Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 59 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3
Autor Wiadomość
#41 PostWysłany: 30 Maj 2023 22:08 

Ostrzeżenia: 1
srebrny
Ale dlaczego zaskoczony, skoro sam potwierdzasz, że wszystko było opisane?
 Profil Relacje PM off
Zeus lubi ten post.

Tunezyjska wyspa na wyciągnięcie ręki 🌴 All inclusive w 4* hotelu na Dżerbie za 1899 PLN 🌞 Tunezyjska wyspa na wyciągnięcie ręki 🌴 All inclusive w 4* hotelu na Dżerbie za 1899 PLN 🌞
Wycieczka do Rzymu za 699 PLN 🏛️🍕 Okołoweekendowe 3 dni w Wiecznym Mieście 😍 Wycieczka do Rzymu za 699 PLN 🏛️🍕 Okołoweekendowe 3 dni w Wiecznym Mieście 😍
#42 PostWysłany: 30 Maj 2023 22:14 
Awatar użytkownika

złoty
Piszesz o hotelu, ale rozumiem że to był jednak apartament ?, czy po prostu podatek miejski, który w Rzymie wynosi 7 i więcej €, więc jak jedzie rodzina na tydzień to kwota robi się duża,
2 dni temu wróciłem właśnie z pobytu w hotelu rezerwowanym przez tego pośrednika i nic nie dopłacałem, więc wszystko zależy co kto wybiera
 Profil Relacje PM off  

#43 PostWysłany: 31 Maj 2023 09:17 
Awatar użytkownika

Loty: 508
Kilometry: 750 868
niebieski
-- 31 Maj 2023 09:03 --

Miałem wczoraj pierwszego gościa z tego portalu, więc garść podsumowania. Alotment ciągnie z Expedii. Gość wpłacał całość do SFL, a Expedia udostępniła mi kartę virtual po potrąceniu prowizji. Z mojej ceny 200zł dostałem 170, czyli zabrali pełną kwotę prowizji. Goście płacili 185. Z tego wynika że Expedia dzieli się moją prowizją w stosunku 5% dla siebie, reszta dla SFL. Więc w multiwyszukiwarkach są mocno konkurencyjni. Sprawdziłem na szybko, im dłuższy pobyt tym niższa cena RR.

-- 31 Maj 2023 09:17 --

tupungato napisał(a):
Mam doświadczenie w korzystaniu zm, Agoda, Hotels.com i innych podobnych portali (ba, korzystałem z Amoma, Zen Hotels, itd), ale pierwszy raz zostałem zaskoczony na miejscu dodatkowymi opłatami, których się nie spodziewałem (do rezerwacji za około 150€ musiałem na miejscu dopłacić około 100€).

Expedia nie pokazuje opkat dodatkowych, nie wliczonej np. Oplaty za sprzatanie, innych oplat dodatkowych
 Profil Relacje PM off
Chupacabra uważa post za pomocny.

#44 PostWysłany: 31 Maj 2023 18:38 
Awatar użytkownika

Loty: 97
Kilometry: 221 758
niebieski
boots napisał(a):
Ale dlaczego zaskoczony, skoro sam potwierdzasz, że wszystko było opisane?

Chociażby dlatego, że w pierwszym kroku jest wyraźny tekst "Pokazana cena jest ostateczną ceną".
Teraz już wiem, że wszystko było opisane, ale żeby dotrzeć do informacji o dodatkowych opłatach, trzeba było wykonać dużo dodatkowych kroków już po dowiedzeniu się, że "Pokazana cena jest ostateczną ceną". Ja tego przy rezerwacji nie zrobiłem, choćby dlatego, że na drugim etapie rezerwacji są wyszczególnione podatki i opłaty i w opisie tej pozycji jest informacja, że tu mogą znajdować się opłaty za sprzątanie itp. (a nie zostały tam wyszczególnione).

Expedia w rozbiciu ceny dla tego samego ośrodka podaje informację, że opłata za sprzątanie do zapłacenia na miejscu.
 Profil Relacje PM off  

#45 PostWysłany: 31 Maj 2023 18:40 

srebrny
Umowy i regulaminy trzeba zawsze czytać do końca, a nie wyciągać wnioski po pierwszym, wyrwanym z całości zdaniu.
 Profil Relacje PM off  

#46 PostWysłany: 31 Maj 2023 19:15 
Awatar użytkownika

niebieski
boots napisał(a):
Umowy i regulaminy trzeba zawsze czytać do końca, a nie wyciągać wnioski po pierwszym, wyrwanym z całości zdaniu.

W jaki sposób zdanie "Pokazana cena jest ostateczną ceną za 3 nocy" jest wyrwane z kontekstu? Jestem w UE, rezerwuję pobyt w UE, od podmiotu zarejestrowanego w UE. W Unii Europejskiej używanie sformułowań "cena całkowita", "cena ostateczna" i podobnych jest uregulowane prawnie.

Zacytuję fragment wykładni unijnej na temat stosowania dyrektywy.

Art. 7 ust. 4 lit. c) wymaga od przedsiębiorców wskazania w zaproszeniu do dokonania zakupu ceny całkowitej (lub ostatecznej). Musi ona obejmować wszystkie obowiązujące podatki (np. VAT) i opłaty. Cena ostateczna musi zawierać wszelkie obowiązujące opłaty i podatki, które są nieuniknione i przewidywalne w momencie publikacji oferty. Gdy charakter produktu determinuje, że cena nie może zostać w sposób racjonalny obliczona z góry, konsumenci powinni być odpowiednio informowani o sposobie obliczania ceny, jak również, w stosownych przypadkach, o wszystkich dodatkowych opłatach za transport, dostawę lub przesyłkę pocztową bądź, jeżeli takich opłat nie można w sposób racjonalny obliczyć z góry, o fakcie, że takie dodatkowe opłaty mogą być należne (zob. również art. 5 ust. 1 i art. 6 ust. 1 dyrektywy w sprawie praw konsumentów).
 Profil Relacje PM off  

#47 PostWysłany: 31 Maj 2023 19:27 

srebrny
Skoro masz takie przekonanie o swojej racji, to dlaczego zapłaciłeś więcej?
 Profil Relacje PM off  

#48 PostWysłany: 31 Maj 2023 21:37 
Awatar użytkownika

niebieski
Dla spokoju ducha i spokoju wakacji. Zobaczę co odpowie na ten temat Europejskie Centrum Konsumenckie. Może nie mam racji.

Ale piszę o tym na forum, bo chyba o to chodzi w tych wątkach, prawda? Żeby się wzajemnie ostrzegać o różnych sytuacjach. Osoby przyzwyczajone do w miarę jasnego wyszczególnienia opłat w Booking.com, Agoda, Hotels.com itp. mogą chcieć wiedzieć, że na Stayforlong trzeba się bardziej pilnować.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#49 PostWysłany: 01 Cze 2023 13:48 
Awatar użytkownika

Loty: 508
Kilometry: 750 868
niebieski
Dla jasności. Hotels.com, Stayforlong ciągną wszystko z Expedii, z tego co widzę po swoich apartamentach, opłaty za sprzatanie nie ma i tu i tu
 Profil Relacje PM off
tupungato lubi ten post.

#50 PostWysłany: 01 Cze 2023 16:42 
Awatar użytkownika

niebieski
Sprawdziłem ten konkretny resort, z którego ja korzystałem.

Hotels.com nie używa sformułowań typu "final price", "cena całkowita", "cena ostateczna", a opłata za sprzątanie jest osobno wyszczególniona i wliczona w sumę (total) już na stronie wyników wyszukiwania, jak również po wejściu w ofertę konkretnego obiektu bez konieczności grubszego zagłębiania się w temat.

https://www.hotels.com/ho493961/porto-o ... oni-italy/

https://www.stayforlong.com/hotel/it/po ... pl&lang=pl
 Profil Relacje PM off  

#51 PostWysłany: 08 Wrz 2023 11:04 

witam, proszę o informację, kto korzystał z Lastminut.com, Zen Hotels, Stayforlong.com, którą z tych stron lepiej wybrać, ich ceny są w przybliżeniu takie same, ale obawiam się, że dokonam rezerwacji, a kiedy przyjedziemy w hotelu nie ma rezerwacji
 Profil Relacje PM off  

#52 PostWysłany: 21 Cze 2025 08:59 

niebieski
Słuchajcie chciałbym spróbować ze stayforlong

Jak to przeprowadzić żeby wszystko było ok, jest jakiś plan żeby zminimalizować ryzyko?
 Profil Relacje PM off  

#53 PostWysłany: 21 Cze 2025 09:14 

srebrny
Czego dokładnie się obawiasz? To nie jest scam, płacisz kartą i jest normalnie jak wszędzie.
 Profil Relacje PM off
bronek40 uważa post za pomocny.

#54 PostWysłany: 21 Cze 2025 09:30 

niebieski
Zrobiłem rezerwacje i obawiam się że nic z tego nie wyjdzie, rezerwacja nie jest przedplacona ale na tydzień czy dwa przed przyjazdem Stayforlong (SFL) i tak pobierze pieniądze.
W jaki sposób mogę teraz uprawdopodobnić rezerwacje oraz ewentualnie przygotować się do chargbacku, robiłem kiedys przez revoluta no i nie był to proces tak łatwy jak sobie wyobrażałem.

1 rozumiem że już w tym momencie hotel ma już moja rezerwacje, jeżeli go o to zapytam MUSI potwierdzić mój pobyt?

2 co z cena, czy mogę ją jakoś potwierdzić w tym momencie, kupiłem w cenie -50% od innych, taki było opis na SFL, że taka promocja. Obawiam się że gdzieś może być błąd i dowiem się o tym już w hotelu. Jak sobie z tym radzicie?

3 jakimi kartami i w jakim banku najlepiej robić takie rezerwacje, czy może mieć specjalne konto do tego i karty wirtualne? Ja korzystam z Revoluta ale chargebacku wolałbym tam nie robić. Czy moze jakiś inny sposób

Co jeszcze można zrobić? Nie jestem paranoikiem ale dzieckiem booking.com :) ale już tak przesadzają z cenami że szukam innych rozwiązań
 Profil Relacje PM off  

#55 PostWysłany: 21 Cze 2025 09:33 

Loty: 95
Kilometry: 189 103
niebieski
Bierzesz z darmową anulacją i opłatą pobieraną 2- 3 tyg pdzed wyjazdem i jest ok.
Robiłem z nimi 2 lata z rzędu dość duże rezerwację na 12 - 15K i bez najmniejszych problemow

Ad2. Cenę posprawdzaj i porownaj na innych platformach czy nawet na stronie hotelu.
 Profil Relacje PM off  

#56 PostWysłany: 21 Cze 2025 10:52 

srebrny
Nie będziesz musiał robić charge back, easy. Jeżeli panikujesz to zapytaj hotel o rezerwację ale niekoniecznie muszą potwierdzić. O cenę noclegu hotelu nie pytaj, bo na pewno nie podadzą, poza tym mogą widzieć inną stawkę.
Moja rada - wyluzuj, będzie wszystko tak jak rezerwowałeś. Ta firma to nie jest żaden scam.
 Profil Relacje PM off
bronek40 lubi ten post.

#57 PostWysłany: 21 Cze 2025 11:33 
Awatar użytkownika

Loty: 179
Kilometry: 318 977
platynowy
Ja akurat mialem z nimi przewałę, mimo że rezerwacja opłacona i blisko wyjazdu maile powitalne itd.
Melia podobno anulowała w hotelu rezerwacje (właśnie za 50% ceny "gdzie indziej"), a mnie ze Stayforlong nie powiadomili. Dość długo trwało też odzyskiwanie pieniędzy. Oczywiście nie było mowy o wyrównaniu i zwrocie nadpłaty.
Potem w Finlandii miałem też rezerwacje (zrealizowana), ale tam już upewniłem się pisząc do hotelu.
 Profil Relacje PM off  

#58 PostWysłany: 21 Cze 2025 11:58 

niebieski
pabloz napisał(a):
Ja akurat mialem z nimi przewałę, mimo że rezerwacja opłacona i blisko wyjazdu maile powitalne itd.
Melia podobno anulowała w hotelu rezerwacje (właśnie za 50% ceny "gdzie indziej"), a mnie ze Stayforlong nie powiadomili. Dość długo trwało też odzyskiwanie pieniędzy. Oczywiście nie było mowy o wyrównaniu i zwrocie nadpłaty.
Potem w Finlandii miałem też rezerwacje (zrealizowana), ale tam już upewniłem się pisząc do hotelu.
A pisałeś do nich sam po zrobieniu rezerwacji?
 Profil Relacje PM off  

#59 PostWysłany: 21 Cze 2025 12:11 
Awatar użytkownika

Loty: 179
Kilometry: 318 977
platynowy
Do Melii nie. Najpierw była rezerwacja, potem po kilku tygodniach wpłata w określonym terminie. Wszystko niby potwierdzane.
Mieli dużo czasu na sprawdzenie.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 59 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 4 gości