Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 134 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 3, 4, 5, 6, 7
Autor Wiadomość
#121 PostWysłany: 23 Lut 2026 17:02 

niebieski
Cytuj:
Gdyby państwo było upadłe to nie zabiłoby szefa największego gangu…

Nie to czysta logika, oczywiście możesz mieć inne zdanie. Osamy jednak do tematu Meksyku nie wprowadzałbym.

Wedle informacji m.in. z powyżej zamieszczonych linków ranny gangster zmarł w czasie transportu do więzienia w CDMX. Spekulacje są takie, że mógłby zbyt dużo powiedzieć o politykach. Amerykanie woleliby raczej żywego bossa.
 Profil Relacje PM off  

Loty Etihad Airways do Singapuru z Warszawy od 2556 PLN ✈️🧳 Oferta first minute Loty Etihad Airways do Singapuru z Warszawy od 2556 PLN ✈️🧳 Oferta first minute
Wakacje w sercu południowej Transylwanii 🦇🏰 Wycieczka już od 497 PLN ✈️🛌 Wakacje w sercu południowej Transylwanii 🦇🏰 Wycieczka już od 497 PLN ✈️🛌
#122 PostWysłany: 23 Lut 2026 17:03 

niebieski
Cytuj:
Gdyby państwo było upadłe to nie zabiłoby szefa największego gangu. To jest właśnie przejaw działania państwa mimo ogromnych problemów z przestępczością zorganizowaną.

Sorry, ale ja jestem innego zdania- zabicie jakiegoś bossa to niby sukces, ale nie rozwiązuje kluczowego problemu- istnienia gangów i ciągłego ich rośnięcia w siłę. To już nie są nawet gangi a zwykłe paramilitarne oddziały. Taki "sukces" osiągnęli kolejni prezydenci i władze Meksyku.
 Profil Relacje PM off  

#123 PostWysłany: 23 Lut 2026 17:18 

niebieski
Jeśli zabicie szefa największego kartelu i kilku bliskich współpracowników nie jest sukcesem, to co nim jest? Czy raczej mogłoby być? Ale tak stąpając po ziemi i w realiach meksykańskich.
 Profil Relacje PM off  

#124 PostWysłany: 23 Lut 2026 17:21 

niebieski
Zapewnienie całkowitego bezpieczeństwa mieszkańcom Meksyku. Żeby nie znajdowano kilkunastu/dziesięciu ciał w przydrożnych rowach z obciętymi głowami. Wtedy państwo funkcjonuje i nie jest upadłe. Warto wspomnieć , że sytuacja się nie polepsza a pogarsza. Dość wspomnieć jakie wyposażenie mają te gangusy. Na stoisku z tacosami tego nie kupują. A jak to zrobić to nie jest pytanie do mnie a do wybranych władz.
 Profil Relacje PM off  

#125 PostWysłany: 23 Lut 2026 18:39 

niebieski
@bigosm
Czy w takim razie wg. Ciebie USA też są państwem upadłym? Trochę dużo ludzi tam ginie w strzelaninach, i to raczej nie od zakopanej strzelby po powstańcach:
https://massshootingtracker.site/
 Profil Relacje PM off  

#126 PostWysłany: 23 Lut 2026 18:59 

niebieski
bigosm napisał(a):
Zapewnienie całkowitego bezpieczeństwa mieszkańcom Meksyku. Żeby nie znajdowano kilkunastu/dziesięciu ciał w przydrożnych rowach z obciętymi głowami. Wtedy państwo funkcjonuje i nie jest upadłe. Warto wspomnieć , że sytuacja się nie polepsza a pogarsza. Dość wspomnieć jakie wyposażenie mają te gangusy. Na stoisku z tacosami tego nie kupują. A jak to zrobić to nie jest pytanie do mnie a do wybranych władz.

Bardzo cenię takie pryncypialne podejście i w pełni zgadzam się z życzeniami w nim zawartymi. Nazywam to pozytywną naiwnością i bez podtekstów, zdecydowanie cenię. Natomiast wniosek o upadłości państwa jest mocno na wyrost. Rzecz jasna, na początek warto by zdefiniować, co uważamy za państwo upadłe, jakie są kryteria, itp. Są zapewne różne definicje failed state, niektóre pewnie dopuszczają swobodę interpretacji, ale nie wiem czy o to chodzi. Weźmy np. taką definicję
https://www.britannica.com/topic/failed-state

W mojej interpretacji Meksykowi daleko do Somalii sprzed kilkunastu lat czy Afganistanowi pod rządami Talibów. Co gorsza, nie sądzę, żeby sytuacja polepszyła się w najbliższej przyszłości. Natomiast duży plus, że rząd i służby meksykańskie wciąż działają, czego przykładem jest schwytanie szefa największego kartelu. Możesz to bagatelizować, ale fakt jest faktem.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#127 PostWysłany: 23 Lut 2026 20:01 
Awatar użytkownika

złoty
@bigosm Warto jednak pamiętać, że "państwo upadłe" to - było, nie było - termin politologiczny, który nijak się ma do Meksyku.

To powiedziawszy, proponowałbym, byśmy jednak na forum podróżniczym ograniczali się do krótkich, konkretnych informacji związanych z bezpieczeństwem podróży, a nie rozwijali ogólnych dyskusji. A @mod zachęcam w związku z tym do wyczyszczenia tego wątku, z moim postem włącznie.
2 ludzi lubi ten post.

#128 PostWysłany: 23 Lut 2026 20:23 
Awatar użytkownika

Loty: 763
Kilometry: 1 119 474
HON fly4free
Postulowałem to już o 11:07.
Jeśli Moderacja nie chce to może gatki
"co to jest państwo upadłe?"

a po jakimś czasie i tak ktoś to skasuje
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#129 PostWysłany: 23 Lut 2026 21:02 

niebieski
Przesadzacie z tym kasowaniem. Coraz mniej jest tu osób, którym chce się napisać więcej niż dwa równoważniki zdań, wywalanie postów raczej nie skłania do większego zaangażowania. Każda dyskusja jest w cenie.

Wiele lat temu pierwszy raz pojechałem do Meksyku, potem była długa przerwa. Między innymi przez doniesienia prasowe o rosnącej przestępczości. Media mają to do siebie, że sprzedają się te bardziej dramatyczne informacje. Może warto poczytać czasem te trochę bardziej wyważone opinie.
 Profil Relacje PM off
4 ludzi lubi ten post.

#130 PostWysłany: 23 Lut 2026 21:07 

niebieski
Cytuj:
Bardzo cenię takie pryncypialne podejście i w pełni zgadzam się z życzeniami w nim zawartymi. Nazywam to pozytywną naiwnością i bez podtekstów, zdecydowanie cenię. Natomiast wniosek o upadłości państwa jest mocno na wyrost. Rzecz jasna, na początek warto by zdefiniować, co uważamy za państwo upadłe, jakie są kryteria, itp. Są zapewne różne definicje failed state, niektóre pewnie dopuszczają swobodę interpretacji, ale nie wiem czy o to chodzi. Weźmy np. taką definicję
https://www.britannica.com/topic/failed-state

Dobrze; precyzuję swoją wypowiedź: UPADŁE jeśli chodzi o zapewnienie bezpieczeństwa obywateli. UPADŁE także jeśli chodzi o władzę i administrację na szczeblu lokalnym. Bo na prowincji od dawna w Meksyku rządzą de facto kartele i skorumpowane z nimi lokalne władze. Państwa w państwie.

Cytuj:
W mojej interpretacji Meksykowi daleko do Somalii sprzed kilkunastu lat czy Afganistanowi pod rządami Talibów. Co gorsza, nie sądzę, żeby sytuacja polepszyła się w najbliższej przyszłości. Natomiast duży plus, że rząd i służby meksykańskie wciąż działają, czego przykładem jest schwytanie szefa największego kartelu. Możesz to bagatelizować, ale fakt jest faktem.

Jak wyżej. Ok - działają , ale co z tych działań wynika? Jakie są efekty? Państwo wygrywa wojnę z kartelami?

Cytuj:
Czy w takim razie wg. Ciebie USA też są państwem upadłym? Trochę dużo ludzi tam ginie w strzelaninach, i to raczej nie od zakopanej strzelby po powstańcach:
https://massshootingtracker.site/

Nie chciałbym porównywać strzelanin do ciągłego terroru uzbrojonych i rządzących często na prowincji zbrojnych band, które mało posłusznym obcinają głowy i zostawiają w rowie...
 Profil Relacje PM off  

#131 PostWysłany: 24 Lut 2026 00:30 

niebieski
Duże uogólnienia. Są w Meksyku miejsca, w znaczeniu np. nieduże miasta, gdzie nikt obcy się nie zapuszcza. Znam takie przykłady z opowiadań, dziewczyna z CDMX nie odwiedza swojej rodziny w sąsiednim stanie Morelos. Boi się pojechać tam swoim, pewnie nienajgorszym autem, domyślam się, że chodzi też o bezpieczeństwo jej rodziny. Mógłbym przytoczyć sporo podobnych opowieści. Była firma żony (w sensie że tam pracowała) miała/ma tam swój oddział, żona z nimi współpracowała, więc sporo spotkań towarzyskich zaliczyła. Tylko że to jest ogromny kraj. To tak jakby powiedzieć, że na Markowskiej w Warszawie sprzedają w bramach pewne substancje, więc Polska to kraj dilerów.

Nie bagatelizuję kwestii bezpieczeństwa w Meksyku, równie daleko jestem od wszelkich uogólnień. W sumie to nie o tym wywiązała się dyskusja. Zlikwidowanie szefostwa wielkiego kartelu jest pozytywnym faktem mimo wywołanych tym zamieszek. Najlepiej gdyby poszły za tym kolejne, realne działania władz. Nie sądzę też, żeby nagle gwałtownie pogorszyła się sytuacja z bezpieczeństwem dla odwiedzających ten kraj. Mimo obrazków w mediach.
 Profil Relacje PM off  

#132 PostWysłany: 24 Lut 2026 01:13 

niebieski
bigosm napisał(a):

Dobrze; precyzuję swoją wypowiedź: UPADŁE jeśli chodzi o zapewnienie bezpieczeństwa obywateli. UPADŁE także jeśli chodzi o władzę i administrację na szczeblu lokalnym.

Nie chciałbym porównywać strzelanin do ciągłego terroru uzbrojonych i rządzących często na prowincji zbrojnych band, które mało posłusznym obcinają głowy i zostawiają w rowie...

Piszesz o zapewnianiu bezpieczeństwa obywatelom. Czy takie bezpieczeństwo od strzelanin w szkole czy na ulicy, to inne bezpieczeństwo niż od gangusów? Człowiek bez głowy w rowie w Meksyku jest mniej, czy bardziej człowiekiem, od nastolatka zastrzelonego w szkole?
 Profil Relacje PM off  

#133 PostWysłany: 24 Lut 2026 06:15 

niebieski
Wracam właśnie z Meksyku. Teraz jestem na lotnisku w Stambule. Wczoraj jeszcze łaziłem po Ciudad de Mexico. W stolicy spokój normalnie wszystko funkcjonuje. Tłumy na ulicach, w pobliżu lotniska ogromna fiesta z tańcami. Może trochę więcej policji. Na lotnisku odwołane są tylko lokalne loty do Puerto Vallarta. Reszta normalnie lata.

Przedwczoraj ostatnie dni z prawie miesięcznego wyjazdu spędziłem właśnie w stanie Morales odwiedzając nie tylko dużą Cuernavace, ale również sąsiednie mniejsze miejscowości. Poruszałem się lokalną komunikacja działającą całkiem sprawnie.

Wszędzie luz i wrażenie, że jest bezpiecznie. Podkreślam, że to jest tylko wrażenie. Meksyk jest krajem niebezpiecznym. W Cuernavace np. przypomina o tym ściana na budynku sądu stanowego , na którym zawieszono dziesiątki jeśli nie setki fotografii ofiar karteli narkotykowych z ostatnich lat - zbrodni popełnionych w tym stanie.

Jednak trzeba mieć też na uwadze, że doniesienia dziennikarskie często wyolbrzymiają to co się w rzeczywistości dzieje.
 Profil Relacje PM off
6 ludzi lubi ten post.
rw30 uważa post za pomocny.

#134 PostWysłany: 25 Lut 2026 16:50 
Awatar użytkownika

platynowy
Dziś u Rosiaka o sytuacji w Meksyku:

https://raportostanieswiata.pl/odcinki/ ... tego-2026/
 Profil Relacje PM off
rw30 lubi ten post.
Zeus uważa post za pomocny.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 134 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 3, 4, 5, 6, 7

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość