Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 103 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6
Autor Wiadomość
#101 PostWysłany: 09 Sty 2026 11:28 

HON fly4free
Jeśli chodzi o apki to z moich doświadczeń wynika, że najczęściej kombinują kierowcy przy kursach z / na lotnisko, i rzadko chcą jechać za stawkę pokazaną w aplikacji. Wymaga to co najmniej negocjacji i jak, jak już wspomnieli przedmówcy, konkretnego ustalenia zanim rozpocznie się jazda. Sytuacja też różni się w zależności od lotniska i czasu: inaczej wygląda na lotnisku w Kairze, gdzie jest ogromna konkurencja także ze strony wąsatych taksówkarzy stacjonarnych i łatwo negocjować, a inaczej np. na lotnisku w Aleksandrii w środku nocy, gdzie nie ma praktycznie żadnych naganiaczy, a na apkach jest tylko parę samochodów.

Po dużych miastach poruszać się już dużo łatwiej: ostatnio trochę jeździłem po Kairze i Aleksandrii i zawsze bardzo szybko znajdowałem kurs oraz żaden z kierowców nie kombinował: zawsze płaciłem tyle ile pokazało w aplikacji.

Warto też od razu przestawić się na gotówkę - dużo łatwiej znaleźć wtedy kierowcę, chociaż przy płatności kartą też się da.
 Profil Relacje PM off
Yaneck lubi ten post.

Wypoczynek na Seszelach za 3917 PLN 🏝️ Loty i noclegi w pakiecie 👌 Wypoczynek na Seszelach za 3917 PLN 🏝️ Loty i noclegi w pakiecie 👌
Tunezja z all inclusive latem 🌊🍹 7 dni w 4* hotelu w Hammamet za 2239 PLN Tunezja z all inclusive latem 🌊🍹 7 dni w 4* hotelu w Hammamet za 2239 PLN
#102 PostWysłany: 09 Sty 2026 12:38 

Loty: 1115
Kilometry: 1 110 189
platynowy
https://en.wikipedia.org/wiki/Inshallah

#103 PostWysłany: 22 Sty 2026 01:24 

niebieski
Zwiedziłem Kair, Gizę i Luksor – oto kilka moich spostrzeżeń:

Giza i Luksor są bardziej turystyczne – oczywiście oferują wiele interesujących atrakcji, ale zarazem mnóstwo nagabywania i zaczepiania. Zwłaszcza w Luksorze było to tak uciążliwe i męczące, że odechciewało się spacerować po mieście.

Kair jest bardziej stonowany, toczy się w nim normalne miejskie życie, a większość lokalnych mieszkańców nie zwraca uwagi na turystę. Można spokojnie pospacerować, poobserwować bujne życie na ulicach, a zarazem w okolicy jest sporo ciekawych miejsc: Wieża Kairska, Cytadela, bazar Chan al-Chalili, ulica Al-Muizz czy dzielnica koptyjska. Nieopodal Cytadeli znajduje się również Muzeum Cywilizacji Egipskiej (NMEC), ale tego miejsca nie odwiedziłem.

Ceny w każdym z tych miejsc są porównywalne:
- Mała woda: 10 EGP, duża: 20 EGP.
- Puszka Coca-Coli: 15–20 EGP.
- Lód na patyku (KitKat): 15 EGP.

Jak podadzą Wam wyższe ceny, po prostu podziękujcie i idźcie do kolejnego sklepiku, których wszędzie jest masa.
Ciekawostka: praktycznie każdy sklepik ma ładnie wyeksponowane stoisko z chipsami. Zauważyłem, że mnóstwo lokalnych je chipsy – ewidentnie są one w Egipcie bardzo popularne.

Przejazdy

Korzystałem z inDrive i Ubera. W inDrive płatność odbywa się tylko gotówką, a cenę negocjuje się przed zamówieniem. Po każdym przejeździe po prostu płaciłem uzgodnioną kwotę. W Uberze przy płatności kartą bywa różnie: czasem kierowca akceptuje kurs, ale później na czacie negocjuje wyższą cenę i proponuje kurs poza aplikacją. Czasem jednak po prostu przyjeżdża i „po bożemu” zawozi na miejsce. Raz kierowca po podjechaniu zaczął dopytywać o płatność (jak, ile); gdy krótko uciąłem, że płacę kartą przez aplikację, zrozumiał, że nic nie wskóra i kontynuował kurs bez dalszych dyskusji.

Jeśli zamawiacie kurs do/z lotniska w Kairze [CAI], to do kwoty wyjściowej aplikacja na końcu dolicza opłatę parkingową/wjazdową. W inDrive było to 30 EGP, a w Uberze 40 EGP (nie mam pojęcia, skąd ta różnica).

Najbardziej problematyczne okazały się przejazdy złapane na ulicy (raz taksówka, raz tuk-tuk), gdzie pomimo uzgodnionej na początku kwoty, na końcu i tak pojawiały się natarczywe prośby o dopłatę lub nawet bezczelne rżnięcie głupa, że umówiliśmy się na wyższą stawkę. Po tych doświadczeniach korzystałem już wyłącznie z aplikacji.

Atrakcje

Giza/Kair: Oprócz piramid i Wielkiego Muzeum Egipskiego (GEM) polecam Cytadelę Kairską (w cenie biletu: Meczet Muhammada Alego, ogromne Narodowe Muzeum Wojskowe oraz skromne Muzeum Policji). Z Cytadeli rozpościera się piękny widok na Kair. Ładną panoramę oferuje też Wieża Kairska, ale tam ponoć czeka się bardzo długo na wjazd. Byłem na otwarcie (9:00 rano) i byłem pierwszy, więc wjechałem od razu. Na górze jest kawiarnia (z w miarę normalnymi cenami) i restauracja. Dzielnica koptyjska jest warta odwiedzenia – łatwy dojazd metrem do stacji Mar Girgis; z centrum (stacja Sadat) bilet kosztuje 8 EGP.

Luksor: Największe wrażenie zrobił na mnie kompleks świątyń Karnak, Dolina Królów oraz Medinat Habu. Świątynia Luksorska też jest ciekawa, ale robi mniejsze wrażenie niż Karnak. Gdybym miał zwiedzać jeszcze raz, zacząłbym od Karnaku, a Świątynię Luksorską odwiedził po zmierzchu – jest ładnie podświetlona (przynajmniej z zewnątrz). Aleja Sfinksów to w dużej mierze same podesty, bo większość jest pusta. Wejście na nią jest w ramach biletu do Świątyni Luksorskiej. Świątynia Hatszepsut najlepiej wygląda z dystansu, w środku trochę rozczarowuje. Deir el-Medina jest ok, ale przy pośpiechu można ją pominąć. Kolosy Memnona są darmowe, do obejrzenia przy drodze do pozostałych atrakcji.

- Przez Nil przeprawiałem się prywatną łódką za 25 EGP od osoby (przeprawa trwa kilka minut).
- Bilety do każdej atrakcji można opłacić kartą, a w wielu miejscach była to jedyna opcja płatności.
- Toalety przy każdej atrakcji mają swojego „opiekuna”, który oczekuje drobnego napiwku (standard to 10 EGP).
 Profil Relacje PM off
4 ludzi lubi ten post.
3 ludzi uważa post za pomocny.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 103 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość