Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 80 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4
Autor Wiadomość
#61 PostWysłany: 25 Gru 2023 00:48 

niebieski
@zorrondzombie my lecimy z Wiednia. Nie trzeba tam jechać, można dolecieć za całkiem sensowne pieniądze. No i wyloty dużo częściej niż z Poznania.
 Profil Relacje PM off  

❗Bali w sezonie na DWA tygodnie 😱 Loty i ⭐⭐⭐⭐hotel za 2671 PLN 🤩 ❗Bali w sezonie na DWA tygodnie 😱 Loty i ⭐⭐⭐⭐hotel za 2671 PLN 🤩
🔥Weekend i loty w świetnych godzinach ✈️ City break w Atenach z 4⭐ hotelem w centrum za 699 PLN 😍 🔥Weekend i loty w świetnych godzinach ✈️ City break w Atenach z 4⭐ hotelem w centrum za 699 PLN 😍
#62 PostWysłany: 17 Sty 2024 21:04 
Awatar użytkownika

A... Takiej opcji nie brałem pod uwagę...
Tak czy inaczej - zrobiłem już odprawę. Lecimy z Poznania w najbliższą niedzielę...
Przylot do Ammanu jest późnym wieczorem.
Wynajem samochodu (uzgodniłem cenę za jakiegoś Hyundaia na 220,0 USD). Może nie najtaniej, ale sieciówki były droższe...
Gościu ma czekać z tabliczką po przylocie...
Potem do Madaby, tam nocleg w hotelu z booking.com.
Następnego dnia zwiedzanie Madaby, góra Nebo, mejsce chrztu,...
A dalej...? Dalej nie ma sprecyzowanych planów - na miejscu zdecydujemy. Albo na północ, albo na południe...
Amman zostawiam sobie na niedzielę wylotową - cały dzień będziemy mieli...
Powrót w kolejną niedzielę... :P
 Profil Relacje PM off
olajaw lubi ten post.

#63 PostWysłany: 13 Kwi 2024 21:13 

złoty
Twitterowi eksperci podają za jordańską agencją prasową, że przestrzeń powietrzna tego kraju zostanie wkrótce zamknięta.
 Profil Relacje PM off  

#64 PostWysłany: 13 Kwi 2024 21:26 

złoty
A nawet chyba już zamknęli: https://en.royanews.tv/news/50648/2024-04-13
 Profil Relacje PM off  

#65 PostWysłany: 13 Kwi 2024 21:30 

złoty
@Chupacabra nie jeszcze bo od 23 a to jeszcze chwila i parę RJ w powietrzu.
 Profil Relacje PM off  

#66 PostWysłany: 13 Kwi 2024 21:42 
Król Ż
Awatar użytkownika

Loty: 583
Kilometry: 1 242 867
Wygląda,że wszyskto ok a w AMM na lotnisku nic nie odwołane.

edit : cofam zaczeły się div

#67 PostWysłany: 13 Kwi 2024 22:36 

złoty
Irak też zamknął przestrzeń powietrzną...
https://twitter.com/anadoluagency/status/1779246496023547922?ref_src=twsrc%5Egoogle%7Ctwcamp%5Eserp%7Ctwgr%5Etweet
 Profil Relacje PM off  

#68 PostWysłany: 13 Kwi 2024 22:55 

złoty
Nad Irakiem właśnie przelatują irańskie drony, potem mają po drodze Jordanię.
https://www.timesofisrael.com/liveblog_ ... to-israel/
 Profil Relacje PM off  

#69 PostWysłany: 13 Kwi 2024 23:43 
Awatar użytkownika

Loty: 325
Kilometry: 630 231
niebieski
I podobno Egit częściowo i Kuwejt.

#70 PostWysłany: 13 Kwi 2024 23:45 

złoty
Jak Egipt naprawdę zamknie to będzie niezły burdel a Saudyjczycy to jak w okrążeniu.
 Profil Relacje PM off  

#71 PostWysłany: 13 Kwi 2024 23:52 
Awatar użytkownika

Loty: 325
Kilometry: 630 231
niebieski
https://x.com/wszewko/status/1779258124815192504

Szewko zazwyczaj ma info z różnych źródel, także zapewne trzeba czekać na potwierdzenie
LOt odwołuje loty do TVL i Libanu

#72 PostWysłany: 22 Gru 2024 11:43 

niebieski
Cześć był ktoś w ostatnim czasie w Jordanii, jak wygląda sytuacja na miejscu?
Widzę, że Ryan powrócił kilka tygodni temu do lotów z Krakowa do Ammanu, Wizz zwiększa ilość połączeń od stycznia. Mam bilety końcówką stycznia z Budapesztu, lecę z 3latką i zastanawiam się, czy jest to rozsądne pod kątem bezpieczeństwa.
 Profil Relacje PM off  

#73 PostWysłany: 22 Gru 2024 11:52 
Awatar użytkownika

platynowy
Skoro zwiększa się częstotliwość lotów, to na dzisiaj wydaje sie rozsądne. Wygląda też że przesilenie w regionie już mamy za sobą. Nawet lotu do Bejrutu wracaja.
Ja bym nie odwoływał. Tylko monitorował.
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#74 PostWysłany: 22 Gru 2024 12:26 

Loty: 203
Kilometry: 691 388
niebieski
Nawet jeśli jedna czy druga tania linia wznowi loty czy zwiększy częstotliwość, to nie oznacza, że rozsądne jest lecieć tam. W samej Jordanii nie było (chyba) takiego zagrożenia, żeby uważać ten kraj za niebezpieczny ale należy liczyć się z tym, że w przypadku pogorszenia sytuacji w regionie mogą zostać wstrzymane/zawieszone loty. Każdy sam ocenia, czy to dla niego problem istotny, czy niewielki oraz czy i jak wpływa to na jego komfort podczas urlopu.
Tutaj można poczytać, jak ocenia sytuację brytyjski odpowiednik naszego MSZ, który odradza podróże tylko w rejony pogranicza syryjsko-jordańskiego ale zwracają uwagę na kwestie ubezpieczenia (jak rozumiem zakresu posiadanej polisy i wyłączeń).
https://www.gov.uk/foreign-travel-advice/jordan

Oby sytuacja się poprawiała, gdyż sam chętnie bym tam poleciał.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#75 PostWysłany: 22 Gru 2024 12:43 
Awatar użytkownika

platynowy
Ale tak logiczne. Nawet jeśli podczas największego przesilenia w Gazie, Libanie, Syrii w samej Jordani cały czas było ok i bezpiecznie, to dlaczego teraz ma byc gorzej? Oczywiście zawsze może się coś pos.... z Iranem itp. Ale dlatego należy monitorować, a nie odradzać.
Wg mnie teraz jest najlepsze okienko aby wyskoczyć do Jordani. Uspokoiło się, ceny spadły, lokalesi serio potrzebują turystów. Ostatni raz byłem tam jakiś rok temu już po ataku na Gaze. I bylo super spokojnie i bezpiecznie i brak mass tourism. A wlasciweie prawie wcale nie bylo turystow. I miejscowi proszą, aby reklamować kraj i zapraszac znajomych. Wiec jak wtedy było ok. To teraz tym bardziej.
Skorzystajcie z okienka względnie nieskich cen i dobrej pogody
 Profil Relacje PM off
6 ludzi lubi ten post.

#76 PostWysłany: 22 Gru 2024 13:02 

niebieski
Już od dłuższego czasu monitoruję sytuację w regionie. Miałem okazję kiedyś być w Izraelu i też w tym czasie co parę miesięcy spadała rakieta lub była strzelanina w Jerozolimie. Ówczesny pobyt przebiegł bezproblemowo. Podpytuję jednak, aby ta decyzja o wyjeździe była możliwie merytoryczna a dzięki temu ryzyko, to które się da przewidzieć zminimalizowane.
 Profil Relacje PM off
Przemm lubi ten post.

#77 PostWysłany: 22 Gru 2024 16:44 

platynowy
Niedawno wróciłem, byłem 11-15.12. Poza godzinnym opóźnieniem lotu powrotnego - żadnych niedogodności.
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.
pablo1603 uważa post za pomocny.

#78 PostWysłany: 22 Gru 2024 16:51 

Loty: 42
Kilometry: 111 152
niebieski
Jednym słowem, można rozważać. Dzięki!
 Profil Relacje PM off  

#79 PostWysłany: 03 Lut 2025 14:34 

niebieski
Byłem, zobaczyłem, uwierzyłem. Od strony Syrii (Dżerasz) nieco więcej patroli z bronią i kontroli ale nie czuć jakiegoś niebezpieczeństwa. Ogólnie przejechaliśmy kraj do Akaby, czasami kontrole w punktach drogowych na zasadzie skąd jesteście, czasami machnięcie ręką. W zdecydowanej większości przyjaźni ludzie. Bardzo przyjemny pobyt.
 Profil Relacje PM off  

#80 PostWysłany: 12 Paź 2025 22:00 

Loty: 162
Kilometry: 431 959
srebrny
Nie chcę zakładać osobnego wątku, a temat w dużej mierze powiązany z sytuacją u sąsiadów.
Dla wielu osób pewnie oczywiste, ale jeśli ktoś w najbliższym czasie wybiera się w okolice Akaby, to polecam, aby pobrał sobie mapę offline Jordanii (np. maps.me). W związku z napiętą sytuacją mieliśmy przez 2 dni problem z GPS'em (w sumie 3 urządzenia), gdzie totalnie nie dało się z niego korzystać. Trzeba było wrócić do dawnych czasów i planować trasę bez GPS (np. dojazd do ASEZA po potwierdzenie darmowej wizy).
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 80 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość