Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 8 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
 Temat postu: USA - wrzesień 2017
#1 PostWysłany: 25 Lip 2017 22:33 

Bardzo proszę o uwagi do trasy zaplanowanej na wrzesień:

9.09 - Miami - przylot
10.09 - Miami - Key West
11.09 - Miami - Everglades
12.09 - Miami - rejs na Bahamy
13.09 - Lot do Las Vegas
14.09 - Las Vegas - Kingman - Oatman - Sedona
15.09 - Sedona - wypad do Grand Canyon Village
16.09 - Page - Kanion Anylopy, Horseshoe Bend
17.09 - Monticello - Arches, Canyonlands
18.09 - Zion, Bryce Canyon
19.09 - Zion, Bryce Canyon
20.09 - Death Valley - nocleg w okolicach Bakersfield
21.09 - Santa Barbara
22.09 - Monterey
23.09 - San Francisco
24.09 - San Francisco

Dodam, że rok temu byłem w USA i zaliczyłem LV, LA, SF, więc nie zamierzam teraz poświęcać na to czasu, a chce się skupić na parkach.
 Profil Relacje PM off  

Loty Etihad Airways do Singapuru z Warszawy od 2556 PLN ✈️🧳 Oferta first minute Loty Etihad Airways do Singapuru z Warszawy od 2556 PLN ✈️🧳 Oferta first minute
Wakacje w sercu południowej Transylwanii 🦇🏰 Wycieczka już od 497 PLN ✈️🛌 Wakacje w sercu południowej Transylwanii 🦇🏰 Wycieczka już od 497 PLN ✈️🛌
#2 PostWysłany: 26 Lip 2017 13:20 

Loty: 35
Kilometry: 71 245
Jak dla mnie całkiem ok.

16.09 nocleg w Monticello? Jeśli tak, zobacz też Monument Valley, wybitnie po drodze (o ile nie byłeś tam wcześniej)
Oraz 18.09 pojedź może najpierw do Bryce "górą" czyli drogami 191-70-24-12 przez Green River/Hanksville?

Malta
Stany - Zachodnie Wybrzeże
Słowenia

zapytaj mnie o: Słowenię, Kambodżę, Paryż, Budapeszt, Porto, Pragę, Berlin, Tallinn, Warszawę, Stany, Maltę
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 26 Lip 2017 13:54 

Co do 18.09 to planowałem jechać górą, ale 191-70-72-24-12. Opłaca się nadrobić i jechać od początku 24, czy lepiej skrócić sobie drogę wykorzystując 72?

Ostatnio edytowany przez Zeus, 26 Lip 2017 13:55, edytowano w sumie 1 raz
Cytowanie - nie cytuj całego postu poprzednika, jeżeli zaraz pod nim odpowiadasz
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 26 Lip 2017 14:10 

Aż tak szczegółowo nie pomogę, bo my jechaliśmy "dołem" w obie strony, ale właśnie dlatego zwróciłam na to uwagę, bo bardzo tego żałuję, że plany nam nie pozwoliły w jedną stronę pojechać "dwunastką".
Patrzę na mapę i jak dla mnie decyzja byłaby prosta :D wybrałabym mniejszą drogę by zobaczyć mniej uczęszczane partie stanu ;)

Rzuciłam ludzika google w dwóch miejscach na trasę 24, którą bym wybrała i co? fantastyczne bezdroża, a w jednym miejscu znalazłam takie coś:

https://www.google.com/maps/@38.4608869 ... 168!8i3584

Malta
Słowenia

zapytaj mnie o: Słowenię, Kambodżę, Paryż, Budapeszt, Porto, Pragę, Berlin, Tallinn, Warszawę, Stany, Maltę
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 26 Lip 2017 14:23 

Loty: 124
Kilometry: 384 542
-- 26 Lip 2017 14:13 --

Co do Arches - na wszelki wypadek zwracam uwagę aby uwzględnić w planie:
"Crews are working on park roads at night through Nov. 30, 2017. Roads close at 7 pm Sunday through Thursday; last entrance is 6:30 pm and you must be out of the park by 7 pm on those nights. Roads reopen at 7 am."

-- 26 Lip 2017 14:23 --

archerman napisał(a):
Co do 18.09 to planowałem jechać górą, ale 191-70-72-24-12. Opłaca się nadrobić i jechać od początku 24, czy lepiej skrócić sobie drogę wykorzystując 72?

Dostosuj się do sytuacji :) Będziesz miał już przejechane sporo mil i możesz decydować czy wolisz spędzić więcej czasu siedząc za kółkiem i podziwiając niewątpliwie fajne widoki czy szybciej dotrzeć do celu i pochodzić po Bryce. Jak ja pamiętam te przejazdy przez Arizonę i Utah to większość krajobrazów i tak zlewa się w jeden ciąg "pustynie, góry i skały". Bardziej zapadają jednak w pamięć miejsca charakterystyczne.
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 26 Lip 2017 14:31 
Awatar użytkownika

platynowy
-- 26 Lip 2017 14:24 --

@archerman Biorac pod uwage ze maja byc glownie parki to OK.
Floryda Pd. jak najbardziej, tylko nie wiem czy te Bahamy na 1 dniowy rejs cos Ci wniosa. Na forum znajdziesz opinie jak to wyglada. Plaza, plaza, plaza i wszystko krecace sie wool turystow przyplywajacych statkiem, bynajmnie tak jest na jedodniowkach.
Co do NV, AZ, UT, CA - natluczecie straszna ilosc kilometrow, pewnie ponad 2000mil w 10 dni, co przy punktach wskazanych daje dziennie czesto wiecej niz 5-6h jazdy po autostradzie, doliczajac zjezdzanie z glownych drog (mniejsze predkosci) zwiedzanie, jedzenie, postoje techniczne, to wyglda n a 16-18h eskapady dzien w dzien przez 10 dni. astanowcie sie czy tego chcecie i czy to wytrzymacie przez ponad tydzien.
W wiekszosci z tych miejsc bylem i oczywiscie mozna powiedziec ze WSZEDZIE warto, ale jadac juz przez polnocna Arizone bedzicie mieli duzo z uroku Sedony, tto samo w okolicach Zion. Miedzy Kingman a Grand Canon Village jest kilka fajnych miastecek gdzie mozna zobaczyc artefakty z route 66 - wspomniane Oatman, ale tez Williams i Flagstaff. Page - zastanowilbym sie. Po drodze do Canyonlads/Arches na pewno obowiazkow Monument Valley i przejechac sie samochodem u podnoza, kolo wiosek indianskich, ale to znowu zajmuje min 2-3h. Dolina smierci jest OK ale glowy nie urywa, Tez zalezy jak ja chcei przejecha PN-PD, czy Wsch-Zach.
Tak patrzac jeszcze na cala trase to albo bym odpuscil parki w UT: okolice Moab Arches i Canyonlads. Monument Valley (wiem moze bolec), ale mozna oszczedzic ze 2 dni i pojechac od razu z Page do Bryce i Zion. Albo alternatywnie odpusci Santa Barbara i np. jed dzien we Frisco i w to miejsce dodac jeden dzien na parki w UT i w CA po drodze z Death Valley do Frisco zachaczyc o parki Sequia, Kings i moze Yosemite (jak starczy czasu).
na pewno bedziecie zrabani po takiej wyprawie (glownie siedzenia od jezdzenia), ale wrazen bedzie cala masa. Daj znac po wyprawie jak sie udala i co ostatecznie zwiedzicie.

-- 26 Lip 2017 14:31 --

Manix2 napisał(a):
Dostosuj się do sytuacji :) Będziesz miał już przejechane sporo mil i możesz decydować czy wolisz spędzić więcej czasu siedząc za kółkiem i podziwiając niewątpliwie fajne widoki czy szybciej dotrzeć do celu i pochodzić po Bryce. Jak ja pamiętam te przejazdy przez Arizonę i Utah to większość krajobrazów i tak zlewa się w jeden ciąg "pustynie, góry i skały". Bardziej zapadają jednak w pamięć miejsca charakterystyczne.

@katraviatta - "znalezisko" ciekawe - ale takich widokow (drogi i pieknych krajobrazow) jak pisal @Manix2 - jest po zjechaniu 2000mil tak duzo, ze naprawde sie zlewaja i pomimo wszystko lepiej jest tak ukladac trase, aby jak najszybciej byc u celu. Moim NAJNUDNIEJSZYM wspomnieniem byla jazda od FFlagstaff/Page poprzez Monument Valley do Arches/Canyonlans albo z Arches/Canyonlans do Vegas poprzez Bryce/Zion. Same miejsca SWIETNE, ale po kilkudzisieciu godzinach w samochodzie i po 1000mil podobnych krajobrazow, to az chce sie wyjsc i zrobic jakis dluzszy trekking w terenie!
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 26 Lip 2017 16:23 

Jak dla mnie - plan nie jest przeładowany, wymaga może korekcji w kwestii miejscówek noclegów.

14.09 jeśli zamienisz Sedonę na Flagstaff - oszczędzisz sporo kilometrów. Sedona jest super, ale widzę, że nie masz dnia na zwiedzenie jej okolic, a raczej jest traktowana jako baza wypadowa do Grand Canyon - bez sensu więc jechać dalej o tyle, by ją tylko zobaczyć. Wtedy tego dnia z noclegiem we Flagstaff jest do zrobienia 480 km i nie jest to jakaś zabójcza trasa, biorąc pod uwagę, że następnego dnia jest duużo mniej km do przejechania (do GC i z powrotem lub do Page)

16.09 Rozumiem, że nocleg w Page? Jak przedmówcy dodali - wybrałabym inne miejsce, może Cameron? Willow Springs? Wtedy 15.09 byłoby 200 km do przejechania, a 16.09 z takiego Cameron do Monticello 340 km - to może być długi dzień, horseshoe bend to atrakcja na 1 h, Monument valley 2-3 h, nie wiem na ile Antylopa. Dla porównania dodam, że my takiego dnia zrobiliśmy 550 km(!) i zdołaliśmy tego dnia zobaczyć jeszcze Monument Valley, trafić na zator drogowy, poszukać alternatywnej trasy, zjeść po drodze i zatankować. Ale następnego dnia (tutaj 17.09) mieliśmy do zobaczenia dwa parki bez dojazdów (tutaj jest 80 km z Monticello), tak jak i tutaj jest planowane. "Odpocznie się" oglądając parki ;)
Mnie Utah i skałki tak urzekły, że spędziłabym jeszcze więcej czasu, w tym "zlewającym się i nudnym" krajobrazie na szukaniu kolejnych "znalezisk" które są tam na każdym kroku.
Jeśli 18.09 Planowany jest nocleg w Moab, to do Bryce jest 440 km. Bryce to park na 2-4 h, więc to nie będzie zabójczy dzień również, o ile po wizycie w Bryce nocleg będzie gdzieś w okolicy (proponuję Hatch by był jakiś punkt zaczepienia)
19.09 poza dojazdem z domniemanego Hatch, cały dzień "odpoczynek od jeżdżenia" w Zion, potem proponuję zanocować po drugiej stronie parku, my nocowaliśmy w st. George (bardzo tanie motele)
20.09 - tak, tu będzie ciężko. Death Valley jak dla mnie jest jednym z trzech miejsc, do których najchętniej bym jeszcze wróciła i zobaczyła dokładniej i dłużej i lepiej! Nie namawiam do rezygnacji ani do koniecznego zwiedzenia - sam zdecyduj po zgłębieniu tematu. Proponowałabym nocleg co najmniej 100 km bliżej, niż Bakersfield, może np. Ridgecrest? Wychodzi mi takiego dnia 598 km.
Pytaniem jest co jest dla Ciebie priorytetem i pod to należy układać noclegi. Jeśli Zion - to noclegi bliżej Zionu, jeśli Death Valley - to tak, byś nie zabił się kilometrami, Jeśli Santa Barbara - to tak, byś był jak najbliżej poprzedniego dnia z dojazdem.

Moim zdaniem nie jest to plan morderczy. Pomijając pierwsze i ostatnie kilka dni - wychodzi mi na szybko od 14.09: 480 km - 200 km - 340 km - 80 km - 440 km - 170 km - 598 km - 240 km - lądujesz w Santa Monica ;)

Malta
Słowenia

Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 28 Lip 2017 09:18 
Awatar użytkownika

Loty: 80
Kilometry: 171 925
niebieski
Skoro wszyscy skupili się na temat zachodu, to wrzucę parę słów odnośnie Florydy.

Key West w jeden dzień z Miami jest do zrobienia, ale trzeba wyruszyć dość wcześnie rano.

Wracając z Key West warto nocować w Homestead - jest taniej i na drugi dzień jest bliżej do Everglades. Odnośnie parku jedna uwaga - jeśli marzy wam się pływanie na airboat (poduszkowiec?), to wszystkie firmy zlokalizowane są w Everglades City, które jest oddalone od głównych atrakcji parku o ponad 100 mil. Trzeba brać na to poprawkę, bo jeśli powrót ma być do Miami, to dodatkowe 4-5h jazdy.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 8 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość