Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 37 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2
Autor Wiadomość
#21 PostWysłany: 06 Lis 2025 18:52 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Tomo14 napisał(a):
Zastanawia mnie co ew. zrobi Booking jeżeli obiekt odmówi zameldowania (tzn. do zameldowania nie będzie anulowania z ich strony rezerwacji) ?.

Booking może niestety powiedzieć że albo dopłata do normalnej kwoty(ewentualnie negocjacje cenowe i jakiś upust od managera hotelu-w końcu to ich błąd więc niech wezmą jakąkolwiek realną, czyli fnansową, odpowiedzialność) albo anulacja i zwrot.
Nie to że straszę ale polecam jak najlepsze przygotowanie się na każdą okoliczność. Hotel może zorientować się nawet tydzień czy 1 dzień przed zameldowaniem.
Jeśli ten hotel w normalnej cenie Ci wybitnie nie pasuje, najlepszym, ale nie zawsze dostępnym, zabezpieczeniem jest rezerwacja czegoś z możliwością odwołania do końca dnia zameldowania.
 Profil Relacje PM off
Tomo14 lubi ten post.
Tomo14 uważa post za pomocny.

Grudniowa ucieczka na Wyspy Zielonego Przylądka 🏝️🌞 5* all inclusive za 3990 PLN Grudniowa ucieczka na Wyspy Zielonego Przylądka 🏝️🌞 5* all inclusive za 3990 PLN
City break w Maladze 😍 Urlop w Hiszpanii za 722 PLN. Loty do Malagi + 3 noclegi w hotelu 🇪🇸 City break w Maladze 😍 Urlop w Hiszpanii za 722 PLN. Loty do Malagi + 3 noclegi w hotelu 🇪🇸
#22 PostWysłany: 07 Lis 2025 14:13 
Awatar użytkownika

Loty: 308
Kilometry: 354 766
złoty
Dwa doświadczenia z Der Tour. Jedno - rezerwacja skasowana dwa dni po jej stworzeniu. Drugie - Oxford wrzucony przez @karpik. Utrzymał sie do samego końca, hotel potwierdził i nawet przyszedł mail z opcją checkinu online. Niestety mi wypadł inny wyjazd w tym czasie więc nie odwiedziłem ich.
 Profil Relacje PM off
onufry_z lubi ten post.

#23 PostWysłany: 16 Lis 2025 13:20 

srebrny
Odwołali mi rezerwację w viavelo house am Seepark. Nie byłoby w tym nic niezwykłego gdyby nie to że:
"Aby Państwa podróż wróciła na właściwe tory, mogą Państwo zarezerwować dowolny obiekt na Booking.com. Ważne
-Pokryjemy różnicę w cenie o maksymalnej wartości € 60."

To coś nowego szczególnie, że rezerwacja była zrobiona na praktycznie za rok. Być może obiekt nic nie wynegocjował i zostanie ukarany za swój błąd.
 Profil Relacje PM off
4 ludzi lubi ten post.

#24 PostWysłany: 16 Lis 2025 17:03 

srebrny
@Wintermute Jeśli to rezerwacja na jedną noc to można docenić gest. Jeśli jakaś dłuższa to te 60E w stosunku do konieczności sporej dopłaty do innego obiektu w tym samym standardzie raczej niewielu zachęci do skorzystania. "Kara" więc będzie symboliczna. ;) Sam zobaczysz czy zechcesz skorzystać w normalnej cenie licząc, że dopłacą proponowany bonus.
 Profil Relacje PM off  

#25 PostWysłany: 16 Lis 2025 17:27 

srebrny
To akurat rezerwacja na jedną noc którą i tak nie wiedziałem czy wykorzystam. Natomiast bardziej chodzi o fakt że padła taka propozycja przy tak odległym terminie. Do tej pory anulowali i cześć.
 Profil Relacje PM off  

#26 PostWysłany: 20 Lis 2025 17:58 

onufry_z napisał(a):
Bełchatów, sierpień.
4os. apartament 80m2 ze śniadaniem 130zł
Anulowane i informacja, że zwrócą do 253zl różnicy na rezerwację w tym terminie. Można zrobić ją w innej części Polski ?
 Profil Relacje PM off  

#27 PostWysłany: 20 Lis 2025 18:13 

srebrny
Zrobić można a czy zwrócą to inna sprawa. Na pewno jest jakiś limit odległości. Zadzwoń, dowiedz się i napisz.
 Profil Relacje PM off  

#28 PostWysłany: 21 Lis 2025 00:41 

Zwrot przyjdzie na konto. Booking mi wysłal informacje ze będzie zwrócone ale pokryją powyższą kwotę na poczet kolejne rezerwacji w tych datach i zastanawiam się czy jest to ograniczone regionalnie
 Profil Relacje PM off  

#29 PostWysłany: 21 Lis 2025 01:42 

srebrny
@8iker Jest ograniczone .Najlepiej ta sama miejscowość ew. pobliska. Upewnij się telefonicznie przed ewentualną rezerwacją alternatywną w innym miejscu czy będą ją akceptować do ew. .dopłaty.
 Profil Relacje PM off  

#30 PostWysłany: 21 Lis 2025 02:02 
Awatar użytkownika

HON fly4free
8iker napisał(a):
Zwrot przyjdzie na konto. Booking mi wysłal informacje ze będzie zwrócone ale pokryją powyższą kwotę

Czy zwrot rzeczywiście przyjdzie na konto to będzie wiadomo dopiero jak przyjdzie. Rezerwacja z płatnością przez Booking powinna zwiększyć prawdopodobieństwo że przyjdzie.
 Profil Relacje PM off  

#31 PostWysłany: 21 Lis 2025 09:58 
Awatar użytkownika

złoty
Cytuj:
Szanowni Państwo!
Niestety, obiekt Best Western Hotel Kantstrasse Berlin poinformował nas, że nie może Państwa zakwaterować. Jednak już zaproponował rozwiązanie, które mogą Państwo rozważyć.

Niestety nie dostałem żadnej propozycji wyrównania od bookingu. Albo płacę 165€ albo wypad.
 Profil Relacje PM off  

#32 PostWysłany: 27 Lis 2025 10:48 
Awatar użytkownika

złoty
onufry_z napisał(a):
CH(DE, Bazylea) 27.08, zwrotna 194zł, Rheinfelden / Hotel Schiff am Rhein

Wisiała sobie spokojnie rezerwacja od sierpnia i dzisiaj ktoś się obudził że chyba coś jest nie tak.
Cytuj:
We've verified that the accommodation has made an obvious mistake[...]
They would like to offer you the option to keep your reservation, if you agree with the correct rate of 250.80 CHF.
 Profil Relacje PM off
oskiboski lubi ten post.

#33 PostWysłany: 27 Lis 2025 23:35 

Gram w tę grę od jakiegoś czasu z różnym szczęściem, ale ostatnio naszły mnie pewne rozterki. Otóż - znajduję sobie okazję cenową - czasem ocierającą się o błąd cenowy, czasem wyglądającą jak niezła promocja. Kupuję, przelewam kasę, obiekt dostaje moje pieniądze. Po kilku, kilkunastu miesiącach, gdy do wyjazdu już blisko obiekt radośnie informuje mnie, że się jorgnął i że może mnie przyjąć, jeśli dopłacę pewną kwotę, najczęściej nieracjonalnie wysoką. Jeśli nie, anulacja i do widzenia. No właśnie. Dostaję z powrotem kasę, którą obiekt w międzyczasie dysponował według swojego uznania. Nie ma znaczenia czy była to rezerwacja bezzwrotna, czy nie. I ja wiem, że takie są reguły tej zabawy. Jednak zastanawiam się, czy nie jest to wątpliwe prawnie, jeśli błędy cenowe nie są prostowane bez zbędnej zwłoki a po kilku-kilkunastu miesiącach, gdy kasa leży w międzyczasie na kupce obiektu? Pozdrawiam.
 Profil Relacje PM off  

#34 PostWysłany: 27 Lis 2025 23:53 

Ostrzeżenia: 1
srebrny
Jest.
 Profil Relacje PM off  

#35 PostWysłany: 28 Lis 2025 02:49 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Nie obiekt a Booking dysponuje tymi pieniędzmi przez ten czas. Obiekt w najlepszym przypadku otrzymuje je 5 dni przed zameldowaniem, o ile tego czasu jeszcze nie skrócili.
Mało kto raczej robi bezzwrotne rezerwacje z natychmiastową płatnością na długo przed zameldowaniem. Jeśli jest opcja, lepiej wziąć droższą a zwrotną. Jest tak że im drożej tym szanse większe bo błąd jest mniej oczywisty.
 Profil Relacje PM off
jacek96 lubi ten post.

#36 PostWysłany: 28 Lis 2025 17:30 

@onufry_z
Zauważ, że ja nie pisałem nic o Booking. Mało tego - ja w ogóle nie napomknąłem, że jakiś pośrednik maczał palce w tych moich przypadkach :)
A Ty od razu opowiadasz o ich praktykach, jak ze szklanej kuli.
Ale masz rację - Booking zawsze był tutaj w łańcuchu. I nie wiedziałem o modelu przekazywania pieniędzy do obiektów. Ale skoro tak, to tym bardziej nie pasuje mi to, że uczestniczę de facto w zapewnieniu płynności funkcjonowania niemałej firmy poprzez udzielanie im pożyczek przy najniższym możliwym oprocentowaniu.
BTW - czasem na karcie widywałem nazwę obiektu jako podmiot obciążający kartę, a czasem booking.com.
 Profil Relacje PM off  

#37 PostWysłany: 29 Lis 2025 03:19 
Awatar użytkownika

HON fly4free
BTW
Menedżer hotelu, z rezerwacją zrobioną na swojej stronie, może zrobić co mu się uwidzi bez kontaktu z kimkolwiek. W przypadku rezerwacji przez agencję sprawa jest odrobinkę trudniejsza, nie może przeważnie nic zrobić sam, a musi to zrobić agencja. Np. w przypadku gdy cena ociera się o błąd agencja może nie przystać na modyfikację rezerwacji.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 37 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 6 gości