Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 10 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
 Temat postu: Maroko
#1 PostWysłany: 09 Paź 2011 13:49 

niebieski
Witam , wybieram się z córką w drugiej poł lutego do Maroka i w związku z tym mam kilka pytan ,gdzie najlepiej zacząc podróż w Maroku a gdzie zakonczyć(mamy ok 7-10 dni) co z wizą i czy rezerwować już teraz czy wstrzymać się jeszcze może będą jakies lepsze ceny , z góry dzięki :)
 Profil Relacje PM off  

Odkryj Kanary 😍 Loty na Teneryfę z Warszawy i noclegi z basenem za 1237 PLN 😎 Odkryj Kanary 😍 Loty na Teneryfę z Warszawy i noclegi z basenem za 1237 PLN 😎
Odwiedź Wietnam ✈️🧳 Loty do Hanoi z dużym bagażem od 2489 PLN 🇻🇳 🍛 Odwiedź Wietnam ✈️🧳 Loty do Hanoi z dużym bagażem od 2489 PLN 🇻🇳 🍛
 Temat postu: Re: Maroko
#2 PostWysłany: 09 Paź 2011 14:26 

Loty: 178
Kilometry: 400 854
niebieski
Ja tez sie wtedy wybieram ;) Za biletami nalezy zaczac sie rozgladac w grudniu - Ryanair. Wizy nie potrzeba, czy tez jest wbijana za darmo na lotnisku. Fez lub Tangier - Marakesz?
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 09 Paź 2011 16:45 

niebieski
na forum ktoś zaproponował sympatyczną trase Fez-pustynia-marakesz i na koniec agadir
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 09 Paź 2011 17:21 

Loty: 183
Kilometry: 340 201
niebieski
w tym roku byłem 2 razy w Maroko, na północy i południu i właśnie w drugiej połowie lutego lecę ponownie zabierając rodziców i młodsze siostry. Fez - Sahara - Agadir lub Fez- Sahara - Marakesz (łatwiej o bilety) to najlepsza możliwa trasa. Wracając z pustyni można jeśli ma się czas jeszcze zatrzymać się w górach Atlas, następnie Marakesz i dalej nad ocean. Na północ nie ma jak dla mnie w ogóle po co lecieć... No i pogoda w lutym w Tangerze nie była za ciekawa 15-20 stopni i padało. Tak więc i z tego względu tylko na południe;]
a co do biletów to chyba najlepszym okresem na kupno będzie odrazu po świętach lub nowym roku
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 09 Paź 2011 17:44 
Założyciel
Awatar użytkownika

Loty: 534
Kilometry: 1 278 601
Najlepszy okres do kupna, to okres w którym są promocje. Czy będą w listopadzie, grudniu czy styczniu - nie wiem. Trzeba zacząć śledzić ceny, najlepiej codziennie i czekać na moment, kiedy będą satysfakcjonujące.

#6 PostWysłany: 09 Paź 2011 18:50 

Loty: 1083
Kilometry: 1 070 970
platynowy
Ja w zeszłym roku leciałem w drugiej połowie stycznia i bilety kupowałem w listopadzie. A więc teoretycznie na luty powinny być dobre ceny w grudniu. Ale rzeczywiście lepiej już zacząć śledzić już teraz, a zwiększyć czujność w listopadzie, bo nigdy nic nie wiadomo. Np. na wiosnę Ryan miał chyba jedno- lub dwudniową promocję z biletami po 3 Euro.

Wizy nie trzeba - wypełnia się jakąś kartę na granicy i wbijają stempelek do paszportu.

Byłem w Fezie i okolicach - w styczniu było bardzo zimno (tylko w jeden dzień udało nam się zdjąć kurtki), aż trudno było uwierzyć, że to Afryka :(

Dlatego południe wydaje się pewniejsze, jeśli chodzi o temperatury i pogodę. Wydaje mi się, że nie ma co "zaliczać" jak największej ilości miejsc, ale trochę pobyć i poczuć atmosferę. Jeśli południe, to np. (w dowolnej kolejności) Marakesz - Ouarzazate - Essaouira - Agadir. Ewentualna opcja to wyjazd na Saharę Zachodnią, ale to jest całodniowy lub całonocny przejazd autobusem z Agadiru.

Przy tych cenach lotów lepiej sobie zaplanować inny wypad na północ, kiedy będzie cieplej, np. na długi weekend majowy.

#7 PostWysłany: 10 Paź 2011 01:13 

Loty: 46
Kilometry: 97 019
Popatrz na mapę lotnisk i kolej ewe. dróg. Zastanów się gdzie chcesz zacząć i skończyć . Dolot i wylot najlepiej z dwóch rożnych lotnisko. Najłatwiej o bilety do Tangieru... Ja planuje luty Marakesz ewe. Fez ten sam powrót.. na północy już byłem.

#8 PostWysłany: 10 Paź 2011 21:10 

niebieski
a jak z noclegami rezerwować netem czy lepiej na miejscu ?
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 10 Paź 2011 21:24 

Loty: 1083
Kilometry: 1 070 970
platynowy
Ja rezerwowałem wcześniej, bo trafiłem na promocję Accora.

Ale wg opinii innych użytkowników tego forum, lepiej szukać na miejscu, bo zwykle udaje się wynegocjować lepszą cenę niż przez net. No i niewątpliwą zaletą jest to, iż można samemu sprawdzić warunki, lokalizację itd.

Ale jeśli np. przylatujesz późno lub wolisz się czuć pewniej, to możesz zarezerwować na pierwszą noc, a na miejscu szukać miejscówek na kolejne.

#10 PostWysłany: 10 Paź 2011 22:36 

Loty: 183
Kilometry: 340 201
niebieski
Jeśli polecisz do Fezu to ez z lotniska taksówke pod ,,blue gate" i tam przy samym wejściu do medyny masz kilka niedrogich hoteli a jeśli nie hotel to na pewno ktoś będzie chciał zaprosić Cie na nocleg do swojego domu.

Natomiast w Marakeszu na plac Jema el-fnaa i tam jest hoteli jeszcze więcej. Ja skręciłem w pierwszą odchodzącą od placu uliczkę i znalazłem bardzo przyzwoity hotel za 70 dirhamów.

Na pewno dużo ludzi będzie oferowało Ci noclegi i będą Cie chcieli zaciągnąć do miejsc przez nich polecano. Dla mnie sprawdzoną metodą było wtedy mówienie, że szukam czegoś za 50 dirhamów i za każdym razem bez problemu prowadzili mnie w takie miejsca. 10 dirhamów dla tego co prowadził i nocleg z głowy ;]
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 10 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości