Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 117 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6
Autor Wiadomość
#101 PostWysłany: 24 Cze 2019 23:08 

Loty: 1083
Kilometry: 1 070 970
platynowy
mlae napisał(a):
Tulum na kilka dni koniecznie

- nie bardzo wiem, po co. Ruiny tamże są warte zobaczenie i na tym koniec. Reszta to takie Mielno w lipcu - uciekać jak najszybciej.
Bacalar 100 razy lepsze i przyjemniesze.
tropikey lubi ten post.

Portugalia w pigułce za 518 PLN 🇵🇹 Lizbona, Azory i Porto w jednej podróży ✈️ Portugalia w pigułce za 518 PLN 🇵🇹 Lizbona, Azory i Porto w jednej podróży ✈️
Ponad 2500 odwołanych lotów w weekend i tysiące opóźnień, a to tylko początek! Nadchodzi lotniczy chaos za oceanem Ponad 2500 odwołanych lotów w weekend i tysiące opóźnień, a to tylko początek! Nadchodzi lotniczy chaos za oceanem
#102 PostWysłany: 25 Cze 2019 00:37 

@Sudoku bo z tego co czytalam fajna plaza jak sie chce uniknac Cancun i Playa del Carmen plus chcemy nurkowac w Akumal
btw ma ktos jakies inne miejsce do nurkowania do polecenia?

edit
wlasnie sobie uswiadomilam jaki tam aktualnie jest problem z wodorostami wiec chyba musimy zmienic troche plan
byl ktos na riwierze podczas wysypu wodorostow?
 Profil Relacje PM off  

#103 PostWysłany: 25 Cze 2019 08:46 
Awatar użytkownika

platynowy
Niestety, problem wodorostów stał się tam już chyba permanentny. Na szczęście udało się nam o tyle, że główna "fala uderzeniowa" wcześniej minęła, ale i tak było je nadal widać. Na plażach w miejscowosciach turystycznych jest to sprzątane, ale sporo zależy od sprawności wywozu, bo gdy za długo leżą, to gniją i śmierdzą. W Akumal było pod tym względem bardzo dobrze.
Gdybyście uderzali na południe Jukatanu, to polecam jeszcze Mahahual, a najlepiej Punta Placer i Mayan Beach Garden. Chill out pełną gębą :)
Możecie to połączyć z Bacalar i mniej znanymi ruinami, np. Chacchoben.

Wysłane z mojego CLT-L29 przy użyciu Tapatalka
 Profil Relacje PM off
mlae uważa post za pomocny.

#104 PostWysłany: 27 Cze 2019 05:13 

tropikey napisał(a):
Niestety, problem wodorostów stał się tam już chyba permanentny. Na szczęście udało się nam o tyle, że główna "fala uderzeniowa" wcześniej minęła, ale i tak było je nadal widać. Na plażach w miejscowosciach turystycznych jest to sprzątane, ale sporo zależy od sprawności wywozu, bo gdy za długo leżą, to gniją i śmierdzą. W Akumal było pod tym względem bardzo dobrze.
Gdybyście uderzali na południe Jukatanu, to polecam jeszcze Mahahual, a najlepiej Punta Placer i Mayan Beach Garden. Chill out pełną gębą :)
Możecie to połączyć z Bacalar i mniej znanymi ruinami, np. Chacchoben.

Na Mahahual tez patrzylam :) dzieki, obczaje!
A jak jest na polnocy? Bo mysle teraz tez o plazach na polnoc od Meridy
 Profil Relacje PM off  

#105 PostWysłany: 27 Cze 2019 22:01 

niebieski
Pomyśl o nurkowaniu w cenote. Doświadczenie przednie, w odróżnieniu od morza, które generalne d. nie urywa, jak to się mawia. Oczywiście wszystko zależy od oczekiwań i tego, z czym porównujesz.
Nurkowanie w jaskini jest po prostu zarąbiste :D Będziesz wspominał.
 Profil Relacje PM off

#106 PostWysłany: 29 Cze 2019 20:26 

j_a napisał(a):
Pomyśl o nurkowaniu w cenote. Doświadczenie przednie, w odróżnieniu od morza, które generalne d. nie urywa, jak to się mawia. Oczywiście wszystko zależy od oczekiwań i tego, z czym porównujesz.
Nurkowanie w jaskini jest po prostu zarąbiste :D Będziesz wspominał.

Wspominala ;)
A mozna w cenocie nurkowac majac tylko OW? Bo mamy za soba kurs OW na Bali, Manta Point (Nusa Penida), nurkowania na Komodo i dwa nury w zachodniej Australii, lacznie 16 nurkowan

Chcielismy nurkowac teraz w Kostaryce, ale nie wyglada to bardzo zachecajaco, wiec zaczelismy myslec o okolicach Akumal
Nurkowales tam?
 Profil Relacje PM off  

#107 PostWysłany: 29 Cze 2019 20:45 
Awatar użytkownika

platynowy
W okolicach Akumal nie ma raczej nic nadzwyczajnego dla nurków. Wystarczy maska, fajka i płetwy. Co innego Banco Chinchorro (ponoć).
Co do nurkowania w cenotach, zajrzyj do tego wątku:

najlepsze-miejsca-nurkowe-na-swiecie,135,119955&p=1145349

O takim nurkowaniu pisał @grucha06. Pewnie możesz go podpytać.

Profil Relacje PM off

#108 PostWysłany: 29 Cze 2019 21:29 

@tropikey dzieki!
btw myslisz ze w polecanym przez Ciebie hotelu (Mayan Beach Garden Inn) plaza bedzie ogarnieta? bo akurat na poludniu polwyspu jest aktualnie gorzej niz na polnocy pod wzgledem wodorostow
 Profil Relacje PM off  

#109 PostWysłany: 29 Cze 2019 21:44 
Awatar użytkownika

platynowy
Cholera wie... Napisz może do nich. Ken i Marcia (właściciele) odpisują dość sprawnie i myślę, że nie będą ściemniać. Tam jest tak, że właściciele posesji przy plaży sami sprzątają, ale jeśli faktycznie jest teraz jakiś nawał wodnego zielska (a raczej "brązowstwa" :D), to niewykluczone, że nie nadążają.

Profil Relacje PM off

#110 PostWysłany: 30 Cze 2019 08:50 

niebieski
@mlae
Myślę, że podstawy spokojnie wystarczą to rekreacyjnego nurka. Trzeba znaleźć niezbyt wymagającą cenote, są też różne trasy, przecież nie każą zaraz przeciskać się przez szczeliny ;)
Nie mam dużego doświadczenia w nurkowaniu w morzu w tej okolicy, bo i nie zachwyciły mnie jakoś szczególnie te miejsca (więcej dzieje się na lądzie, a czas...wiadomo). Myślę, że po Komodo będziesz podobnego zdania 8-)
 Profil Relacje PM off

#111 PostWysłany: 04 Lip 2019 18:35 

@tropikey thx, tak zrobie :)

@j_a no po Komodo to sie boje, ze nas wiekszosc miejsc rozczaruje ;)
 Profil Relacje PM off  

#112 PostWysłany: 11 Lip 2019 16:55 
Awatar użytkownika

srebrny
@mlae co to nurkowania w cenotach to przede wszystkim szukaj tych bardziej 'otwartych', dobry przykład Banco Chinchorro dał @tropikey.
Te bardziej zamknięte a'la il kil nie nadają się ze względu na słaby dostęp do światła. Próbowałem zanurkować w takiej, to metr pod wodą już egipskie ciemności ;)
 Profil Relacje PM off  

#113 PostWysłany: 11 Lip 2019 20:30 

niebieski
Mówimy o nurkowaniu z akwalungiem. Jest taki wynalazek jak latarka :D Wrażenia gwarantowane, szczególnie tam, gdzie nie ma światła z zewnątrz ;)
 Profil Relacje PM off  

#114 PostWysłany: 12 Lip 2019 09:33 
Awatar użytkownika

srebrny
No tak, z profesjonalnym sprzętem to co innego :)
 Profil Relacje PM off
j_a lubi ten post.

#115 PostWysłany: 12 Lip 2019 09:53 

niebieski
Sprzęt jest jak najbardziej amatorski w takich wypadkach. 8-) Zachęcam do spróbowania, zrobienia jakiegoś kursiku w wolnej chwili, bo jednak sporo ciekawych rzeczy można zobaczyć, głównie w morzu. Bez spinania się na wyniki sportowe czy kupno swojego sprzętu. Inny rodzaj turystyki po prostu :D nie taki znowu drogi czy niedostępny.
 Profil Relacje PM off  

#116 PostWysłany: 12 Lip 2019 20:54 

Jako, ze na prawie calym wybrzezu wywalilo wlasnie setki ton wodorostow to z bolem serca odpuszczamy Mahahual (zgodnie z rada @tropikey napisalam do wlascicieli i przyznali, ze jest dramat i maja nadzieje ze ich odwiedzimy kiedy indziej) :(
Teraz jestesmy w Meridzie, potem Valladolid, a na koniec Isla Mujeres bo tam glonow brak na cale szczescie, jest sezon na whale sharks plus znalezlismy dobre airbnb :)
A cenot doczekac sie nie moge :D
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#117 PostWysłany: 22 Lip 2019 18:35 

plywalismy z rekinami wielorybimi, to bylo niesamowite :D
plus nurkowalismy (tez Isla Mujeres) i musze przyznac, ze bylo super - tak wiec polecam nurkowanie tutaj! i jakby co mam namiary na bardzo dobrego instruktora:)
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 117 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość