Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 22 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2
Autor Wiadomość
#21 PostWysłany: 22 Paź 2023 09:48 
Król Ż
Awatar użytkownika

Loty: 623
Kilometry: 1 368 902
1955845624 napisał(a):
@Rapapara zatem reasumując. Bilet wystawiony przez TK i na stocku 235 (Turkish Airlines). W takiej sytuacji zawsze bilet zmienia jego wystawca, lub - dalej - podmiot, który bilet jako ostatni zmodyfikował (czyli: jeżeli pierwszy raz dzieje się coś niestandardowego, idziesz do Turkisha; jeżeli Turkish przepisze np. na LOT i później LO odwoła, to już wtedy idziesz do LO, chociaż TK mógłby, ale i tak odeśle). Jeżeli chodzi o upgrade, są żelazne zasady "lotniczego honoru". Daliby, gdybyś był np. Star Alliance Gold, jednak jeżeli TK nie robi upów dla LO, to w dalszej kolejności LO niechętnie zrobi up dla biletu wystawionego przez TK - w imię honoru. Oni to przeliczają na kasę, ale także na "benefit dla pasażera". Lepiej wypłacić odszkodowanie i dać hotel niż zrobić up, bo potem przecież "każdy będzie chciał". Co innego, tak jak napisałem, gdybyś był tzw. lojalnym pasażerem.

Dla przykładu: mi ostatnio zrobili up do C w SK, bo przenieśli mi miejsce do tyłu samolotu, a ja specjalnie wybierałem emergency ze względu na większą przestrzeń; wzięli to pod uwagę, że lot prawie 3-godzinny i bez pytania "ponieważ jesteś u nas goldem, to zrobiliśmy Tobie i współpasażerce upgrade dla SAS Plus". Ale nie dalej jak miesiąc temu znajomi (2 osoby) lecieli Lufthansą z Nowego Jorku do Polski i tam okazało się, że jest overbooking. Prawie cała klasa Y+ (economy premium) była wolna i połowa biznesu - sprawdzałem. Ale nie dali upgrade, bo są "niebiescy", bez statusu. Woleli po 600EUR wypłacić + hotel niż dać upgrade do nawet tego premium economy - no i lot na następny dzień. Honorem się unieśli. Goldowi by dali. Na tym to polega (niestety dla zwykłego pasażera, a stety dla statusowego).
To najśmieszniejsze co dzisiaj przeczytacie w internecie.
8 ludzi lubi ten post.

Podróż życia 🌍 Dookoła świata 😎 Irlandia, Nowa Zelandia, Polinezja Francuska i Kalifornia za 5451 PLN 😱✈️ Podróż życia 🌍 Dookoła świata 😎 Irlandia, Nowa Zelandia, Polinezja Francuska i Kalifornia za 5451 PLN 😱✈️
Egipt kusi luksusem i wysokimi temperaturami 🌊🏖️ Tydzień w 4* hotelu z all inclusive przy plaży za 2699 PLN ☀️ Egipt kusi luksusem i wysokimi temperaturami 🌊🏖️ Tydzień w 4* hotelu z all inclusive przy plaży za 2699 PLN ☀️
#22 PostWysłany: 22 Paź 2023 11:23 

Dobra. No to final byl taki w domu zjawiłem się "tylko" 12h po czasie.
Majac ten IST-WAW kupiłem sobie pociąg tak że miałem godzinę aby się ogarnąć z Okęcia na dworzec Zachodni. Ale sam start opóźnił się o 30min, do tego jeszcze mgła opóźniła ladowanie i pociag sobie pojechał. No i na tym rejsie zaczęło się dziać coś dziwnie uprzejmego, typu np przytrzymanie samolotu i ogólnie będziesz pan zadowolony. Bylo tez kilka innym osób którym uciekały przesiadki. Finalnie poleciałem do KRK, i dalej do KTW taryfą na koszt przewoźnika.

Hmm. No powiedzmy ze doceniam, ale gdyby na infolinii nie byly tak uparte babki to by do tego bajzlu nie doszło. Mieli kila szans żeby mnie zabrać bez psucia siatki.

Na marginesie. Ten mój skasowany LO138 wykoleił się bo mieli na pokładzie jakąś akcje medyczną i nie byli wstanie uzupelnić jakiegoś wyposażenia bez którego nie mogą lecieć...
 Profil Relacje PM off
h3rlitz lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 22 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości