Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 15 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 15 Paź 2025 22:15 

Moi Drodzy,
Czytam pełno artykułów i nie wiem jak mam to.ugryzc. 10 pełnych dni.. ląduje w Cancun.. I teraz nie wiem..ponieważ chcę zrobić wiele ale w 10 dni cud sie nie stanie.
Czy lepiej brać nocleg w różnych miejscach czy w jednym? Czy prosto z.lotniska jechać do Cancun czy Playa d.Carmen? Wolałabym spędy turystyczne ominąć...aczkolwiek pisalo,że jak już to bardziej meksykańska jest Playa de Carmen.
Lecę sama i nie będę mieć samochodu,więc zamierzam.przemieszczac sie autobusami albo collectivo.
Chciałabym na wyspy..dlatego nie wiem gdzie mam celować z noclegiem żeby ogarnąć to wszystko.
Wolałabym klimat swojski, mniej turystyczny spęd.dziekuje za wszystkie porady jak to ugryźć
Chciałam do Mexico city, ale niestety nie mam czasu
 Profil Relacje PM off  

Egipt kusi luksusem i wysokimi temperaturami 🌊🏖️ Tydzień w 4* hotelu z all inclusive przy plaży za 2699 PLN ☀️ Egipt kusi luksusem i wysokimi temperaturami 🌊🏖️ Tydzień w 4* hotelu z all inclusive przy plaży za 2699 PLN ☀️
Wyspa Afrodyty w doskonałym, słonecznym terminie ☀️😎 Loty i aparthotel przy plaży za 1199 PLN 🏖️ Wyspa Afrodyty w doskonałym, słonecznym terminie ☀️😎 Loty i aparthotel przy plaży za 1199 PLN 🏖️
#2 PostWysłany: 16 Paź 2025 06:26 

Loty: 209
Kilometry: 711 502
niebieski
Jesli chcesz zobaczyć popularne atrakcje płw. Jukatan, które przecież warto zobaczyć, to nie unikniesz spędów turystycznych: Chichen Itza, Coba, Tulum, Bacalar. Noclegi zaplanuj sensownie, np. przylot późno - nocleg w pobliżu. Nocleg w Cancun ewentualnie przed wylotem, zależnie od godziny lotu.
 Profil Relacje PM off
Niki lubi ten post.

#3 PostWysłany: 16 Paź 2025 07:29 
Awatar użytkownika

złoty
Nocleg w Cancun czy pdc ?, nie znam bardziej zatłoczonego miejsca w Meksyku niż pdc więc z takim rozeznaniem lepiej zostać w domu, sorry, busami jak najbardziej da się wszędzie dojechać od Valladolid po Tulum, proponuję tylko wziąć się za poważne zgłębienie tematu, dla jednej osoby myślę, że wycieczki z lokalnych bp będą lepszym rozwiązaniem, bo często trudno dostać się do atrakcji lokalnym busem
 Profil Relacje PM off
jaszon lubi ten post.

#4 PostWysłany: 16 Paź 2025 08:39 

-- 16 Paź 2025 07:37 --

Obstawiam że Cancun i.Playa de Carmen to beda miejsca turystyczne, ale no mając 10 dni chciałabym wybrać w miarę ok miejscówkę. Nie interesują mnie resorty, wolałabym bardziej lokalne klimaty...dlatego pytam czy Carmen lepiej czy Cancun? Mając 10 dni na miejscu być może nie ma sensu aż tak zmieniać co dwa trzy dni noclegu. Czy może własnie warto?
W Kolumbii byłam miesiąc, więc miałam na to czas i tam nie było aż tak turystycznie. Tu, zdaje sobie sprawę,że pewnie będzie, ale trudno.
Moje pytanie tyczy sie tego która z tych miejscowości jest lepsza..pod względem wypadowym..żeby na wyspy pojechać itp.
Może kilka dni na Holbox zrobić? Warto?
Co Twoim zdaniem to must na 10 dni?

-- 16 Paź 2025 07:39 --

Przemm napisał(a):
Jesli chcesz zobaczyć popularne atrakcje płw. Jukatan, które przecież warto zobaczyć, to nie unikniesz spędów turystycznych: Chichen Itza, Coba, Tulum, Bacalar. Noclegi zaplanuj sensownie, np. przylot późno - nocleg w pobliżu. Nocleg w Cancun ewentualnie przed wylotem, zależnie od godziny lotu.

Tak, zdaje sobie sprawę z tego. Dodatkowo 10 dni na.miejscu ogranicza a człowiek i chce zobaczyć coz i wypocząć, czasem niekoniecznie ganiać z wywalonym językiem.
Czy lepiej usadowić sie w jednym miejscu i robić wycieczki czy jednak polecasz dwa dni w Playa? Potem przenieść się?
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 16 Paź 2025 09:47 

Na początek proponowałbym przejazd autobusem (np. ADO) z lotniska od razu do Tulum.
Samo miasto jest ciekawe i spokojne. Byłaby to też dobra baza wypadowa do popływania z żółwiami w Akumal lub podjechania do strefy archeologicznej Coba.
Potem kierunek Valladolid, stąd można ogarnąć Chichen Iza, kilka cenot i może Rio Lagartos.
Bez samochodu wiele rzeczy ominiesz, to ograniczy Twoje wybory zwiedzania.
Na pewno ująłbym w planie Isla Mujeres.
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 16 Paź 2025 10:28 

Pytanie na czym czy Ci tak najbardziej zależy? Bo w 10 dni bez samochodu to wydaje mi się, że trzeba dokonać ostrej selekcji.

Canun i Tulum są mega turystyczne, wybrzeże jest obstawione hotelami/apartamentowcami. Tam raczej spokojnie nie będzie. W PDC nie byliśmy więc się nie wypowiem.

Mniej turystycznie jest podobno na zachodzie od strony Zatoki Meksykańskiej. Z mniej turystycznych "ruin" to poleciłabym Uxmal jako alterntywę dla Chichen Itza. Można tam zrobić wypad z Meridy, która według niektórych ma fajny klimat. Z takich bardziej lokalnych miejscówek to podobało nam się w Izamal. Alternatywą dla zatłoczonych nadmorskich kurortów może być Bacalar.
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 16 Paź 2025 11:41 

HON fly4free
Jak już niektórzy wspomnieli, podziel sobie te czas na mniej więcej dwa/trzy miejsca jako bazy wypadowe do okolic: polecam zwłaszcza Valladolid, samo miasteczko ma swój urok a w pobliżu wiele cenot, kilka fajnych stanowisk archeologicznych, w tym zdecydowanie mniej popularnych jak np. Ek Balam itp.
Jak nie masz samochodu możesz dogadać się z lokalnym kierowcą na cały dzień albo dołączyć się do kogoś napotkanego w hotelu zwiedzającego okolicę.
Między większymi miasteczkami bez problemu funkcjonuje sprawna komunikacja publiczna.
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 16 Paź 2025 16:35 
Awatar użytkownika

Loty: 113
Kilometry: 364 113
Jak na tylko tyle dni chcesz cokolwiek ugryźć Jukatanu to proponuję pojechać (wsiąść hotel) od razu do Playa del Carmen względnie lepszy będzie na rozjazdy / dojazdy Tulum. Osobiście rezydowałem w tym pierwszym aby mieć plaże i zarazem stacje przewoźników pod nosem a jeździłem po Jukatanie albo autobusami ADO albo busami. Wyspy? koło Playa masz Cozumel - osobiście nie wybierałem się bo średnio mnie interesowała a masz kilka? promów na dzień. Jeszcze jedna sprawa - jak już pisałem siedziałem w Playa ale pokaźną cześć miasta zwiedziłem pieszo czy podczas przesiadek - to nie tak że jak jakieś miasto jest mega turystyczne to tyczy całego obszaru. Także można poczuć bardziej lokalną społeczność, wystarczy wybyć na obrzeża miasta czy części nie turystyczne (brak hoteli etc).
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 16 Paź 2025 16:44 

Loty: 209
Kilometry: 711 502
niebieski
Niki napisał(a):
Co Twoim zdaniem to must na 10 dni?

Playa del Carmen oglądałem jedynie z okna samochodu i wyglądało jak jeden wielki kurort z wieloma hotelami. Gdy Byłem w Meksyku to bazowałem w okolicy Akumal skąd niedaleko do Tulum. A największe wrażenie zrobiła na mnie laguna Bacalar oraz cenote - widziałem trzy, z czego jedną zakrytą a w jednej, odkrytej, pływałem z maską - głębia cenote robi wrażenie. Valladolid to miło wyglądające miasteczko i jest to stały punkt na trasie autobusów z turystami. Jest tam plac-park i katedra oraz przyległe uliczki z niskimi kolorowymi kamieniczkami. Niby nic nadzwyczajnego ale po drodze do Chichen Itza warto wstąpić.
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 17 Paź 2025 18:02 

niebieski
Cytuj:
Czy prosto z.lotniska jechać do Cancun czy Playa d.Carmen? Wolałabym spędy turystyczne ominąć

Oba te miejsca to turystyczna masakra. Różnią się tylko skalą, więc jeśli musisz dokonać pomiędzy nimi wyboru to oczywiście Playa del Carmen jest lepszą opcją (tutaj przynajmniej nie będziesz zastanawiała się gdzie jest morze :D ).

Jeśli chcesz coś zobaczyć i "posmakować meksykańskich klimatów" to - jak inni wcześniej radzili - jedź do niezbyt odległego Valladolid na 2 - 3 noce. Po drodze zatrzymaj się na 3-4 godziny na zwiedzanie majańskich ruin w Coba (warto). Valladolid to miłe miasteczko, oczywiście także pełne turystów, ale jednak warte zobaczenia. Stąd jest blisko do Chichen Itza. Ten archeologiczny park zbiera dużo bardzo krytycznych uwag, głównie z powodu turystycznego tłoku, niemniej jest wart zobaczenia (jeśli interesuje cię kultura Majów - to pierwsza liga zabytków). Jedna rada - trzeba tam przyjechać maksymalnie wcześnie, najlepiej w godzinie otwarcia parku. Ja w ogóle nocowałem we wsi Piste paręset metrów od wejścia do Chchen Itza i rano o 8 jak pierwszy stawiłem się przy kasie wejściowej. Przez mniej więcej dwie pierwsze godziny miałem spory luksus zwiedzania z minimalną liczbą turystów. Dopiero ok. 10 przyjechały niezliczone autokary z wybrzeża i trzeba było uciekać... :D

I co dalej po Valladolid? Wcześnie padła propozycja Rio Lagartos na wybrzeżu na północ od Valladolid (mniej więcej 2 godziny busem). To rybacko-turystyczna wioska. Całkiem miła i spokojna miejscówka bez turystycznego spędu. Można tutaj się wyciszyć i odpocząć. Jednak ma swoje wady - w samej wiosce z obszernym portem rybackim nie ma plaży. Jest po drugiej stronie laguny, Trzeba do niej dopłynąć łodzią. Z Rio Lagartos można robić także morskie wycieczki łodzią aby w rezerwacie oglądać flamingi i słynne Los Colorados – niewielkie akweny solankowe przybierające różne odcienie różu, czerwienie i fioletu. W pobliżu wioski (właściwie na jej skraju) jest też niewielki park gdzie można zobaczy aligatory.

I nic więcej mi do głowy nie przychodzi.... Jukatan (pas wybrzeża) już od dawna to epicentrum turystycznego tajfunu... W przypadku desperacji zawsze można polecieć tanimi liniami z Cancun do Ciudad de Mexico... Albo gdziekolwiek indziej...
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 18 Paź 2025 16:24 

Naplodzilam się a chyba wysłałam komuś tu private msg..a nie na forum.
Chciałam powiedzieć,że dziękuję za Wasze info. Domyślam się,że Meksyk Jukatan jest turystyczny coś jak Dominikana, ale dla kogoś kto ma 11 dni na miejscu i chce cieszyć sie urokami, jedzeniem, pozwiedzać trochę to i tak będzie fajnie. Nie będę wsiadać w zadn samoloty bo 11 dni to nie jest dużo..lepiej chillout na.miejscu a i wierzę, że dla osoby która jest w Meksyku 1szy raz każde miejsce będzie ekstra.
Pytanie mam bo ląduje o 19.40 w Cancun.. czy wieczorem lepiej nocleg w Cancun I zrobić wycieczki stamtąd dwa trzy dni?( Czyli zabukowac cos na dwie trzy noce) Wiem wiem,że spęd..jednak nie chce pchać się do resorów, lecz poszukam jakieś klimatyczne b&b trochę na uboczu.. bo takie mnie interesują.
Pytam bo nie wiem czy opłaca się wieczorem szlajac sie z Cancun airport do Playa d Carmen...i stamtąd jechać na Holbox..bo to nie jest przecież po drodze...więc może lepiej zostać w tym Cancun.od razu? Co radzicie? Nie z pktu widzenia, że ktoś nie lubi resortow, ale.z pktu widzenia praktycznego.
Czy Holbox jest fajny żeby być tam 3 noce? Czy lepiej coś innego?
Isla de.la Mujeres? Czy Cozumel?
Chciałabym popłynąć na Isla Contoy- ubzduralam sobie,.gdyż wydaje mi się być nieskazitelna i mało turystyczna. Czy warto? Wiem,że pewnie wszystko fajne, ale muszę wybierać bo nie chce z wywalonym językiem biegać a i dni mam trochę napięte.
Później Valladolid to must I cenoty itp.
Merida, Tulum Itp.
Nie wiem gdzie zacząć z noclegami i jak to zrobic żeby było dobrze..
Póki co na stronie autobusowej wychodzi,że nie ma autobusów..ale chyba o transport z lotniska gdziekolwiek nie jest ciężko.
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 22 Paź 2025 11:45 

Hej, wstępny plan..ale mega okrojony. Chciałam Holbox, ale dużo czasu schodzi na to żeby tam sie dostać i żeby być na samej wyspie.
1 dzień ladowanie w Cancun wieczorem - przewidywany nocleg..
2 dzień Cancun, Isla de Mujeres
3 dzień busem rano albo Valladolid albo Merida.. nie umiem sie zdecydować, wszystko wydaje się być atrakcyjne
4 dzień Valladolid, cenoty itp
5 dzień playa de la Carmen
6 dzień playa de la Carmen
7 Playa Carmen + może Cozumel ale chyba nie..bo wypadałoby na Cozumelu zostać a nie mam dni a wyspa duża.
8 Tulum, wycieczka do Akumal czy może warto nocleg w Akumal zrobić?
9. Brak planu
10. Brak planu
11. Wylot o 22.00
Czy Waszym zdaniem lepiej Cancun i Isla Mujeres zostawić sobie na sam koniec, tak aby przed wylotem,który mam o 22.00 być już w Cancun? I prosto z Cancun jechać na lotnisko?
Uparłam się na Cancun zaraz na początku bo lepiej z niego jechać do Valladolid...ale może to zła kolejność? Prosze o porady.
Wiem,że to mało dni, ale lepszy rydz niż nic.
Dziękuję za wszystkie porady
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 15 Lis 2025 16:25 

Hejka moi Drodzy,
Do wyjazdu już kilka dni zostało..no ale jakoś pogoda nie zapowiada sie rewelacyjnie🙈Mam trzy pierwsze noclegi zrobione.. ale chyba wstrzymam się z rezerwowaniem reszty bo może będzie trzeba zmienić plan i zwiedzać.. jeśli będzie pogoda zła na wodne rzeczy..
Myślicie,ze tak jest OK jechać, bezpiecznie? I z Meksyku zabukowac resztę ze względu na pogodę..i zmieniajace sie może plany. Dzięki za info
 Profil Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 15 Lis 2025 18:21 
Awatar użytkownika

złoty
Tak.
QbaqBA lubi ten post.

#15 PostWysłany: 15 Lis 2025 21:21 

Dzięki. To w takim razie tak zrobię..
Kurcze dziwne te anomalie pogodowe. W Europie 20+ i ciepło jak na listopad a w Meksyku jakieś deszcze zapowiadają i burze..a chyba powinna być pogoda już w miarę sloneczna. Mam nadzieję,ze mimo to w tych deszczach nie będę mieć zepsutego wyjazdu
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 15 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość