Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 4 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 20 Mar 2026 16:21 
Awatar użytkownika

niebieski
Cześć,
Nie widzę jeszcze takiego tematu, a według statystyk Syczuan to najciekawsza prowicja Chin z masą atrakcji do zaoferowania.
Ja jestem właśnie w trakcie przygotowywania planu na 10 dni w tym regionie i szuka trochę inspiracji ale sam też zebrałem już sporo informacji i chętnie podzielę się tutaj w tym wątku.

Na początku ma do zaoferowania powincja Syczuan:

1. Rezerwat pand wielkich w Chengdu
Najsłynniejsze miejsce do oglądania pand w naturalnym środowisku.
Możliwość poznania hodowli i ochrony tych unikalnych zwierząt.

2. Góry Emei (Emei Shan)
Jedna z czterech świętych gór buddyjskich Chin.
Klasztory, świątynie i spektakularne wschody słońca nad chmurami.

3. Jiuzhaigou
Park narodowy słynący z kolorowych jezior, wodospadów i bujnych lasów.
Krajobrazy niemal jak z bajki, szczególnie jesienią.

4. Sanxingdui
Archeologiczne stanowisko starożytnej cywilizacji Shu.
Znaleziono złote maski, brązy i artefakty, które są unikalne w skali świata.

5. Chengdu – starówka i dzielnica Wuhou
Historyczne dzielnice, świątynie i lokalne targi.
Idealne miejsce do spróbowania prawdziwej kuchni syczuańskiej.

6. Mount Qingcheng (Qingcheng Shan)
Święta góra taoizmu.
Piękne ścieżki wśród bambusowych lasów i starożytne świątynie.

7. Leshan Giant Buddha
Ogromny posąg Buddy wykuty w skale, wpisany na listę UNESCO.
Ma 71 metrów wysokości i jest najczęściej fotografowaną atrakcją Syczuanu.

8. Wolong National Nature Reserve
Kolejny rezerwat pand i innych zwierząt chronionych.
Wspaniałe miejsce dla miłośników dzikiej przyrody i trekkingu.

9. Ludowe wioski mniejszości etnicznych
Qiang i Yi – wioski z tradycyjną architekturą, rękodziełem i zwyczajami.
Doskonałe miejsce, by poznać różnorodność kulturową Syczuanu.

10. Hot springs i kaniony w okolicach Aba
Naturalne gorące źródła i spektakularne kaniony dla turystów lubiących przygodę.
Mniej zatłoczone niż główne parki narodowe, idealne dla miłośników natury.

My zaczynamy w Chengdu, dokład da się dolecieć już bezpośrednio z Europy (między innymi z Wiednia)
Tu chcemy się zatrzymać w kultowym FUFU Bathhouse (福福汤泉 / FuFu汤) – Chengdu

I to by bylo moje pierwsze pytanie czy ktos z Was może miał już doświadczenia z viralowymi hotelami spa all inclusive w Chinach? Czy faktycznie jest taka dobra jakość czy to tylko marketing?
 Profil Relacje PM off
4 ludzi lubi ten post.
3 ludzi uważa post za pomocny.

Loty Etihad Airways do Singapuru z Warszawy od 2556 PLN ✈️🧳 Oferta first minute Loty Etihad Airways do Singapuru z Warszawy od 2556 PLN ✈️🧳 Oferta first minute
Wakacje w sercu południowej Transylwanii 🦇🏰 Wycieczka już od 497 PLN ✈️🛌 Wakacje w sercu południowej Transylwanii 🦇🏰 Wycieczka już od 497 PLN ✈️🛌
#2 PostWysłany: 22 Mar 2026 07:06 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 257
Kilometry: 538 600
O viralowych hotelach niestety nic nie wiem, ale co nieco mogę powiedzieć na temat punktów 1. 5. i 7.

Jeśli chodzi o Buddę w Leshan, to warto wziąć pod uwagę, że w bezpośrednim sąsiedztwie posągu jest całkiem spory park, na który warto poświęcić trochę czasu. Jest tam między innymi calkiem imponująca, tysiącletnia pagoda Lingbao. Odwiedzając okolicę trzeba się nastawić na nieprzebrane tłumy, zwłszcza krajowych turystów.

Chengdu Research Base of Giant Panda Breeding - zwiedzający koncentrują się głównie w okolicach pawilonów i wybiegów, które są dość blisko bram wejściowych ale nadal da się znaleźć spokojne miejsca, żeby pobyć z pandami "sam na sam". Na przykład te wybiegi - https://maps.app.goo.gl/ioqmSzbv7wP2nrxf8 , z tego co zauważyłem są zwykle pomijane, dzięki czemu można spokojnie podglądać zwierzeta, bez tłumów wokół.

Z ciekawostek, na terenie rezerwatu da się znaleźć pandę, która była pierwowzorem Po z Kung Fu Panda. Totalnie się zgadzam, że jest podobny 🙂

p.
4 ludzi lubi ten post.
3 ludzi uważa post za pomocny.

#3 PostWysłany: 13 Maj 2026 09:09 
Awatar użytkownika

Loty: 217
Kilometry: 532 759
niebieski
U pand byłam w majówkę, były ogromne tłumy, ale wszystkie wybiegi do strony west gate były praktycznie niezatłoczone.
Także dla chcących pooglądać pandy bez towarzystwa setek Chińczyków polecam ten rejon rezerwatu. Okolice south gate są dużo bardziej popularne.

Koniecznie też trzeba odwiedzić czerwone pandy :)
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 13 Maj 2026 09:34 

A ja byłam w FuFu, ale w ciągu dnia, bardziej jako spa niż hotel. Ciekawe miejsce, aczkolwiek warto wiedzieć, że przekąski, napoje, lody, herbaty i owoce (wybór jest ogromny, wszystko pyszne) są faktycznie non-stop bez limitu, ale jeśli chodzi o dania wytrawne/ na ciepło to są dostępne tylko w konkretnych godzinach (typu śniadanie, obiad, kolacja, nie pamiętam jakie to były godziny). Do FuFu można iść w zasadzie bez niczego, na miejscu w cenie dostajemy klapki, ręczniki, czepki, piżamkę, generalnie wszystko czego możemy potrzebować. Są też kosmetyki. Część z saunami/ basenami jest raczej niewielka, ale w trakcie mojego pobytu praktycznie nikt oprócz mnie z niej nie korzystał więc nie było problemu (zdaje się, że Chińczycy skupiają się tam bardziej na jedzeniu i relaksie). Są też dostępne różne gry, rozrywki dla dzieci etc. Generalnie ja polecam :)
 Profil Relacje PM off
hiszpan uważa post za pomocny.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 4 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość