Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 15 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 26 Lis 2025 04:19 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 234
Kilometry: 497 247
No to chyba warto się pospieszyć ;)

Google translate:

Cytuj:
Departament Spraw Wewnętrznych, który zarządza znanymi amerykańskimi parkami narodowymi, poinformował, że od 2026 r. turyści z zagranicy będą musieli zapłacić 100 dolarów oprócz opłaty za indywidualny wstęp do parku, aby móc odwiedzić 11 najpopularniejszych miejsc.

Koszt annual pass do wszystkich parków wzrośnie ponad trzykrotnie i wyniesie 250 dolarów dla nierezydentów

Źrodło: https://www.france24.com/en/live-news/2 ... onal-parks

p.
skrzat uważa post za pomocny.

Sporo taniej niż ostatnio 🔥😲 Wyspy Świętego Tomasza i Książęca (+ zwiedzanie Lizbony) za 1517 PLN❗🌴 Sporo taniej niż ostatnio 🔥😲 Wyspy Świętego Tomasza i Książęca (+ zwiedzanie Lizbony) za 1517 PLN❗🌴
Grudniowa ucieczka do Tunezji 🌴☀️ All inclusive w 4* hotelu nad morzem za 1399 PLN 😎 Grudniowa ucieczka do Tunezji 🌴☀️ All inclusive w 4* hotelu nad morzem za 1399 PLN 😎
#2 PostWysłany: 26 Lis 2025 09:22 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Lepiej opierać się na stronie rządowej :)
https://www.doi.gov/pressreleases/depar ... ark-access

Warto dodać:
"Ponadto Służba Parków Narodowych zwiększa przystępność cenową i dostęp dla motocyklistów. Karnety All America the Beautiful będą teraz obejmować dwa motocykle na jeden karnet, dzięki czemu przygody w parkach narodowych będą bardziej dostępne dla rowerzystów i rodzin podróżujących na dwóch kołach."
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#3 PostWysłany: 26 Lis 2025 10:22 
Awatar użytkownika

platynowy
Turyści zagraniczni będą musieli płacić dodatkową opłatę za wstęp do parków narodowych USA

Jak poinformowała we wtorek (25 listopada 2025) administracja Trumpa, zagraniczni turyści odwiedzający popularne amerykańskie parki narodowe, takie jak Wielki Kanion i Yosemite, będą musieli uiścić dodatkową opłatę.

Departament Spraw Wewnętrznych, który zarządza parkami narodowymi w kraju, poinformował, że każdy zagraniczny turysta będzie musiał zapłacić 100 dolarów oprócz obowiązujących obecnie opłat, aby uzyskać dostęp do 11 najpopularniejszych miejsc.

Od 2026 roku osoby spoza USA będą musiały dodatkowo zapłacić ponad 250 dolarów za roczny karnet do parków, podczas gdy obywatele USA i stali rezydenci będą nadal płacić 80 dolarów.

Departament poinformował, że podwyżka opłat ma na celu „postawienie amerykańskich rodzin na pierwszym miejscu” i odzwierciedla cel prezydenta Donalda Trumpa, jakim jest zwiększenie dostępności i przystępności cenowej parków dla obywateli USA .
https://www.bbc.com/news/articles/c1kpnxvpgy2o
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 26 Lis 2025 11:13 
Awatar użytkownika

Loty: 506
Kilometry: 736 023
złoty
Ciekawe czy będzie można kupić kartę po starej cenie jeszcze w tym roku i jak to zrobić zdalnie? :)
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 26 Lis 2025 11:33 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 234
Kilometry: 497 247
Taka metoda sprawdziła się przy niedawnej podwyżce ceny ESTA :)

p.

#6 PostWysłany: 26 Lis 2025 12:10 
Awatar użytkownika

Loty: 506
Kilometry: 736 023
złoty
Tylko ESTA można nabyć online, gorzej z fizycznymi kartami :)

Akurat planuje dwie podróże do USA w 2026
 Profil Relacje PM off
puhacz lubi ten post.

#7 PostWysłany: 26 Lis 2025 12:15 

Teoretycznie mają też cyfrowe karty które możesz zamówić online ale nie ćwiczyłem tego.
Mam jeszcze ważną fizyczną i liczę że będą ją jeszcze akceptować do końca ważności.
Na stronie NPS jest wypisana lista parków z 100 USD dopłata. Ciekawe jak będą ją akceptować bo teoretycznie każdy wjeżdżający musiałby pokazywać dokumenty.
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 26 Lis 2025 13:08 

Właśnie przed chwilą przeczytałem newsa, a planuje wyjazd w przyszłym roku na przełomie sierpnia i września i właśnie zastanawiam się nad zamówieniem tej karty.
Teoretycznie da się zamówić na adres w stanach, być może miałbym taką możliwość, tylko czy faktycznie będą respektować te karty, czy będzie problem. Nigdzie w komunikacie o tym nie wspomnieli :(.
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 26 Lis 2025 13:17 

niebieski
skrzat napisał(a):
Lepiej opierać się na stronie rządowej :)
https://www.doi.gov/pressreleases/depar ... ark-access

Cytuj:
Nonresidents without an annual pass will pay a $100 per person fee to enter 11 of the most visited national parks, in addition to the standard entrance fee

Czyli Annual Pass stanie się jedyna logiczną opcją nawet w przypadku chęci odwiedzenia jednego parku w min. 2 osoby?
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 26 Lis 2025 13:24 

Loty: 273
Kilometry: 575 557
złoty
Wygląda na to że można kupić digital annual pass na starych zasadach:

https://www.recreation.gov/interagency- ... pes/annual
 Profil Relacje PM off
littleboy1989 lubi ten post.

#11 PostWysłany: 26 Lis 2025 14:03 
Awatar użytkownika

Loty: 192
Kilometry: 367 645
srebrny
hank napisał(a):
Czyli Annual Pass stanie się jedyna logiczną opcją nawet w przypadku chęci odwiedzenia jednego parku w min. 2 osoby?

Nie.
Opłata za wstęp do parku jest różna i zależy od samego parku / miejsca historycznego, ilości dni oraz środka transportu.
Kompletny cennik tutaj:
https://www.nps.gov/aboutus/entrance-fee-prices.htm

To co cytujesz, czyli 100$ za osobę za wejście dotyczy tylko 11 wybranych parków i tam do standardowej opłaty (jednorazowy bilet) należy za każdą osobę doliczyć te 100 zielonych.
Cytuj:
in addition to the standard entrance fee
Lądy i morza przemierzam, kulę ziemską z otwartym czołem. Polski mam paszport na sercu. Skąd, pytam, skąd go wziąłem? A wziąłem go z dumy i trudu, ze znoju codziennej pracy, ze stali, z żelaza, z węgla. A węgiel to koks, to antracyt.

Ostatnio edytowany przez jimi, 26 Lis 2025 14:35, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 26 Lis 2025 14:12 

Loty: 273
Kilometry: 575 557
złoty
@jimi: standard fee a annual pass chyba w to nie wchodzi. Jeśli masz annual pass to chyba te 100 USD jest Ci "odpuszczone" - ja to tak rozumiem.
 Profil Relacje PM off
jimi lubi ten post.

#13 PostWysłany: 26 Lis 2025 14:19 

Loty: 81
Kilometry: 161 046
Tak samo to rozumiem
"Nonresidents without an annual pass will pay a $100 per person fee to enter 11 of the most visited national parks, in addition to the standard entrance fee"
Jak masz passa za 250$ to tej stówy nie płacisz już na wjeździe do każdego z 11 parków.
 Profil Relacje PM off
jimi lubi ten post.

#14 PostWysłany: 26 Lis 2025 14:38 
Awatar użytkownika

Loty: 192
Kilometry: 367 645
srebrny
Dzięki, przeoczyłem, skorygowałem
Natomiast dotyczy to tylko 11 parków (z aktualnych 63), zatem w parkach, które nie są na liście "100 usd + standard fee", nie będzie się to opłacało.
Lądy i morza przemierzam, kulę ziemską z otwartym czołem. Polski mam paszport na sercu. Skąd, pytam, skąd go wziąłem? A wziąłem go z dumy i trudu, ze znoju codziennej pracy, ze stali, z żelaza, z węgla. A węgiel to koks, to antracyt.
 Profil Relacje PM off  

#15 PostWysłany: 27 Lis 2025 22:25 

Ja zakupilem karte jeszcze za 80 $ online. Jest wazna do grudnia 2026. Zobaczymy, czy to zadziala, podroz mam zaplanowana na marzec
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 15 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 4 gości