Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 28 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2
Autor Wiadomość
#21 PostWysłany: 05 Paź 2024 11:06 

złoty
Ale pytanie nie było jak jej dokonać - tylko czy ta odprawa jest obowiązkowa.
 Profil Relacje PM off
Antek12 lubi ten post.
Antek12 uważa post za pomocny.

Ostatni wakacyjny przystanek: Majorka ✈️🏖️ Loty i ⭐⭐⭐⭐hotel ze śniadaniami za 1422 PLN 🤩 Ostatni wakacyjny przystanek: Majorka ✈️🏖️ Loty i ⭐⭐⭐⭐hotel ze śniadaniami za 1422 PLN 🤩
Podróż życia 🌍 Dookoła świata 😎 Irlandia, Nowa Zelandia, Polinezja Francuska i Kalifornia za 5451 PLN 😱✈️ Podróż życia 🌍 Dookoła świata 😎 Irlandia, Nowa Zelandia, Polinezja Francuska i Kalifornia za 5451 PLN 😱✈️
#22 PostWysłany: 05 Paź 2024 11:30 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Można się pojawić na lotnisku i zrobić odprawę

https://ayuda.avianca.com/hc/en-us/arti ... I-check-in
 Profil Relacje PM off
bepa22 lubi ten post.
bepa22 uważa post za pomocny.

#23 PostWysłany: 05 Paź 2024 12:12 

HON fly4free
To jednak zależy od taryfy. W tych najtańszych (basic) odprawa lotniskowa w AV jest odpłatna - nie wiem na ile restrykcyjnie tego przestrzegają w praktyce, ale warto się upewnić i chyba jednak lepiej zrobić samemu zwłaszcza że zajmuje to minutę.
 Profil Relacje PM off
bepa22 lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#24 PostWysłany: 05 Paź 2024 12:27 

złoty
Taryfę mam basic.
Wprawdzie wg tego co Zeus podesłał to odprawa przy okienku płatna, a odprawa w automacie nie.
Ale teraz widzę na potwierdzeniu rezerwacji, że przy "check-in at the airport" jest symbol "$" - więc pieron wie czy mają na myśli okienko czy automat.
Ale jak jest cień szansy, że jest płatna, to rzeczywiście przeklikam to przed lotem i po sprawie.

Dzięki za info.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#25 PostWysłany: 16 Lis 2024 02:57 

złoty
Jeśli chodzi o sprawdzanie bagażu podręcznego to na 3 loty Avianca i 2 loty JetSmart (wszystkie krajowe) ani razu nam nie sprawdzali bagażu. Mieliśmy plecaki trochę większe niż sizer, nijak nie chciały się upchać - ale max 5cm więcej.

Woda bez problemu przechodzi przez kontrolę.
 Profil Relacje PM off
Antek12 lubi ten post.

#26 PostWysłany: 01 Lut 2026 18:20 

cześć, byłam w Kolumbii pod koniec grudnia 2025/ na początku stycznia 2026 i lecieliśmy 3 razy Avianca (wszystkie loty na czas, checkin online bez problemu, poziom międzynarodowy - co do bagażu podręcznego się nie wypowiem, bo mieliśmy mały, a nadawaliśmy walizkę).
Jednak 1 raz lecieliśmy liniami Satena (z Medellin do Mompos) i raz liniami Clic Air (z Neiva do Bogota) i generalnie jest słabo. Przede wszystkim dlatego, że linie zmieniają rozkład i w żaden sposób o tym nie informują. Rezerwowałam bilet z Medellin do Mompos we wrześniu na 24.12. i wylot miał być chyba o 14:30. Potem sprawdziłam status lotu około 15.12 i się okazało, że lot jest o 12:10. Pomyślałam, no ok, jakoś wcześniej dotrzemy na lotnisku, nic się nie dzieje. Ponownie sprawdziłam status lotu chyba 21.12. i niespodzianka - wylot miał być o 08:40. I to niestety oznaczało zmianę rezerwacji hotelu, zmianę rezerwacji auta etc. Infolinia Satena generalnie nie działa (tylko po hiszpańsku), z chatbotem też nie idzie się porozumieć. Brak możliwości odprawy online. Jednak odprawa na lotnisku odbyła się bez problemu. Sam lot był opóźniony chyba o godzinę. Jak później rozmawialiśmy z miejscowymi na ten temat, że Satena zmienia godziny lotów, to tylko wzruszali ramionami, że tak jest i trzeba to akceptować. A, Satena wysłała maila o zmianie godziny odlotów dzień wcześniej.
Podobnie było z liniami Clicair - robiłam rezerwację we wrześniu na lot o godzinie mniej więcej 14, potem przed odlotem w połowie grudnia sprawdziłam status rezerwacji - znowu się okazało, że bez informowania nas zmienili nam godzinę lotu na 8.40 rano. Napisałam do nich maila z prośbą o zmianę rezerwacji - mieli odpisać w ciągu 5 dni roboczych, odpisali po dacie lotu (czyli po 3 tygodniach), informując, że mam dzwonić na infolinię. Generalnie skończyło się na tym, że z lokalnej karty SIM musiałam zadzwonić na infolinię Clicair (na stronie międzynarodowej Clicair jest podany błędny numer, prawidłowy jest na stronie kolumbijskiej) - o dziwo ktoś odebrał - i wymęczyć się chyba z 15 minut po hiszpańsku zmianę rezerwacji na inny lot właśnie o 14, bo takowy też był. Clicair maila o zmianie godziny lotów w ogóle nie dosłał, a sam lot było opóźniony też ponad godzinę.
 Profil Relacje PM off  

#27 PostWysłany: 08 Lut 2026 00:45 

srebrny
leciałem AV na krajówce, BOG - PEI i wszystko było na czas...
także wracałem AV do LHR z BOG - na czas...
LA na trasach MDE - BOG, BOG - LET, LET - BOG - także na czas...
 Profil Relacje PM off
bim-bam uważa post za pomocny.

#28 PostWysłany: 29 Mar 2026 01:51 
Awatar użytkownika

Loty: 200
Kilometry: 402 524
złoty
Dodam tylko, że ani liczba sztuk, ani waga bagażu podręcznego nie są sprawdzane przy bramce – zarówno na lotach krajowych, jak i międzynarodowych.
2 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 28 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość