Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 14 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 10 Lis 2022 19:31 
Awatar użytkownika

Loty: 106
Kilometry: 304 353
niebieski
Standardowe ubezpieczenia obejmują zdarzenia do wysokości 3500 m n.p.m. Oczywiście są specjalne polisy, które pokrywają zdarzenia podczas turystyki wysokogórskiej, ale oczywiście są znacznie droższe. Boliwia jest chyba jedynym krajem na Ziemi, gdzie większość atrakcji tego kraju jest powyżej tej wysokości, gdzie wcale nie trzeba narażać się na niebezpieczeństwo związane z wysokimi górami, bo tam się ciągle "jest" powyżej. Reasumując - czy macie godne polecenia ubezpieczenie na wyjazd do tego kraju?

Zachód USA mocno rozszerzony i skondensowany jednocześnie
Transsybirem do Chin
Indie z podręcznym
Autostopem po Jordanii
 Profil Relacje PM off  

Lato nad Morzem Czerwonym 🌊☀️ Tydzień z all inclusive w ⭐⭐⭐⭐ hotelu za 1740 PLN Lato nad Morzem Czerwonym 🌊☀️ Tydzień z all inclusive w ⭐⭐⭐⭐ hotelu za 1740 PLN
Wakacje w Rzymie ☕🍕 Loty piątek-poniedziałek i pobyt w hotelu ze śniadaniami za 1269 PLN 💚🤍❤️ Wakacje w Rzymie ☕🍕 Loty piątek-poniedziałek i pobyt w hotelu ze śniadaniami za 1269 PLN 💚🤍❤️
#2 PostWysłany: 10 Lis 2022 19:33 
Awatar użytkownika

Loty: 26
Kilometry: 45 127
srebrny
Sprawdź https://www.alpenverein.pl/ubezpieczenie_ogolne_warunki_ubezpieczenia

Obejmuje cały świat
25 000 € koszty ratunkowe na osobę (również akcja z użyciem helikoptera)
10 000 € leczenie medyczne
3 000 000 € w Europie ubezpieczanie OC
35 000 € w Europie ochrona prawna
Bez limitu koszty transportu do kraju
Góry do 6000m n.p.m.
Możliwość rozszerzenia ubezpieczenia

Mam na 2022 rok, ale nie musiałem na szczęście korzystać

#3 PostWysłany: 10 Lis 2022 21:01 

srebrny
Cytuj:
25 000 € koszty ratunkowe na osobę (również akcja z użyciem helikoptera)
10 000 € leczenie medyczne

Nie masz wrażenia, że te limity są śmiechu warte?
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 10 Lis 2022 22:40 
Awatar użytkownika

Loty: 26
Kilometry: 45 127
srebrny
Mam. Coś za coś. Za 300 PLN za rok nie znajdę obecnie nic ciekawego.

#5 PostWysłany: 11 Lis 2022 00:29 
Awatar użytkownika

platynowy
@Pietrucha: zajrzyj do wątku ogólnego o ubezpieczeniowych turystycznych - pytałem o coś podobnego kilka tygodni temu i padła propozycja rocznego ubezpieczenia "górskiego". Ja sam ostatecznie go nie wziąłem (w rejonie Salta i Jujuy w Argentynie zmieszczę się raczej w "moich" miejscach w 3500 mnpm), ale warunki tego ubezpieczenia są całkiem OK.
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 11 Lis 2022 00:42 

srebrny
@Antek12
Chcesz być ubezpieczonym i zabezpieczonym, czy zapłacić tanio?
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 21 Lis 2022 17:45 

niebieski
Antek12 napisał(a):
Mam. Coś za coś. Za 300 PLN za rok nie znajdę obecnie nic ciekawego.

PZU Bezpieczny Powrót (czy jakoś tak) sprawdzałeś?
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 21 Mar 2023 12:30 
Awatar użytkownika

Loty: 106
Kilometry: 304 353
niebieski
Tak, finalnie skorzystałem z PZU Wojażer w ramach porozumienia z PZA obejmujące tereny do 6000 m n.p.m. Kupując jednocześnie dla dwóch osób nie wychodziło tak źle. Miałem z nimi dziwną akcję z błędem ich systemu i okazało się, że byliśmy w Boliwii bez ubezpieczenia (które łaskawie aktywowali). Dobrze wyszło, bo przez przypadek poznałem zatem 2 smaczki:
- ubezpieczenie należy opłacić przed wyjściem z domu na podróż (ja to zrobiłem na lotnisku, czyli już podczas podróży)
- zwykłe ubezpieczenie PZU Bezpieczny Powrót jest "jednorazowe", niby działa przez rok, ale tylko na pierwszą podróż w tym okresie. Nasz wariant nie miał limitu liczby podróży.

Zachód USA mocno rozszerzony i skondensowany jednocześnie
Transsybirem do Chin
Indie z podręcznym
Autostopem po Jordanii
 Profil Relacje PM off
agnieszka.s11 uważa post za pomocny.

#9 PostWysłany: 19 Gru 2025 20:54 

Tu Europa na 21 dni, do 5500m na 500 tys euro, za 424 zł u agenta. W tym 3 dni w USA.
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 19 Gru 2025 23:19 

złoty
Generali ma aktualnie w OWU wyłączenie na zdarzenia "powstałe podczas wspinaczki górskiej lub trekkingu na wysokości powyżej 6 000 m n.p.m., lub niższej gdy wyprawa, w której uczestniczy Ubezpieczony jest zaplanowana na wysokość przekraczającą 6 000 m n.p.m.;"

To powinno załatwić każdy standardowy wyjazd do Boliwii poza rzeczywiście wysokogórskimi.

Do tego koszty poszukiwania i ratownictwa górskiego są do głównej sumy ubezpieczenia, czyli w ramach tego samego limitu, co koszty leczenia. Sumę ubezpieczenia można sobie ustawić na stronie.
 Profil Relacje PM off
tropikey lubi ten post.
tropikey uważa post za pomocny.

#11 PostWysłany: 20 Gru 2025 17:59 

Wszystko ok, tylko my jedziemy przez 4 kraje, i ubezpieczenie osobne na każde z nich daje o wiele wyższą kwotę (x2) niż takie combo.
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 20 Gru 2025 18:45 

złoty
Ale nie ma potrzeby kupowania osobnego ubezpieczenia na każdy kraj, ubezpieczasz całą podróż. W Generali trzeba ustawić jako miejsce docelowe państwo leżące na trasie położone najdalej i przed zakupem sprawdzić, czy strefa ubezpieczeniowa, która wskoczyła w systemie, pokrywa całą trasę. U innych ubezpieczycieli powinno to działać podobnie.
Ubezpieczenie obowiązuje w całej strefie, nie tylko w kraju docelowym. Problem jest w razie zahaczenia o USA, bo przy Boliwii domyślnie wskakuje strefa "cały świat bez USA". W takim przypadku trzeba albo podać USA jako kraj docelowy albo kupić osobne ubezpieczenie na te dni w USA.

To niestety uboczny skutek pokopanego systemu finansowania opieki zdrowotnej w USA i ryzyka znacznie wyższych kosztów niż gdzie indziej.
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 19 Lut 2026 00:31 

niebieski
meczko napisał(a):
Generali ma aktualnie w OWU wyłączenie na zdarzenia "powstałe podczas wspinaczki górskiej lub trekkingu na wysokości powyżej 6 000 m n.p.m., lub niższej gdy wyprawa, w której uczestniczy Ubezpieczony jest zaplanowana na wysokość przekraczającą 6 000 m n.p.m.;"

To powinno załatwić każdy standardowy wyjazd do Boliwii poza rzeczywiście wysokogórskimi.

Do tego koszty poszukiwania i ratownictwa górskiego są do głównej sumy ubezpieczenia, czyli w ramach tego samego limitu, co koszty leczenia. Sumę ubezpieczenia można sobie ustawić na stronie.

A zaznaczałeś opcję Sporty wysokiego ryzyka? Jest przy niej taka adnotacja:
Cytuj:
Obejmuje uprawianie sportów zimowych oraz dodatkowo uprawianie sportów: Wspinaczka górska lub trekking uprawiany na wysokości od 4 000 m n.p.m. do 6 000 m n.p.m., pod warunkiem, że wyprawa, w której uczestniczy Ubezpieczony, jest zaplanowana na wysokość nieprzekraczającą 6 000 m n.p.m.".

A w OWU jest wzmianka, że:
Cytuj:
Zakres ubezpieczenia w przypadku podróży zagranicznej w zakresie podstawowym obejmuje (...) a także, po opłaceniu dodatkowej składki, o ryzyka związane z uprawianiem sportów wysokiego ryzyka

Tak że wydaje mi się, że bez zaznaczenia Sporty wysokiego ryzyka, a co za tym idzie dopłaty, tereny powyżej 4000 m się nie załapią. Chyba że się mylę
 Profil Relacje PM off
meczko uważa post za pomocny.

#14 PostWysłany: 19 Lut 2026 01:40 

złoty
@dajkamienia, wygląda na to, że masz rację, a ja to przeoczyłem - dzięki za wskazanie!
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 14 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość