Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 9 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 24 Sie 2025 12:37 

Dokąd
  • Nepal

Data wylotu
  • 10.11.2025

Data powrotu
  • 10.12.2025

Długość pobytu
  • 30

Bagaż
  • Bagaż rejestrowany

Liczba pasażerów
  • 1

Sam znalazłem
  • Nic nie szukałem jeszcze

Dodatkowe informacje
  • Cześć
    Jestem tu nowy wiec witam wszystkich.
    Na początek kilka info o sobie. Nie mam wcale doświadczenia w podróżowaniu na wschód wiec dlatego chce dopytać. Latałem już po europie i ameryce południowej ale lot tam był z przesiadką w Paryżu i lot miałem w 1 linii z automatycznym przeniesieniem bagażu.
    W listopadzie lecę do Nepalu na trekking do EBC i nie wiem jeszcze jakie bilety wybrać, jakiego przewoźnika i jakie miejsce przesiadki. Słyszałem, że jest jakieś lotnisko co wymaga zakupu wizy aby wyjść za bramki aby zrobić przesiadkę.
    Ja chce wsiąść w samolot w :warszawa/katowice/lublin, dolecieć do jakiegoś innego lotniska. Może być 2-4h przerwy między lotami. Odebrać bagaż, Nadać go do następnego lotu i polecieć do Katmandu. Jeszcze jednym wymogiem to aby czas lądowania tam był w dzień. 6-15 aby szło na jetlagu jakoś dojechać do hotelu i potem odespać.
    Ktoś może mi to wytłumaczyć jak zrobić aby nie odkasztanić jak amator? :D
 Profil Relacje PM off  

Idealne miasto na hiszpański city break 😲🤭 Loty piątek-niedziela i noclegi w hotelu za 609 PLN 🔥 Idealne miasto na hiszpański city break 😲🤭 Loty piątek-niedziela i noclegi w hotelu za 609 PLN 🔥
Dalekie trasy w Ryanair od 256 PLN 😍 Hiszpania, Portugalia, Maroko i Kanary ✈️ Dalekie trasy w Ryanair od 256 PLN 😍 Hiszpania, Portugalia, Maroko i Kanary ✈️
#2 PostWysłany: 24 Sie 2025 13:17 

srebrny
Jak chcesz z 1 przesiadka to masz w zasadzie chyba tylko 4 opcje.
Air Arabia, Flydubai, Air India, Qatar + ewentualnie Emirates w konszachcie z flydubai.
Spoza Warszawy zostają tylko 2 pierwsze.
W Sharjah, Dubaju i Dosze wizy nie potrzebujesz zeby wyjsc na miasto (przy polskim paszporcie). W Delhi potrzebujesz jak chcesz wyjść.
 Profil Relacje PM off
elwirka lubi ten post.

#3 PostWysłany: 24 Sie 2025 13:33 

jakie linie i jakie lotnisko przesiadkowe wybrać,
Najtańsze :D. Jak masz wybrane już konkretne daty, to odpal po prostu Skyscannera i sprawdź, co wychodzi najtaniej. Weź pod uwagę bagaż, bo nie wszystkie linie mają go w cenie (np. Air Arabia). Jak masz terminy bardziej elastyczne, to np. Google Flights ma fajny kalendarz dat do wyboru.

czy są lotniska, gdzie do samej przesiadki trzeba mieć wizę, żeby wyjść za bramki,
Jak lecisz na jednym bilecie to nie. Jak lecisz na dwóch oddzielnych biletach (np. Wizz Air do Arabii Saudyjskiej i stamtąd dalej) - tak. Możliwe, że właśnie o tym słyszałeś.

czy ma sens plan „odebrać bagaż po pierwszym locie, nadać go ponownie i lecieć dalej”.
Jak lecisz na jednym bilecie, to poza pojedynczymi wyjątkami bagaż jest nadawany do lotniska docelowego i nie musisz go ponownie odbierać i nadawać.
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 24 Sie 2025 14:06 

złoty
@bepa22 jeszcze Turkish.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
bepa22 uważa post za pomocny.

#5 PostWysłany: 24 Sie 2025 14:34 

Termin mam elastyczny na +- 2-3 dni

Sprawdziłem na szybko esku.pl i opcja z FlyDubaj bardziej mi odpowiada. Odlot z warszawy o 20:35 wiec jak wychodzę z domu i na wieczór jestem. Przylot w Katmandu o 14. Wybrałem przelot w 1 stronę narazie bo może będę wracać przez Dubaj i może tam na powrocie bym został na 1-2 dni i coś pozwiedzał :D
Nr lotu FZ 1840 I FZ 539 za 2325zł. Nigdzie tam nie ma nic napisane o bagażu ale skoro oba loty są na 1 przewoźniku i oba na 1 bilecie to na 100% bagaż będzie dostarczony czy coś jeszcze trzeba sprawdzać?
Czy to takie proste?
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 24 Sie 2025 14:41 

@Zenoslaw1 z flydubai jak w obie strony od razu lot zarezerwujesz to wyjdzie Cię taniej niż dwa osobne loty w jedną stronę. O bagażu rejestrowanym nic nie ma, bo jest dodatkowo płatny. Na ich stronie oficjalnej ten sam lot kosztuje 2299 zł, więc taniej niż w esky i ogólnie lepiej kupować bilet bezpośrednio u przewoźnika, jak różnicy w cenie nie ma dużej (a już szczególnie jak do pośrednika miałbyś dopłacać)
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 24 Sie 2025 15:02 

Oczywiście kupie bezpośrednio u przewoźnika.
Sprawdzałem tylko w 1 stronę po przy kursie powrotnym miałbym 23h czasu wolnego pomiędzy przesiadką i sam nie wiem czy to wybrać czy coś jeszcze kombinować z dubajem na 1-2 dni :D w 2 strony to było 3200 około
Bilety pewnie kupię dopiero za 2-3 tyg bo z datami będę bardziej pewny
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 24 Sie 2025 15:11 

@Zenoslaw1 sprawdź na stronie flydubai loty powrotne - możesz sobie wybrać którąś z dłuższych przesiadek w Dubaju bez dopłat. Wychodzi prawie cały dzień w Dubaju (lub wieczór pierwszego dnia i drugi dzień rano, ale wtedy trzeba doliczyć nocleg) bez żadnej dopłaty
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 15 Wrz 2025 19:27 

Cześć. Jak zakładałem wątek to sprawdzałem gołe ceny i mi pokazywało 3000-3100 w 2 strony
Dzisiaj sprawdziłem na stronie flydubai ceny biletu z dodaniem bagażu w 2 strony i wyborem miejsca (uwielbiam widoki z okna samolotu wiec chce dopłacić) i mi pokazało już 4000. Już prawie znam dokładny dzień kiedy polecę tz 10 listopada ale jeszcze nie kupiłem biletów, może kupię jutro.
Czy cena będzie tylko i wyłącznie rosnąć każdego dnia czy są jakieś takie fale i przykładowo za tydzień jest szansa na jakiś spadek?
Jak sprawdzam ceny to robię to na incognito ale i tak pewnie wiedzą, że sprawdzam.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 9 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości