Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 9 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 23 Sie 2022 10:32 

Czy ktoś już lądował na nowo otwartym lotnisku i podzieli się informacjami odnośnie przejazdu do centrum.

10 dni w Meksyku za 3805 PLN 🇲🇽 Loty do Cancun, transfery i 10 nocy na wyspie Cozumel ☀️🌴 10 dni w Meksyku za 3805 PLN 🇲🇽 Loty do Cancun, transfery i 10 nocy na wyspie Cozumel ☀️🌴
🚨 WOW 🚨 Tajlandia w sezonie za 1982 PLN 🔥😍 Loty do Krabi z Polski i hotel 🔥 🚨 WOW 🚨 Tajlandia w sezonie za 1982 PLN 🔥😍 Loty do Krabi z Polski i hotel 🔥
#2 PostWysłany: 27 Paź 2022 14:38 

Loty: 135
Kilometry: 361 889
Podepnę się pod post. Czy ktoś może wie jak dostać się z Teotihuacan na lotnisko Felipe Angeles?
Może jest jakiś bus? Ewentualnie Uberem? :)
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 27 Paź 2022 14:44 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Let me google that for you

https://mexico.as.com/mexico/2022/03/21 ... 93701.html
https://www.debate.com.mx/viajes/Estas- ... -0144.html

Ubera można samemu nawet sprawdzić
 Profil Relacje PM off
malazolza lubi ten post.
malazolza uważa post za pomocny.

#4 PostWysłany: 20 Lut 2024 12:38 
Awatar użytkownika

Loty: 192
Kilometry: 367 645
srebrny
Trochę odświeżę wątek.

Lotnisko AIFA, będące dotychczas wojskową bazą lotniczą Santa Lucia, po rozbudowie, to idealny przykład dla dyskusji o "zapchaniu" Okęcia i lotnisku RDO.
Dwa lata po oficjalnym otwarciu, lotnisko, które miało być odciążeniem dla zlokalizowanego blisko centrum i mocno obciążonego Benito Juarez (MEX), świeci pustkami.
"Międzynarodowość" lotniska ograniczona jest obecnie do kilku połączeń tygodniowo z miastami USA.
Próżno szukać tu szukać lotów zza Atlantyku czy Pacyfiku.
Da się odczuć "bezwładność", o ile kilka meksykańskich linii przeniosło tu kilka operacji dziennie, to pozostali dalej trzymają się mocno w MEX.

Odpowiadając na pytanie, czy istnieje połączenie autobusowe z Teotihuacan? Bezpośrednie, nie istnieje.

Generalnie, wcale nie jest łatwo dostać się na to lotnisko komunikacją zbiorową, również z centrum CDMX.
Mamy do wyboru kilka możliwości, raczej czasochłonnych (ponad 2h) i wymagających przesiadek:
Mexibus linia 1 z Mexiport Ciudad Azteca do Ojo de Agua, a później AIFA BUS.
AIFA BUS jeżdżą również z Real Granada oraz Puente de Fiero - więcej info tutaj:
https://www.aifa.aero/transporte.html#conectividad

Raz (słownie: jeden raz) dziennie jeździ również autobus z Terminal del Sur/del Norte linii Viva Aerobus:
https://www.vivaaerobus.com/en-us/viva- ... us#bus-mex
Ceny wg magazynu pokładowego VB:
Załącznik:
vivabus.jpg
vivabus.jpg [ 79.62 KiB | Obejrzany 920 razy ]

Zatem, o ile nie znajdujemy się gdzieś na północy metropolii, to jedynym sensownym rozwiązaniem wydaje się być DiDi/Uber.
Uwaga: ta opcja działa jedynie w drodze na lotnisko, będąc na lotnisku nie uda nam się raczej złapać i trzeba będzie skorzystać z oficjalnej taksówki.

Połączenie kolejowe ze stacją Buenavista jest wciąż w budowie. Gdy zostanie otwarte, czas dojazdu z centrum powinien wynieść 38 min.

Podsumowując: pomijając trudność/koszt/czas dojazdu, to na dzień obecny z punktu widzenia pasażera świetne lotnisko. Czyste, brak dużej ilości osób przekładający się na brak kolejek przy kontroli bezpieczeństwa, punktach gastronomicznych, czy do odprawy.

Załączniki:
1708422619145.jpg
1708422619145.jpg [ 118.29 KiB | Obejrzany 920 razy ]
1708422619138.jpg
1708422619138.jpg [ 206.58 KiB | Obejrzany 920 razy ]
1708422619123.jpg
1708422619123.jpg [ 227.05 KiB | Obejrzany 920 razy ]
Lądy i morza przemierzam, kulę ziemską z otwartym czołem. Polski mam paszport na sercu. Skąd, pytam, skąd go wziąłem? A wziąłem go z dumy i trudu, ze znoju codziennej pracy, ze stali, z żelaza, z węgla. A węgiel to koks, to antracyt.
 Profil Relacje PM off
6 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#5 PostWysłany: 07 Sie 2024 14:27 

Loty: 65
Kilometry: 117 291
Z nieba mi spadłeś z tymi informacjami! :D Coś mnie tknęło, żeby tu sprawdzić, czy tam się da dojechać. Już raz w Kairze skusiłam się na nowe lotnisko i to był błąd.
 Profil Relacje PM off
jimi lubi ten post.

#6 PostWysłany: 08 Sie 2024 10:08 
Awatar użytkownika

Loty: 192
Kilometry: 367 645
srebrny
Dzięki za podbicie, aż sprawdziłem jak się teraz sprawy mają. :D
Drobna aktualizacja
Wygląda na to, że trochę się tam przez ostatnie pół roku poprawiło z połączeniami (chyba że tylko sezonowo - na okres wakacyjny):
jedzie 9 vivabusów dziennie z Central del Norte i 4 z Central del Sur.
https://www.vivaaerobus.com/en-us/viva- ... us#bus-mex
Ponadto przybyło połączeń różnych przewoźników zarówno z terenu metropolii, jak i oddalonych miejscowości, jak Acapulco.
https://www.aifa.aero/transporte.html#conectividad

Nie wszystkie jednak są wyszukiwane przez googlemaps, trzeba sprawdzać bezpośrednio na stronie przewoźnika.
Lądy i morza przemierzam, kulę ziemską z otwartym czołem. Polski mam paszport na sercu. Skąd, pytam, skąd go wziąłem? A wziąłem go z dumy i trudu, ze znoju codziennej pracy, ze stali, z żelaza, z węgla. A węgiel to koks, to antracyt.
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 22 Lis 2024 10:27 

Obecnie jest bardzo dużo połączeń autobusowych do CDMX, jeżdżą zarówno Vivabus jak i ADO. Lądowałem około 19:30 i bez problemu na lotnisku kupiłem bilet na Vivabusa o 20:30.
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 18 Gru 2024 09:48 

Jak ja przyleciałem na lotnisko. nie było już znanych bezpośrednich połączeń. Wiec wsiedliśmy do jakiejś kolejki co jeździ co chwila pojechaliśmy kilka przystanków gdzie mieliśmy się przesiąść na autobus. Łatwo poznać bo duzo osób tam wysiadało i stamtąd zamówiłem Ubera do centrum.

#9 PostWysłany: 11 Sie 2025 18:20 
Redaktor F4F

Loty: 39
Kilometry: 33 222
Przygoda z tegorocznych wakacji: po kilku próbach udało się zamówić Ubera, jednak nie dane było nam odjechać: Gwardia Narodowa wyrosła spod ziemi, zawijają kierowcę :o ja zarówno przez stróżów prawa, jak i kierowcę zostałem potraktowany jak powietrze, otworzono mi jedynie bagażnik, żebym zabrał swoje rzeczy. Po kilku minutach bezcelowego oczekiwania i automatycznym anulowaniu przejazdu udałem się na busa.

Autobus Pegasso jadący w okolice El Angel na Reforma kosztował około 200$. Mimo widocznych kilku terminali płatniczych, stosownie do słów obsługi płatność możliwa jedynie meksykańską kartą. Uwierzyłem na słowo, pozostaję jednak sceptyczny; w trakcie zakupu bez pytania próbowali wcisnąć jeszcze ubezpieczenie podróżne, zatem ciężko ocenić, czy i z kartą była to prawda ;)
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 9 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość