Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 3 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 31 Sie 2025 10:32 
Awatar użytkownika

Loty: 968
Kilometry: 2 123 334
HON fly4free
Być może park zasługuje na osobny wątek.

Do parku można dostać się tylko łodzią. Dojeżdża się do parkingu Pavona. Ja parkowałem tu https://pavonatortuguero.com/pavona-parking/ i zarezerwowałem parking i łódkę online. Było po 15$ doba, teraz już widzę po 20$. To ten parking najbliżej łódek, ale jest też inny i może warto dojechać na przypał i znaleźć na miejscu coś taniej, a łódkę zorganizować przez hotel.
Łódka to było 8$ OW i płynie się 45-60 minut. Przy przystani jest też prosta restauracja, sklep i darmowy internet ze starlinka.

Łódka podwozi pod przystań hotelu. Ja spałem w Casa Marbella i całkiem polecam. 5-osobowy pokój za 70$ z klimą i ze śniadaniem. Organizują też sami wycieczki, które mogą być tańsze niż te na mieście. Miasteczko to jedna główna ulica ze sklepami i restauracjami. W knajpach posiłki od 10$ za jakiś makaron, ale można tanio złapać jakieś fast foody (smażony kurczak).

Wybraliśmy się na 4 atrakcje i jak ktoś to sprytnie zorganizuje to nawet da się obskoczyć w ciągu doby.

1. nocny spacer po dżungli - to właściwie kawałek lasu zaraz przy wiosce. Koszt 25$. Zaczyna się po zmroku, po 18.
2. podglądanie żółwi składających jaja. 30-35$. Nie wolno brać żadnej elektroniki. Wyciągniesz telefon i cała grupa wylatuje. Trwa to 2h, ale większość czeka się na znak aby móc pójść na plażę i zobaczyć. Samo oglądanie to kilka minut. Generalnie nie znają godziny startu, bo to zależy od parkowych rangerów, ale da się zrobić punkt 1 i 2 jednego wieczoru, tak jak ja.
3. poranna łódka na rozlewiska i podglądanie zwierzaków. O 6 rano już odpływa. Ta z hotelu ma silnik elektryczny, ale dużo jest innych grup na kajakach czy łódkach z wiosłami/pagajami.
4. dzienny spacer po dżungli. Wraca się z łódki na śniadanie i rusza o 10. Idzie się do innej części lasu niż ten nocny. W pakiecie hotelowym punkt 3 i 4 to 35$.

Na atrakcję 3 i 4 trzeba kupić bilet do parku online (przez sinac), a na atrakcje 1 i 2 nie trzeba.

Nocny spacer. Widzieliśmy kilka leniwców.

Image

Image

Gniazdo dzikich os:

Image

Pająk Cupiennius getazi, jadowity, broniący jaja.

Image

Trochę jaszczurek, różnych insektów, którym bardzo ciężko jest zrobić zdjęcia w tych warunkach.

Image

hełmogwan:

Image

Kinkażu żółty - bardzo rzadki, przewodnik mówił, że tylko raz go widział.

Image

Żółwi z oczywistych powodów nie pokażę.

Poranny rejs to przede wszystkim ptaki, trochę kajmanów, gdzieś wysoko leniwiec i małpki.

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Dzienny spacer po dżungli to żabki, jaszczurki, małpy i ptaki. Leniwiec też gdzieś był, ale nie dało się zrobić sensownego zdjęcia.

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Udało nam się jeszcze zobaczyć kameleona na powrocie łódką na parking.

Ogólnie bardzo trudne warunki do fotografowania. Telefon i zdjęcia z niego można sobie wsadzić do.... kieszeni. Najlepiej mieć 100-400 i dobre makro. Do tego full-frame by zredukować ziarno na wysokim ISO. Ja pomimo sprzętu ze średniej półki nie byłem w stanie przeskoczyć pewnych rzeczy i technicznie sporo zdjęć słabo wyszło.
7 ludzi lubi ten post.

Rendez-vous w Paryżu ♥️🍷 Zbiór lotów do francuskiej stolicy od 168 PLN 🇫🇷🥐 Rendez-vous w Paryżu ♥️🍷 Zbiór lotów do francuskiej stolicy od 168 PLN 🇫🇷🥐
Greckie wczasy z parkiem wodnym 🏊‍♂️🌊 Tydzień all inclusive na Zakintos za 2704 PLN Greckie wczasy z parkiem wodnym 🏊‍♂️🌊 Tydzień all inclusive na Zakintos za 2704 PLN
#2 PostWysłany: 31 Sie 2025 12:50 

srebrny
Ładnych parę lat temu nocowaliśmy w Cariari w Vista de Tortuguero. (https://maps.app.goo.gl/RKqmAZmHXMbUrpnt8)

Było dosyć tanio a przyzwoicie. Pozwolili nam zostawić za darmo auto na chyba 3-4 dni.
Stamtąd rano lokalny autobus do La Pavona i łódka do Toruguero.

Jeśli chodzi o nocleg to ja za to polecam Cabinas balcon del Mar. Na samym końcu wioski, więc cisza i spokój. Hamaki prawie na samej plaży. W covidzie to jakoś 20$ za pok. 2os. było.
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 31 Sie 2025 20:17 

HON fly4free
Jedna, ale ważna korekta : do T można dostać się także samolotem, co dla avgeeków jest dużą atrakcją, bo loty ze stolicy oraz z Limon obsługują Cessny lub inne podobnie małe samoloty. Dekadę temu latał Nature Air i przelot z SJO kosztował grosze rzędu 15$ - była to super przygoda i oczywiście dużo szybciej i wygodniej niż samochodem + łódką.

Obecnie lata SANSA - niestety ceny dostosowały się już do ogólnego trendu w Kostaryce więc dziś bilety są po jakieś 110-120$.

No i inny efekt komercjalizacji: pamiętam, że na nocny spacer po lesie zabierali właściciele kwater za free w ramach noclegu. Teraz jak widać 25$ za tę przyjemność ;-)
 Profil Relacje PM off
cart lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 3 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość