba największy fun), a mając więcej czasu dołożyłbym Coron, choć podziemna rzeka w PP też była fajna tylko logistycznie uciążliwa (długo jedziesz, dużo czekasz, tracisz pół lub nawet cały dzień, a na własną rękę jeszcze musisz załatwić permit, który zwykle nie jest tego samego dnia - a chcesz jak najszybciej uciec z PP).
Niestety Filipiny to nie Tajlandia, widoki co prawda lepsze ale cała reszta (z lotniskiem MNL na czele) mogłaby się ogarnąć ;)
 Profil Relacje PM off  

#368 PostWysłany: 07 Lut 2026 15:24 

A możesz napisać jak jest z transportem na Palawanie? Me lecimy tam tylko na 7 dni i chcielibyśmy zrobić rzekę w Sabang, Port Barton i El Nido z Island Hoping.
Wiem, że 7 dni to niewiele i zastanawiam się czy da radę to zrobić bez wypożyczania auta. Lądujemy przed 22 w Puerto Princess, czy tam się ktoś znajdzie żeby zawieźć nas do Sabang? A dzień później do Bort Barton? Jak to wygląda z "publicznym" transportem na Palawanie?
 Profil Relacje PM off  

#369 PostWysłany: 08 Lut 2026 00:17 
Awatar użytkownika

srebrny
My mieliśmy tydzień i auto, transport wiem że jest i jeździ, są wycieczki (sprawdź choćby Klook), tylko podziemna rzeka albo z własnym autem (tracicie wtedy pół dnia, ale zwykle permit musicie załatwić co najmniej dzień wcześniej (!) w biurze w PP), albo z wycieczką zorganizowaną (wtedy macie cały dzień z głowy, bo jest jeszcze dodatkowo lunch po drodze, ale za to permit za was załatwiają).
Teraz mając 7 dni siedziałbym cały czas w El Nido robiąc wszystkie toury stamtąd (lokalny podatek płacisz tylko przy pierwszym tourze), mając ze 2 dni więcej pomyślałbym jeszcze o Coron.
 Profil Relacje PM off
barbo lubi ten post.

#370 PostWysłany: 06 Maj 2026 09:52 

Cześć. Co prawda cały plan zmieni się jeszcze z 10 razy, to rzućcie okiem co zmienić. Cała wyprawa niestety tylko 3 tygodnie. Wiem, że mało ale nic nie poradzę. Startujemy w Bangkoku, tam chwili. Na pewno do zoo. Potem promem na ko tao, potem kolejny prom na koh samui, następnie transport do kuala lumpur, tam chwile zostaniemy. No i Kuala do Indonezji, na którą w ogóle nie mam pomysłu, może od razu na bali, może gdzieś po drodze (jakiś pomysł?). No i na koniec lot z Bali do Manili, no i tutaj też totalnie wie mam planu (jakieś pomysły?). No i z Manili do Europy i do domu. Nie zależy nam na niczym konkretnym. Wiem, że to mało czasu jak na tylko miejsc ale może coś doradzicie albo czegoś odradzicie. Wylot pod koniec listopada.
 Profil Relacje PM off  

#371 PostWysłany: 06 Maj 2026 14:10 

Wydaje mi się że to jest w ogóle za dużo krajów i jeśli nie masz jeszcze kupionych biletów to odpuść trochę, lecenie gdzieś tylko po to żeby siedzieć w stolicy zazwyczaj (a szczególnie w przypadku Filipin) nie ma większego sensu
 Profil Relacje PM off
Przemm lubi ten post.

#372 PostWysłany: 06 Maj 2026 14:47 

Loty: 209
Kilometry: 711 502
niebieski
A jaki jest cel lotu do Indonezji, skoro nie masz na nią pomysłu? Ale żeby nie być posądzonym o krytykanctwo, to jeśli ma być Indonezja z Kuala Lumpur, to może do Yogyakarty i zwiedzanie świątyń Borobudur i Prambanan. Wg internetowych znawców można te dwa kompleksy "opędzić" w jeden dzień, co nie znaczy, że tak trzeba.
Swoją drogą, to przy tylu lotach i przemieszczaniach się, sporo czasu zużyje się na loty i to co z nimi związane (dojazd na lotnisko itp) a i ryzyko posypania sie planu też istnieje, jeśli by doszło do odwołania czy opóźnienia.
Manilę lepiej odpuścić, a Filipiny z Manilą zostawić na kolejną podróż.
 Profil Relacje PM off  

#373 PostWysłany: 06 Maj 2026 17:36 

Byliśmy w lutym na Filipinach przez dwa tygodnie, na plus przede wszystkim Palawan, zwłaszcza El Nido. Bohol i Panglao poniżej średniej, Boracay wielka porażka, podobnie okolice Cebu. Ogólnie Filipiny nas rozczarowały, po Tajlandii i Malezji. Słaby transport, drogi, mnostwo korków na ulicach. W dodatku z punktu A do B zazwyczaj trzeba lecieć lub płynąć. Kiepskie jedzenie, dużo większa bieda wokół. Nawet pogoda była średnia, mimo pory suchej dużo chmur i czasami deszcz. Ludzie mili, uczynni, ale jak pisałem strasznie biedni, nie poprawia to humoru turyście. Raczej nie będę leciał tam drugi raz, ale gdybym musiał, to Palawan i mniej znane miejsca.

Ostatnio edytowany przez barbo, 06 Maj 2026 20:55, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#374 PostWysłany: 06 Maj 2026 18:34 
Awatar użytkownika

złoty
mi też się panglao nie podobało w przeciwieństwie do palawanu ale narzekać na jedzenie to już kompletnie nie rozumiem?!,
Załącznik:
IMG_20260506_182930_copy_485x778.jpg
IMG_20260506_182930_copy_485x778.jpg [ 83.09 KiB | Obejrzany 119 razy ]

Załączniki:
IMG_20260506_182901_copy_609x906.jpg
IMG_20260506_182901_copy_609x906.jpg [ 187.96 KiB | Obejrzany 119 razy ]
IMG_20260506_182756_copy_485x679.jpg
IMG_20260506_182756_copy_485x679.jpg [ 86.21 KiB | Obejrzany 119 razy ]
IMG_20260506_182723_copy_985x588.jpg
IMG_20260506_182723_copy_985x588.jpg [ 179.94 KiB | Obejrzany 119 razy ]
 Profil Relacje PM off  

#375 PostWysłany: 06 Maj 2026 19:24 

Ok, z tym jedzeniem nie zawsze było źle. Są też dobre knajpy. Ale na ulicy czuć było głównie lechon, czyli pieczone prosię, daleko od tajskiego street foodu.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 375 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 15, 16, 17, 18, 19

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość