Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 45 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3
Autor Wiadomość
#41 PostWysłany: 26 Wrz 2025 19:20 

niebieski
Dziś skorzystaliśmy z usług Mansour'a. 1050 somoni, wymiana z USD możliwa w jego banku, kurs trochę lepszy niż na granicy, ale też bez szału. Wszystko okej, trasa z i do granicy. Inne oferty które sprawdzałem to wspominane 140 USD od Jonibeka albo 140 euro z losowego biura podróży na google maps. Ogólnie polecam taki wypad, widoki fajne.
67/193 krajów ONZ
 Profil Relacje PM off  

Loty Etihad Airways do Singapuru z Warszawy od 2556 PLN ✈️🧳 Oferta first minute Loty Etihad Airways do Singapuru z Warszawy od 2556 PLN ✈️🧳 Oferta first minute
Wakacje w sercu południowej Transylwanii 🦇🏰 Wycieczka już od 497 PLN ✈️🛌 Wakacje w sercu południowej Transylwanii 🦇🏰 Wycieczka już od 497 PLN ✈️🛌
#42 PostWysłany: 27 Wrz 2025 17:32 

Loty: 26
Kilometry: 67 603
niebieski
O której godzinie takie wycieczki startują? Czy jeśli przyjadę pociągiem do Samarkandy około 8.30 rano, to ma sens od razu jechać na granice?
 Profil Relacje PM off  

#43 PostWysłany: 27 Wrz 2025 17:33 
Awatar użytkownika

Loty: 263
Kilometry: 511 592
srebrny
Tak, ma sens. To stosunkowo blisko. Tylko najlepiej jak sobie ogarniesz wczesniej jakies auto po przekroczeniu granicy
To nie sa zorganizowane wycieczki. Prywatni kierowcy moge cie tam zabrac.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#44 PostWysłany: 13 Paź 2025 19:34 

Loty: 161
Kilometry: 267 298
niebieski
Kilka jeszcze moich spostrzeżeń. Byłem 4 października z Mansourem za 110 usd. Yandex do granicy z Samarkandy pokazywał mi przedział 130-150 tys. sumów, ale odpuściłem poranną niepewność i transport zamówiłem przez hotel za 200 tys. Czas przejazdu ok 50-60 min. Przejście na granicy sprawne, fajne doświadczenie. Po drugiej stronie taksówkarze oferują dojazd nawet do Duszanbe, ale oczywiście też wycieczkę do 7 jezior. Nie pytałem o cenę, ale gdy powiedziałem że mam już kierowcę i czekam, padła kwota 80 usd. Nie wiem jakim autem i czy faktycznie trasa do ostatniego jeziora.
Mansour był o czasie na 9.30. To były nauczyciel. I ma takie zacięcie - dużo opowiada, sporo ciekawostek i informacji. Bardzo kontaktowy, wesoły, sam lubi podróżować. Wciąż mówi, nawet gdy wjedzie się już w góry pomiędzy jeziora i człowiek skupia się raczej na widokach dookoła. Do tego lokalny patriota, niekoniecznie przepada za Rosjanami, a i Uzbekom wypomina, że przecież Samarkanda, Buchara i Chiwa to tak naprawdę miasta Tadżykistanu. Ale wrażenie bardzo dobre, wybrałbym go jeszcze raz.
W drodze powrotnej stop na jedzenie w knajpce nad 2. jeziorem. Zapłacił za rachunek, ale przy końcowym rozliczeniu zapytany ile za obiad podał koszt 9 usd. Nie chce mi się wierzyć, to był zwykły płow. Na koniec zawiózł do swojego motelu, poczęstował herbatką i odwiózł na granicę. Na przejściu nawet plecaków nie prześwietlali, padło jedynie strategiczne pytanie czy drona mam. Powrót do Samarkandy za 200 tys. sumów.
Zdecydowanie warto poświęcić jeden dzień na Tadżykistan, zwłaszcza jak ktoś bardziej ceni przyrodę nad miasta. Było jeszcze całkiem ciepło, na wysokości 2400m krótki rękaw i kamizelka. Jeziora jeziorami, ale tam przede wszystkim żyją ludzie i ten widok jest najciekawszy. Jedna szkoła na ponad 2000m, dookoła osady nawet na 2500m, boisko do piłki z koślawymi bramkami. Mężczyzn jak na lekarstwo, wszyscy młodzi wyjeżdżają za pracą do Rosji. Zostają kobiety i dzieci, trudnią się sprzedażą rękodzieła i przede wszystkim wypasem kóz. Mniej więcej o tej porze zaczynają już schodzić z gór z trzodą, aby przeczekać zimę i wrócić tam późną wiosną. Taki ich cykl życia - dookoła góry po 4000-5000m. Tak samo wygląda życie na Kaukazie.

Załączniki:
6.jpg
6.jpg [ 762.23 KiB | Obejrzany 454 razy ]
5.jpg
5.jpg [ 743.49 KiB | Obejrzany 454 razy ]
4.jpg
4.jpg [ 490.58 KiB | Obejrzany 454 razy ]
3.jpg
3.jpg [ 575.73 KiB | Obejrzany 454 razy ]
2.jpg
2.jpg [ 729.94 KiB | Obejrzany 454 razy ]
1.jpg
1.jpg [ 791.19 KiB | Obejrzany 454 razy ]
7 ludzi lubi ten post.
3 ludzi uważa post za pomocny.

#45 PostWysłany: 02 Cze 2026 14:59 

Zarezerwowałam nocleg tutaj https://www.booking.com/hotel/tj/jumaboy-guesthouse.pl.html, standard chaty w górach, cena nieco wygórowana ale przynajmniej było czysto. Położone w okolicy 5. jeziora. Odbiór z Panjakent z zatrzymywaniem się przy każdym jeziorze 600 TJS za samochód, zebrały się akurat cztery osoby. Kierowca trochę opowiadał, ale wiadomo tylko po rosyjsku. Wróciłam lokalnym transportem za 100 TJS.
Przechodząc przez wioski byłam nagabywana przez dzieci proszące o pieniądze :(
Nie spotkałam się wcześniej z informacją, że droga zdecydowanie nie jest dla osób z chorobą lokomocyjną, trzęsło i zakręcało straszliwie.
Z Samarkandy do Panjakent można sprawnie przejechać marszrutkami zamiast Yandexu. Na granicy spędziłam około godziny, cztery razy stoi się w kolejce do kolejnej kontroli, siedmiu kolejnych funkcjonariuszy ogląda paszport i pieczątki.

Natomiast polecałabym raczej nocleg tutaj https://maps.app.goo.gl/d2A5syCfFbL1apmw6, bo ma znacznie lepszy widok.
 Profil Relacje PM off
bim-bam uważa post za pomocny.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 45 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość