Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 15 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
 Temat postu: New England
#1 PostWysłany: 17 Lis 2019 19:57 
Awatar użytkownika

Loty: 1020
Kilometry: 2 235 971
HON fly4free
Kombinuję plan podróży z Bostonu w sierpniu. Bardzo mało jest opisów odnośnie New England, czyli północno-wschodniego zakątka USA.

Pomyślałem o takiej trasie:
Boston - Salem - Portland - Acadia
Acadia - Góra Waszyngtona - Flume George
Burlington - Lake Placid
Lake Placid - Newark
Nowy Jork
Nowy Jork - New Heaven - Providence - Boston
Boston

Druga opcja to miasta - Boston, Nowy Jork, Filadelfia i może Atlantic City.
W Nowym Jorku byłem, czterech liter mi nie urwał i generalnie mało lubię miasta.

Może ktoś zarekomenduje miejsca z pierwszej trasy? Coś brakuje, czegoś nie warto?
Jedziemy w czwórkę i z 8-latkiem, więc muszę też brać zdanie innych.

Tydzień na greckiej wyspie z wyżywieniem za 1829 PLN 🏖️🌊 Tydzień na greckiej wyspie z wyżywieniem za 1829 PLN 🏖️🌊
All inclusive na Wyspach Kanaryjskich za 2387 PLN 🌤️🌋👙🍹 Wulkany, plaże i nisko lądujące samoloty All inclusive na Wyspach Kanaryjskich za 2387 PLN 🌤️🌋👙🍹 Wulkany, plaże i nisko lądujące samoloty
 Temat postu: Re: New England
#2 PostWysłany: 17 Lis 2019 21:13 

złoty
Dwa razy jeździłem po Nowej Anglii.

Polecam:
- Cape Cod i wieloryby
- Acadia
- Newport, RI
- Connecticut
- Mt. Washington
Można promem przepłynąć z RI lub Connecticut na Long Island. Bardzo miło mnie zaskoczyło to miejsce w lecie tego roku.
- Cała trasa wzdłuż rzeki Hudson od Lake Placid do Nowego Jorku jest fantastyczna. Poza przyrodą jest tam perełka architektury z lat 1965-1976, czyli Empire State Plaza.

Załączniki:
Long_Island.jpg
Long_Island.jpg [ 692.95 KiB | Obejrzany 2209 razy ]
Albany.jpg
Albany.jpg [ 643.38 KiB | Obejrzany 2214 razy ]
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
cart uważa post za pomocny.

#3 PostWysłany: 17 Lis 2019 21:26 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Dzięki!
Ile czasu potrzeba na Acadię? Chciałbym zrobić jakieś krótkie trekki. Bardzo mało jest informacji o tym miejscu.

#4 PostWysłany: 17 Lis 2019 21:39 
Awatar użytkownika

Loty: 146
Kilometry: 234 753
Kilka lat temu wybraliśmy się tak jak piszesz: Boston - Salem - Portland - Acadia.
Boston mi się podobał, jak na amerykańskie miasto ma sporo historii i po mieście prowadzi fajna ścieżka dzięki której można je samemu zwiedzać. 1 dzień wystarczy.
W Salem byliśmy może z godzinę, nie wydaje mi się, żeby bylo tam wiele do zobaczenia prócz pomnika upamiętniającego zamordowane "czarownice". Ogólnie jak dla mnie smutne miejsce.
Portland - byliśmy na nabrzeżu i było zdecydowanie nieciekawe.
Acadia - niesamowite miejsce. Jeśli lubicie przyrodę i wędrówki piesze, to na pewno wam się spodoba. Fajną opcją są busy, które wożą cię za darmo po parku, dzięki czemu możesz zacząć trekking w jednym miejscu a skończyć w drugim. Trasy nie są specjalnie wymagające, dziecko na pewno też da radę. Byliśmy 2 dni, myślę, że dłużej też byłoby co robić.

Polecam też Kancamagus Highway, bardzo fajna trasa widokowa, dużo wodospadów i punktów widokowych; w okolicy Mt Washington (na której nie byliśmy). Podobno sporo łosi, ale my żadnego nie widzieliśmy :(

Wracając zahaczyliśmy o Catskills ze względu na moją miłość do Dirty Dancing, niestety widoki po Acadii już nie powalały, a nasze miejsce noclegowe było, hmm, ciekawe ;)
 Profil Relacje PM off
cart lubi ten post.
cart uważa post za pomocny.

#5 PostWysłany: 17 Lis 2019 21:58 

złoty
Myślę, że to już kwestia bardzo indywidualna i zależy od całościowego czasu, który macie do wykorzystania. My byliśmy jedną noc w okolicy Bar Harbor.
W Nowej Anglii jest tyle do zobaczenia, że ciężko wybierać, ale, wydaje mi się, że mając ograniczony czas, warto zostać już w obrębie stanów MA; CT; RI; NY
W Maine zatrzymaliśmy się jeszcze w okolicy posiadłości rodzinnej prezydentów Bush: Kennebunkport.

Załączniki:
Acadia.jpg
Acadia.jpg [ 947.58 KiB | Obejrzany 2193 razy ]
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 17 Lis 2019 22:02 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Chyba wyjdzie tak:

8.08 15:00 BOS lądowanie, Salem
9.08 Salem - Portland - Acadia
10.08 Acadia
11.08 Acadia - Góra Waszyngtona - Flume George (Kancamagus Hughway)
12.08 Flume - Burlington - Lake Placid
13.08 Lake Placid - Albany - New Haven
14.08 New Heaven - Newport - Providence
15.08 Boston
16.08 8:35 wylot BOS-YYZ

#7 PostWysłany: 17 Lis 2019 23:56 

W lipcu 2015 roku spędziliśmy tydzień w miasteczku Bethel w Maine.
W Bostonie spędzaliśmy 2 dni ale po tygodniu w Maine i 5 dniach na Cape Cod, Boston po prostu nas zawiódł. Może dlatego że nie lubimy miast.
Salem bylo w planie ale zrezygnowaliśmy ze względu na smutną historię. Newport też miało być ale postawiliśmy na więcej dni w Maine i Cape Cod i byliśmy z tej decyzji zadowoleni.
Z Bethel pojechaliśmy przez Bangor do Acadii. W Bangor obowiązkowy stop przed domem Stephena Kinga. W Trenton jedliśmy pierwsze lobstery i powiem szczerze że potem jedliśmy je już codziennie! Na Acadii zrobiliśmy Loophole czyli pojechaliśmy do okoła, po drodze zwiedzając latarnie np Bass Harbor Head i oczywiście Bah Habah jak mówią lokalsi.
Odwiedziliśmy też w okolicy Bethel - Grafton Notch park i najedlismy dzikich jagód. W okolicy polecam znak "world traveler post", most kryty w Newry czy kurort narciarski Sunday River.

W przyszłe wakacje planujemy odwiedzić a no właśnie flume gorge i być może Mt Washington, choć wjazd na górę kolejką do tanich nie należy (70$). Ale na pewno przejedziemy The Kanc.
Na pewno wybierzemy się do Camden bo miasteczko jest przepiękne i na festiwal lobsterow obok w Rockland.
Będą z nami dzieci więc planuje albo Story Land albo Santa's Village. Obydwa parki w New Hampshire.
My będziemy tam miedzy 26.07 a 02.08 to za wcześnie na wiele festynów ale połowa sierpnia to już sezon. Polecam stronę TravelMaine dot com jest tam dużo info o tym co i gdzie się dzieje. Są np festyny jagód czy state fair w Bangor gdzie np ja chciałabym zobaczyć demolition derby :twisted:

Moim zdaniem masz bardzo dużo jeżdżenia upakowane w ten plan. Poczytaj trip advisor, lokalsi często sugerują okrojenie takich ambitnych planów ze względu na drogi. Tu się zgodzę, poza autostradą z Bostonu do Bangor, wszystko to jednopasmowki. Dojazd do Acadii w sezonie może zająć sporo czasu ze względu na korki.
Ja bym wyrzuciła ostatnie dwa dni i skupiła się na północy od Bostonu np 1 dzień Portland, 2 dni okolice Camden, Rockland i Belfast, 3 dni Acadia, 2 dni powrót przez White Mountains czyli flume gorge, mt Washington i Kanc.
Polecę też autobus Concord który co godzinę odchodzi z Logana do Portland i zajmuje 2godziny. Po locie przez Atlantyk odradzam wsiadanie za kółko.
Moje chłopaki mają 10 i 6 lat i obydwaj będą wymagali krzesełek. W Portland są firmy które wynajmują sprzęt dla dzieci (w Bostonie pewnie też) i wychodzi np 7$ za dzień zamiast płacić 15 wypożyczalniom. (Babysaway, babyquip)
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#8 PostWysłany: 18 Lis 2019 00:27 

złoty
"Poddupki" mieszczące się w fotelach lotniczych są akceptowane przez chyba każdą linię lotniczą jako darmowy, dodatkowy, bagaż podręczny.
Nawet FR, Wizz i Easyjet ich nie kwestionują.
 Profil Relacje PM off
blondyna1 lubi ten post.

#9 PostWysłany: 18 Lis 2019 10:02 
Awatar użytkownika

HON fly4free
@blondyna1 Boostera zamierzam wziąć ze sobą, nigdy nie miałem z tym problemu.
Lecę z Montrealu, więc z jazdą po locie nie powinno być problemu. Wolałbym wyjechać w stronę Acadii by następnego dnia rano przed południem dojechać.
Zarezerwowałem już full-size w budgecie za 304$ z pełnym ubezpieczeniem na 8 dni. Dobry deal.
Dzięki za tip z tym parkiem StoryLand, chyba go muszę wpleść w plan.
blondyna1 lubi ten post.

#10 PostWysłany: 18 Lis 2019 11:24 

Jeśli chodzi o poddupki i boostery to warto sprawdzić wymagania każdego stanu osobno. Bo np w Maine mój 10 latek może mieć właśnie booster natomiast 6 latek wraca w fotelik. A np na Florydzie żaden z nich nie potrzebuje już żadnego siedziska...
Na necie jest sporo opini o obydwu parkach. Sporo tego przeczytałam i mój wniosek jest taki że story land jest dla młodszych dzieci. A na TA, z opisów opinii widzę że kto był w SV zadowolony że nie poszli do SL, a ci z SL żałują że nie odwiedzili SV. Sprawdzałam dla naszej grupy wiekowej konkretnie.
Deal na auto niezły faktycznie. My będziemy wynajmować 7 seater bo będą z nami jeszcze 2 osoby. Bezpośrednio w Budget rezerwowales?
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 18 Lis 2019 12:00 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Mój ma 8 lat. Zobaczę, bo może jakiś waterpark zamiast tego weźmiemy.
Skróciłem plan, właśnie rezerwuję noclegi i sporo wychodzi... ;-)

Brałem bezpośrednio w Budget to było taniej i wolę mieć ubezpieczenie bezpośrednio z wypożyczalni (było w standardzie tak naprawdę).

#12 PostWysłany: 18 Lis 2019 12:41 

@cart powiem szczerze, w Grafton Notch park weszłam do strumyka pobrodzic i mi prawie mózg przymrozilo :lol: także my waterparki będziemy ćwiczyć na Florydzie w dalszej części podróży.
Temperatury w tamtym rejonie w polowie lipca były między 17 a 23 stopnie, a wieczorem zdecydowanie chłodno. Na codzień mieszkam na Cyprze, więc może dlatego nas nie kusilo do wody...
Santa's Village ma mały park wodny w cenie biletu ;)
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 18 Lis 2019 12:56 

złoty
O ile plan dalej wychodzi z przejazdem koło Springfield, MA, to tam jest całkiem fajny park Six Flags.
Ile macie postoju w YUL?
 Profil Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 18 Lis 2019 13:48 
Awatar użytkownika

HON fly4free
W YUL mam prawie dobę (od 16 do 13 dnia następnego).

Ceny noclegów mnie trochę zmroziły, więc zabookowałem póki co noclegi w Andover - Bangor (2) - Lincoln (2) - Cape Cod (2) - Boston
Skrócę pierwotny plan wyraźnie. Sam to bym pewnie przegonił 2x tyle, no ale to wakacje mają być ze wskazaniem na młodego ;)

#15 PostWysłany: 18 Lis 2019 14:19 

@cart jak myślisz o młodym to może skup się na mniejszej części New England bo to naprawdę spory region?
O Cape Cod całkiem niedawno pisałam w tym wątku:
https://www.fly4free.pl/forum/planowanie-podrozy-wschodnie-wybrzeze,761,141880
Może Ci się przyda. Jest też kilka zdjęć :)
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 15 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość