Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 6 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
 Temat postu: Wynajem Auta Cartagene
#1 PostWysłany: 24 Lut 2025 18:56 

Witam wszystkich ,mam pytanie czy ktoś wypożyczał auto w Kolumbii ? Jak wrażenia z jazdy ? tzn czy jest bezpiecznie na drogach czy lepiej jeździć autobusem? mam Plan aby wypożyczyć auto w Cartagenie i pojeździć 4 dni po okolicach ale szukam firmy wynajmującej auto która nie pobiera kaucji .
Pozdrawiam

Ostatnio edytowany przez klapio, 25 Lut 2025 14:33, edytowano w sumie 1 raz
C
 Profil Relacje PM off  

Ostatni wakacyjny przystanek: Majorka ✈️🏖️ Loty i ⭐⭐⭐⭐hotel ze śniadaniami za 1422 PLN 🤩 Ostatni wakacyjny przystanek: Majorka ✈️🏖️ Loty i ⭐⭐⭐⭐hotel ze śniadaniami za 1422 PLN 🤩
Podróż życia 🌍 Dookoła świata 😎 Irlandia, Nowa Zelandia, Polinezja Francuska i Kalifornia za 5451 PLN 😱✈️ Podróż życia 🌍 Dookoła świata 😎 Irlandia, Nowa Zelandia, Polinezja Francuska i Kalifornia za 5451 PLN 😱✈️
#2 PostWysłany: 24 Lut 2025 19:07 
Awatar użytkownika

Loty: 255
Kilometry: 555 636
srebrny
Nie ma tragedii. Najgorsi są motocykliści-samobójcy. Jeśli nie masz doświadczenia z jazdą w Am. Pd. to umiarkowanie nie polecam.

Nieco więcej o jeździe w Kolumbii możesz doczytać w mojej relacji: rapa-nui-tak-przy-okazji,212,172205&start=40

W rejonie Cartageny nie jeździłem, ale podobno jest gorzej, a motocykliści jeszcze bardziej szaleni. Przejazd Uberem z lotniska (bo właśnie tam jestem i tym razem bez auta) to potwierdza.

BTW jakby mod poprawił tę „cartegena” i „Auta”, to byłbym wdzięczny, bo aż boli.

#3 PostWysłany: 24 Lut 2025 23:17 
Awatar użytkownika

złoty
A taxi jest tam tak tanie, że nawet w 3 osoby nie chciało nam się jeździć komunikacją miejską, a lokalni wiedzą gdzie i jak jeździć, więc będzie kierowca razem z przewodnikiem
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 14 Kwi 2025 09:53 

My braliśmy auto w Bogocie a oddawaliśmy w Bucaramanga.
Poza miastem na prowincji bez problemu, ruch raczej spokojny.

Braliśmy auto w wypożyczalni Localiza. Wtedy opcje były 2, albo rentalcars (tę opcję wybraliśmy) albo bezpośrednio na ich stronie.

Obecnie z tego co patrzyłem, Localiza rownież jest dostepna w rentalcars (znikneła jakiś czas temu).
A z beśpośrednią stroną jest ten problem, że z łacząc się z Europy nie wyszukuje żadnych samochodów.
Trzeba uzyć vpn na dowolny kraj w Amerykach (ja próbowałem USA) i wtedy działa. Biorąc pełne ubezpieczenie chyba nie ma udziału własnego, choć karta kredytowa i tak będzie potrzebna.
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 26 Paź 2025 19:33 

niebieski
Tak kilka moich prywatnych uwag do poruszania się autem po Kolumbii. Da się spokojnie. Tzn nie jest komfortowo ale przy pewnym doświadczeniu bez problemu. Ale z krajów latynoskich w których jeździłem autem to Kolumbia jest razem z Gwatemalą najcięższa. Kolejne trudniejsze to Peru (ale głównie przez korki), Argentyna Chile, Kostaryka, Meksyk dużo łatwiej, szczególnie poza głównymi miastami. To co bym radził to planować jazdy w trakcie dnia. Noc to koszmar. Duża część jednośladów nieoświetlona, tak samo ludzie. Drogi wąskie (choć budują autostrady ostatnio. np Medellin wybrzeże, ale przed wyborami w przyszłym roku nie oddadzą małego fragmentu pod Medellin co generuje potężną stratę czasu na odcinkach z mijanką). W drogach gigantyczne dziury całkowicie nie zabezpieczone. Jak do tego dorzucić fatalnie ustawione światła w pojazdach to nocą autentycznie nic nie widać. W zeszłym tygodniu stałem w korku pod Medellin i koleś zniecierpliwiony wyprzedzał lewym pasem. 50 metrów dalej wjechał w zalegającą na tym pasie kupę gruzu całkowicie niewidoczną. Główny problem jest taki, że jak coś się przytrafi to stojąc na poboczu w nocy z rozbitym autem albo czekając na policję to naprawdę nie wiadomo co się może zdarzyć. Pozdrowienia
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 01 Lut 2026 18:39 

Cześć, wypożyczaliśmy auto 3 razy w Kolumbii, za każdym razem odbierając i zdając w innym miejscu. Wypożyczalnia Localiza - generalnie bez problemów, za to nietanio. Auto średnie, ale dawało radę. Jechaliśmy z Bogoty do Bucaramangi (auto na 3 dni). Potem wzięliśmy auto na 1 dzień z lotniska w Medellin (ono jest kawałek za miastem, w Rionegro) i objechaliśmy Guatape i Santa Fe de Antioquia ze zwrotem w El Poblado w Medellin. Potem wzięliśmy samochód z lotniska w Pereira, objechaliśmy Eje Cafetero, na południe do Cali, potem do Popayan, przez góry do San Agustin i na północ do Desierto de Tatacoa - zwracaliśmy auto na lotnisku w Neiva.
Co warto widzieć, żeby z Polski zrobić rezerwację w Localiza na ich stronie, trzeba mieć VPNa, który przekeiruje nas najlepiej na USA. z adresu IP z PL strona nie działa. Mieliśmy podstawowe ubezpieczenie (i dokupione roczne z GB), oglądali auto na koniec, ale bez nadmiernego czepiania się.

Generalnie po Kolumbii jeździ się słabo. Drogi są klasy dróg wojewódzkich z początku lat 90. w PL, część z nich jest płatna i to niemało (zazwyczaj po około 12-15kCOP za dość krótkie odcinki). Masa ciężarówek, kręte górskie drogi, notoryczne wyprzedanie na ślepych zakrętach na podwójnej ciągłej (wszyscy tak robią). Policji na drogach prawie nie ma, raz chyba widzieliśmy tylko radar. średnia prędkość jazdy to 30 km/h. Jak nam wychodziło ok. 40km/h, to był sukces. Po miastach się jeździ już nie tylko źle, ale fatalnie. W Medellin musieliśmy oddać auto w centrum, ok. 16:30 3 km jechaliśmy godzinę. Wszystko stało.

Uwaga na pico y placa - nam się jakoś udało, bo wyjeżdżaliśmy z Bogoty w sobotę, kiedy nie obowiązuje, a potem pico y placa była zniesiona w niektórych miastach na okres Bożego Narodzenia (Medellin), bądź nieustalona na nowy rok (Cali/ Popayan). Sami pracownicy wypożyczalni starali się być pomocni i się pytali, jakich końcówek rejestracji nie chcemy - też trzeba mieć to ogarnięte zanim jakieś auto wypożyczycie.

Jednak nie żałujemy, że jeździliśmy samochodem, bo wiadomo - daje to ogromną swobodę przemieszczania się i wygodę. Jeździliśmy też autobusami i jednak auto (mimo trudnej logistyki z tym pico y placa i wysokich kosztów) wygrywa. Ale Kolumbii raczej już bym nie powtórzyła.
 Profil Relacje PM off
Kasia_S lubi ten post.
Kasia_S uważa post za pomocny.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 6 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość