Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 3 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
 Temat postu: Samoa atrakcje
#1 PostWysłany: 11 Paź 2025 00:02 

Loty: 510
Kilometry: 1 112 648
srebrny
co polecacie zobaczyć / przeżyć na Samoa?
warto do tej Samoa Cultural Village?
plaże chyba raczej bez szału, wiec może jakieś treki?

Relaks w Egipcie w 5* hotelu z aquaparkiem i 31 zjeżdżalniami 🌊🏊‍♀️ Wczasy z all inclusive za 2299 PLN Relaks w Egipcie w 5* hotelu z aquaparkiem i 31 zjeżdżalniami 🌊🏊‍♀️ Wczasy z all inclusive za 2299 PLN
Podróż na Bali za 3699 PLN 😍🌴 Loty Etihad Airways + ⭐⭐⭐⭐ hotel z basenem 💦🌺 Podróż na Bali za 3699 PLN 😍🌴 Loty Etihad Airways + ⭐⭐⭐⭐ hotel z basenem 💦🌺
 Temat postu: Re: Samoa atrakcje
#2 PostWysłany: 11 Paź 2025 08:46 

złoty
Osobiście uważam, że choć Samoa nie jest jakoś super atrakcyjnym miejscem, to jest tam kilka miejsc, które warto zobaczyć. Jednakże, dla mnie atrakcyjność tego miejsca bardzo wzrastała ze względu na to, że nadal jest ono po za standardowymi turystycznymi szlakami. Jestem taką osobą, dla której nawet alejka z wodą w Biedronce byłaby dla arcyciekawa gdyby się znajdowała na środku Pacyfiku. :lol:

Co mógłbym polecić:
1. Przejście się po stolicy i zobaczenie katedry, a być może nawet uczestnictwo we mszy. Należy pamiętać, że w niedzielę i tak nie wiele będzie do zrobienia. Na Samoa jest ogólnie zadziwiająco dużo wielkich kościołów.
2. To Sua Ocean Trench - bardzo fajnie się kąpało w takiej dziurze, choć niestety problem był z powrotem i musieliśmy łapać autostop.
3. Giant Clam Sanctuary
4. popłynąć na drugą wyspę, warto wiedzieć, że promy wypływają o tej samej porze z obu wysp, co może nie być intuicyjne patrząc na rozkład.
- zobaczyć Alofaaga Blowholes - trzeba sprawdzić, w których godzinach jest przypływ i odpływ, bo inaczej możemy się rozczarować
- Saleaula Lava Fields - stary kościół do którego napłynęła lawa
- przespać się w Fale. Ja spałem chyba tutaj https://www.tripadvisor.com/Hotel_Revie ... vai_i.html. Zrobiłem sobie spacerek z Saleaula Lava Fields i zwyczajnie wszedłem i zapytałem czy mają wolne miejsca, mieli. Zapłaciłem chyba 50 tala, ale w tym była tez obiadokolacja.
5. Atmosferę miejsca - większość ludzi nie traktuje cię jak bankomat i stara się Ci pomóc.

W Cultural Village nie byłem, więc się nie wypowiem. Nie jestem przekonany czy trekingi są jakieś super ciekawe w tym miejscu, może w górach wśród wodospadów, ale bym się nie nastawiał na nic spektakularnego.

Niestety ale lokalne busiki mają jakieś dziwne godziny kursowania i powrót z wielu miejsc może być utrudniony, szczególnie jeśli nie chcemy zaczynać naszej podróży o 5 rano. Autostop co prawda działa dobrze, a lokalsi sami potrafią zaczepiać i pytać czy gdzieś nie podwieźć, ale jednak często nie będą jechać w tym samym kierunku co my. Wypożyczenie motoru może być dobrym wyjściem, to znacznie przyśpieszy nasze zwiedzanie, gdyż same atrakcje zazwyczaj dużo czasu nie zajmują, to transport jest problemem.
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

Temat postu: Re: Samoa atrakcje
#3 PostWysłany: 11 Paź 2025 10:33 

HON fly4free
@maxima: co do samej stolicy, to moje podpowiedzi znajdziesz tu: https://www.pasazer.com/news/467804/5,z ... samoa.html

Jeśli zahaczysz o sobotę i chcesz poimprezować - choć oznacza to raczej styl sanatoryjny niż ten z Ibizy, to praktycznie wszyscy spotykają się w barach w porcie za mostem idąc z centrum. Można poznać miejscowych ludzi i zdarzają się turyści "z okolicznych wysp". Świetna atmosfera. Impreza kończy się wcześnie bo w pewnym momencie wszystko zamykają więc warto być tam już koło 19-20. Będąc (jedynym) Europejczykiem automatycznie stajesz się tam swoistą atrakcją :D Podobnie jest z resztą ze wszystkim innym: mieszkańcy są generalnie ciekawscy i przyjaźni: nawet wyjście do miejscowej siłowni jest przygodą bo ludzie zgadują, dopytują itp.
 Profil Relacje PM off
TIT lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 3 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość