Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 22 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 06 Sty 2026 13:27 
Awatar użytkownika

Loty: 63
Kilometry: 184 186
niebieski

Dokąd
  • względnie ciepły kraj

Data wylotu
  • 10.01.2026

Data powrotu
  • 31.01.2026

Długość pobytu
  • 9-14

Bagaż
  • Mały bagaż podręczny

Liczba pasażerów
  • 2

Sam znalazłem
  • KTW - PQC / 2500PLN

Dodatkowe informacje
  • Hej

W piątek otwiera mi się w pracy na krótki okres okienko budżetu podróżniczego. Taki budżet wynosi 10 000 PLN. Nie planowaliśmy z niego korzystać - ale w nowy rok pożegnaliśmy naszego chorego psiaka - który był głównym powodem przez który już jakiś czas nie podróżowaliśmy.

Jest nam ciężko - więc chcemy się stąd wyrwać. Z racji braku możliwości podróży przez ostatni czas - wypadłem z "obiegu" i pewnie sporo fajnych dealów mnie ogapiło - ale teraz będziemy mogli wrócić do pasji. Bagaż - wiadomo, zależy od destynacji.

W pracy mogę wydać 10kPLN na wyjazd do końca stycznia. Do wyjazdu jestem ja i żona. Budżetu przekraczać nie chcemy.

Destynacja? Sami nie wiemy...nie mamy trochę głowy do tego. Może być i zwiedzanie Portugalii jak i tytułowy Wietnam....patrzyłem na ceny czarterów sprzed roku i taki Wietnam czy Sri Lanka były do wyrwania w tym okresie za 1700-2000PLN.

Odpadają destynacje gdzie trzeba leżeć na plaży. Chcemy być zajęci.

Tak więc moje pytanie...gdzie wy byście polecieli mająć budżet 10k PLN na 2 osoby który musicie wydać do ostatnego dnia stycznia pamiętająć, że pierwszą transakcję kupna czegokolwiek mogę wykonać dopiero 00:01 10.01.26.

Ostatnio edytowany przez Gadekk, 06 Sty 2026 14:57, edytowano w sumie 1 raz
Post niezgodny z regulaminem forum: http://www.fly4free.pl/regulamin-uslugi-spolecznosc-fly4free-pl/
 Profil Relacje PM off  

Ostatni wakacyjny przystanek: Majorka ✈️🏖️ Loty i ⭐⭐⭐⭐hotel ze śniadaniami za 1422 PLN 🤩 Ostatni wakacyjny przystanek: Majorka ✈️🏖️ Loty i ⭐⭐⭐⭐hotel ze śniadaniami za 1422 PLN 🤩
Podróż życia 🌍 Dookoła świata 😎 Irlandia, Nowa Zelandia, Polinezja Francuska i Kalifornia za 5451 PLN 😱✈️ Podróż życia 🌍 Dookoła świata 😎 Irlandia, Nowa Zelandia, Polinezja Francuska i Kalifornia za 5451 PLN 😱✈️
#2 PostWysłany: 06 Sty 2026 13:35 

platynowy
Cytuj:
Odpadają destynacje gdzie trzeba leżeć na plaży. Chcemy być zajęci.

Cytuj:
  • KTW - PQC / 2500PLN

Jedno wyklucza drugie.

Cytuj:
Destynacja? Sami nie wiemy...nie mamy trochę głowy do tego.

Po co w takim razie planować podróż, jeśli nie macie do tego głowy?
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#3 PostWysłany: 06 Sty 2026 13:43 
Awatar użytkownika

niebieski
PQC może slużyć jako opcja dostania się do Kambodży.

Nie mam problemów z tym by polecieć gdzieś, bez planu - jeśli ktoś sobię nie umie zająć kilkunastu dni bez planu w obcym Państwie - to współczuje.

Po prostu szukamy inspiracji - jaki kierunek wy byście wybrali mająć takie opcje jak my.

#4 PostWysłany: 06 Sty 2026 13:59 

srebrny
No ja bym wybrał się na Tajwan, póki jeszcze można. Temperatury tez powinny być całkiem niezła. Na południu w ciągu dnia będzie pewnie i z 25 stopni. Ceny na miejscu umiarkowane. Można znaleźć różne rodzaje atrakcji. Mają sprawną komunikację i są demokracją.
Ewentualnie za 2000 można też polecieć do Hong Kongu lub w okolice, zobaczyć Makao, Kanton, pojechać gdzieś dalej pociągiem.Można też kupić OJ i połączyć oba miejsca.
Załącznik:
Screenshot 2026-01-06 at 12-53-32 BUD VIE WAW till TPE CAN SIN 18_1 – 28_1.png
Screenshot 2026-01-06 at 12-53-32 BUD VIE WAW till TPE CAN SIN 18_1 – 28_1.png [ 31.32 KiB | Obejrzany 1377 razy ]
Załącznik:
Screenshot 2026-01-06 at 13-01-02 BUD till TPE 18_1 – 28_1.png
Screenshot 2026-01-06 at 13-01-02 BUD till TPE 18_1 – 28_1.png [ 36.07 KiB | Obejrzany 1370 razy ]

Ostatnio edytowany przez adam1987, 06 Sty 2026 14:01, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#5 PostWysłany: 06 Sty 2026 14:00 

platynowy
To ja tylko przypomnę zasady, które i ciebie obowiązują:

Cytuj:

Pamiętajcie, że ludzie pomagający w szukaniu lotów, bezinteresownie poświęcają swój wolny czas. Dlatego tematy, których autorzy nie wykażą przynajmniej minimum inicjatywy przy uzupełnianiu formularza, (np. lot skądkolwiek, gdziekolwiek, byle tanio, sam nic nie znalazłem) będą przenoszone do kosza.

tanhayi napisał(a):

Dokąd
  • No właśnie?

Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#6 PostWysłany: 06 Sty 2026 14:21 

Loty: 209
Kilometry: 711 502
niebieski
Jeśli zakup najwcześniej 10.01 a wylot pomiędzy 10.01 a 22.01. (22.01. najpóźniej, bo mamy wtedy założony minimalny czas trwania 9 dni i powrót w ostatnim dniu założonego terminu) to można "polować" na okazje biletów czarterowych z biur, co nie znaczy że będą godne uwagi, gdyż to już okres ferii. Może to być Wietnam czarterem. Natomiast chcąc odpocząć psychicznie (może błędnie ale tak rozumiem informację o piesku i że jest Wam ciężko) i mając 10 000 zł na 2 osoby nie szukałbym dalekich lotów, w których podróż trwa ponad dobę a raczej bliższych miejsc. Np. objazd po Omanie, który mam w planach. Co nie znaczy, że zmieściłbym się w budżecie. ogólnie, uważam, że jeśli ktoś nie wie czego chce albo (inaczej mówiąc) szuka inspiracji, to lepiej podać jakieś inspiracje i założenia ogólne a kwestię budżetu pozostawić do samodzielnej analizy - to samo miejsce można zwiedzić tanio jak i znacznie drożej. No i są jeszcze biura podróży z gotowymi wycieczkami, na czele z trzema największymi na litery (alfabetycznie) "I", "R" i "T". Tam też można szukać i inspiracji, i konkretnej oferty a zaletą jest bezpośrednie (najczęściej) połączenie.
 Profil Relacje PM off
tanhayi lubi ten post.

#7 PostWysłany: 06 Sty 2026 16:14 

niebieski
Oman zdecydowanie. Do 14 dni bez wizy. Ciepło i przyjemnie i można pojeździć.
2 ludzi lubi ten post.

#8 PostWysłany: 06 Sty 2026 20:18 

Loty: 106
Kilometry: 190 104
@tanhayi podziel się szczegółami co ta za budżet podróżniczy i z jakiej okazji go dostałeś?
Musisz podać więcej założeń czego oczekujesz - czy ma być ciepło/umiarkowanie/zimno, czy jesteś tolerancyjny na dalekie loty.

Nie warto fiksować się na budżecie do 10k, jeśli na 2 osoby wydasz np. 12k to nadal masz wyjazd "za grosze".

Jeśli szukasz słońca to dobrą opcją jest RPA (przekroczysz budżet) + jest trochę ogarniania z rezerwacjami.
Jeśli nie szukasz dużych wrażeń a chcesz odpocząć bez zbędnego pośpiechu to leć na all inklusiv - Egipt.
Inną opcja są czartery - sprawdź na Rainbow albo Tui.

Jeśli szukasz więcej wrażeń niż odpoczynek i jesteś gotowy coś ogarniać to Indie/Tajlandia/Wietnam/Azja Południowo-Wschodnia.

Jeśli chcesz bardziej zwiedzać to dobrą opcją jest Tajwan wspomniany powyżej. Dodalbym też Chiny kontynentalne (tanio dolecisz z Budapesztu), zwróć uwagę na różnice temperatur w różnych regionach Chin.

Jeśli szukasz pradziwej zimy - północ Skandynawii + Islandia (tylko tam będzie zimno) :) .
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 06 Sty 2026 20:21 
Awatar użytkownika

niebieski
Kothson napisał(a):
To ja tylko przypomnę zasady, które i ciebie obowiązują:
]

Dziękuje. Za podbicie i wniesienie dużo treści do tematu.

Bardziej dziękuje jednak tym, którzy zrozumieli post i intencje. Nie szukam super mega hiper okazji. Szukam inspiracji - a szukam w tym dziale - bo nie ma innego działu pod tytułem "szukam drogiego lotu" czy "szukam inspiracji"

Mam konkretne daty, konkretny budżet, w miarę uprecyzowane lotniska - i zero oczekiwań co do destynacji. Admin porawił na "względnie ciepłe kraje" - a to wcale nie muszą takie być.

Mamy na oku również Porto w cenie 900PLN za osobe co nijak nie jest tanią ofertą - ale mieści się w moim pracowniczym budżecie. Aktualnie jest tam 12 stopni - więc wcale nie ciepło. Lofoty? Też rozważamy. Dlatego napisaliśny "Bagaż? - Zależy od destynacji".

@adam1987
Tajwan - bardzo ciekawa opcja. Do większości lotnisk w tym do BUD dostać się mogę za darmo również w ramach pracowniczych programów.

Loty 4000, nocleg na południu 2000 i myślę, że 4000 na 10 dni wystarczy w zupełności. Zawsze chciałem zobaczyć Tajwan...nie wnikałem nigdy jaka jest północ a jakie południe...ale bardzo ciekawa i inspirująca propozycja. Sprawdzę jakie są atrakcje na południu i zobaczymy jak wypadnie na tle innych pomysłów. Bardzo dziękuje!

@Przemm

Napisane super. I w większości masz racje - jak najbardziej.
" na okazje biletów czarterowych z biur, co nie znaczy że będą godne uwagi" - jak najbardziej - ferie będą windować ceny, dlatego będziemy się starać uciec jeszcze przed ich rozpoczęciem - no i naprawdę - my wcalę nie musimy lecieć czymś co będzie uznawane za mega super okazję - jesli ktoś napisze, że gdzieś w Irlandii jest jakieś super coś co zawsze chciał zobaczyć a o czym ja nie słyszałem a też mi się spodoba - to nie będę miał problemu dać za loty do Irlandi 1500PLN jeśli to coś na miejscu będzie warte uwagi...

I już dwie osoby wspomniały Oman - również coś czego nie brałem pod uwagę.

Szybki look na ceny i budżet - i raczej ciężko będzie to spiąć. Chyba że o czymś nie wiem.

Troszkę liczymy na deale podobne do tych z tamtego roku jak POP/CMB 1700PLN. Ale powtórze to....to wcale nie muszą być dalekie podróże...

@M_Karol

Taki budżet to swego rodzaju premia dla pracowników którzy(wszystko na raz musi być spełnione) - są jednymi z najlepszych, pracują w firmie określoną ilość lat, mają na początek stycznia ponad 50 dni urlopu, nie korzystali z tego przez 3 lata i coś tam jeszcze.

Budżet ten ma na celu zachecenie do wybrania urlopu(z racji na charakter pracy - rzadko musimy go brać) oraz nagrodzenie stażu wyników itp.

A co do dostania się za darmo na większość pobliskich lotnisk - to po prostu najlepsi pracownicy dostają auta służbowe z darmowym paliwem do celów prywatnych (nie potrzebuje go slużbowo gdyż cała praca może być robiona home office...i nie musze nigdzie jeździć). Na lotniska - dojadę za darmo.

#10 PostWysłany: 06 Sty 2026 20:34 
Awatar użytkownika

platynowy
Może Tajlandia? (intencjonalnie nie wrzucam dolotów do Mediolanu i powrotów z Oslo, bo jest masa opcji) - ok. 2 250 zł + doloty (pewnie wyjdzie jakieś 2 500 za głowę za loty. Co, biorąc pod uwagę, że to praktycznie last minute w najwyższym sezonie, jest całkiem niezłą opcją). Wylot w sobotę 17 stycznia, powrót w piątek 30 stycznia

Do tego w bonusie niebanalne linie (Turkmenistan Airlines) :D

Załącznik:
Screenshot_20260106_192955_Chrome.jpg
Screenshot_20260106_192955_Chrome.jpg [ 141.69 KiB | Obejrzany 1138 razy ]

Załącznik:
Screenshot_20260106_192511_Chrome.jpg
Screenshot_20260106_192511_Chrome.jpg [ 154.95 KiB | Obejrzany 1138 razy ]

https://www.facebook.com/zamiedzaidalej
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
tanhayi uważa post za pomocny.

#11 PostWysłany: 06 Sty 2026 20:38 
Awatar użytkownika

niebieski
@Szymon2020 zgadzda się - wysoki sezon + bylem już 3 razy w Tajlandii. Mimo ogromnej miłości do tej kuchni - odpuścimy. Dzięki za propozycje!

+ pamiętam dobrze...to jeden z moich pierwszych dalekich lotów...880PLN RT BER-SIN-BKK by Scoot...ah te czasy:)
Szymon2020 lubi ten post.

#12 PostWysłany: 06 Sty 2026 21:53 
Awatar użytkownika

niebieski
Wracam właśnie z Omanu i też dołączam do osób polecających. Idealna pogoda teraz, stosunkowo blisko, bezpiecznie, spokojnie, dużo aktywności - Wadi (o różnym stopniu trudności dostania się do nich), pustynia (nie trzeba daleko jechać aby znaleźć się w odosobnionym miejscu na pustyni), góry (Balcony Walk super), snorkeling z żółwiami i małą rafa na wyspach Daymaniyat. Spokojnie jest co robić na około 10 dni.
Myślę, że nie powinno być problemu zmieścić się w podanym budżecie, na miejscu ceny trochę niższe niż w Polsce. Pozostaje znaleźć lot w spoko cenie.
 Profil Relacje PM off
tanhayi lubi ten post.

#13 PostWysłany: 06 Sty 2026 22:31 

Loty: 1028
Kilometry: 1 595 319
niebieski
Wszystkie propozycje ciekawe. Dorzucę też bliższe podróże i stosunkowo niedrogie. Np. Kanary, Madera, Azory, Wyspy Zielonego Przylądka.
 Profil Relacje PM off
tanhayi lubi ten post.

#14 PostWysłany: 07 Sty 2026 01:11 

Loty: 547
Kilometry: 1 233 345
złoty
Pomysly:
-rejs po Karaibach. Od paru dni jestem na Karaibach i podobno jest już dużo anulacji po ataku na Wenezuele. Lokalsi juz narzekaja. Niektóre promy zmieniają trasy. Może do czasu Twojego pobytu to się unormuje, a ceny spadna. Raczej unikaj wysp blizej Wenezueli. Może coś z Martyniki czy Gwadelupy? Pod rozwagę pamiętając o potencjalnych ryzykach.
-Wyspy Zielonego Przylądka - unikać Sal, chyba że lubicie wakacje w stylu egipskiego maj frend. Polecam Santa Antao. Mnóstwo tras na trekkingi. To taka Madera przed najazdem turystów. Zdarzało nam się ze na szlaku spotkalismy przez cały dzień 1-2os.
-Maroko- tanie i bezpieczne, łatwy dojazd, upałów nie będzie. w dzień przyjemne 20C. W marakeszu wieczorami kurtka, czapka i rekawiczki. Może padac ;)
-Oman lub Arabia Saudyjska (droga wiza). Przyjemne miejsca do podróży wypożyczonym autem. W tym drugim to warto tez polatac i cos wiecej zobaczyć. Lokalsi pomocni.
- Kenia na safari - jeśli nie byliście, to może warto rozważyć, poobserwować czartery. Safari zawsze spoko i warto raz w życiu.
-Rwanda - safari słabsze, ale kraj spokojny, bezpieczny. Goryle w tym budżecie odpadają, ale znajomi poszli na trek do grobu Fossey i przypadkiem je widzieli :)
tanhayi lubi ten post.

#15 PostWysłany: 07 Sty 2026 03:40 

Loty: 184
Kilometry: 410 619
srebrny
-- 07 Sty 2026 02:21 --

Jak nie wiesz gdzie chcesz jechac - to pojedż samochodem i zaszyj sie w Bieszczadach ;-)

-- 07 Sty 2026 02:40 --

szpaczny napisał(a):
Jak nie wiesz gdzie chcesz jechac - to pojedż samochodem i zaszyj sie w Bieszczadach ;-)

Admini usuna ten post, ale powinni wywawlic caly ....

zaraz podam wam temat ze swinka morska mi padla i mam traume, znajdzie mi lot ;-)
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.
Kothson uważa post za pomocny.

#16 PostWysłany: 07 Sty 2026 07:28 

platynowy
@szpaczny legenda głosi, że jeśli taki post napiszesz w Blue Monday to możesz liczyć na cały pakiet (lot+hotel+propozycja taniego dojazdu z lotniska).
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#17 PostWysłany: 07 Sty 2026 11:21 
Awatar użytkownika

niebieski
@maxima

Bardzo dziękuję za merytoryczną odpowiedź. W tych czasach trudno o to.

Sal nawet nie braliśmy pod uwage. Ale opisanie drugiej wyspy jako Madery troszkę nas zainteresowało. Poczytam dziś i poszukam lotów (spokojnie pianobijcy - dam radę).

Rejs też super opcja - nigdy nie byłem. Żona już całe Karaiby opłynęła więc raczej nie teraz. Kenia. Widziałem już tani czarter tylko długość pobytu kazała mi sądzić, że budżet się nie zepnie.

Maroko mamy obiecane już że zrobimy je z znajomymi. A oni teraz nie mogą.

Dziękuję za propozycję. Prawdopodobnie padnie na Oman :)

Ostatnio edytowany przez Gadekk, 07 Sty 2026 11:25, edytowano w sumie 1 raz
ciach wycieczki osobiste
 Profil Relacje PM off  

#18 PostWysłany: 08 Sty 2026 10:13 

niebieski
mordek@ jak dotarłeś do Omanu? Jakie połączenie?
 Profil Relacje PM off  

#19 PostWysłany: 08 Sty 2026 14:56 
Awatar użytkownika

niebieski
yaris21 napisał(a):

z tego co widziałem najlepiej z Berlina wychodzi.

#20 PostWysłany: 08 Sty 2026 15:29 
Awatar użytkownika

niebieski
yaris[emoji[emoji638][emoji639][emoji[emoji6[emoji640][emoji638]][emoji640][emoji6[emoji640][emoji637]]][emoji[emoji638][emoji639][emoji[emoji6[emoji640][emoji638]][emoji640][emoji640]][emoji[emoji6[emoji640][emoji638]][emoji640][emoji640]]]][emoji[emoji638][emoji639][emoji[emoji6[emoji640][emoji638]][emoji640][emoji640]][emoji[emoji6[emoji640][emoji638]][emoji640][emoji6[emoji640][emoji637]]]] napisał(a):
Kupiłem kilka miesięcy temu bezpośrednio na Oman Air przez ZRH i AMS w kombinacji z LO i KL. Nie była to jakaś okazyjna cena (oko 530e). Musiałem się wpasować w okres świąteczno noworoczny więc biorąc pod uwagę moje wymagania cena byla dla mnie okej.

Ostatnio edytowany przez Gadekk, 08 Sty 2026 15:31, edytowano w sumie 1 raz
Literówka
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 22 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: FastHearing5774 oraz 1 gość