Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 6 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 05 Kwi 2012 10:14 

Witam, chciałbym się dostać na przełomie sierpnia/września do Tadżykistanu. Czy ktoś ma jakieś doświadczenia???
Kiedyś było połączenia AirBaltica ale niestety na tą chwilę loty są odwołane. Przez Turcję wychodzi dość drogo, z tego co wyszukałem najlepszą opcją jest dostać się przez Uzbekistan, w granicach 1600 zł (airbaltica) w dwie strony ale wyczytałem gdzieś, że w Uzbekistanie jest obowiązek meldować się codziennie na jakimś posterunku, nie ukrywam, że byłoby to dla mnie jakieś utrudnienie.

Jeżeli ktoś, był w Tadżykistanie w przeciągu dwóch lat, proszę o wskazówki
 Profil Relacje PM off  

Kilka dni pod palmami 🇪🇸🌴 Przedłużony weekend w słonecznym Alicante za 649 PLN 😎 Kilka dni pod palmami 🇪🇸🌴 Przedłużony weekend w słonecznym Alicante za 649 PLN 😎
Wyspy Kanaryjskie w wydaniu all inclusive 🍹🍉 Tydzień na Lanzarote za 2469 PLN 🌞🏝️ Wyspy Kanaryjskie w wydaniu all inclusive 🍹🍉 Tydzień na Lanzarote za 2469 PLN 🌞🏝️
#2 PostWysłany: 05 Kwi 2012 10:30 

Loty: 31
Kilometry: 89 760
niebieski
Po pierwsze AirBaltic, a po drugie z meldowaniem się na posterunku to bzdury.

Lecisz do Taszkientu, potem pociąg do Samarkandy, a dalej autobusem (lub śmiesznie tanią taksówką) do Sarysiya, gdzie jest przejście graniczne.
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 05 Kwi 2012 10:49 

Dzięki za szybką odpowiedz, fajnie że nie trzeba się stawiać na posterunkach.. Czy nie byłoby łatwiej dostać się Khojand a z tamtąd samolotem do Dushanbe, może słyszałeś o tym połączeniu, znalazłem je dzisiaj.

Czy OVIR registration w Tadżykistanie nadal jest obowiązkiem???
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 08 Kwi 2012 02:35 

witam
w maju 2011 byliśmy w Tadżykistanie, ale wtedy jeszcze lotem bezpośrednim do Dushanbe z AirBaltic (za śmiesznie niska cenę 600pln w 2 strony WAW-RIG-Dushanbe).

Taszkient jest dobrą opcją, ale droga lądowa do Tadżykistanu z Taszkientu nie będzie lekka i przyjemna. Pamiętaj, że w Uzbekistanie praktycznie nie ma transportu publicznego poza linią kolejową Taszkient-Samarkanda-Buhara. Opcja z Chodżentem może być nienajgorszym pomysłem, choć trzeba będzie trochę kombinować i łączyć transport do granicy i od granicy. Z samego Chodżentu powinieneś już bez problemu złapać kurs samochodem do Duszanbe, więc ten lot to nie jest przymus. Trasa jest bardzo widokowa i emocjonująca momentami (np. kilkukilometrowy tunel pełen głębokich dziur i kałuż i bez światła wewnątrz), a jednocześnie z tych bardzo "trzęsących". Ale to standard w Tadżykistanie ;)

Nie skuś się na przekraczanie granicy między Samarkandą a Panjakentem, bo w tamtym roku była zamknięta i nie słyszałem, żeby otworzyli na nowo. Wypytaj miejscowych, ale nie taksówkarzy, bo na pewno powiedzą Ci, że otwarta i mogą Cię tam zawieźć ;)

Co do obowiązku meldunku w Uzbe, potwierdzam, że to bzdura (też robią to hotele za Ciebie).

Jeśli chodzi o OVIR, to nie rejestrujesz się sam, tylko robią to za Ciebie hotele/hostele, itp. Nasz jedyny kontakt z OVIR to było uzyskiwanie pozwolenia na Pamir (Gornoj Badachszan). Jeśli tam jedziesz (a nie wyobrażam sobie, żeby ominąć najciekawszy region Tadżykistanu jadąc do tego kraju) to wizyta w OVIR w Duszanbe Cię nie ominie. Za drobną łapówą można po pierwsze wyprosić Panią sekretarkę o przygotowanie wniosku, a po drugie nieco przyspieszyć procedurę z Panem wypisującym pozwolenia i zaoszczędzić na tym 1 dzień zbędnego siedzenia w stolicy. Będziesz jedynie musiał opłacić sam przelew opłaty w najbliższym banku, co jest swoistym doświadczeniem (wypełnianie druku przelewu po tadżycku z wzoru wiszącego na ścianie ;) ).
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 06 Lis 2022 18:52 

niebieski
Odkopię temat po 10 latach, może wznowię ciekawą dyskusję tutaj, zamiast w temacie "Szukam taniego lotu". Więc... jak najtaniej dostać się do Tadżykistanu? Chyba lot do samego Tadżykistanu to najdroższa opcja, wyszukiwarka pokazuje mi w czerwcu 2023 roku ponad 4tys. zł. Lot to Ałmaty i potem do Duszanbe, to już około 3tys. zł. Czytałem, że kiedyś najtaniej było przez Uzbekistan, ale obecne ceny lotów do Taszkentu powalają. Ktoś, coś... jakieś pomysły?
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 06 Lis 2022 18:59 
Awatar użytkownika

Loty: 731
Kilometry: 1 034 928
HON fly4free
Myślę, że nadal najtaniej jest przez Uzbekistan. Ceny bywają wyższe lub niższe a czasem nawet niskie. Z Taszkentu jest wygodny bus. Można próbować też lecieć do Kazachstanu tam, gdzie jedzie pociąg z Rosji do Taszkentu.
 Profil Relacje PM off
Zeus lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 6 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 7 gości