Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 5 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
 Temat postu: Pustynia Gobi
#1 PostWysłany: 12 Lut 2025 00:33 
Awatar użytkownika

Loty: 338
Kilometry: 740 875
niebieski
Hej. Ktoś może próbował ogarnąć jakiś transport (auto z kierowcą) w Dalandzangad ? Szukam jakiś namiarów . Do Dalandzangad mam zamiar dojechać busem z Ułan Bator. Z tego co wyczytałem najlepiej pytać w hostelach na miejscu. Spróbuje się z jakimś skontaktować ale ciężko się z nimi komunikować ze względu na barierę językową. Chcę dojechać min do Hongorïn Els na wydmy.

Image
 Profil Relacje PM off  

Odkryj Kanary 😍 Loty na Teneryfę z Warszawy i noclegi z basenem za 1237 PLN 😎 Odkryj Kanary 😍 Loty na Teneryfę z Warszawy i noclegi z basenem za 1237 PLN 😎
Odwiedź Wietnam ✈️🧳 Loty do Hanoi z dużym bagażem od 2489 PLN 🇻🇳 🍛 Odwiedź Wietnam ✈️🧳 Loty do Hanoi z dużym bagażem od 2489 PLN 🇻🇳 🍛
 Temat postu: Re: Pustynia Gobi
#2 PostWysłany: 27 Cze 2025 17:58 
Awatar użytkownika

Loty: 189
Kilometry: 363 451
złoty
Nie polecam wycieczki organizowanej przez Oyunbolora (+976 8055 1621). Zapłaciłem 450 USD za 3 dni (reszta grupy 400 USD za 5 dni), mimo że kilkukrotnie zgłaszałem, że to niesprawiedliwe – bez reakcji.

Wynajętym przewodnikiem był 16-letni chłopak, który mówił niezrozumiałym angielskim, nic sam nie tłumaczył, większość czasu spał lub bawił się telefonem. Obiecane 2 litry wody dziennie na osobę nie były zapewnione – musieliśmy się o nią wykłócać. Dla jednego z uczestników zabrakło śpiwora.

Mimo wcześniejszej prośby o podniesienie standardu noclegów, tylko jedna noc oferowała ciepły prysznic. Śniadania bardzo skromne. Tani, ale słaby standard i fatalna organizacja.

Na pustyni najbardziej podobały mi się wydmy. Były bardzo wysokie – nawet wyższe niż wieżowiec. Wejście na nie jest bardzo strome i zajmuje około godziny. Wchodzi się boso. W dół można zbiec albo zjechać na plastikowej tacy. Na szczycie mocno wieje. Gdy się stoi, piasek nie wpada do oczu, ale kiedy się siedzi albo kuca – już tak.
Załącznik:
dune.jpg
dune.jpg [ 226.77 KiB | Obejrzany 672 razy ]
8 ludzi lubi ten post.
3 ludzi uważa post za pomocny.

#3 PostWysłany: 28 Cze 2025 14:15 

Loty: 978
Kilometry: 1 536 164
niebieski
Do Dalanzadgad (DLZ) najlepiej dolecieć MIAT. Obecnie lotnisko jest jeszcze nieczynne (po remoncie) i pierwsze loty będą dopiero od początku lipca.
Dlatego jechałem autobusem https://eticket.transdep.mn/?language=en za 44.700 MNT, jedzie się około 10 godzin ale autobus wygodny, parę przystanków po drodze. Autobus odjeżdża z dworca NEW Dragon Bus Terminal, trzeba uważać aby nie pomylić ze starym terminalem Dragon. Na dworcu spory bałagan, stanowiska ani autobusy nie są jasno oznaczone. Najłatwiej rozpoznać swój autobus po numerze rejestracyjnym - bo na bilecie jest on wytłuszczony.
Ponieważ połączenia nie są codziennie (chociaż w niektóre dni są 2x dziennie o 8 i 15) i bilety szybko się wysprzedają można też dojechać do Mandalgobi (w połowie drogi) i stamtąd dalej kombinować.
Można też dojechać prywatnym transportem np. minibusem za 70.000 MNT (7-8 godz.) ale tutaj to muszą pomóc miejscowi bo samemu nie sposób znaleźć takiej okazji. W powrotnej drodze do Ułan Bator tak właśnie wracałem bo załatwił mi to właściciel hotelu. Miałem to szczęście, że byłem jedynym pasażerem i jechałem z fajnym młodym kierowcą i fajną furą. W dodatku namówiłem kierowcę aby po drodze zboczył z trasy i zahaczył o Tsagaan Suvarga (White Stupa). Wprawdzie wydłużyło to podróż o 2 godz i oczywiście musiałem dopłacić - ale warto było!
W Dalanzadgad polecam Khovuun Hotel - właściciel mówiący po ang. i bardzo pomocny w ogarnięciu lokalnych wycieczek w przyzwoitych cenach.
Co warto tam zobaczyć:
1. oczywiście Chongoryn Els (Khongor Sand Dune) - wydmy mają wysokość od podstawy ok. 300 m, wszedłem tylko do połowy i spuchłem przy 35C w słońcu :(
2. Flaming Cliffs (Bayanzag) - to miejsce gdzie odkryto najwięcej skamieniałości dinozaurów, piękne skały, piękne widoki. Warto wejść do lokalnego muzeum i oglądnąć filmik o pierwszych ekspedycjach paleontologicznych.
3. Yolyn Am Valley - Dolina Sępów, ciągnie się wiele km, po dnie płynie strumień, nawet teraz w czerwcu zalegały tam łachy śniegu, nad głową rzeczywiście krążyło sporo sępów.
4. w miasteczku jest duże i nowoczesne Muzeum Gobi ze zrekonstruowanymi szkieletami dinozaurów.
Kurs tugrika 1000 MNT = 1PLN
 Profil Relacje PM off
8 ludzi lubi ten post.
7 ludzi uważa post za pomocny.

#4 PostWysłany: 23 Gru 2025 14:23 

Cytuj:
Dlatego jechałem autobusem https://eticket.transdep.mn/?language=en za 44.700 MNT, jedzie się około 10 godzin ale autobus wygodny, parę przystanków po drodze. Autobus odjeżdża z dworca NEW Dragon Bus Terminal, trzeba uważać aby nie pomylić ze starym terminalem Dragon. Na dworcu spory bałagan, stanowiska ani autobusy nie są jasno oznaczone. Najłatwiej rozpoznać swój autobus po numerze rejestracyjnym - bo na bilecie jest on wytłuszczony.

Czołem, kupowałeś bilety wcześniej, ew. jaki zaznaczyłeś punt końcowy rasy (na rozwijanym menu połączęń nie ma Dalandzadgad....)
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 23 Gru 2025 15:50 

Loty: 978
Kilometry: 1 536 164
niebieski
Na pasku jest pozycja UMNUGOVI a tam "Um. Dalanzadgad". Bilety kupiłem parę dni wcześniej, w systemie jest możliwość maksymalnie tydzień wcześniej. Bilety można też kupić w biurze informacji turystycznej na Sukhbaatar Square.
Można też polecieć z UBN do DLZ za niecałe 4 stówki, tylko godzina lotu.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 5 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość